Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε (edited)

(το θέμα μεταφέρθηκες στην παρούσα ενότητα από τα Τοπογραφικά Χωροταξικά Didonis)

 

Καλησπέρα, είμαι καινούρια στην παρέα και γενικά στον χώρο αυτό. Είμαι φοιτήτρια στο τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Π.Θ. 
Η αλήθεια είναι πως παρόλο που βρίσκω ενδιαφέρον στην σχολή μου, δεν τρελαίνομαι κιόλας. Αφού απέτυχα στις πανελλήνιες είχα σαν πλάνο να αποφοιτήσω την σχολή και έπειτα να δώσω κατατακτήριες για Αρχιτεκτονική. Όμως με μια δεύτερη ματιά, το θεωρώ εντελώς λάθος σαν ιδέα. Θα ξοδέψω πολύ σημαντικό χρόνο και πολλά χρόνια και θα φτάσω 28 χρονών μέχρι να έχω τα πτυχία στα χέρια μου, συν τα χρόνια που θα χρειαστούν μέχρι να δουλέψω. Το θέμα είναι πως αγαπώ την αρχιτεκτονική. Αυτό είναι το όνειρό μου και το μόνο επάγγελμα που μπορώ να με ονειρευτώ να ασκώ.
Οπότε θα ήθελα και την γνώμη σας.
ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ;
Υπομονή και να ακολουθήσω το πλάνο μου ή να τα παρατήσω όλα; 
 

Edited by Didonis
  • Απαντήσεις 20
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε (edited)
5 λεπτά πριν, antrinio said:

....Το θέμα είναι πως αγαπώ την αρχιτεκτονική. Αυτό είναι το όνειρό μου και το μόνο επάγγελμα που μπορώ να με ονειρευτώ να ασκώ.
...

Αφού αγαπάς την Αρχιτεκτονική προσπάθησε όσο μπορείς να πας Αρχιτεκτονική....

θα σε αγαπήσει..... (να είσαι σίγουρη για αυτό)

 

 

Εδιτ

Υ.Γ.

εφόσον όμως είσαι ήδη φοιτήτρια στα χωροταξικά κλπ.... να παρακολουθείς και να συμμετέχεις στα μαθήματα της σχολής σου.... Είναι τμήμα και αυτά της αρχιτεκτονικής που όσο μάθεις θα σου φανεί χρήσιμο μετά ..... 

Edited by Didonis
  • Like 1
Δημοσιεύτηκε (edited)
3 λεπτά πριν, Didonis said:

Αφού αγαπάς την Αρχιτεκτονική προσπάθησε όσο μπορείς να πας Αρχιτεκτονική....

θα σε αγαπήσει..... (να είσαι σίγουρη για αυτό)

Σας ευχαριστώ για την άμεση απάντηση! Επομένως προτείνετε να συνεχίσω μέχρι να αποφοιτήσω και μετά να το δω για αρχιτεκτονική;

 

Edited by antrinio
Δημοσιεύτηκε (edited)
2 λεπτά πριν, antrinio said:

....Υπάρχει άλλος τρόπος πέρα από πανελλήνιες;

δεν είμαι ο πιο κατάλληλος να σου απαντήσει σ αυτό αφού έχω τελειώσει εδώ και αιώωωωωωωωωωνες πια......

 

Εδιτ

  

2 λεπτά πριν, antrinio said:

.....Επομένως προτείνετε να συνεχίσω μέχρι να αποφοιτήσω και μετά να το δω για αρχιτεκτονική;

 

Δεν είπα αυτό το "επομένως"εγώ.

Εγώ σου είπα όσο θα είσαι στην σχολή σου και μέχρι να καταφέρεις να μπεις αρχιτεκτονική ότι μάθεις θα σου φανεί χρήσιμο στην αρχιτεκτονική ως τμήμα του όλου φάσματος σπουδών.

 

Τώρα αν θές να τελειώσεις και την μία και την άλλη σχολή δική σου απόφαση θα είναι.

Θα έβρισκα πιο λογικό να προσπαθούσες άμεσα.... εσυ όμως ξέρεις

 

Edited by Didonis
Δημοσιεύτηκε
17 λεπτά πριν, Didonis said:

δεν είμαι ο πιο κατάλληλος να σου απαντήσει σ αυτό αφού έχω τελειώσει εδώ και αιώωωωωωωωωωνες πια......

 

Εδιτ

  

Δεν είπα αυτό το "επομένως"εγώ.

Εγώ σου είπα όσο θα είσαι στην σχολή σου και μέχρι να καταφέρεις να μπεις αρχιτεκτονική ότι μάθεις θα σου φανεί χρήσιμο στην αρχιτεκτονική ως τμήμα του όλου φάσματος σπουδών.

 

Τώρα αν θές να τελειώσεις και την μία και την άλλη σχολή δική σου απόφαση θα είναι.

Θα έβρισκα πιο λογικό να προσπαθούσες άμεσα.... εσυ όμως ξέρεις

 

Ναι με συγχωρείτε, το διατύπωσα λάθος.
Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σας. Να είστε πάντα καλά!

 

Δημοσιεύτηκε

Σκέψου τι είναι ακριβώς αυτό που αγαπάς στην αρχιτεκτονική, διότι μετά το πέρας της σχολής τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά, ειδικά εδώ στην Ελλάδα της κρίσης, δυστυχώς δεν "αρχιτεκτονούμε" ιδιαίτερα.

Δηλαδή μη νομίζεις ότι είναι εύκολο τελειώνοντας αρχιτεκτονική να ανοίξεις ένα γραφείο ή να προσληφθείς κάπου, όπου απ'την αρχή θα σχεδιάζεις "αρχιτεκτονικά" για κτίρια, χώρους, ανακαινίσεις, κλπ.  Είναι μια πάρα πολύ ωραία σχολή, αλλά στο επάγγελμα δεν είναι όλα τόσο ρόδινα όσο φαντάζουν. 

Όσο για τη σχολή πολεοδομίας-χωροταξίας, είναι ουσιαστικά ένα παρακλάδι της αρχιτεκτονικής. Δηλαδή και στην ίδια τη σχολή αρχιτεκτόνων θα ασχοληθείς πολύ με αυτά. Αντί δηλαδή να σχεδιάζεις σαν αρχιτέκτονας ένα κτίριο, σχεδιάζεις πως θα μπορούσε να τοποθετηθεί π.χ. ένα σύνολο κτιρίων, πως θα γινόταν ολόκληρη η οργάνωση ενός οικισμού/λειτουργίες/δρόμοι/κοινόχρηστοι χώροι/ κλπ κλπ ->δηλαδή αρχιτεκτονική. Υπάρχουν πολλοί αρχιτέκτονες που ασχολούνται αποκλειστικά με αυτόν τον κλάδο και όχι με σχεδιασμό κτιρίων. Φυσικά και έχει προοπτικές να ασχοληθείς με ενεργειακό/βιοκλιματικό σχεδιασμό, αειφόρο ανάπτυξη κλπ κλπ θέματα της εποχής.

Αν σε ενδιαφέρει αυτό φυσικά και να μείνεις στη σχολή, εάν όχι ψαξτο αν γίνεται να αλλάξεις τώρα σχολή. Όταν έδινα εγώ εξετάσεις υπήρχε το λεγόμενο 30%, που ήταν οι θέσεις των σχολών που κάλυπταν όσοι δεν είχαν περάσει την προηγούμενη χρονιά στις πανελλήνιες αλλά τις ξαναδήλωναν 2η χρονιά χωρίς καθόλου εξετάσεις νομίζω. Σήμερα δεν ξέρω αν υπάρχει κάτι αντίστοιχο. Αν δε σου είναι κόπος να ξαναδώσεις πανελλήνιες, ξαναδώσε χωρίς να αφήσεις τη σχολή που είσαι, πιστεύω να γίνεται.

Πάντως αν δεν βρεις τρόπο να αλλάξεις άμεσα σχολή, πιστεύω πως 28 χρονών δεν είναι μεγάλο σαν ηλικία για τέτοια επαγγέλματα, ούτως ή άλλως αρχιτεκτονική δεν τελειώνεις σχεδόν ποτέ στα 5 χρόνια. Σκέψου επίσης ότι 1)τελειώνοντας το τμήμα πολεοδομίας-χωροταξίας θα έχεις ουσιαστικά κάνει το ~1/4 της αρχιτεκτονικής και θα σε βοηθήσει πάρα πολύ, και 2)ότι δεν χρειάζεται να έχεις τελειώσει τη σχολή για να πιάσεις δουλειά σε ένα γραφείο, ώστε να αποκτάς παράλληλα εμπειρία.

  • Like 1
Δημοσιεύτηκε

Εφόσον έχεις ήδη τους άνω περιγραφόμενους προβληματισμούς, θα σε συμβούλευα να προσπαθήσεις να πετύχεις αυτό το άλλο που θέλεις, ακόμα και αν πρέπει να "εγκαταλείψεις" τη σχολή σου. Τελειώνοντάς τη συγκεκριμένη, θα έχεις σημαντικές γνώσεις μεν, ασήμαντα επαγγελματικά δικαιώματα από την άλλη. Αυτή είναι η αλήθεια δυστυχώς, στην ελλάδα του σήμερα.

Το θέμα είναι, ποιος είναι ο πιο "σίγουρος" τρόπος να πετύχεις το στόχο σου. Αν τελειώσεις την τώρα σχολή σου, υπάρχει η επιλογή να δώσεις μετά κατατακτήριες, αλλά νομίζω από ΑΕΙ σε ΑΕΙ οι θέσεις είναι συγκεκριμένες. Θα πρέπει να δεις τους αριθμούς (ζήτηση vs άτομα που παίρνουν, αν μπορείς να δώσεις σε διάφορες πόλεις κλπ). Η άλλη λύση είναι εκ νέου πανελλήνιες, λύση που δεν θα πρέπει να την φοβηθείς καθώς την δεύτερη φορά όλα είναι πιο εύκολα, θα έχεις άπλετο χρόνο για διάβασμα και περισσότερη εμπειρία.

Ζύγισε τις επιλογές σου αλλά, να ξέρεις ότι το μικρόβιο της αμφισβήτησης δεν θα φύγει εύκολα. Επομένως the sooner the better!

  • Like 1
Δημοσιεύτηκε
12 ώρες πριν, antrinio said:

....Αφού απέτυχα στις πανελλήνιες είχα σαν πλάνο να αποφοιτήσω την σχολή και έπειτα να δώσω κατατακτήριες για Αρχιτεκτονική...
 

@antrinio Δεν υπάρχει αποτυχία στη ζωή παρά μόνο πρόοδος. Κάθε πράγμα που συμβαίνει και το βλέπεις ως τρομερό ή καθοριστικό δεν είναι παρά ένα απαραίτητο γρανάζι στο ταξίδι που λέγεται ζωή. Θα σε οδηγήσει κάπου που πιθανόν δεν έχεις φανταστεί και θα συμβάλλει και αυτό με τον τρόπο του στην εξέλιξή σου και στην πορεία σου. Συμβουλή δεν υπάρχει, κάνε ότι λέει το ένστικτό σου και εμπιστεύσου το. Καλή επιτυχία και καλή πορεία!

  • Like 2
Δημοσιεύτηκε (edited)
20 ώρες πριν, antrinio said:

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ;
....

Προς το παρόν, παρακολούθησε τα μαθήματα της σχολής σου και προσπάθησε να γίνεις όσο το δυνατόν καλύτερη σε αυτό τον τομέα.

Αν, τελειώνοντας τη σχολή, έχεις διάθεση για κάτι περισσότερο, μπορείς να ακολουθήσεις το όνειρό σου, αν δεν έχει ξεθωριάσει μέχρι τότε.

Κι αυτό, γιατί οι συνθήκες στην αγορά διαφέρουν πολύ από αυτά που ονειρευόμαστε. Όλοι έχουμε περάσει αυτό το στάδιο. Άλλα ονειρευόμασταν ως φοιτητές, κι άλλα βρήκαμε μπροστά μας. Προσγειωθήκαμε όμως στην πραγματικότητα και παλέψαμε για την επιβίωση. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, ανακαλύψαμε τις δυνατότητές μας κι αγαπήσαμε τη δουλειά μας.

Θεωρώ πως, το αντικείμενο που σπουδάζεις, έχει σημαντικά πράγματα να σου προσφέρει. Πρώτα στον άνθρωπο (εαυτό σου), και μετά στον επιστήμονα/επαγγελματία.

Μην ξεχνάς ότι ο έρωτας είναι σύντομος, ενώ η αγάπη διαρκεί. 

Κι ένα (ψαγμένο) ρητό των παλιών αριστερών

"αγάπα το κελί σου, τρώγε το φαγητό σου, διάβαζε πολύ"

Edited by tetris
  • Like 1
  • Upvote 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.