Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εσωτερική περίφραξη αγροτεμαχίου (ερώτηση ιδιώτη)


kaspiros

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους,

πρόκειται για ένα αγροτεμάχιο 10 στρεμμάτων το οποίο νοικιάζω σε κάποιον καλλιεργητή. Είναι δυνατόν να περιφράξω μόνο τα 2 στρέμματα και να τα χρησιμοποιώ ως κήπο, συνεχίζοντας να νοικιάζω τα υπόλοιπα 8 στρέμματα;

Γενικά, υφίσταται η δυνατότητα για μερική περίφραξη άρτιου αγροτεμαχίου ή πρέπει αναγκαστικά να γίνει στο σύνολό του; Tι άδεια πρέπει να βγεί;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων & καλές γιορτές.

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Η περίφραξη επιτρέπεται (εφόσον δεν αντίκειται σε πολεοδομικές διατάξεις γενικές ή ειδικότερες της περιοχής) μόνο στα περιμετρικά όρια. Εσωτερικές περιφράξεις δεν επιτρέπονται και προφανώς δεν αδειοδοτούνται.

Για το σύνολο του αγροτεμαχίου η αιτούμενη άδεια θα πρέπει να είναι έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας. Βασική προυπόθεση το αγροτεμάχιο να μην είναι στη ζώνη 500 μ από τη θάλασσα. Η προαναφερθείσα άδεια ισχύει για κατασκευή τυπικής περίφραξης (σιδηροπάσσαλοι και συρματόπλεγμα χωρίς σενάζ σκυροδέματος στη βάση της περίφραξης).

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, kaspiros said:

.....με δέντρα/θάμνους....

Τα δέντρα και θάμνοι κατά κανόνα δεν αφορούν την πολεοδομία ...

Link to comment
Share on other sites

αυτό με τις εσωτερικές περιφράξεις είναι πραγματικά τόσο αυστηρό; πχ έχεις στην αυλή ένα σκύλο και θες να τον περιορίσεις σε τμήμα αυτής με φράχτη κανονικό, πασσάλους και συρματόπλεγμα. απαγορεύεται;

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

έχω ακριβώς την ίδια ερώτηση με georgios_m Pavlos 33, έχεις στο μισό αγροτεμάχιο ελιές και στο άλλο μισό κατσίκες, απαγορεύεται να βάλεις ένα πλέγμα να μην σου φάνε οι κατσίκες τις ελιές?

Link to comment
Share on other sites

Ο άνθρωπος ρώτησε αν είναι νόμιμο να περιφράξει εσωτερικά και του λέμε ότι βάσει της νομοθεσίας δεν μπορεί να κάνει εσωτερικές περιφράξεις.  Υπάρχουν και άλλες διατάξεις που ενδεχομένως χρήζουν αλλαγής και αναθεώρησης , όπως πχ η απαγόρευση περίφραξης σε γήπεδο που βρίσκεται στα 500 μ από τη θάλασσα (Ν. 1337/83 πρωτοποριακός για την τότε εποχή κατά γενική ομολογία) και υπάρχουν περιπτώσεις που η θέση του ουδόλως εμποδίζει την ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές (πχ γήπεδο που εφάπτεται με επαρχιακό ή δημοτικό δρόμο. 

Arche για το παράδειγμά σου με τις κατσίκες, προσωπικά δεν θα τις εμπιστευόμουν να είναι δίπλα σε νεαρές ελιές (είναι γνωστό τι λιχουδιά αποτελεί η τρυφερή βλάστηση για τις κατσίκες) ακόμη και αν είχα μια περίφραξη.

Στην πράξη και στις αγροτικές περιοχές, προφανώς γίνονται εσωτερικές περιφράξεις, οι οποίες όμως δεν είναι νόμιμες. Γι αυτό μίλησα για αλλαγή κάποιων διατάξεων. Ειδικά με την επιτάχυνση του Κτηματολογίου και τον σαφή καθορισμό των ιδιοκτησιών και ταυτόχρονα με τα τοπογραφικά διαγράμματα να είναι όλα εξαρτημένα, δεν τίθεται θέμα δυσκολίας εύρεσης περιμετρικών ορίων ιδιοκτησιών, ακόμη και αν εσωτερικά υπάρχουν περιφράξεις για  καλλιεργητικούς ή κτηνοτροφικούς σκοπούς. Θα μπορούσαν να τεθούν κανόνες (πχ να επιτρέπονται μόνο συρματοπεριφράξεις χωρίς οπλισμένο σκυρόδεμα κλπ). Εξάλλου αυτό έκαναν και τα παλιά χρόνια φτιάχνοντας ξερολιθιές, προκειμένου να απομονώνουν τις καλλιέργειες από τα ζώα τους, στο ίδιο αγροτεμάχιο.

 

Link to comment
Share on other sites

Η απάντηση λοιπόν είναι ότι δεν επιτρέπεται. Διευκρίνισέ μας σε παρακαλώ αν ο περιορισμός ισχύει και εντός σχεδίου. Δηλαδή σε μια αυλή, στο πλαίσιο διαμόρφωσης εξωτερικού χώρου, θα απορριφθεί το αίτημα κατασκευής ενός διαχωριστικού, είτε με τσιμεντωμένους πασσάλους, είτε με ατσιμέντωτους, είτε ακόμα και ένας τοίχος με καγκελάκι, πανομοιότυπος με την υπόλοιπη περίφραξη;

εξαιρώ τις περιπτώσεις που δεν επιτρέπεται γενικά η περίφραξη. θεωρώ την αυλή ήδη περιφραγμένη.

Edited by georgios_m
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε αν θες να εκφράσεις τεχνικούς προβληματισμούς άνοιξε θέμα σε ενότητα μηχανικών ή πόσταρε στο θέμα περιφράξεις άρθρο 17 ΝΟΚ. Εδώ είναι ενότητα ιδιωτών.

 

Link to comment
Share on other sites

Οκ, αν είναι αυτός ο λόγος σβήσε το μήνυμα και ανοίγω το ερώτημα εκεί (ή μετάφερέ το, αν είναι εφικτό).

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.