Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επιλογή Σχολής-Μηχανικών παραγωγής και διοίκησης Σίνδου ή 10% για Ξάνθη, Κοζάνη;


Recommended Posts

Καλησπέρα σας. Έδωσα πανελληνιες το 2020, και αυτη την στιγμή σπουδάζω στο Τμημα Μηχανικων Παραγωγής και Διοικησης, του διεθνές πανεπιστημίου Ελλάδος(έδρα τμηματος Σίνδος). Επέλεξα την συγκεκριμένη σχολή καθως ήθελα να ασχοληθώ γενικά με την μηχανολογία(δεν έπιασα τους μηχανολόγους μηχανικόυς του απθ)και η οικογενειακή επιχείρηση(παραγωγη) βρίσκεται σε εκείνη την περιοχή οπότε θεωρησα οτι ηταν η καλυτερη επιλογή για να μην χάσω επαφή με την δουλειά κατα την φοίτηση μου. Στο σημείο αυτό να ξεκαθαρίσω πως το να ασχοληθω με την οικογενειακή επιχείρηση ήταν καθαρά δική μου απόφαση και δεν δέχτηκα οποιαδήποτε πιεση.Από την άλλη θέλω να πάρω και το πτυχίο μου, για να έχω τη δυνατότητα μελλοντικά να ασχοληθώ και με κάτι άλλο, αλλα και για την ενεργή και αποτελεσματική συμμετοχή μου στην ίδια την εταιρεία. 

Ωστόσο, έχω καποιες αμφιβολίες για την επιλογή μου διότι, επιανα "καθαρες" πολυτεχνικές σχολές με τα μόρια μου, όπως των ηλεκρολόγων ή των μηχανικών παραγωγής και διοίκησης στην Ξάνθη,των Μηχανολόγων στην Κοζάνη κλπ, και δεν ξερω αν "χαραμισα" την ευκαιρια μου αυτην, απορριπτοντας τες. Να σημειωσω εδω, πως το τμημα της Σινδου μου φαινεται ιδιαιτερα αξιόλογο και ενδιαφέρον, απλα ανησυχώ οσον αφορά για παράδειγμα το "βαθος"/ποιότητα με την οποία αντιμετωπίζουμε το πρόγραμμα σπουδών. Το πρόγραμμα σπουδων φαινεται αρκετά απαιτητικό, ωστόσο απευθυνεται σε μαθητές τοσο της θετικης κατευθυνσης όσο και των οικονομικών, οι οποιοι έχουν γράψει κατα κύριο λόγο κοντα στην βάση, πράγμα που προφανώς συμμερίζονται και οι καθηγητές, οι οποίοι προσπαθουν να καλύψουν το χάσμα μεταξυ οικονομικών και θετικών, και γενικά τα οποιαδήποτε κενά. Έτσι πιστεύω πως η ποιότητα σπουδών αναγκαστικά πέφτει, ώστε να απευθύνεται σε όλους, χωρίς αυτό να είναι απαραίτητα κακό, καθώς ειναι πολύ δυσκολο πχ για παιδιά των οικονομικών να περάσουν την φυσική. Από την άλλη, θεωρω οτι αυτό δημιουργεί καποια σημαντική διαφορά μεταξύ του τμήματος μου και για παράδειγμα των Ηλεκτρολόγων της Ξάνθης(αναφέρω παραδείγματα ηλεκτρολόγων και μηχανολόγων γιατι το τμήμα μου προέκυψε απο την συγχώνευση των πρωην ΤΕΙ μηχανικών Οχημάτων και Αυτοματισμου, οπότε το προγραμμα σπουδων περιέχει αρκετή μηχανολογία και ηλεκτροτεχνία)όσον αφορά το επίπεδο γνώσεν που θα έχω αποκτήσει κατά την ολοκλήρωση των προπτυχιακών σπουδών μου(σκοπεύω να συνεχίσω και με μεταπτυχιακές).Προφανώς αντιλαμβάνομαι οτι η μια σχολή είναι αρκετά διαφορετική απο την άλλη, ωστόσο κάνω την σύγκριση γιατι δεν ξέρω αν αξίζει να πάω στην ξάνθη για ένα λογικα πιο δυνατό πτυχίο ή αν η διαφορά του επιπέδου, για έναν φοιτητη  που ασχολείται δεν ειναι τοσο αισθητη.

Δηλαδή, εάν διαβάζω και πάρω πτυχίο με καλό βαθμό στην Σινδό, θα βρίσκομαι στο ίδιο επίπεδο γνώσεν κατα κάποιον τρόπο, με κάποιον που διαβάζει και έχει τελειώσει τις υπολοιπες σχολές ή θα υστερώ(όσον αφορά το εύρος της ύλης που είναι κοινό, πχ αυτοματισμοί); Αλλά ακομη κι αν υστερώ, με ένα δυνατό μεταπτυχιακό θα μπορέσω να φτάσω σε εκείνο το επίπεδο, ή και το μεταπτυχιακό μου θα είναι χαμηλότερο, λόγω της φοιτησης μου στην συγκεκριμένη σχολή; 

(Γνωρίζω τους περιορισμούς των επαγγελματικών δικαιωμάτων της σχολής μου και πορεύομαι έχοντας στο νου οτι θα αποκτήσουμε κι εμείς δικαιώματα ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος μέχρι να έχω τελειώσει. Αν όμως δεν διευθετηθεί το ζήτημα αυτό;).

Να σημειώσω ότι εξαρχής ήθελα να σπουδάσω μηχανολόγος μηχανικός. Τώρα όμως με αφορούν και οι ηλεκτρολόγοι καθώς δεν ξέρω ακριβως προς τα που θέλω να προσανατολίσω τις σπουδές μου. Και τα δυο τμήματα μου κεντριζουν το ενδιαφέρον. 

Επίσης, η άλλη επιλογή είναι να κάνω 10% για το τμήμα των πολιτικών μηχανικών του απθ. Είναι στην θεσσαλονικη, παράγοντας αρκετάς σημαντικός για την κατασταση μου, ωστοσο δεν με συναρπάζει ιδιαίτερα.

Προσπάθησα να προσέξω αρκετά τα λόγια μου ώστε να μην προσβάλλω κανεναν φοιτητή ή απόφοιτο των πανεπιστημίων στα οποια αναφέρθηκα, και να μην υπονομεύσω κανένα ίδρυμα. Ελπίζω να μην έθιξα κάποιον και να μην παρεξηγηθεί καποιο απο τα λεγόμενα μου. 

Τι προτείνετε;

 

Edited by kalf
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

στο ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων μην είσαι καθόλου αισιόδοξος. το πιθανότερο είναι να ΜΗΝ έχουν διευθετηθεί μέχρι να πάρεις πτυχίο.

Link to comment
Share on other sites

διάλεξε αυτό που γουστάρεις να κάνεις. μην πας πολιτικός μηχανικός αν σου αρέσει η μηχανολογία.

Αυτό με το θέμα το γνώσεων είναι αστείο. Τι πάει να πει έλλειψη γνώσεων?

Εφόσον δεν πας για φουλ ακαδημαϊκή καριέρα οι γνώσεις που θα πάρεις είτε απο πανεπιστήμιο είτε απο πρώην τει ειναι μια χαρά.

Πάνω στην δουλειά θα μάθεις αυτα που χρειάζεσαι.

Το πραγματικό διάβασμα ξεκινάει μετά την σχολή. Είτε έχεις τελειώσει Πανεπιστήμιο είτε ΤΕΙ είτε το havard.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.