Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υπολογισμός τετραγωνικών εξοχικής κατοικίας εκτός σχεδίου πόλεως


Zass

Recommended Posts

Κύριοι καλησπέρα σας,

θα ήθελα τα γνώσεις σας στον τρόπο υπολογισμού των συνολικών τετραγωνικών προς δόμηση εξοχικής κατοικία, για εκτός σχεδίου οικόπεδο (γήπεδο), μίας και δεν βρήκα κάτι σχετικό στις υπάρχουσες αναρτήσεις (συγχωρέστε με αν κάνω λάθος, μπορεί να χάθηκα στον όγκο) οπότε αποφάσισα να κάνω λογαριασμό κ να ρωτήσω τους ειδικούς.

Συγκεκριμένα πρόκειται για γήπεδο με πρόσοψη επί της επαρχιακής οδού Πόρτο Γερμενού-Βιλλίων, συνολικής έκτασης 1708,78 τμ το οποίο υφίσταται προ του έτους 1962  σύμφωνα με το συμβόλαιο αγοράς, οπότε πρόκειται για άρτιο οικόπεδο κατά παρέκκλιση σύμφωνα με το ΒΔ/24-10-62 (ΦΕΚ-142/Δ' ) αφού πληρεί τις απαιτήσεις για ελάχιστο πρόσωπο: 10 μέτρα., ελάχιστο βάθος 15 μέτρα και ελάχιστο εμβαδόν 750 τμ.

Θα ήθελα να με βοηθήσετε να καταλάβω πως γίνεται ο υπολογισμός των τετραγωνικών προς δόμηση. Υπάρχει κάποιος τύπος υπολογισμού (τότε ποιός είναι αυτός), ή πάει κατά περίπτωση με συγκεκριμένο συντελεστή δόμησης ανά περιοχή (τότε από που το μαθαίνω αυτό);

Επίσης επί τη ευκαιρία, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω κάποιες απορίες μου, αν δεν σας κάνει κόπο :

1) μπορεί να γίνει κατασκευή 2 ή 3 ανεξάρτητων κατοικιών επί του ανωτέρω οικοπέδου, που φυσικά θα έχουν αντίστοιχα το 1/2 ή 1/3 εμβαδόν επί του συνολικά επιτρεπόμενου;

2) αυτές μπορούν να χτιστούν με απόσταση μεταξύ τους (τότε θα πρέπει να περάσουν Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής;) ή οπωσδήποτε πρέπει να είναι μεσοτοιχία;

3) αν συνολικά βγαίνει πχ 90 τμ ανά κατοικία, τότε μπορούν να χτιστούν μπαλκόνια (ανοικτοί εξώστες) μέχρι 36τμ (40%*90) χωρίς να προσμετρώνται στα 90τμ; Δηλαδή συνολικά 126 τμ χώρων αλλά " χρεώνονται για 90τμ"; Ρωτάω γιατί βρήκα το Άρθρο 11 - Παράγραφος 6 του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού ότι δεν προσμετρώνται: α. Οι επιφάνειες των εξωστών και στεγασμένων υπαίθριων χώρων, όταν το συνολικό ποσοστό τους είναι μικρότερο του 40% της επιφάνειας που επιτρέπεται να δομηθεί στο οικόπεδο. Ή αυτή η παράγραφος (α) αφορά κάτι άλλο και το έχω καταλάβει λάθος;

4) αντίστοιχα για το υπόγειο αν προτείθεται για αποθήκες κ λεβητοστάσιο, ούτε αυτό υπολογίζεται στα τετραγωνικά; Άρθρο 11 - Παράγραφος 6 του Νέου Οικοδιμικού Κανονισμού ότι δεν προσμετρώνταιι. Για κτίρια κατοικιών ένας υπόγειος όροφος επιφάνειας ίσης με εκείνη που καταλαμβάνει το κτίριο, προοριζόμενος για βοηθητικές χρήσεις με την προϋπόθεση ότι η οροφή του σε κανένα σημείο δεν υπερβαίνει το 1,20 μ. από την οριστική στάθμη του εδάφους, μετρούμενο μεταξύ του δαπέδου και της οροφής.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Edited by Pavlos33
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Α- Σε Τεχνικό Γραφείο ή Μηχανικό (Πολιτικό Μηχανικό, Αρχιτέκτονα Μηχανικό κλπ) έχεις πάει να αναθέσεις να σου βγάλουν τα τι και τα πώς για το γεωτεμάχιο σου?

 

Ενημερωτικά σου λέω ότι αυτά που ρωτάς είναι σχεδόν το μεγαλύτερο φάσμα όλων των Πολεοδομικών και Σχεδιαστικών απαιτήσεων για τα εκτός σχεδίου που ασχολούνται οι Μηχανικοί και δεν μπορεί να γίνει ταχύρυθμο σεμινάριο, ούτε συνοπτικό υπάρχει.

 

Αν θες να σου δώσω λίνκ νόμους κλπ και να δεις και μόνος σου σε συνδυασμό με γραμμικό σχέδιο (βασικά μαθήματα) και κάνε ότι θες μετά μόνος σου….. αλλά πάλι στο τέλος θα καταλήξεις στο Α.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα σας,

ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σας.

Εννοείται ότι θα καταλήξω στο Α εντέλει όταν φυσικά θα έρθει η ώρα για κάποια κατασκευή.

Η ερώτηση μου έχει να κάνει απλά με την απορία μου να κατανοήσω το θέμα και όχι να πάρω ένα νούμερο από κάποιον τεχνικό.

Αν δεν σας κάνει κόπο θα με ενδιέφερε το λίνκ στο οποίο αναφέρεστε.

Και πάλι σας ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.