Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προσμετράται στον Σ.Δ.?


Recommended Posts

ζεις κάτω από τη σκάλα;;;;

γιατί να μετρήσει;

 

Γιατί αδερφή μου είναι χώρος κύριας χρήσης και αν θές και το τμήμα με ύψος πάλι κάτω των 2,40 πάλι πρέπει να μετρήσει γιατί ////////////// είναι επίσης χώρος.

Link to comment
Share on other sites

Όταν με το καλό υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που λέει σαφώς ότι ο βατός χώρος κάτω από τη σκάλα (επίπεδο ισογείου) αφαιρείται από την εκάστοτε δόμηση τότε το τοπίο θα ξεκαθαρίσει. Είτε κύριας χρήσης είτε βοηθητικής υπάρχει μια επιφάνεια κάτω από τη σκάλα την οποία, με τη διαδικασία που έχει προταθεί, αγνοούμε παντελώς!

 

Και για να το κάνω πιο λιανά στο σχέδιο έχω την ''επικάλυψη'' βατού χώρου ισογείου λόγω προβολής της κλίμακας που οδηγεί στον όροφο. Και ως γνωστόν η σκάλα κατά το ήμισυ σχεδιάζεται καθαρά (οριζόντια τομή στην ουσία) με το υπόλοιπο να διακρίνεται ως προβολή (διακεκομμένη). Πώς λοιπόν θεωρείς ότι στο σχέδιο του ισογείου, μετρώντας την εν λόγω επιφάνεια, συμπεριλαμβάνεις τη σκάλα τη στιγμή που δεν ανήκει στο χώρο αυτόν? Γιατί η διακεκομμένη υποδηλώνει αυτό ακριβώς!

 

Η μόνη σχετική νομοθετημένη επεξήγηση αφορά σε χώρους μεγάλου ύψους όπου το όποιο κλιμακοστάσιο πρέπει να κάνει ''επιπλέον διαδρομή'' για να σε ανεβάσει - εκεί σου λένε το μετράς μόνο μία φορά. Για το παρόν θέμα όμως οι ερμηνείες προκύπτουν δύο. Και δεν μπορώ να πειστώ για την άλλη.

Link to comment
Share on other sites

είναι γεγονός οτι "υπάρχουν δύο χώροι". Ο χώρος κάτω απο την σκάλα και η σκάλα καθ αυτό.

Το τοπίο ξεκαθαρίζει όταν υπάρχει κάτω σκάλα, που οδηγεί στο υπόγειο. Τότε ουσιαστικά "έχεις τρύπα" οπότε την σκάλα την μετράς μιά φορά, τι γίνεται όμως, όταν έχεις δάπεδο? (ρητορική ερώτηση) Τότε ουσιαστικά έχεις δύο επιφάνειες οπότε τις μετράς 2 φορές.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΜΩΣ διάταξη ότι σου λέει ότι δεν μπορεί να υπάρξουν χώροι όπου να έχουν ύψος μικρότερο των 2.40 οπότε στην εκάστοτε πολεοδομία το μεταφράζουν διαφορετικά. Πχ στην πολεοδομία Ρεθύμνου μετρούν μια φορά τον χώρο στο ισόγειο και μιά όσο καταλαμβάνει η σκάλα τόσο που να αφήνει ελεύθερο ύψος κάτω της 2.40 - οπότε μπορεί να θεωρηθεί χώρος κύριας χρήσης- Διαφορετικοί λαοί διαφορετικά ήθη διαφορετικά έθιμα. Οπότε μιά ερώτηση κάθε φορά θα σας λύνει τα χέρια ΑΛΛΑ Ο ΜΗΧΑΝΙΚΌς ΚΑΘΕ ΦΟΡΆ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΛΕΥΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ ΤΑ ΜΕΣΑ ΠΟΥ ΞΕΡΕΙ γιατί και της πολεοδομίας ανθρώποι είναι και μην πώ ότι άλλοτε κάνουν λάθη και άλλοτε οχι.

 

Επίσης τι γίνεται με το 1.20 ? (πάλι ρητορικό) ποιά είναι εκείνη η διάταξη που σου λέει ότι η οπή μεταξύ των ορόφων διόροφης κατοικίας πχ εν είδη αίθριο θα πρέπει να έχει διάταξη μίνιμουμ 1.20χ1.20? Δέν είναι φωταγωγός ούτε υπάρχει καμιά διάταξη (ή καμιά που να γνωρίζω εγώ - ? ? ? ? ? ?) που να το ορίζει. Και θα μπορούσε λοιπόν και τρύπα 0.20χ0.20 να μην μετράει? Οχι αλλά πρέπει να βρεθεί κάποια διάταξη, το θέμα είναι λεπτό και θα χαρεί μεγαλύτερης εκτίμησης.

Link to comment
Share on other sites

...όταν υπάρχει κάτω σκάλα, που οδηγεί στο υπόγειο. Τότε ουσιαστικά "έχεις τρύπα" οπότε την σκάλα την μετράς μιά φορά, τι γίνεται όμως, όταν έχεις δάπεδο? (ρητορική ερώτηση) Τότε ουσιαστικά έχεις δύο επιφάνειες οπότε τις μετράς 2 φορές...

 

Όντως με την ερμηνεία ''η κάθε σκάλα υπολογίζεται στον όροφο που εξυπηρετεί/καταλήγει'' σε ένα ισόγειο κτήριο με υπόγειο η σκάλα προστίθεται στη δόμηση του υπογείου. Ο χώρος ''υπό της σκάλας'' ανήκει στο υπόγειο και άρα (εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις) δε μετράει. Δεν υπάρχει τρύπα και όσοι υπάλληλοι έχουν περάσει άδειες που το δείχνουν ως κενό (τη σκάλα που οδηγεί στο υπόγειο) θεωρώ ότι έχουν πράξει λανθασμένα.

 

Σε περίπτωση σκάλας από ισόγειο (άνευ υπογείου) σε όροφο αν κάποιοι υπάλληλοι το χαμηλό - μέχρι 2,40 - τμήμα του ισογείου (κάτω από τη σκάλα) το αφαιρούν μπράβο τους αλλά δε νομίζω ότι νομιμοποιούνται. Μπορεί για κάποιους να είναι άχρηστο αλλά κάποιοι άλλοι στήνουν ωραιότατες κατασκευές για αποθήκευση. Αλλά με αυτή τη λογική (ύψους και χρηστικής δυνατότητας) αν βάλω πισίνα στο δώμα το τμήμα του από κάτω ορόφου που αχρηστεύεται δεν πρέπει να το μετράω - πράγμα που από ό,τι ξέρω δεν ισχύει.

 

Με το 1,20 στο εσωτερικό ενός κτηρίου όντως υπάρχει θέμα. Προφανώς μέχρι τώρα γίνεται η χρήση του περιορισμού που αφορά στις ακάλυπτες (εξωτερικές) επιφάνειες/κενά του άρθρου 7, καταχρηστικά. Μέχρι να αξιωθούν να το λύσουν.

Link to comment
Share on other sites

Θα ηθελα να ρωτησω,γενικοτερα,τα τ.μ. μιας πυλωτης σε μια πολυκατοικια προσμετρωνται στον Σ.Δ. η υπαρχουν αλλες διαταξεισ για τουσ χωρους χαρακτηρισμενους ως πυλωτες;Εννοω μια πυλωτη ανοιχτη, τυπου χωρου σταθμευσης..

Link to comment
Share on other sites

ΑΡΘΡΟ 7: ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΔΟΜΙΣΗΣ

Συντελεστής δόμησης

1. Για τον υπολογισμό του συντελεστή δόμησης που πραγματοποιείται στο οικόπεδο:

Α. Προσμετρούνται:

α) Οι επιφάνειες των στεγασμένων και κλειστών από όλες τις πλευρές χώρων του κτιρίου, οποιασδήποτε χρήσης, σε όλους τους ορόφους, καθώς και τα υπόγεια, με την επιφύλαξη της επόμενης περίπτωσης Ββ,

......................................................................

 

Γ10. ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 12 / 12.2.86 ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΓΟΚ/85παρ. 1Βι: Διευκρινίζεται ότι pilotis θεωρείται ο ελεύθερος χώρος ορόφου που επικοινωνεί άμεσα με τον περιβάλλοντα χώρο και περιορίζεται από το περίγραμμα του κτιρίου. Η επιφάνεια του συγκροτήματος κλιμακοστασίου και της αίθουσας κοινωνικών λειτουργιών που κατασκευάζονται στην pilotis του κτιρίου, θα πρέπει να αφήνουν ελεύθερο χώρο της pilotis τουλάχιστον το 50 % της επιφάνειας που καταλαμβάνει το κτίριο.

 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

με την ισχυουσα νομοθεσια πιστευω οτι εφοσον ο χωρος κατω απ τη σκαλα ειναι βατός πρέπει να μετρήσει.

Αυτο που μπορει να γινει ειναι να δειχθει μπαζωμενη οποτε δε νομιζω οτι μετραει σε μια τετοια περιπτωση.

Σε παρα πολλες περιπτωσεις τη δειχνουν μπαζωμενη ενω στην ουσια χρησιμοποιειται ως αποθηκη.

 

Η καθε πολεοδομια μεταφραζει οτι θελει γιατι οι νόμοι δεν ειναι ξεκαθαροι, ειναι πολυπλοκοι και πολυαριθμοι.

Link to comment
Share on other sites

...να δειχθει μπαζωμενη οποτε δε νομιζω οτι μετραει σε μια τετοια περιπτωση...

 

Αυτό ακριβώς είναι ένα από τα (έμπρακτα) επιχειρήματά μου. Σε προσωπική περίπτωση κατοικίας σε οικόπεδο εξαιρετικά έντονης κλίσης η σκάλα από το ισόγειο στον όροφο ήταν κυριολεκτικά ''μπαζωμένη'' (υπόψιν ότι ο όροφος αναπτυσσόταν ''πιο πίσω'' από το ισόγειο). Εκεί δεν είχανε κανένα πρόβλημα με την εξήγησή μου.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.