Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αντίσταση εδάφους


Recommended Posts

Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει πως γίνεται σε περίπτωση βραχυκυκλώματος να περνάει ρεύμα από το έδαφος και να πέφτει ο διακόπτης διαρροής ρεύματος. Πώς γίνεται αυτό; Αφού το έδαφος δεν είναι καλός αγωγός… Πόση είναι η αντίσταση του εδάφους (ποσοτικά) και πως μπορεί να μετρηθεί;

Link to comment
Share on other sites

Αν προσέξεις, το ρελλέ διαρροής αναγράφει το ρεύμα ενεργοποίησής του, ήτοι 30mA συνήθως και την ικανότητα διακοπής 25-40-63Α κοκ. Έχω την εντύπωση ότι σε ένα βραχυκύκλωμα, επειδή εμφανίζονται ξαφνικά μεγάλα ρεύματα, το ρελλέ πέφτει όχι λόγο ρευμάτων προς γη, αλλά επειδή το φαινόμενο του βραχυκυκλώματος (που είναι στιγμιαίο σχεδόν) επηρεάζει ταχύτατα τόσο τα ρεύματα που περνάνε από τον τοροειδή Μ/Σ και επίσης αλλοιώνει τη συμπεριφορά του (π.χ. κορεσμός πυρήνα κλπ) αφού δεν μπορεί να "χειριστεί" τέτοια ρεύματα. Δεν το λέω με βεβαιότητα, αλλά πιθανό να ισχύει κάτι τέτοιο.

Link to comment
Share on other sites

Φίλε GeorgeS ευχαριστώ για την απάντηση αλλά ο λόγος που ρώτησα δεν είναι ακριβώς γιατί και πώς πέφτει το ρελέ. Εκείνο που δεν μπορώ να καταλάβω είναι ότι αφού το έδαφος δεν είναι καλός αγωγός πως γίνεται να περνά ρεύμα σε σχετικά μεγάλες αποστάσεις καμιά φορά.

Link to comment
Share on other sites

Το έδαφος δεν είναι πολύ καλός αγωγός, αλλά είναι τεράστιος και, ως εκ τούτου, πολύ καλός πυκντωτής. Το ρεύμα μπορεί ανετότατα να περάσει μέσα από το έδαφος. Αυτό φαίνεται καλύτερα σε συστήματα μεταφοράς ηλεκτρικής ισχύος που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες όπως φαίνεται και εδώ http://en.wikipedia.org/wiki/Single_wire_earth_return

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.