Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημητρη πολλα συμβολαια εχουν ηδη συνταχθει και μεταγγραφει βασει αυτων των αναρτησεων που υπαρχουν ηδη εδω και 3 χρονια!!

Link to comment
Share on other sites

σωστα

Θεωρω οτι,  με τις νεες αναρτησεις,  δεν προκειται να υπαχθουν σε καθεστως "δασών" ολες οι περιοχες που ήδη εχουν κριθει σαν μη δασικες.

Εξ αλλου δεν γινεται "ακυρωση" των αναρτησεων, αρα δεν προσβαλλονται οι μεχρι σημερα μεταβιβασεις, αφου ειχαν το "νομιμα εγγραφα"

 

Οι οδηγιες αναφερουν οτι θα γινει  "οικοθεν"  απο  την Υπηρεσια,  αποχαρακτηρισμός  διαφορων κατηγοριων γης, που περιεληφθησαν στους δασικους χαρτες  "κατα λαθος",

καιτοι  ειχαν προνομιο απο διοικητικες εν γενει διοικητικες πραξεις.

Σε αυτο συνετελεσαν και προσφατες αποφασεις το ΣτΕ που επεσημαναν ενα "κενο" στην ολη διαδικασια.

https://nomosphysis.org.gr/20303/ste-868-2020-paranomi-meriki-kyrosi-dasikoy-xarti-logo-mi-diavivasis-yponlitheisas-aitisis-enstasis-stin-armodia-epea/

Απλα, υπαρχει το εξης πρακτικο ερωτημα:

Στον  αναρτηθεντα δασικο χαρτη μιας περιοχης,  μια εκταση εχει  χαρακτηρισθει "μη δασικη".

Αφ' ής προκειται να γινει ανασυνταξη - η οποια προφανως δεν θα επηρεαζει/τροποποιει τον ηδη χαρακτηρισμο,

εάν μπορει να γινει συμβολαιο και τι  ειδους βεβαιωση θα επισυναφθει.

 

 

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Περίπτωση δική μου. Σε αγροτεμάχιο διανομής, το οποίο ένα τμήμα αυτού είναι δασικό, πρέπει να συντάξω τοπογραφικό για μεταβίβαση. Και ρωτάω εγώ τώρα, αν πάω με βάση τα τωρινά δεδομένα, πρέπει στη δήλωση να δηλώσω ότι ένα τμήμα είναι δασικό. Όταν βγούνε οι δασικοί χάρτες και σε περίπτωση που αλλάξει η συγκεκριμένη κατάσταση (λέω εγώ τώρα) και δεν εμπίπτει τμήμα του σε δασική έκταση δεν θα πρέπει να ξαναγίνει νέο συμβόλαιο; Σε εμένα θα ρίξει τις ευθύνες ο πελάτης. Οπότε τι κάνουμε;

Link to comment
Share on other sites

Δεν θα υπαρχει πλεον αυτο το οξυμωρο.......

η διανομη δεν ειναι ποτέ - πλεον- δασος...κατα ενα τμημα ή ολοκληρο   εαν εχει δενδρα

 Αυτο θα διορθωσουν οι νεοι χαρτες....

Αρα

α] ή δεν θα κάνεις συμβολαιο, περιμενοντας τις νεες αναρτησεις

ή β]  θα πουλησεις το "καθαρο" -αν υπαρχει "καθαρο" αφου πλεον  ειναι υπο ανασυνταξη - και θα περιμενεις  τον απο/χαρακτηρισμο του υπολοιπου...

[το αλφατο αλφατο...

Ρωτηστε τον συμβ/φο ποιά πρακτικη ακολουθουν σε τετοιες ειπτωσεις.]

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Στην παρ 8β του άρθρου 48 του Ν.4685/20 αναφέρεται στην
υπεύθυνη δήλωση μηχανικού επί τοπογραφικών σε γήπεδα εντός περιοχών δασικών
χαρτών και πιο συγκεκριμένα "...αν δεν υφίσταται υποχρέωση εκπόνησης
τοπογραφικού διαγράμματος, επί αποσπάσματος του δασικού χάρτη όπου
απεικονίζεται το ακίνητο στο οποίο αφορά η συμβολαιογραφική πράξη και όπου
εμφαίνονται οι συντεταγμένες των κορυφών του ακινήτου, με την οποία δηλώνεται
υπευθύνως από τον συντάκτη του ότι το συγκεκριμένο ακίνητο δεν εμπίπτει στις
προστατευτικές διατάξεις της δασικής νομοθεσίας"

Όμως, αναρωτιέμαι τι συντεταγμένες θα βάλεις όταν δεν θα χρειαστεί να κάνεις αποτύπωση ακινήτου για να συντάξεις Τοπογραφικό διάγραμμα? Το λιγότερο προσεγγιστικές και σίγουρα όχι μονοσήμαντες. Ρώτησα τον συμβολαιογράφο και τελικά αποδέχτηκε ένα εκτυπωμένο απόσπασμα του Δασικού Χάρτη από την εφαρμογή του ktimanet.gr με το πολύγωνο του γεωτεμαχίου. Όμως, η θέση , το σχήμα και οι διαστάσεις του ήταν και θα είναι πάντα υπό αμφισβήτηση.

 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Κύριοι καλησπέρα σας. 

Έχω την εξής περίπτωση και αναζητώ την καθοδήγησή σας. 

Πρόκειται για ακίνητο με κατοικία σε περιοχή εκτός σχεδίου, που χτίστηκε νόμιμα με Ο.Α. του 1987,  σε οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο εκτός σχεδίου. (έχει βεβαίωση από την δασική υπηρεσία, σύμφωνα με την οποία «Δεν διαχειριζόταν έως τότε ως δάσος ή δασική έκταση κατά την έννοια των άρθρων 3 κα 4 του νόμου 998/1979 «Περί προστασίας Δασών, κλπ.», και έπειτα από αυτοψία του αρμοδίου υπαλλήλου,  και υπεγράφη από τότε Δασάρχη ).

Κατόπιν γίνεται κατάτμηση του οικοπέδου, πωλείται η κατοικία με 1 στρέμμα στον σημερινό ιδιοκτήτη και σε δεύτερο χρόνο πωλείται δεύτερη κατάτμηση 1 στρέμματος του παραπάνω ακινήτου , στον ίδιο ιδιοκτήτη.

Κατά την διαδικασία δήλωσης στο κτηματολόγιο, προκύπτει ότι βρίσκονται εντός δασικών εν γένει εκτάσεων -Δ.Α. 

Πλέον υπάρχει η δυνατότητα να εξαιρεθούν από το δασικό χάρτη με βάση το νόμο και λόγω της υπάρχουσας νόμιμης άδειας.

Το ερώτημα είναι το εξής:

Σύμφωνα με τα απαιτούμενα έγγραφα που πρέπει να προσκομισθούν για οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν πριν την έναρξη ισχύος του ν.4030/2011 και για το 4ο προαπαιτούμενο χρειάζεται "Αποτύπωση της αναγκαίας επιφάνειας για την εφαρμογή της συγκεκριμένης οικοδομικής άδειας, σε εξαρτημένο τοπογραφικό". 

Ο σημερινός ιδιοκτήτης δεν έχει στην ιδιοκτησία του την έκταση με την οποία εκδόθηκε η οικοδομική άδεια, αλλά κατέχει τμήμα αυτής που θεωρείται δασικό. (το υπόλοιπο τμήμα ξεκαθαρίστηκε από τον πωλητή και πλέον είναι αγροτεμάχιο).  

Έως τώρα τείνω προς το να καταθέσω τα δυο τοπογραφικά των δυο ακινήτων του πελάτη και το παλιό τοπογραφικό με το οποίο εκδόθηκε η Ο.Α. συνοδευόμενο από τη τότε βεβαίωση της δασικής υπηρεσίας. 

Τι θα πρέπει κατά τη γνώμη σας να προσκομίσω στην δασική υπηρεσία?

Θεωρείτε ότι θα υπάρχει πρόβλημα στον αποχαρακτηρισμό της έκτασης δεδομένου ότι η ιδιοκτησία του πελάτη μου υπολείπεται της αρχικής με βάση την οποία εκδόθηκε η Ο.Α.?

 

Edited by MICHAIL MALAPANIS
Link to comment
Share on other sites

Συν. michail αρχικά μία παρατήρηση που την κάνω συχνά. Τα εκτός σχεδίου τα ονομάζουμε γήπεδα ή αγροτεμάχια. Όχι οικόπεδα. Οικόπεδα έχουμε στα εντός σχεδίου.

Αρχικά μιλάς για......." ακίνητο με κατοικία σε περιοχή εκτός σχεδίου, που χτίστηκε νόμιμα με Ο.Α. του 1987". ... λίγο αργότερα κάνεις λόγο και για μία δεύτερη (τίποτα παραπάνω).

Βγαίνει λοιπόν  η Ο.Α. σε γήπεδο που έχει εμβαδόν Ε= ??? μ2)? πόσο? Το Τ.Δ της άδειας πόσα τ. μέτρα δίνει το γήπεδό σου?? Το πρώτο κτίσμα πόσα τετραγ. μέτρα είναι? Δεν μας λες.

Το δεύτερο κτίσμα που μας αναφέρεις ,ότι και αυτό πουλήθηκε, κτίστηκε με άδεια? Πόσα μ2 είναι? Ποιο τοπογραφικό συνόδευε τον φάκελο(αν φυσικά βγήκε με Ο.Α.)?.

  Το γήπεδο ειναι από διανομή ?? Προέρχεται από που? Δεν μας λες. Μας λες μόνο πως πήρε πράξη χαρακτηρισμού από το τοπικό δασαρχείο.

Και εδώ μπαίνουν, στο δικό μου χαζό μυαλό , οι χαζες ερωτήσεις.:

Πως γίνεται και πωλείται αρχικά η πρώτη κατοικία με τμήμα μόνο 1000τμ του χωραφιού, ενώ έχει μία Οικ.άδεια που το Τ.Δ.  δείχνει σίγουρα όλο το χωράφι??? (όσα μέτρα είναι αυτό).

Στο συμβόλαιο αυτό υπάρχει δήλωση μηχανικού σχετικά με τον Ν.651/77 ? (στις μεταβιβάσεις η δήλωση αυτή είναι απαραίτητη).

Και πως γίνεται και πωλείται και η δεύτερη οικία?? (γι' αυτή δεν ξέρουμε τίποτα) μαζί με άλλα 1000 τμ?? (δήλωση μηχανικού με τον Ν.651/77 ?). Ο ίδιος συμβολαιογράφος τα έκανε όλα αυτά? Bravo του!!

 

Υγ. Γνώρισα μία αρχιτεκτόνισσα που μου έλεγε εντελώς σοβαρά: "Στην Ελλάδα όλα γίνονται". "Αν μου ζητούσαν να βγάλω άδεια προσθήκης στο "Λευκό Πύργο" να 'σαι σίγουρος πως θα την έβγαζα"! 

Τα έχω δει πλέον όλα!

Link to comment
Share on other sites

^ Ή «γεωτεμάχιο» αν δε θες να το αλλάζεις 🙂, ή «ακίνητο» συμβολαιογραφικά 😐.

Το αγροτεμάχιο έχει οριστεί πουθενά επισήμως (μόνο σάιτ βρίσκω);

  • Upvote 1
  • Downvote 3
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα σας.

Καταρχάς ευχαριστώ για την ανταπόκρισή σας.

Ζητώ την κατανόησή σας, καθότι δεν έχω μεγάλη εμπειρία στη διατύπωση τόσο σύνθετων ζητημάτων.

Θα προσπαθήσω να είμαι όσο πιο αναλυτικός μπορώ στην περιγραφή.

Να πάρω τα πράγματα με χρονολογική σειρά.

  • Η αρχική Ο.Α. του 1987, εκδόθηκε σε αγροτεμάχιο 4,189m2, με επιτρεπόμενη κάλυψη και δόμηση 201,89m2. (Με έγκριση από το Δασαρχείο, κλπ) και ολοκληρώθηκε η ανοικοδόμηση κανονικά. Δεν ίσχυε καμια παρέκλιση.
  • Κατόπιν ο τότε ιδιοκτήτης, προέβει σε "κατάτμηση🐒" της έκτασης με την οποία εκδόθηκε η Ο.Α. και πούλησε την οικοδομή μαζί με έκταση 1.101,42 m2 και τα πούλησε σε κάποιον  ενδιάμεσο αγοραστή. Όλα αυτά, εν έτη 1989. Ο ενδιάμεσος αγοραστής, το 1990, πουλησε με τη σειρά του στον πελάτη μου, το ως άνω ακίνητο.
  • Την ίδια χρονιά, ο πελάτης μου αγόρασε από τον πρώτο ιδιοκτήτη της οικοδομής, ακόμα μια  "κατάτμηση🐒" της έκτασης με την οποία εκδόθηκε η Ο.Α.,ως αγροτεμάχιο,  εκτάσεως 1.143,20m2, προκειμένου, κατα τα λεγόμενα του πρώτου ιδιοκτήτη "να έχει αρτιότητα".

Ο πελάτης μου λοιπόν αγόρασε εν έτη 1990, δυο ιδιοκτησίες: 1 ιδιοκτησία με κατοικία, και 1 αγροτεμάχιο (ελειοπερίβολο). Με την κύρωση των δασικών χαρτών, θεωρούνται Δ.Α.

Παρατηρήσεις:

  • ο ιδιοκτήτης είναι προχωρημένης ηλικίας (γεννηθείς 1938), επί πολλά έτη κάτοικος εξωτερικού (Γερμανία), δεν γνώριζε πως έπρεπε να προβεί σε ενέργειες προςτο δασαρχείο, προκειμένου να εξαιρεθεί η ιδιοκτησία τους από τους δασικούς χάρτες, θεωρώντας αυτονόητο, εφόσον πωλήθηκε σε αυτούς νομότυπα(?) και μάλιστα με νόμιμη άδεια από τις αρμόδιες Αρχές, ότι δεν χρειαζόταν οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια σχετικά με την σύνταξη των δασικών χαρτών της περιοχής.
  • Ο συμβολαιογράφος που έκανε την κατάτμηση, (έχει αποδημήσει πλέον) ήταν γνωστός για τις "κατατμήσεις🐒" και τις υπερβάσεις που έκανε προκειμένου να ολοκληρώνονται οι διάφορες συμβολαιογραφικές πράξεις, έναντι αδράς αμοιβής βεβαίως.

Η συνέχεια της της ιστορίας, είναι ότι ήρθε στα χέρια μου, ως μια απλή περίπτωση καταχώρησης στο κτηματολόγιο (και πάντα σε συνεργασία με τοπογράφο) και κατάληξε στον γρίφο που σας περιγραφω παραπάνω. 

καταλήγω λοιπόν και πάλι στο ερώτημα:

Θεωρείτε ότι θα υπάρχει πρόβλημα στον αποχαρακτηρισμό της έκτασης δεδομένου ότι η ιδιοκτησία του πελάτη μου υπολείπεται της αρχικής με βάση την οποία εκδόθηκε η Ο.Α.?

 

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.