Μετάβαση στο περιεχόμενο

Θέση Κτιρίου - Άρθρο 14


Recommended Posts

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ, 

ΕΧΩ ΜΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΠΟΥ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΩΝ ΠΕΛΑΤΩΝ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΩΝΙΑΚΟ ΜΕ ΑΔΕΙΑ ΤΟΥ 1967 (ΓΟΚ 1955) ΜΕ ΑΚΑΛΥΠΤΟ ΠΙΣΩ 2,50*12,00μ. ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ  ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΟΙ  ΕΞΩΣΤΕΣ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ. ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΜΟΥ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΧΕΙ ΚΟΛΛΗΣΕΙ ΣΤΑ ΠΛΑΓΙΑ ΟΡΙΑ...ΠΙΣΩ ΟΡΙΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΓΩΝΙΑΚΟ.

Η ΟΜΟΡΗ ΝΕΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗ (ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ 3) ΚΟΛΛΗΣΕ ΣΤΗ ΜΕΣΟΤΟΙΧΙΑ  ΚΑΙ ΠΕΡΑΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΟΛΛΗΣΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΚΤΙΡΙΟ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ Ο ΑΚΑΛΥΠΤΟΣ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΦΩΤΑΓΩΓΟ ΓΙΑΤΙ Η ΤΥΦΛΗ ΜΕΣΟΤΟΙΧΙΑ ΕΧΕΙ ΥΨΟΣ 23μ.....ΜΕ ΟΤΙ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ....Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΥΤΗ ΣΥΝΔΙΑΖΕΙ 2 ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 14 ΤΗΝ 1Β ΚΑΙ ΤΗΝ 1Γ....ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΕΞΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟ....

ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΟΛΛΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΛΑΓΙΟ ΟΡΙΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙΣ ΤΟ ΟΜΟΡΟ ΟΤΑΝ ΤΟ ΟΜΟΡΟ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑΙΟ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΑΦΗΣΕΙ ΠΙΣΩ ΑΚΑΛΥΠΤΟ 30% ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ....ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΛΙΟ...ΓΙΑΤΙ ΤΟΥ ΦΤΑΝΕΙ ΓΙΑ ΦΥΣΙΚΟ ΦΩΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΑΕΡΙΣΜΟ Ο ΔΙΚΟΣ ΤΟΥ ΑΚΑΛΥΠΤΟΣ.....ΟΤΑΝ ΟΜΩΣ ΕΧΕΙΣ ΚΤΙΡΙΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑ ΕΝΑ ΤΜΗΜΑ ΚΟΛΛΑΕΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΧΕΙ  ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΑΝΟΙΓΜΑΤΑ ΣΤΑ 2,50μ. ..ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΟΛΛΗΣΕΙΣ ΟΣΟ ΚΟΛΛΑΕΙ ΤΟ ΟΜΟΡΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑ "δ".....

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ) ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ Ή ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑ ΜΟΥ ΤΗ ΣΤΕΙΛΕΙ....ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΜΕΝΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ...ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΘΗΚΕΣ....ΠΡΕΠΕΙ ΑΥΤΟ ΝΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΕΙ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΑΝΕ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΠΟΛΛΟΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΣΤΕΡΗΘΕΙ ΤΟ ΦΩΣ ΚΑΙ Ο ΑΕΡΑΣ!!!!

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

 

H χρήση κεφαλαίων δεν επιτρέπεται. Επίλεξε "επεξεργασία" και διόρθωσέ το κείμενό σου. Διάβασε προσεκτικά τους κανόνες συμμετοχής στο φόρουμ.

Pavlos 33

Άρθρο 14: Θέση κτιρίου και εγκαταστάσεων

1. Η τοποθέτηση του κτιρίου στο οικόπεδο γίνεται σύμφωνα με τις ακόλουθες διατάξεις και διασφαλίζει την απρόσκοπτη πρόσβαση ατόμων με αναπηρία ή/και εμποδιζόμενων ατόμων σε αυτό.

β) Όταν στο όμορο οικόπεδο υπάρχει κτίσμα σε απόσταση μεγαλύτερη του ενός μέτρου από το κοινό όριο, το κτίριο οφείλει να έχει κατ’ ελάχιστο απόσταση δ = 2,50μ.+0.05Η από το πλάγιο όριο!!!!

γ) Όταν σε οποιοδήποτε τμήμα των πίσω ή πλαγίων ορίων του οικοπέδου εφάπτεται κτίριο οποιασδήποτε χρήσης και χρονολογίας κατασκευής, το κτίριο μπορεί να εφάπτεται στα όρια αυτά.

 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

17 ώρες πριν, ΚΛΜ said:

Δεν υπάρχει δυνατότητα επεξεργασίας στο παραπάνω κείμενο. Δεν ξέρω γιατί.... Ευχαριστώ...

 

 

Edited by ΚΛΜ
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σε όλους.

Έχω μία ερώτηση  η οποία αρχικά μοιάζει προφανής αλλά με έχει προβληματίσει η διατύπωση στο ΝΟΚ. Στο άρθρο 14 παρ.θ αναφέρει ότι '' Σε οικόπεδα όπου κατασκευάζονται περισσότερα του ενός κτίρια, η ελάχιστη απόσταση μεταξύ τους είναι Δ''.  Δεν αναφέρει πουθενά ή εφαπτόμενα με τυφλό όριο ή >Δ. Δεν μπορώ να καταλάβω αν υποννοείται κάτι τέτοιο γιατί η διατύπωση είναι ρητή αλλά δεν έχει λογική. Στο 90% των παλιών σχεδίων πόλεων της επαρχίας έχουμε σύστημα συνεχές. Είναι συνήθης πρακτική σε μεγάλα οικόπεδα τα οποία δεν δύναται να κατατμηθούν να γίνεται σύσταση καθέτων και οι ιδιοκτήτες να θέλουν να εκμεταλλευτούν πλήρως το πρόσωπο του οικοπέδου κατασκευάζοντας δύο κτίρια που εφάπτονται στο όριο των καθέτων. Βάσει της παραπάνω διατύπωσης θεωρείται ότι τα κτίρια των καθέτων θα πρέπει να απέχουν αναγκαστικά από το όριο της κάθετης Δ/2 ακόμα και αν οι ιδιοκτήτες θέλουν να κατασκευάζουν εφαπτόμενα ακίνητα με τυφλό όριο;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων 

 

Link to comment
Share on other sites

Σε οικόπεδο με σύσταση καθέτου ιδιοκτησίας, κατά την τοποθέτηση του κτιρίου, πρέπει να αφήσουμε απόσταση και από το όριο της καθέτου;

 Όχι. Σύμφωνα με το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό η υποχρέωση για απόσταση (απόσταση Δ ονομάζεται) υπάρχει μόνον ως προς τα όρια του όλου οικοπέδου με τις όμορες ιδιοκτησίες. Για το όριο της κάθετης ισχύει μόνον ότι προβλέπει το συμβόλαιο σύστασης ‐ ιδιωτική συμφωνία. 

Σε κάθε περίπτωση, όταν κατασκευάζονται ανεξάρτητα κτίρια στο κάθε τμήμα κάθετης συνιδιοκτησίας, η μεταξύ τους απόσταση πρέπει να είναι Δ ή μηδενική.

πηγη

https://www.taxydromos.gr/Real Estate/267454-pws-xtizw-se-oikopedo-me-katheth-idiokthsia.html

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Θα μπορούσε ορθότερα να γράφει "Σε οικόπεδα όπου κατασκευάζονται περισσότερα του ενός απέχοντα κτίρια...".

Υπάρχει και η συνήθεια στο ίδιο οικόπεδο τα κτίρια που ενώνονται με αρμό να θεωρούνται ένα κτίριο ...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Καλησπέρα,

Υπάρχει κάπου στην νομοθεσία αναφορά ή διευκρίνιση ότι στις κάθετες ιδιοκτησίες μπορούν τα κτίρια διαφορετικών τμημάτων του οικοπέδου να έχουν απόσταση 0; 

'Εχω κάνει αίτηση για προέγκριση νέας κατοικίας σε τμήμα κάθετης όπου το κτίριο εφάπτεται με τα κτίρια των διπλανών τμημάτων του οικοπέδου. Μετά από 2,5 μήνες που ελέγχεται η αίτηση μου από την ΥΔΟΜ και ενώ στον νέο νόμο 4759/2020 αναφέρεται πλέον ξεκάθαρα ότι μπορούν να εφάπτονται, ο υπάλληλος αρνείται να κάνει δεκτό το διάγραμμα κάλυψης. Ο λόγος που επικαλείται είναι ότι η πρωτοκόλληση της προέγκρισης έχει γίνει πριν την ψήφιση του 4759, οπότε ελέγχεται με την παλιά διατύπωση του άρθρο 14 του ΝΟΚ που  αναφέρει ότι απαιτείται απόσταση Δ. Επίσης δεν δέχεται το επιχείρημα ότι τα εφαπτόμενα κτίρια στις κάθετες αντιμετωπίζονται σας ένα κτίριο. 

Σαν λύση μου είπε να κάνω νέα αίτηση για προέγκριση για να ισχύει ο νέος νόμος, αλλά αυτό σημαίνει ότι θα χάσω άλλον ένα μήνα.

Αν γνωρίζει κάποιος κάποια αναφορά στην νομοθεσία για απόσταση 0 θα με βοηθούσε.

Ευχαριστώ.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.