Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΑΝΤΛΙΑ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ


Recommended Posts

(Έγινε μεταφορά στην ενότητα για τους ιδιώτες. Didonis)

 

Καλημέρα. Θα ήθελα να παραθέσω κάποιες απορίες σχετικά με τη λειτουργία της αντλίας θερμότητας που έχω. Καταρχήν κατοικώ στην Αλεξανδρούπολη σε διαμέρισμα 75τμ. και έχω βάλει αντλία θερμότητας 8kw toshiba estia. Μένω στο 2ο όροφο και η αντλία έχει τοποθετηθεί στον επάνω όροφο στην ταράτσα η εξωτερική μονάδα και η υδραυλική μονάδα (στην οποία έχω τοποθετήσει μαγνητικό φίλτρο και συσκευή καθοδικής προστασίας με ανόδιο μαγνησίου) στο διάδρομο μέσα της ταράτσας, οπότε οι σωλήνες κατεβαίνουν κατευθείαν στο συλλέκτη μου. Από εκεί και πέρα έχω 4 τρίστηλα καλοριφέρ καινούρια τα οποία τοποθετήθηκαν αρχές Δεκεμβρίου (2 στο σαλόνι του 1m μήκος , από 1 στα δύο υπνοδωμάτια και αυτά του 1m και 1 πετσετιέρα στο μπάνιο). Έγινε και σωστός εξαερισμός των σωμάτων πριν ανάψω την αντλία. Ο θερμοστάτης βρίσκεται σε κεντρικό σημείο στο σαλόνι μακριά από τα σώματα ώστε να έχω σωστή ένδειξη. Βέβαια επειδή το έχω παρακολουθήσει ο θερμοστάτης σύμφωνα με θερμόμετρο που έχω στο σαλόνι(βασικά έχω 3 ίδια θερμόμετρα από 1 σε κάθε δωμάτιο ελεγμένα ώστε όταν τα βάζω δίπλα δίπλα να δείχνουν την ίδια θερμοκρασία)  έχει 1ο βαθμό απόκλιση και στα δωμάτια 2ο βαθμούς. Οπότε όταν ζητάω 24οC μου δίνει 23ο στο σαλόνι και στα δωμάτια 22ο. Έχω φωνάξει ειδικό για να μου κάνει την ετήσια συντήρηση, έγιναν τα βασικά και οι ρυθμίσεις μέσω του θερμοστάτη σύμφωνα με το manual. Βασικά την αντλία την έχω από το 2017 και φέτος φώναξα άλλο μηχανικό για τη συντήρηση γιατί με τον προηγούμενο δεν έβγαζα άκρη. Τώρα στο ζουμί, όταν ζητάω 24ο ανάβει ανά 1 ώρα περίπου για 7-10 λεπτά και τα σώματα ίσα που προλαβαίνουν να γίνουν λίγο χλιαρά πάνω πάνω και μετά κλείνει. Άρα λόγω της απόκλισης θερμοκρασίας που έχει ο θερμοστάτης με την πραγματική θερμοκρασία του σπιτιού κρατά σταθερή τη θερμοκρασία στο σαλόνι στο 22ο-23ο και στα δωμάτια στο 21ο-22ο κάτι που δεν μας καλύπτει σαν οικογένεια με μωρό. Έτσι τη βάζω στο 25ο για να έρθει η θερμοκρασία στα επίπεδα που θέλω. Στο 25ο όμως καίει συνεχόμενα 6-8 ώρες και μετά ανοίγει ανά 1-2 ώρες για λίγο με αποτέλεσμα από ζέστη να είμαι καλά αλλά καίει την ημέρα 20-30 kWh και αυτό τώρα που την ημέρα η θερμοκρασία έξω είναι στους 14ο και το βράδυ πέφτει στους 6ο-8ο. Όταν αρχίσουν τα καλά τα κρύα τι θα καίει δηλαδή? Έχω σκοπό να ξαναφωνάξω το μηχανικό-υδραυλικό που μου έκανε τη συντήρηση αλλά θα ήθελα και κάποια άλλη άποψη σαν δεύτερη γνώμη για το αν μπορεί να γίνει κάτι ώστε να βρω μια μέση λύση. Δηλαδή και να ζεσταίνει αλλά και να λειτουργεί κανονικά και οικονομικά αν υπάρχει τρόπος γιατί εγώ δεν γνωρίζω και πολλά όσο αφορά τις αντλίες. Ίσως και να λειτουργεί σωστά ,δεν το γνωρίζω, αλλά εσάς με τα δεδομένα που σας γράφω πως σας φαίνεται?

Edited by Didonis
Link to comment
Share on other sites

Η διαφορά της ένδειξης θερμοκρασίας μη σας προβληματίζει, μπορεί αν θέλετε να εξαφανιστεί με κάποια ρύθμιση, αλλά δεν θα επιφέρει καμμία αλλαγή σε κατανάλωση.

Η κατανάλωση της Α.Θ. (αλλά και κάθε συστήματος θέρμανσης) αυξάνεται :

  • όσο αυξάνει η ζητούμενη εσωτερική θερμοκρασία και
  • όσο μειώνεται η εξωτερική θερμοκρασία.

Μικρή βελτίωση μπορείτε να πετύχετε με βελτίωση της ρύθμισης της καμπύλης αντιστάθμισης (αν δεν είναι ρυθμισμένη σωστά)

Μεγάλη βελτίωση θα πετύχετε με καλύτερη μόνωση του διαμερίσματός σας (δεν ξέρω τι μονώσεις έχετε, αλλά ...πάντα υπάρχει καλύτερη μόνωση)

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Το διαμέρισμα έχει θερμομόνωση και στεγανοποιηση γιατί από πάνω έχω πλάκα και είναι νότιο γιατί από το βορια είμαι καλυμμένος λόγω του διπλανού διαμερίσματος. Εχω βάλει και τριπλά ενεργειακά κουφώματα οπότε θεωρώ πως είμαι καλά όσο αφορά τη μόνωση. Η βελτίωση της καμπύλης αντισταθμισης λογικα ρυθμίζεται απο ειδικό μέσω των ρυθμίσεων του θερμοστάτη εεε??? Θα μπορούσατε να μου πειτε ποιο απλά τι επηρεάζει η καμπύλη? 

Link to comment
Share on other sites

Η αντιστάθμιση ρυθμίζει αυτόματα την θερμοκρασία νερού, που βγάζει η Α.Θ. αντιστρόφως ανάλογα με την εξωτερική θερμοκρασία.

Η προσπάθεια είναι η θερμοκρασία αυτή να είναι όσο πιό χαμηλή γίνεται (ώστε η Α.Θ. να έχει τη μικρότερη δυνατή κατανάλωση) αλλά βέβαια τα θερμαντικά σώματα να αποδίδουν στο σπίτι επαρκή θερμότητα.

Ίσως έτσι η Α.Θ. να δουλεύει περισσότερες ώρες αλλά με καλύτερο συντελεστή απόδοσης.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.