erling Δημοσιεύτηκε Μάιος 13 , 2009 Δημοσιεύτηκε Μάιος 13 , 2009 Αποψή μου είναι πως η πάκτωση γίνεται στην οροφή του υπογείου. Για τον λόγο πως εκεί αρχίζει η επίδραση του σεισμού. Επίσης γιατί να είναι λάθος η δέσμευση οριζόντιων μετακινήσεων στους περιμετρικούς μόνο κόμβους της οροφής υπογείου? Αν αντί για δέσμευση έβαζε χιαστί αντιρήδες, για να προσομειώσει τα τοιχεία υπογείου, δεν θα πετύχαινε το ίδιο?
JOAN S Δημοσιεύτηκε Μάιος 13 , 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 13 , 2009 Εννοείς ότι έχεις δεσμεύσει τις οριζόντιες μετακινήσεις της οροφής υπογείου, ενώ έχεις μοντελοποιήσει το κτίριο με τη θεμελίωσή του; Δεν είναι λάθος αυτό; Γιατί να είναι λάθος? απο τη στιγμή που το υπόγειο δεν μπάινει στον αντισεισμικό. Αποψή μου είναι πως η πάκτωση γίνεται στην οροφή του υπογείου.Για τον λόγο πως εκεί αρχίζει η επίδραση του σεισμού. ο αντισεισμικός λέει στην παράγραφο 4.1.4.2 α.2 ότι εξαίρεση απο τον κανόνα πλαστικής άρθρωσης σε υποστυλώματα θεωρούναι οι θέσεις πάκτωσης κατακόρυφων στοιχείων σε στοιχεία θεμελίωσης (πέδιλα ή τοιχώματα υπογείου). Αυτό νομίζω ότι έχει σαν αποτέλεσμα να θεωρηθεί το κτίριο πακτωμένο στη βάση του, που στην προκειμένη περίπτωση είναι το υπόγειο και όχι η θεμελίωση.
EngXanthi Δημοσιεύτηκε Μάιος 13 , 2009 Δημοσιεύτηκε Μάιος 13 , 2009 Εγώ θυμάμαι από τότε που έκανα ΑΜΑΚ στο ΑΠΘ ότι ποτέ δε δεσμεύουμε τις μετακινήσεις της οροφής υπογείου. Και αυτό επειδή τίποτα δε μας εξασφαλίζει πλήρη ακαμψία πάκτωσης στη θέση που "δένει" το κατακόρυφο στοιχείο με το "κουτί" του υπογείου. Έστω και μικρές, αυτές οι μετακινήσεις επηρεάζουν την δυναμική συμπεριφορά της ανωδομής. Επιπλέον (επειδή έχει ακουστεί ως αντεπιχείρημα), τα μπάζα πλήρωσης του σκάμματος ποτέ δεν είναι συμπυκνωμένα, οπότε δεν εμφανίζονται παθητικές ωθήσεις γαιών που θα μπορούσαν να είναι παράγοντας δέσμευσης μετακινήσεων της οροφής υπογείου. Άσε που βγαίνει και ο αντισεισμικός αρμός αλλιώτικος... 1
panos Δημοσιεύτηκε Μάιος 13 , 2009 Δημοσιεύτηκε Μάιος 13 , 2009 Δεδομένου οτι τα υπόγεια εξαιρούνται απο τις σεισμικές δυνάμεις χονδρικά τοποθετώ πάκτωση στην οροφή του υπογείου για το nv και παγιώνω τις οριζόντιες μετακινήσεις. Βέβαια οι διαφορές δεν είναι τεράστιες και αναλόγως του πλήθους των τοιχείων μπορεί να αγνοήσω την δέσμευση των οριζοντίων.
acnt Δημοσιεύτηκε Μάιος 13 , 2009 Δημοσιεύτηκε Μάιος 13 , 2009 Επιπλέον (επειδή έχει ακουστεί ως αντεπιχείρημα), τα μπάζα πλήρωσης του σκάμματος ποτέ δεν είναι συμπυκνωμένα, οπότε δεν εμφανίζονται παθητικές ωθήσεις γαιών που θα μπορούσαν να είναι παράγοντας δέσμευσης μετακινήσεων της οροφής υπογείου. Άσε που βγαίνει και ο αντισεισμικός αρμός αλλιώτικος...Πολύ, πολύ σωστα!!! Το έδαφος γύρω από το υπόγειο είναι διαταρραγμένο και με το παραμικρό παύει η κατάσταση ηρεμίας του. ποτέ δε δεσμεύουμε τις μετακινήσεις της οροφής υπογείου. Και αυτό επειδή τίποτα δε μας εξασφαλίζει πλήρη ακαμψία πάκτωσης στη θέση που "δένει" το κατακόρυφο στοιχείο με το "κουτί" του υπογείου.ΔΕΝ δεσμεύουμε οριζόντια το κόμβο, εκτός αν είναι γωνιακός! Για να αναλύσω περισσότερο αυτά που λέει ο erling, αν έχεις μια κολώνα στο υπόγειο με τοιχίο υπογείου κατά Ψ, τότε δεσμεύεις μόνο κατά Ψ τον κόμβο αυτό, "προσομοιώνοντας" έτσι τα χιαστί. Πλήρη πάκτωση, δεν χρησιμοποιώ σχεδόν ποτέ, αλλά αν χρησιμοποιήσω θα την βάλω στα θεμέλια και όχι στο υπόγειο διότι αυτό, συνήθως, είναι μισό μέτρο πάνω από το έδαφος, οπότε για τί πάκτωση να μιλάμε; Οι οριζόντιες δεσμεύσεις όμως κατά τους κατάλληλους άξονες, λόγω των τοιχίων υπογείου και όχι του εδάφους, νομίζω πως πρέπει να λαμβάνονται υπόψην στην μελέτη και κυρίως σε περιπτώσεις που ο (αρχιτεκτονικά) υπόγειος όροφος, στατικά συμμετέχει στην ανάληψη σεισμικών δυνάμεων. Η διαφορά είναι απίστευτη.... ο αντισεισμικός λέει στην παράγραφο 4.1.4.2 α.2 ότι εξαίρεση απο τον κανόνα πλαστικής άρθρωσης σε υποστυλώματα θεωρούναι οι θέσεις πάκτωσης κατακόρυφων στοιχείων σε στοιχεία θεμελίωσης (πέδιλα ή τοιχώματα υπογείου) Μα η πάκτωση ενός κατακόρυφου στοιχείου σε έναν όροφο, γίνεται στην βάση αυτού του στοιχείου και όχι στην στέψη του! Εξ ού και η πάκτωση στα θεμέλια... Αντίστοιχα, όταν δεσμεύουμε τον κόμβο του υπογείου οριζόντια, σε έναν συγκεκριμένο άξονα, στην ουσία δεσμεύουμε το υποστύλωμα του ισογείου, προσομοιώνοντας έτσι την επίδραση του τοιχώματος υπογείου. Πάνω, η κίνηση είναι ελεύθερη...Κάνω λάθος;
Χ Επισκέπτης 1 Δημοσιεύτηκε Μάιος 16 , 2009 Δημοσιεύτηκε Μάιος 16 , 2009 Βάση θεωρούμε το δάπεδο του ισογείου. Σύμφωνα με την §4.1.4.2.β.[2] του ΕΑΚ "...Για τον παραπάνω έλεγχο (nv>0,60) τα τοιχώματα και τα υποστυλώματα επιτρέπονται να θεωρούνται πλήρως πακτωμένα στη βάση...". Επομένως, για τον έλεγχο του nv και μόνο επιτρέπεται να κάνουμε μια επίλυση με πακτώσεις στην οροφή του στατικώς οριζόμενου υπογείου. Προσοχή, μόνο για τον έλεγχο του nv! Για την προσομοίωση των τοιχίων του υπογείου δείτε τις παρακάτω φωτογραφίες από σημειώσεις του Αβραμίδη.
JOAN S Δημοσιεύτηκε Μάιος 18 , 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 18 , 2009 Χάρη, μπράβο πολύ κατατοπιστικό. Ευχαριστώ πολύ!
Achelleas Δημοσιεύτηκε Μάιος 21 , 2009 Δημοσιεύτηκε Μάιος 21 , 2009 Παιδια την δεσμευση των μετακινήσεων στην στάθμη του ισογείου την δίνουν τα περιμετρικά τοιχεία όχι το μπάζωμα. οπότε δεν πέζει ρόλο αν το υπόγειο βγαίνει και 1 μέτρο πάμνω από το χώμα. Ένας άλλος τρόπος να αυξήσεις το ην είναι να μειώσεις τις διατομές των υποστυλωμάτων που δεν θεωρούνται τοιχεία από τον αντισεισμικό (<2,00μ δηλαδή). Έτσι μειώνεται η ακαμψία τους και συνεπώς η σεισμική δύναμη που παραλαμβάνουν.
Αλέξανδρος Δημοσιεύτηκε Μάιος 21 , 2009 Δημοσιεύτηκε Μάιος 21 , 2009 Παιδια την δεσμευση των μετακινήσεων στην στάθμη του ισογείου την δίνουν τα περιμετρικά τοιχεία όχι το μπάζωμα. Συμφωνώ με τα παραπάνω.
rigid_joint Δημοσιεύτηκε Μάιος 21 , 2009 Δημοσιεύτηκε Μάιος 21 , 2009 Παιδια την δεσμευση των μετακινήσεων στην στάθμη του ισογείου την δίνουν τα περιμετρικά τοιχεία όχι το μπάζωμα. οπότε δεν πέζει ρόλο αν το υπόγειο βγαίνει και 1 μέτρο πάμνω από το χώμα. μίλα ρε άνθρωπε γιατί θα ξεχάσουμε αυτά που ξέρουμε
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα