Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

• 3 months later...
Δημοσιεύτηκε
On 8/12/2024 at 10:31 ΜΜ, Pavlos33 said:

αβ)   το συνολικό μικτό εμβαδόν των πάνω από το ισόγειο ορόφων είναι μικρότερο των διακοσίων (200) τ.μ. και 
αγ)   το μικτό εμβαδόν κάθε ορόφου είναι μικρότερο των εβδομήντα (70) τ.μ. 

Aν έχω αντιληφθεί σωστά τις παραπάνω υποπαραγράφους ούτε καν σε υποχρεώνει σε κατασκευή ανελκυστήρα, πόσο μάλλον με τις απαιτούμενες διαστάσεις για ελιγμό αναπηρικού αμαξιδίου. 

@Pavlos33καλημέρα, θεωρείς ότι αν έχω α΄ όροφο 190τμ (και δεν έχω άλλο όροφο παραπάνω) πρέπει να κάνω ανελκυστήρα? Ουσιαστικά η απορία μου είναι αν πρέπει να ισχύουν ταυτόχρονα   το (β) και το (γ) που παραθέτεις εσύ . Νομίζω πως ναι...

Δημοσιεύτηκε

Το "και" δεν σημαίνει σύζευξη αλλά ότι το αγ) είναι η τελευταία των περιπτώσεων

Συνεπώς, με 190 μ² όροφο (και χωρίς δυνατότητα αύξησης της επιφάνειας) δεν έχεις υποχρέωση ανελκυστήρα

Δημοσιεύτηκε (edited)

Εγκ.42382/13   Κατευθύνσεις Εφαρμογής για τη Μελέτη Προσβασιμότητας

παρ.5

(α) Τα τμ που δεν προσμετρώνται στον σδ, δεν υπολογίζονται στα μικτά εμβαδά ορόφων, στα σημεία (5β) και (5γ)

(β) Οι προϋποθέσεις των σημείων (5β) και (5γ), θα πρέπει να ισχύουν ταυτόχρονα, προκειμένου να εξαιρεθούν τα κτίρια από την υποχρέωση διαμόρφωσης πρόσβασης στους πάνω από το ισόγειο ορόφους.

(γ) Οι εξαιρέσεις των σημείων (α, β, γ) ισχύουν τόσο για τα νέα κτίρια, όσο και για τα υφιστάμενα πριν από την ισχύ του παρόντος νόμου κτίρια για τα οποία εκδίδεται οικοδομική άδεια μετά την ισχύ του Ν.4067/12 .

***Στον ΝΟΚ όπως δημοσιέυτηκε το 2012 υπήρχαν μόνο τα 5α, 5β και 5γ που σήμερα έχουν μετονομαστεί σε 5αα, 5αβ και 5αγ με τον Ν.4782/21 αρ. 210 γιατί έχουν μπει από πάνω τρεις νέες περιπτώσεις με τον Ν.4759/20 αρ. 119

Edited by Latg
Δημοσιεύτηκε (edited)

Τώρα μπερδεύτηκα....καταλαβαίνω ότι πρέπει να έχω ανελκυστήρα...και να υλοποιηθεί κιόλας, όχι απλά πρόβλεψη, σωστά?

Επίσης στο ΦΕΚ 2998/Β/2020 για τα υφιστάμενα λέει στο Άρθρο 3, παρ.1:

Επίσης, εξαιρούνται από την υποχρέωση διαμόρφωσης πρόσβασης στους πάνω από το ισόγειο ορόφους ή τους εσωτερικούς εξώστες ή αναβαθμούς τα εν λόγω κτίρια, εφόσον αθροιστικά ισχύουν τα παρακάτω: α) το εμβαδόν των εσωτερικών εξωστών ή αναβαθμών αποτελεί ποσοστό μέχρι 50% του εμβαδού της κυρίως αίθουσας και όχι περισσότερο των 100 τ.μ. και η χρήση του είναι ίδια με αυτή της κυρίως αίθουσας ή οι εσωτερικοί εξώστες ή αναβαθμοί έχουν βοηθητική χρήση, β) το συνολικό μικτό εμβαδόν των πάνω από το ισόγειο ορόφων είναι μικρότερο των 200 τ.μ. και γ) το μικτό εμβαδόν κάθε ορόφου είναι μικρότερο των 70 τ.μ.. Οι εξαιρέσεις που αναφέρονται στις περιπτώσεις β΄ και γ΄ της παραγράφου αυτής δεν ισχύουν, αν η χρήση του κτιρίου είναι η μοναδική στον οικισμό και ταυτόχρονα στους πάνω από το ισόγειο ορόφους υπάρχουν χρήσεις για εξυπηρέτηση κοινού διαφορετικές από αυτές που υπάρχουν στον ισόγειο όροφο.

Άρα μάλλον το ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΑ θα ισχύει και για νέες κατοικίες.

Edited by Roukat

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.