Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βελτίωση nv


 

Recommended Posts

Εφόσον έχεις διάφραγμα!

Τι θα γίνει? Θα κουνήσει?

Αν ήταν έτσι θα βλέπαμε ρωγμές στην οροφή του υπογείου

 

Για το μεταλλικό...όλοι οι κόμβοι είναι αμετάθετοι

Link to comment
Share on other sites

2) Είναι αμετάθετοι ως αποτέλεσμα της ύπαρξης των τοιχωμάτων υπογείου. Στην μοντελοποίηση (γι'αυτή μιλώ πάντα) ΔΕΝ θα έβαζα στήριξη σε ενδιάμεσους στύλους που δεν συνδέονται με τοιχίο υπογείου

 

βασικά ειναι αμετάθετα λογω υπαρξης τοιχωμάτων ΚΑΙ πλάκας οροφής

Link to comment
Share on other sites

Το 1995 που έκανα την πρώτη μου στατική μελέτη, τα τοιχία υπογείου δεν θεμελιώνονταν σε πεδιλοδοκούς. Ένα χρόνο μετά (αν θυμάμαι καλά) ζητούσαν στην πολεοδομία πεδιλοδοκούς κάτω από τα τοιχία υπογείου και όλοι οι συνάδελφοι συμμορφώθηκαν.

Το αν χρειάζονται ή όχι είναι νομίζω προφανές. Το ότι δεν κάνουν κακό πέρα απ' την τσέπη του ιδιοκτήτη επίσης είναι προφανές.

Για τα τοιχία υπογείου είχα ανεβάσει παλιότερα μια μελέτη του Τέγου που θα τη βρείτε ΕΔΩ και ΕΔΩ.

Link to comment
Share on other sites

Για το μεταλλικό...όλοι οι κόμβοι είναι αμετάθετοι

Ok... Πες μου γιατί όχι το εξής: οι 4 γωνιακοί κόμβοι οριζόντια στήριξη κατά Χ&Ψ, όλοι ο κόμβοι στις κατά Χ πλευρές στήριξη κατά Χ και οι δύο κόμβοι στις μικρές πλευρές στηρίζονται κατά Ψ.

 

Οι χιαστοί προσομοιώνουν την διατμητική λειτουργία του τοιχώματος, το θεμα μας όμως ειναι το "κουτί", αν υπάρχει πλάκα οροφής ή όχι

Κάτσε ρε μεγάλε, δηλαδή η πλάκα κάνει την διαφορά; Δηλαδή ένα τοιχία αντιστήριξης που δεν έχει πλάκα, έχει κίνηση κατά το μήκος του; Οι δεσμεύσεις μπαίνουν εξαιτίας της ύπαρξης του τοιχίου με την θεωρητικά άπειρη ακαμψία του. Η πλάκα λαι το διάφραγμα σίγουρα θα μειώσουν τις κινήσεις των κόμβων εντός του περιγράμματος του κουτιού, μπορεί να τις μηδενίσει κι όλας. Αλλά αυτό στην μοντελοποίηση δεν μας δίνει το δικαίωμα να βάζουμε οριζόντιες στηρίξεις παντού....

 

Την διαφραγματική λειτουργία γιατί την βάζεις τόσο δυνατά στην συζήτηση; Και στον νιοστό όροφο μπορεί να έχω βαρβάτη διαφραγματική λειτουργία, αλλά αυτό τί σημαίνει για τις μετακινήσεις και την μοντελοποίηση;

 

Τέλος, αν ο όροφος δεν ήταν στατικώς υπόγειος και είχε το 78% τοιχία περιμετρικά, τότε τί θα κάνατε; Τί στηρίξεις θα έπρεπε να βάλουμε;

Link to comment
Share on other sites

Acnt εχεις δίκιο, πρεπει να δεσμεύσεις μόνο τις ελευθερίες που έχει τοιχείο....

έχω δεσμέυσει λοιπόν με αυτόν τον τρόπο τους περιμετρικούς κόμβους, άλλους κατα χ και άλλους κατα ψ, και τους γωνιακούς κατά χ και ψ. Άρα υπάρχουν κόμβοι που έχουν οιονοί (όπως λέει και ο rigid) μηδενική μετακίνηση. Απο την στιγμή που έχουμε διαφραγματική λητουργία όμως πρέπει όλοι οι κόμβοι του ίδιου διαφράγματος να έχουν τις ίδιες οριζόντιες μετακινήσεις, άπα ουσιαστικά έχουν δεσμευτεί όλοι οι κόμβοι.

 

Τώρα όσον αφορά στο ποσοστό των τοιχείων υπογείου, εχεις δίκιο, απλά εγω θα προσπαθούσα να υποχρεώσω τον αρχιτέκτονα να καλύψει μεγαλύτερο ποσοστό, ή θα ξέχναγα το υπόγειο, θα έλυνα χωρίς δέσμευση ορόφου και θα προσπαθούσα να ελαχιστοποιήσω τα εναπομείναντα τοιχεία, ακόμα και αν έπρεπε να κάνω τοιχοποιία ή να αφήσω αρμό στην σκυροδέτηση τοιχείου κολώνας (πχ με φελιζόλ)

Link to comment
Share on other sites

Απο την στιγμή που έχουμε διαφραγματική λητουργία όμως πρέπει όλοι οι κόμβοι του ίδιου διαφράγματος να έχουν τις ίδιες οριζόντιες μετακινήσεις, άπα ουσιαστικά έχουν δεσμευτεί όλοι οι κόμβοι.

Γιατί "πρέπει"; Ουσιαστικά, ως αποτέλεσμα της όλης κατάστασης, μπορεί όλοι οι κόμβοι να είναι πρακτικά αμετάθετοι. Δεν διαφωνώ. Επιμένω όμως πως αυτό ΔΕΝ μας δίνει το δικαίωμα να προσομοιώσουμε εσωτερικούς κόμβους με δέσμευση.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ στον στατικώς μη υπόγειο όροφο με πολλά τοιχία υπογείου! Το έχω δηλώσει πως έχω κάνει τέτοια μελέτη και έκανα το πείραμα με δεσμεύσει και χωρίς και οι διαφορές είναι τεράστιες!!!

Link to comment
Share on other sites

Πρέπει γιατι αυτό ειναι το νόημα του διαφράγματος.... νομίζω ότι παίζουμε με τις λέξεις, είτε δεσμέυσεις όλους τους κόμβους, είτε μόνο αυτούς που έχουν τοιχείο υπογείου έχεις το ίδιο αποτέλσμα

Link to comment
Share on other sites

Ακριβώς!

Τους δεσμεύεις όλους γιατί έχεις απαραμόρφωτο διάφραγμα.

Και όλους να μην τους δεσμέυσεις πάλι το ίδιο αποτέλεσμα πρέπει να έχεις.

Στο λέω ξανά

Αν υποθέσεις πως μετακινούνται χώρια τότε θα περιμένεις και ρωγμές

Link to comment
Share on other sites

Μα είναι προφανές ότι εντός διαφράγματος δεν έχεις καμία παραμόρφωση. Αυτη είναι και η λογική του. Ειναι δυνατόν να έχεις δεσμεύση τους περιμετρικούς κόμβους, να έχεις αφήσει τους εσωτερικούς ελεύθερους και να περιμένεις να μετακινηθούν αυτοί? Που να πάνε?

Αρα ίσως το πρόγραμμα το οποίο έχεις δεν προσομοιώνει σωστά την διαφραγματική λειτουργία (γιατί να σε βγάλει τόσες μεγάλες διαφορές acnt στις 2 επιλύσεις που λες??)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.