Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ποιός είναι υπεύθυνος για επιδιόρθωση υγρασίας σε τοιχείο που χωρίζει δύο οικόπεδα;


gnusselt

Recommended Posts

Συνάδελφοι, θέλω τη βοήθεια σας σε ένα θέμα που έτυχε στην οικοδομή μου. Έχω μια αυλή που έχει πλακάκια και ο γείτονας έχει κήπο. Το τοιχείο στη δική μου πλευρά παρουσιάζει υγρασία η οποία εμφανίζεται και σε κολώνα στο υπόγειο μου που είναι κοντά στο τοιχείο. Επισυνάπτω σκαρίφημα.

Για την αποφυγή της ανοιούσας υγρασίας δεν πρέπει να μονωθεί το χώμα από τα άλλα δομικά στοιχεία;   Δηλαδή, να σκάψει δεξιά του τοιχείου (όπως βλέπετε το σκαρίφημα) και να εμφανίσει όλη την επιφάνεια, να κάνει την απαραίτητη μόνωση και μετά ας φτιάξει και ... πισίνα. Αλλά όλα αυτά με δικά του έξοδα.

Το θέμα είναι ότι ο γείτονας δεν θέλει να επομιστεί το κόστος αυτό και μου λέει ότι πρέπει να βάλω δικό μου συνεργείο στον κήπο του(!) να κάνει όλη αυτή τη δουλειά.

Έχω τρία ερωτήματα:

1) Συμφωνείτε ότι η υγρασία προέρχεται όπως δείχνει το μπλε βέλος στο σκαρίφημα;

2) Έχω δικαίωμα να μπω στο οικόπεδό του και να κάνω εργασίες;(!)

3) Σε ποιο άρθρο ο ΝΟΚ υποχρεώνει τον ιδιοκτήτη του κήπου με δέντρα να φροντίζει τα γειτονικά δομικά στοιχεία;

 

 

PIC 1.jpg

Link to comment
Share on other sites

Το τοιχειο ανηκει σε εμενα. Αυτος εχτισε την οικοδομη του μετα. Ασε που δεν αφησε κανενα αρμο. 

Link to comment
Share on other sites

Αφου λες οτι είναι δικό σου τότε πιστεύω έχεις δικαίωμα να του κάνεις μήνυση και καταγγελία στην υδομ να τον υποχρεώση να κάνει δικό του τοίχο.

Link to comment
Share on other sites

Για να χτισει δικο του τοιχειο πρεπει να βγαλει ολο το χωμα μεχρι χαμηλα, να μονωσει και μετα να κανει δικο του τοιχο, διαφορετικα, τεχνικα μιλωντας, και δικο του τοιχειο να χτισει η υγρασια μπορει να περασει στο δικο μου τοιχειο (βλ. μπλε βελος). Σωστα τα λεω;  Με ποιο νομοθετημα θα τον πεισω οτι αυτος πρεπει να ενεργησει κι οχι εγω; 

Link to comment
Share on other sites

Σωστά τα λες αλλά δεν γνωρίζω διαδικαστικά λεπτομέρειες. Υποθέτω οτι μέσω της ΕΕΜΚ (ή κανονικής άδειας?) που θα βγάλει ο μηχανικός του θα του πει πως και τι πρέπει να το κάνει.

Link to comment
Share on other sites

Αρθρο 23 του Κτιριοδομικού:

4. Κατά τη φύτευση δένδρων ή θάμνων κοντά σε κτίρια ή δομικά έργα και ανάλογα με τις ιδιότητες του ριζικού συστήματος των φυτών, πρέπει να λαμβάνονται κατάλληλα μέτρα για την αποφυγή βλάβης αυτών των κτιρίων ή δομικών κατασκευών.

5. Σε περίπτωση ύπαρξης δένδρων ή θάμνων σε γειτονικό οικόπεδο κατά την ανέγερση οικοδομής, οικοδομών οφείλει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του κτιρίου που ανεγείρει από την υγρασία και το ριζικό σύστημα των δένδρων ή θάμνων.

Αστικός Κώδικας:

Άρθρο 1008

Ρίζες ή κλαδιά του γειτονικού ακινήτου

Ο κύριος ακινήτου μπορεί να κόψει και να κρατήσει για τον εαυτό του τις ρίζες δέντρων του γειτονικού ακινήτου που εισχωρούν στο κτήμα του. Το ίδιο ισχύει και για τα κλαδιά των δέντρων του γειτονικού ακινήτου που εκτείνονται πάνω από το κτήμα του, εφόσον τάχθηκε προηγουμένως στο νομέα του γειτονικού ακινήτου εύλογη προθεσμία για να τα κόψει.

Το δικαίωμα αυτό δεν παρέχεται αν οι ρίζες ή τα κλαδιά δεν εμποδίζουν τη χρήση του ακινήτου.

Άρθρο 1009

Καρποί που πέφτουν σε γειτονικό ακίνητο κλπ.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ο κτιριοδομικός που αναφέρει ο dimitris GM  Υ.Α.3046/304/1989 (ΦΕΚ 59/Δ/3-2-1989) ισχύει ακόμα; 

Που μπορώ να τον βρω με τις αλλαγές του;

 

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.