Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα σε όλους,

Είμαι απόφοιτος από το 2015 του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών & Βιομηχανικού Σχεδιασμού με κατεύθυνση Μηχανικός Βιομηχανικού Σχεδιασμού Τ.Ε. του πρώην ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας. Συνέχισα με την μεταπτυχιακή ειδίκευση στο πλέον Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας με τίτλο Σχεδιασμός Προϊόντων και Συστημάτων. 

Δυστυχώς η ειδικότητα του βιομηχανικού σχεδιαστή στην Ελλάδα είναι "άγνωστη" από πολύ έως εντελώς.
Σε όσες βιομηχανίες/εταιρείες έχω πάει για συνέντευξη με ρωτάνε τι είναι αυτό, υπάρχει τέτοια σχολή κλπ κλπ. 
Γενικά επικρατεί ότι σε στις περιπτώσεις τους βολεύει ο βιομηχανικός σχεδιασμός είναι ίδιος με την μηχανολογία και σε περιπτώσεις που δεν τους βολεύει είναι διαφορετικά, τόσο στο εκπαιδευτικό σύστημα όσο και στην αγορά εργασίας. Για παράδειγμα σε μια θέση Μηχανικού Σχεδίασης ζητάνε πτυχίο Μηχανολόγου Μηχανικού κι εμένα που έχω πτυχίο Μηχανικού Βιομηχανικού Σχεδιαστή και καλύπτω το πεδίο των γνώσεων της θέσης δεν με δέχονται λόγω πτυχίου. Ίσως σαν θέση είναι και η μοναδική που ταιριάζει ακριβώς στην ειδικότητα μου αλλά ο κλειστόμυαλος υπεύθυνος του τμήματος HR δεν έχει αφιερώσει 10' να ενημερωθεί για το τι ειδικότητες υπάρχουν στα ιδρύματα της χώρας τα τελευταία 20 χρόνια, έχει παραμείνει 30+ χρόνια πίσω που πρωτοιδρύθηκαν τα ΤΕΙ.

Οδεύω προς τα 30 και έχω ελάχιστη προυπηρεσία 2 χρόνια σαν μηχανικός γενικά μιας και προϋπόθεση στις περισσότερες θέσεις είναι τα 3 χρόνια εμπειρίας ως γνωστόν η πτυχίο Μηχανολόγου Μηχανικού. Πραγματικά ενώ μου άρεσε πάρα πολύ το αντικείμενο σπουδών μου και οι γνώσεις που αποκόμισα τώρα καταριέμαι την ώρα και τη στιγμή που το δήλωσα στο μηχανογραφικό μου. Έχω φτάσει σε ένα αδιέξοδο κι έχω αρχίσει να ανησυχώ μιας και είμαι άνεργος 5 μήνες τώρα και δεν ξέρω πως να κινηθώ.

Δοκίμασα να καταφύγω στο Δημόσιο, όπου εκεί χρειάζεται βεβαίωση εγγραφής στο βιβλίο των Πτυχιούχων Ανωτέρων Τεχνικών Σχολών Ειδικότητας Μηχανολόγων το οποίο απ'ότι έψαξα το αιτούμαι από το ΤΕΕ ή ΕΕΤΕΜ, απλά δεν ξέρω αν αξίζει να εγγραφώ σε αυτά και τι άλλα ωφέλοι μπορεί να έχω δεδομένου ότι κάτι διάβασα για συνδρομές κλπ.

Δοκίμασα να επικοινωνήσω με την γραμματεία της σχολής μου να ζητήσω βεβαίωση επάρκειας γνώσεων΄και συνάφειας με το θυγατρικό/συγγενικό τμήμα των Μηχανολόγων Μηχανικών προκειμένου να μπορώ να αποδείξω ότι έχω σε μεγάλο βαθμό γνώσεις μηχανολογίας αλλά στην γραμματεία μου απάντησαν ότι ειδικά για την συγκεριμένη σχολή δεν γίνεται! Στον ΑΣΕΠ που επικοινώνησα μου είπαν ότι γίνεται και θα πρέπει να μιλήσω με την γραμματεία της σχολής μου η οποία το αρνείται και πάλι.

Μετά την παραπάνω εισαγωγή, οι ερωτήσεις μου προς την κοινότητα είναι οι εξής:

  1. Γνωρίζει κάποιος εάν μπορώ να αποκτήσω βεβαίωση ότι τίτλος μου στηρίζεται σε σπουδές που καλύπτουν με πλήρη επάρκεια το γνωστικό αντικείμενο του πτυχίου Μηχανολόγου Μηχανικού, υπάρχει κάποιος συνάδελφος που να γνωρίζει περισσότερα;
  2. Έχω συμφέρον να εγγραφώ σε ΤΕΕ ή ΕΕΤΕΜ και αν ναι σε ποιό; Τι θα κερδίσω από εκεί;
  3. Από δικές σας εμπειρίες, πως θα μπορούσα να αξιοποιήσω την ειδικότητά μου στην αγορά εργασίας;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων. 

 

Δημοσιεύτηκε

@Engineer3~1) Ζητάς βεβαίωση ότι το πτυχίο σου καλύπτει το πτυχίο άλλου τμήματος; Δεν έχω δει κάτι τέτοιο έστω και για τμήματα παρεμφερών αντικειμένων.

2) Μάλλον τίποτα δεν έχεις να κερδίσεις.

3) Έχω συναντήσει βιομηχανικό σχεδιαστή να δουλεύει ως σχεδιαστής σε τεχνικό - αρχιτεκτονικό γραφείο.

Δημοσιεύτηκε
2 λεπτά πριν, Forefather said:

@Engineer3~1) Ζητάς βεβαίωση ότι το πτυχίο σου καλύπτει το πτυχίο άλλου τμήματος; Δεν έχω δει κάτι τέτοιο έστω και για τμήματα παρεμφερών αντικειμένων.

2) Μάλλον τίποτα δεν έχεις να κερδίσεις.

3) Έχω συναντήσει βιομηχανικό σχεδιαστή να δουλεύει ως σχεδιαστής σε τεχνικό - αρχιτεκτονικό γραφείο.

Forefather, σ'ευχαριστώ για την απάντησή σου.

Σχετικά με το πρώτο μου ερώτημα αναφέρομαι σε θέσεις εργασίας που αναφέρουν στα προσόντα:
"Πτυχίο ..... ή αντίστοιχο κατά ειδικότητα πτυχίο ή δίπλωμα ΤΕΙ ή Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής (Π.Σ.Ε.) ΤΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμος τίτλος σχολών της ημεδαπής ή αλλοδαπής, αντίστοιχης ειδικότητας ή το ομώνυμο ή αντίστοιχο κατά ειδικότητα πτυχίο". 

Ψάχνοντας το παραπάνω, βρήκα στην σελίδα του ΑΣΕΠ πως λαμβάνεται η αντίστοιχη βεβαίωση: 

Παράθεση

Τίτλος αντίστοιχης ειδικότητας ή ταυτόσημος κατά περιεχόμενο ειδικότητας με το ζητούμενο από την προκήρυξη

Για τους τίτλους Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, όπου στην ενότητα Ποια προσόντα είναι απαραίτητα; ως προσόν διορισμού ορίζεται πτυχίο ή δίπλωμα ΤΕΙ ή Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής (ΠΣΕ) ΤΕΙ της ημεδαπής αντίστοιχης ειδικότητας ή αντίστοιχο κατά ειδικότητα ή αντίστοιχο κατά περιεχόμενο ειδικότητας με το ζητούμενο από την προκήρυξη, οι υποψήφιοι που διαθέτουν τίτλο σπουδών που δεν περιλαμβάνεται στους ρητά αναφερόμενους στην οικεία προκήρυξη υποχρεούνται να προσκομίζουν συγχρόνως βεβαίωση του αρμοδίου οργάνου του ΤΕΙ ή Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής (ΠΣΕ) ΤΕΙ, στο οποίο ανήκει το Τμήμα που χορήγησε το εν λόγω πτυχίο ή δίπλωμα, περί του ότι ο τίτλος αυτός στηρίζεται σε σπουδές που καλύπτουν με πλήρη επάρκεια το γνωστικό αντικείμενο του πτυχίου που ζητείται από την προκήρυξη (π.δ. 50/2001 άρθρο 26 παρ. 2, όπως τροποποιήθηκε μεταγενέστερα). Σε περίπτωση που δεν προσκομισθεί η βεβαίωση αυτή, ή δεν αναφέρεται σε αυτήν το συγκεκριμένο σύμφωνα με την οικεία προκήρυξη απαιτούμενο πτυχίο, ο επικαλούμενος τίτλος δεν λαμβάνεται υπόψη.

 

Δημοσιεύτηκε (edited)

Στον ΑΣΕΠ εννοούν ότι υπάρχει σα δυνατότητα. Ότι αν η σχολή δώσει το χαρτί, αυτοί το δέχονται. Η σχολή δεν το δίνει, όχι επειδή δεν δίνονται τέτοια χαρτιά, αλλά επειδή δεν αυτοπροσδιορίζεται ως ισότιμη με τους μηχανολόγους.

Όποια βεβαίωση όμως και να αποκτήσεις θα χρησιμεύσει μόνο σαν τυπικό προσόν σε προκηρύξεις ΑΣΕΠ.

Οι εργοδότες των εταιρειών δεν είναι υποχρεωμένοι να ξέρουν τις σχολές που υπάρχουν. Οι σχολές πρέπει να πάνε να συστηθούν σε αυτούς. Αλλά μπορεί και να μη ζουν απαραίτητα στο παρελθόν. Μπορεί να έχουν δοκιμάσει άλλους συναδέλφους σου και να μην έμειναν ευχαριστημένοι. Ή κι αυτό που βαφτίζουν "βιομηχανικό σχεδιασμό" να μην είναι ακριβώς αυτό που λέει η λέξη αλλά "κλασική" μηχανολογία και να χρειάζονται περισσότερο αυτά ακριβώς που δεν έχεις κοινά μαζί τους και λιγότερο αυτά που σε διαφοροποιούν. Τέλος, το γεγονός ότι η σχολή λογικά δεν παρέχει και υπογραφή μηχανολόγου (που αυτό βασικά θέλουν), το γνωρίζουν σίγουρα.

Μη νομίζεις βέβαια πως αν πας να γίνεις και μηχανολόγος αμέσως θα βρεις δουλειά. Απλά θα αλλάξει το κριτήριο απόρριψης. Τώρα θα σου λένε θέλουμε πιο πολλή εμπειρία. Χιλιάδες είναι και οι μηχανολόγοι που ψάχνουν, δεν έχει ειδικά το πτυχίο σου πρόβλημα.

Νομίζω πως δεν έχεις κάποιο πρακτικό συμφέρον με το να γραφτείς σε κάποιο επιμελητήριο. Προϋπηρεσία ούτε αυτοί σου προσφέρουν. Έχε το νου σου όμως μήπως βγάλουν κανα πρόγραμμα για άνεργα μέλη. Και τότε γράψου.

Την ειδικότητά σου θα την αξιοποιήσεις συνεχίζοντας το ψάξιμο όπως ήδη κάνεις μέχρι τελικά να κάτσει κάτι και προσπαθώντας να ξεκινήσεις από δουλειές που δεν ξεικινάνε με τη λέξη "μηχανικός". Μπες πχ σαν απλός υπάλληλος μιας εταιρείας, σχεδιαστής, τεχνικός και μπορεί να είναι και το ίδιο καλά. Τέλος, το να αποκτήσεις μια δημόσια παρουσία σαν επιστήμονας μπορεί να φτιάξει λίγο το ίματζ του πτυχίου αλλά και του εαυτού σου ειδικότερα.

 

Edited by georgios_m
Δημοσιεύτηκε

@Engineer3~Αναφερόμουν στον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με το κείμενο που παρέθεσες βεβαίως μπορεί να γίνει αυτό που ζητάς για το δημόσιο.

  • Like 1
Δημοσιεύτηκε (edited)

Μπορεί να γίνει με την έννοια ότι υπάρχει σα δυνατότητα, ΑΝ δώσει η σχολή το χαρτί.

 

Εσύ το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να μάθεις καλά όλα τα σχεδιαστικά πακέτα (όχι μόνο τα μηχανολογικά) και να πλασαριστείς σαν εξπέρ σε μια οποιαδήποτε εταιρεία με το επιχείρημα ότι θα τους απογειώσεις στην τεχνολογία.

Εναλλακτικά, αν είσαι πιο καλός στα μαστορέματα, κοίτα να μάθεις κάποια σχετική τέχνη, μηχανουργός, cnc, καλούπια, 3d printers, ρομποτική, ηλεκτρονικά κλπ.

Αυτοί που ζητούν μηχανικό κυρίως θέλουν την υπογραφή, για να αναλάβει κάποια ευθύνη, γι' αυτό δε σε παίρνουν. Αλλιώς μια χαρά είναι το πτυχίο σου, αρκεί να μπορείς να το υποστηρίξεις με γνώσεις: να σου πουν φτιάξε αυτό και να μπορείς να το φτιάξεις. Ειδικά σε θέματα σχεδίου με υπολογιστή, αυτός που θα σε προσλάβει πιθανόν ο ίδιος να είναι τεχνολογικά αναλφάβητος άρα θέλει κάποιον που να ξέρει να δουλέψει χωρίς εκπαίδευση και πιθανόν το κριτήριο πρόσληψης να είναι το να δώσεις εκείνη την ώρα τα φώτα σου λύνοντας ένα πρόβλημα της στιγμής.

 

Edited by georgios_m
  • Like 1
Δημοσιεύτηκε (edited)

@georgios_m ευχαριστώ για την εμπεριστατωμένη σου απάντηση. Συμφωνώ με τα λεγόμενα σου, και η αλήθεια είναι ότι είχα προϊδεαστεί ευτυχώς νωρίς για την κατάσταση αυτή οπότε έχω ήδη στραφεί στην γνώση πολλαπλών λογισμικών και στο 3d scanning/printing και χάρης αυτών κατάφερα να αποκτήσω και την επαγγελματική εμπειρία που έχω έως τώρα στον τομέα.

Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι ακόμα σχετικά με τα ΕΤΕΕΜ-ΤΕΕ, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την συμμετοχή σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ ως μηχανικός; Επίσης, η εγγραφή σε αυτά προϋποθέτει και την εγγραφή στο ΤΣΜΕΔΕ, γιατί κάτι είδα ότι άλλαξε; Και τέλος, αυτή τη στιγμή είμαι άνεργος και λαμβάνω το τακτικό επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ, εάν εγγραφώ στα παραπάνω λόγω του ότι καταχωρούμαι στο μητρώο, βγάζω σφραγίδα κλπ (απ'όσα διάβασα δηλαδή) θεωρούμαι αυτομάτως και ελεύθερος επαγγελματίας; Με την έννοια, θα έχω πρόβλημα με τον ΟΑΕΔ και το επίδομα;

Σας ευχαριστώ και πάλι για τις απαντήσεις και το χρόνο σας.

 

Edited by Engineer3
Δημοσιεύτηκε

Όσον αφορά τους διπλωματούχους ο ΑΣΕΠ θέλει να έχεις γραφτεί στο ΤΕΕ γιατί αυτό ισοδυναμεί με άδεια άσκησης επαγγέλματος. Τα τελευταία χρόνια μπορείς να γραφτείς χωρίς να χρειάζεται ΤΣΜΕΔΕ και χωρίς να έρχεται σε σύγκρουση με το μητρώο του ΟΑΕΔ. Εσύ όμως δεν είσαι διπλωματούχος και για την ΕΕΤΕΜ δεν ξέρω τι ισχύει.

Το πρόβλημα στον τίτλο της ειδικότητάς σου είναι εμφανές ακόμα και στο φόρουμ. Φαίνεσαι σαν μηχανολόγος. Αν δε γίνει η αρχή από τα εύκολα, πχ τα κοινωνικά δίκτυα, πώς περιμένεις αναγνώριση σε πιο ψηλό επίπεδο; Πρέπει να κάνεις lobby για τη δουλειά σου αλλιώς θα σβήσει.

Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ πολύ για όλες τις πληροφορίες.

Συμφωνώ απόλυτα. Όντως πρέπει να αναδειχθεί με κάποιο τρόπο η ειδικότητα ώστε να ενσωματωθεί πιο ενεργά εκεί έξω γιατί ήδη έχει αρχίσει και σβήνει στην Ελλάδα θεωρώ. Αντιθέτως στο εξωτερικό γνωρίζει μεγάλη άνθιση, με συμμάχους πάντα τις ισχυρές βιομηχανίες και την ανάπτυξη που προϋποθέτουν την ύπαρξη θέσεων εργασίας.

Δημοσιεύτηκε

To πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει βιομηχανία, άρα για ποιά ζήτηση να μιλήσουμε?

Όπως είπες, στο εξωτερικό έχει ζήτηση γιατι ακριβώς υπάρχει βιομηχανία. Έχωντας δουλέψει με βιομηχανικούς σχεδιαστές, η ειδικότητά σου έχει να προσφέρει πολλά, μιας και εμείς οι "κλασσικοί" μηχανολόγοι δεν έχουμε πάντα γνώση πάνω σε εργονομικά θέματα ή μοντελοποίηση με επιφάνεις ή technical illustrations. 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.