Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Το πρωτοποριακό έργο για τη μετατροπή της Αστυπάλαιας στο πρώτο έξυπνο και «πράσινο» νησί της Μεσογείου με ενεργειακή αυτονομία, παρουσίασαν την Τετάρτη η ελληνική κυβέρνηση και ο όμιλος Volkswagen. Το έργο περιλαμβάνει τη σταδιακή αντικατάσταση των συμβατικών ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης οχημάτων στο νησί με ηλεκτρικά, την εισαγωγή καινοτόμων υπηρεσιών μετακίνησης καθώς και την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, χωρίς αρνητικό οικολογικό αποτύπωμα, σε αντικατάσταση των σημερινών γεννητριών πετρελαίου. Η συμφωνία υπεγράφη παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, από τον CEO του ομίλου Volkswagen Dr. Herbert Diess και τον υφυπουργό Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστα Φραγκογιάννη, που έχει κεντρικό ρόλο στην όλη προσπάθεια, διά τηλεδιάσκεψης. Η διάρκεια του έργου έχει αρχικό σχεδιασμό υλοποίησης τα έξι χρόνια. Η Ελλάδα με αυτό το έργο δείχνει την ετοιμότητά της να γίνει διεθνής πόλος έλξης επενδύσεων που αφορούν την έξυπνη βιωσιμότητα και τον κλάδο της ηλεκτροκίνησης, σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.

DOC-20201104-1.jpg

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι πιστεύει ακράδαντα στις συνεργασίες, επειδή οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να τα καταφέρουν όλα μόνες τους και ο ιδιωτικός τομέας δεν είναι η απάντηση σε κάθε ερώτηση. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτή η φιλόδοξη προσπάθεια είναι το αποτέλεσμα της στενής συνεργασίας μεταξύ του ελληνικού κράτους και του ομίλου Volkswagen». O Dr. Herbert Diess, CEO του Volkswagen Group, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της «Κ» εξήγησε πως η ιδέα του project ανήκει στην ελληνική κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό και κρίθηκε εξαρχής ως ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, αφού μεταξύ άλλων δίνει τη δυνατότητα να επιτευχθούν φιλόδοξοι στόχοι μέσα σε 2-3 χρόνια αντί για μία ή δύο δεκαετίες που θα χρειάζονταν σε διαφορετική περίπτωση. Προσέθεσε δε, πως η Ελλάδα κάνει εξαιρετικές προσπάθειες στην προσέλκυση επενδύσεων αλλά και ότι η Volkswagen είναι ανοιχτή να εξετάσει τη διάθεση νέων πόρων στο project. «Προοπτικά θέλουμε να ανοίξει ο δρόμος για να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας», επεσήμανε.

Από την ελληνική πλευρά διατυπώνεται αισιοδοξία ότι, εφόσον το project αυτό συνεχίσει να «τρέχει» με τους θετικούς ρυθμούς με τους οποίους ξεκίνησε, ενδέχεται να οδηγήσει και σε νέες επενδύσεις του γερμανικού ομίλου στη χώρα, κατά το μοντέλο που η Microsoft αποφάσισε να φέρει στην Ελλάδα regional data centers, έχοντας αρχικά «τρέξει» πιλοτικό πρόγραμμα ψηφιακών εφαρμογών επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η συνολική επένδυση είναι της τάξης των περίπου 20 εκατ. με τα πρώτα 3 να καταβάλλονται από τον γερμανικό όμιλο άμεσα για το δίκτυο φόρτισης και άλλα 7 σε δεύτερο χρόνο για την αυτόνομη οδήγηση. Επίσης, η αυτοκινητοβιομηχανία θα διαθέτει αυτοκίνητά της αλλά και ποδήλατα και σκούτερ με μηδενικό κέρδος σε κατοίκους και φορείς του νησιού, οι οποίοι, επιπροσθέτως, θα απολαμβάνουν τα φορολογικά και άλλα κίνητρα της κυβέρνησης. 

Περίπου 10 εκατ. επιπλέον θα χρειαστούν για να κατασκευαστούν τα έργα πρώτης φάσης ηλεκτροπαραγωγής χωρίς ανθρακικό αποτύπωμα. Ο ανάδοχος που θα αναλάβει έπειτα από διαγωνισμό το έργο θα κληθεί να το χρηματοδοτήσει με ίδια και δανειακά κεφάλαια, αλλά και με τις χρηματοδοτήσεις και τα κίνητρα που παρέχονται από την πολιτεία.

to-prasino-schedio-tis-vw-gia-tin-astypalaia0

 

Το project ονομάστηκε «Smart & Sustainable Island» και θα μετατρέψει την Αστυπάλαια σε παγκόσμιο πρότυπο ηλεκτροκίνησης και ενεργειακής αυτονομίας μέσω ΑΠΕ. Περιλαμβάνει ολοκληρωμένο σχέδιο μετακινήσεων με ηλεκτρικά οχήματα, υποδομές ολοκληρωμένου δικτύου φόρτισης, εισαγωγή καινοτόμων υπηρεσιών συγκοινωνίας κατά παραγγελία μέσω ψηφιακών εφαρμογών, υπηρεσίες διαμοιρασμού οχημάτων, e-μοτοποδηλάτων και e-ποδηλάτων που θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι πολίτες οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και της χρήσης ΑΠΕ όπως και δοκιμής νέων τεχνολογιών στην αυτόνομη οδήγηση. Τα οχήματα δημόσιας χρήσης καθώς και οχήματα κοινής ωφελείας στο νησί –αστυνομίας, ΕΚΑΒ και δημόσιου τομέα– θα αντικατασταθούν από ηλεκτρικά με τη βοήθεια του Volkswagen Group. Η ελληνική πολιτεία θα εξασφαλίσει επίσης την ύπαρξη ποιοτικών οδικών υποδομών, άριστη σήμανση και επαρκή δεδομένα αναφορικά με την κυκλοφορία και τις καιρικές συνθήκες.

Χρηματοδότηση από επενδυτή και αγορά

Τα απαραίτητα έργα για τον μηδενισμό του ενεργειακού ανθρακικού αποτυπώματος της Αστυπάλαιας θα χρηματοδοτηθούν με ίδια κεφάλαια των επενδυτών και με την αξιοποίηση των υφιστάμενων χρηματοδοτικών εργαλείων της αγοράς, εξηγεί η Αλεξάνδρα Σδούκου, γενική γραμματέας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων του ΥΠΕΝ στο χαρτοφυλάκιο της οποίας εντάσσεσαι η πρωτοβουλία.
 
– Πώς θα μετατρέψετε την Αστυπάλαια σε «πράσινο νησί» από πλευράς συστήματος ηλεκτροπαραγωγής;

– Σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό, η Αστυπάλαια δεν θα διασυνδεθεί στο ηπειρωτικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας για τα επόμενα δέκα χρόνια, τουλάχιστον. Σήμερα, το 90% των ενεργειακών αναγκών του νησιού καλύπτεται από 4 ντιζελογεννήτριες, που παράγουν η καθεμιά ηλεκτρική ενέργεια ισχύος 1 MW. To υπόλοιπο 10% καλύπτεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ειδικότερα από ενέργεια που παράγεται από μικρά φωτοβολταϊκά, συνολικής ισχύος 320 KW. Ενας από τους βασικούς στόχους είναι να μειωθεί η εξάρτηση της Αστυπάλαιας από τα ορυκτά καύσιμα με τη διείσδυση περισσότερων ΑΠΕ. Αυτό θα γίνει μέσω της ανάπτυξης ενός υβριδικού συστήματος που θα συνδυάζει ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ – αιολική και ηλιακή ενέργεια– σε συνδυασμό με ένα σύστημα αποθήκευσης (μπαταρία).

– Θα εγκαταστήσετε ΑΠΕ;

– Η ισχύς από ΑΠΕ που απαιτείται να εγκατασταθεί στο νησί –για να φτάσουμε σε ηλεκτροπαραγωγή 60% από ΑΠΕ– είναι 3 MW, σε συνδυασμό με μια μπαταρία ισχύος 2 MW και δυνατότητα αποθήκευσης τουλάχιστον 7 μεγαβατώρων ενέργειας. Μιλάμε δηλαδή για ένα σύστημα σχετικά μικρού μεγέθους –από πλευράς εγκατεστημένης ισχύος και αποτυπώματος–, που δεν απαιτεί πάνω από 1-2 ανεμογεννήτριες, σε συνδυασμό με μια μπαταρία και ένα φωτοβολταϊκό σύστημα. Ο στόχος του προγράμματος είναι η κατ’ ελάχιστον κάλυψη της νέας ζήτησης για τη φόρτιση των ηλεκτροκίνητων οχημάτων να γίνει από ενέργεια που προέρχεται από ΑΠΕ. Και ταυτόχρονα μελετώνται από τον διαχειριστή του δικτύου διανομής (ΔΕΔΔΗΕ) τα χαρακτηριστικά του υβριδικού συστήματος που θα αναπτυχθεί στο νησί, όσον αφορά το μέγεθος, την τεχνολογία και το κόστος με σκοπό την κάλυψη μέρους της κατανάλωσης ενέργειας του νησιού.
 
– Πώς θα χρηματοδοτηθούν τα απαραίτητα έργα;

– Σήμερα, το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος που παράγεται από τις ντιζελογεννήτριες είναι πολύ υψηλό, φτάνοντας –κατά μέσον όρο– τα 250 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Μεγάλο μέρος του κόστους αυτού «κοινωνικοποιείται» και μετακυλίεται στους καταναλωτές σε όλη την Ελλάδα, μέσω των χρεώσεων ΥΚΩ. Πιστεύουμε ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον για έργα ΑΠΕ που θα υποκαταστήσουν το ακριβό και «βρώμικο» ρεύμα θα είναι ισχυρό, με δεδομένο ότι τόσο οι αιολικοί όσο και οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί παράγουν πλέον με εξαιρετικά ανταγωνιστικούς όρους, οι δε δαπάνες για τη λειτουργία και τη συντήρησή τους είναι πάρα πολύ χαμηλές. Τα απαραίτητα έργα λοιπόν θα χρηματοδοτηθούν με ίδια κεφάλαια των επενδυτών και με την αξιοποίηση όλων των υφιστάμενων χρηματοδοτικών εργαλείων της αγοράς.

 

 


View full είδηση

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.