Μετάβαση στο περιεχόμενο

Χώρος αναμονής ΑΜΕΑ


Recommended Posts

Καλησπέρα και χρόνια πολλά!

Σε κοινόχρσητο κλιμακοστάσιο έχω δύο λύσεις για θέση αναμονής ΑΜΕΑ.

Η δεύτερη λύση είναι κατα 99 τα εκατό σωστή.

Στη πρώτη θεωρώ ως θέση αναμονής  τα 8/15 του μήκους πλατυσκάλου(1,50Χ1,50) και υστέρα βάζω την είσοδο,διότι με βάση τον κανονισμό πυροπροστασίας οι ανελκυστήρες δε λογίζονται στις οδεύσεις διαφυγής οπότε μία θεσή στάθμευσης αμεα εκεί δεν εμποδίζει σε περίπτωση πυρκαγιάς  αυτή είναι και μία βασική προυπόθεση από το ΝΟΚ.

Ποιά η γνώμη σας?
 

 

Καταγραφή5.JPG

Καταγραφή6.JPG

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Για τη δεύτερη λύση έκανες πολύ σωστή τοποθέτηση. Αν και κάποιοι ελεγκτές σε ΥΔΟΜ δεν την δέχονται, πολεοδομικά είναι σωστή και προσωπικά την χρησιμοποιώ στις μελέτες μου. 

Link to comment
Share on other sites

Αν είναι να μη δεχθούν και τη δεύτερη λύση θα αλλάξω επάγγελμα!Το θέμα είναι ότι η πρώτη λύση που ανέβασα είναι δεκτή από μία ΥΔΟΜ στην αττική,πιο συγκεκριμένα την είδα σε έναν κατασκευαστή με τον οποίο επικοινώνησα και μου το επιβεβαίωσε .Το πρόβλημα δυστυχώς είναι πάλι στο νόμο,διαβάζα το τεύχος τεχνικών οδηγιών για αμέα που βγήκε τον ιουλιο στο οποίο έλεγε ότι οι ανελκυστήρες δεν χρησιμοποιόνται σε έκτατες περιπτώσεις ως οδεύσεις διαφυγής το οποίο επιβεβαιώνεται και στον κανονισμό πυροπροστασίας,χώρος αναμονής αμέα είναι ένας κλειστός προσβάσιμος χώρος σε περίπτωση εκτάτων αναγκών?(αυτό έχω καταλάβει),οπότε εφόσον δεν εμποδίζεται ο διαφυγή ισχύει και το πρώτο σκάριφημα που ανέβασα!

Link to comment
Share on other sites

Έπειτα από επίσκεψη μου σε υ.δομ,και οι δύο λύσεις που ανέβασα είναι απόδεκτές!Η μοναδική προυπόθεση για θεώρηση χώρου αναμονής αμέα είναι να μην εμποδίζει τη διέλευση διαφυγής προς το κοινόχρηστο κλιμακοστάσιο!Οι ανελκυστήρες δεν υπολογίζονται ως χώροι διαφυγής σε έκτατες περιπτώσεις!

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...
On 12/29/2020 at 1:49 PM, Panagiotis Andrianopoulos said:

Καταγραφή6.JPG

Θεωρώ πως το δεύτερο σχέδιο έχει τις εξής δυο δυσκολίες:

1) Μου φαίνεται πρακτικά δύσκολο (έως αδύνατο - δεν είμαι σίγουρος - αυτό θα έπρεπε να το πει κάποιο ΑΜΕΑ) για ένα ΑΜΕΑ να κάνει τη 'μανούβρα' ώστε να 'παρκάρει' σε αυτή τη θέση.

2) Εάν είναι πράγματι δυνατό το να κάνει ένα ΑΜΕΑ τη μανούβρα και να παρκάρει σε αυτή τη θέση, τότε είναι σημαντικό και το να ξέρουμε πόσο εύκολα και σε πόσο χρόνο μπορεί να το κάνει αυτό, γιατί μέχρι να παρκάρει εκεί παρεμποδίζει την έξοδο των ενοίκων του διπλανού διαμερίσματος και τη χρήση του ανελκυστήρα (ο οποίος καλώς ή κακώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί), επειδή και η πόρτα του διαμερίσματος και η πόρτα του ανελκυστήρα είναι στο χώρο του μανουβραρίσματος.

Επειδή αυτή η θέση αναμονής του ΑΜΕΑ είναι για να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, στην οποία επικρατεί πανικός, και οι ένοικοι του διαμερίσματος θα θέλουν να τρέξουν προς τα έξω και κάποιοι (καλώς ή κακώς) θα προσπαθούν να πάρουν τον ανελκυστήρα, θα είναι αρκετά ενοχλητικό και για τους μεν και για το ΑΜΕΑ να υπάρχει αυτή η αλληλοπαρεμπόδιση.

Επίσης, αφού όπως λέει η ΥΔΟΜ ο ανελκυστήρας δεν είναι για να χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις κινδύνου, θα μπορούσαμε να βάζουμε τη θέση αναμονής του ΑΜΕΑ ακριβώς μποροστά στην πόρτα του ανελκυστήρα; (Δεδομένου ότι δεν παρεμποδίζεται η όδευση προς τις σκάλες). Η απάντηση μάλλον είναι πως ναι, γιατί έτσι γράφει και ο Κανονισμός Πυροπροστασίας Κτιρίων (άρθρο 3 - ΦΕΚ 2018):

image.png.c7bea965884d8e17ac3f290c3f37a453.png

Πάντως υπάρχει και η αντίθετη άποψη (δικαιολογημένα θεωρώ), όπως φαίνεται και στο παρακάτω σχόλιο.

http://www.opengov.gr/minenv/?p=10817

image.png

Άλλωστε η χρήση του ανελκυστήρα σε περίπτωση πυρκαγιάς δεν είναι ότι 'απαγορεύεται' αλλά ότι 'δεν συνίσταται'. Ο Κανονισμός Πυροπροστασίας γράφει πως αυτό που απαγορεύεται είναι η χρήση του ανελκυστήρα ως 'όδευση διαφυγής' κατά τον σχεδιασμό (άρθρο 5 - ΦΕΚ 2018 - δες απόσπασμα παρακάτω), αλλά η πραγματική χρήση του ανελκυστήρα από κάποιον δεν απαγορεύεται από τον νόμο, δηλαδή δεν διώκεται ποινικά κάποιος εάν χρησιμοποιήσει τον ανελκυστήρα εν ώρα πυρκαγιάς. Που σημαίνει ότι κάποιος διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει τον ανελκυστήρα ακόμα και σε περίπτωση φωτιάς. Δεν μπορεί λοιπόν ένα ΑΜΕΑ να του παρεμποδίζει αυτό το δικαίωμα. Αυτό βλέπω εγώ με τα λίγα νομικά που καταλαβαίνω.

image.png.6a4b7f4c53cf20acbdc9f3f6fea2e51d.png

Edited by studys
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.