Latg Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 13 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 13 (edited) Σε κάθε περίπτωση, εφόσον υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και μάλιστα η ΥΔΟΜ προφορικά το δέχεται, το πιο ασφαλές για την συνάδελφο είναι να κάνει γραπτό ερώτημα στην ΥΔΟΜ και να έχει γραπτή απάντηση αν πάει με ΒΟΔ, ή να πάει με προέγκριση αν κάνει χρήση των 2,50μ ώστε να το εγκρίνει επίσημα η ΥΔΟΜ Και το ερώτημα καλό θα ήταν να πάει και αποκεντρωμένη για μεγαλύτερη ασφάλεια και ίσως και στην ΔΑΟΚΑ που ο συνάδελφος είπε ότι δεν το δέχεται Edited Μάρτιος 13 by Latg 1
kan62 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 13 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 13 (edited) Δεν καταλαβαίνω που βλέπετε διαφωνία μου με την ιστορικότητα της διάταξης και την έννοια του "επιβάλλεται". Διαβάστε πάλι τι έγραψα στο σχόλιό μου που αρχίζει με το "λάθος" ... το οποίο απαντούσε στο ακριβώς προηγούμενο του JOHN "Η παράγραφος 3 δεν έχει εφαρμογή στα μετά του 85 διότι δεν επιβάλλεται απόσταση από όρια". Δηλαδή για ποιόν άλλον είναι η παρ.3 εκτός από τον νομοθέτη (προφανώς δεν είναι για μας) ο οποίος θέλει ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ να ορίσει υποχρεωτική απόσταση από τα όρια ; Και η εισηγητική του ΓΟΚ2000 (το 2000) ακριβώς αυτό έλεγε : - Με την παρ. 2 προστίθεται διάταξη, σύμφωνα με την οποία επιτρέπεται ο καθορισμός της απόστασης Δ τουλάχιστον στα 2,50 μ., όταν με τους όρους δόμησης μιας περιοχής καθορίζεται ανώτατο ύψος κτιρίου μέχρι 8,50 μ., προκειμένου να γίνει δυνατή η επιβολή υποχρεωτικής απόστασης των κτιρίων από τα όρια των οικοπέδων, όταν αυτό επιβάλλεται από το χαρακτήρα της περιοχής. Για σχέδια που νεοεγκρίνονται, αναθεωρούνται ή επεκτείνονται και είναι προ ή μετά το 1985 ... υ.γ. η ίδια εύνοια λόγω ύψους δίνεται και στην ελάχιστη απόσταση μεταξύ οικοδομήσιμων χώρων τότε και τώρα (απόσταση μεταξύ κτηρίων). Edited Μάρτιος 13 by kan62
Latg Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 13 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 13 (edited) Δεν ήθελα να ανοίξω αυτή την συζήτηση γι'αυτό έσβησα το σχόλιο για τον ΓΟΚ 85 που ανέφερε ότι η διάταξη ήταν και στον ΓΟΚ 85 αρ. 9 παρ. 2 και μπήκε με την τροποποίηση του λεγόμενου ΓΟΚ 2000 - Ν.2832/2000 αρ. 7 (το ξανα εβαλα για να βγάζει νόημα η συζήτηση) Τότε υπήρχε και σχετική εγκύκλιος η 55/2000 που έλεγε ότι πρέπει να έχει προβλεφθεί στο διάταγμα των όρων δόμησης η όποια απόσταση μικρότερη του Δ και πάντως όχι μικρότερη των 2,50μ για να εφαρμοστεί (βλέπε εικόνες) Το θέμα είναι ότι η διατύπωση του ΝΟΚ δε λέει κατά την έγκριση όπως έλεγε στον ΓΟΚ, αλλά αναφέρει τα εγκεκριμένα , δηλαδή αυτά που ήδη έχουν εγκριθεί - θεσμοθετηθεί και έτσι ΜΆΛΛΟΝ προκύπτει ότι και εμείς μπορούμε να κάνουμε χρήση της παρ. 3 (μόνο αν πρέπει υποχρεωτικά να απέχεις κατά τη γνώμη μου). Η πιο αυστηρή άποψη είναι ότι αφορά μόνο τον νομοθέτη οπως σαφώς ίσχυε στον ΓΟΚ 85. Όμως επειδή πρέπει να ξέρεις όλο το ιστορικό και την εγκύκλιο του ΓΟΚ 85 και επειδή στο ΝΟΚ η διατύπωση είναι διαφορετική κανείς δεν μπορεί διαβάζοντας σήμερα τον νόμο να σκεφτεί ότι αφορά μόνο τον νομοθέτη και θεωρώ ότι δεν αφορά μόνο τον νομοθέτη και αυτό θεωρούν οι περισσότεροι Πάντως το τελευταίο σχόλιο που έκανες Καν δεν συμβαδίζει με τα προηγούμενα. Τελικά για το ζητούμενο, αν η συνάδελφος μπορεί να πάει να βάλει το κτίριο στα 2,50μ τι πιστεύεις? Σε σχέση με το υγ είπα σε προηγούμενο σχόλιο ότι η παρ. 3 του αρ. 14 του ΝΟΚ θα μπορούσε να έχει αντίστοιχη διατύπωση με την παρ. 1ι αν ήθελε να πει κάτι άλλο ο ποιητής Edited Μάρτιος 14 by Latg 1
Roukat Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 14 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 14 (edited) On 13/3/2025 at 9:37 ΜΜ, kan62 said: Δεν καταλαβαίνω που είναι τα διφορούμενα... Η παρ.3 ισχύει πάνω από τις παρ.1 και παρ.2. Υπάρχει ώστε να μειώνει τις (διεθνών παραγράφων) αποστάσεις Δ ή δ στο 2,50μ στις περιπτώσεις όλων των σχεδίων (ανεξαρτήτως χρονολογίας έγκρισης) στην περίπτωση που έχουμε χαμηλό ύψος (κάτω των 8,5μ). Προφανώς για τις περιπτώσεις που δεν κολλάς... Στο ερώτημα 2), η διάσταση δ είναι σήμερα η ελάχιστη απόσταση που επιτρέπει τον φυσικό φωτισμό... άρα που το ερώτημα; Σας ευχαριστώ όλους για την ανταπόκριση, θεωρώ ότι δεν είναι σαφές τι εννοεί ο νομοθέτης, γι αυτό και κάνουμε τόση συζήτηση. Εγώ από τη μεριά μου θέλω να πω τα εξής: 1) Η παρ. 3 κάνει αναφορά στο Δ ή δ της παρ.1, διότι πάρθηκε αυτούσια από το αρχικό κείμενο του νόμου, στο οποίο αποτελούσε την παρ.2. Οπότε δεν ισχύει για μένα ο ισχυρισμός ότι αναφέρεται σε κάποιες από τις περιπτώσεις της παρ.1 που αφορούν τα προ του ν.1577/85. 2) @kan62 o κτιριοδομικός αναφέρει μόνο ανοίγματα προς ακάλυπτο στην §4.1 του άρθρου 20, χωρίς διαστάσεις. Στον ΝΟΚ, ΑΡΘΡΟ 14 , §5 καταλαβαίνω ότι το δ αναφέρεται μόνο στον ελεύθερο ανοιχτό χώρο...και όχι στους ακάλυπτους. Μα αν ίσχυε ότι πρέπει να έχεις ακάλυπτο τουλ. δ (άρα>2,50μ) τότε τα οικόπεδα που ανήκουν στην περιπτωση 3 του άρθρου 14, και άρα έχουν ακάλυπτο 2,5μ, τότε όλα τα ανοίγματα προς ακάλυπτο δεν θα συμμετέχουν στο φυσικό φωτισμό? 3) συμφωνώ απόλυτα ότι πρέπει να γίνει ερώτημα στο ΥΠΕΝ! Αυτό που είπατε για τη ΣΚΑΡΛΑ από ΔΑΟΚΑ, που το είδατε? Με ενδιαφέρει! 4) Είναι σίγουρο ότι η πολεοδομία θα μου εγκρίνει την προέγκριση με 2,50μ απο το όριο, ωστόσο επειδή και εμένα αυτό το «επιβάλλεται η τήρηση απόστασης...» δεν με πείθει δεν είμαι σίγουρη για το τι θα κάνω.... ΤΕΛΙΚΑ αποφάσισα να το πάω στο δ...δεν θα χρησιμοποιήσω το 2,50μ. διότι δε θεωρώ ότι πληρώ την προϋπόθεση «επιβάλλεται η τήρηση απόστασης...» Edited Μάρτιος 15 by Roukat
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα