Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κριθηκαν στο ΣτΕ τα επαγγελματικα δικαιώματα γεωτεχνικών και μηχανικών


Recommended Posts

  • 2 months later...

ΣτΕ:  Επαγγελματικα δικαιώματα. Απορριφθηκε καί η προσφυγη αγρονόμων τοπογράφων

https://ecopress.gr/ste-aporrifthike-i-prosfygi-agronomon-topografon-gia-epangelmatika-dikaiomata/

Edited by dimitris GM
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Ας καταθέσω μία προσωπική ανάγνωση.

Στην ουσία, αυτό που κρίθηκε από το ΣτΕ είναι: 
"κατά το Σύνταγμα επιβάλλεται κατ’ αρχήν η απόδοση κοινών επαγγελματικών δικαιωμάτων σε όλους τους κατόχους τίτλων σπουδών που διαθέτουν επάρκεια γνώσεων για την άσκηση των σχετικών δραστηριοτήτων."

Ο επίμαχος νόμος αναφέρει επί λέξη, άλλωστε, ότι: 

"ως γνωστικό αντικείμενο ορίζεται το πεδίο γνώσεων κάθε ειδικότητας διπλωματούχου μηχανικού, όπως αυτό προκύπτει από το πρόγραμμα σπουδών της εν λόγω σχολής"

Επομένως, βάσει της συνταγματικής αναλογικότητας, ισότητας και των ελευθεριών άσκησης επαγγέλματος, το πεδίο γνώσεων κάθε ειδικότητας μηχανικού προκύπτει από το πρόγραμμα σπουδών, και βάσει αυτού του προγράμματος σπουδών γίνεται και η απόδοση των κοινών επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Επιπλέον, στα άρθρα 3-15, αναφέρονται αναλυτικά τα επαγγελματικά δικαιώματα κάθε κατεύθυνσης μηχανικού, χωρίς να γίνεται αναφορά σε "διπλωματούχους" ή "πτυχιούχους".  

Βάσει των παραπάνω, μπορούμε να πούμε ότι ο νόμος δεν αφορά την απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων μόνο σε διπλωματούχους μηχανικούς, αλλά γενικά σε μηχανικούς. Αυτό που έγινε (εξοργιστικά εξειδικευμένα) στο συγκεκριμένο νόμο είναι η ρύθμιση αποκλειστικά του επαγγέλματος του διπλωματούχου μηχανικού, αλλά και η απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων σε όλες τις αναφερόμενες ειδικότητες. Ρύθμιση του επαγγέλματος σημαίνει η διασαφήνιση των επί μέρους αρμοδιοτήτων κάθε κατηγορίας μηχανικών προκειμένου να μην υπάρχουν ελαστικές υπερβάσεις των γνωστικών πεδίων εφαρμογής.

Η απουσία ρύθμισης του επαγγέλματος δεν σημαίνει απουσία δυνατότητας άσκησης του επαγγέλματος. Άλλωστε σε τέτοια περίπτωση όλοι η μηχανικοί της χώρας μας πριν το συγκεκριμένο νόμο παρανομούσαν και θα έπρεπε να υποστούν διώξεις για τις υπηρεσίες που παρείχαν, δεδομένης της απουσίας ρύθμισης των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων, που συνέβη με αυτό το νόμο ... Επομένως, απουσία ρύθμισης επαγγελματικών δικαιωμάτων δεν σημαίνει κι απουσία επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Επί της ουσίας, η απουσία ρύθμισης των δικαιωμάτων σημαίνει ότι οι διαφορές για τα όρια επαγγελματικής εφαρμογής των ειδικοτήτων πιθανότατα θα καταλήγουν στα δικαστήρια, προς επίλυση, μεταξύ διαδίκων, κι όχι με ενιαίο τρόπο, δηλαδή με ευθύνη κι αρμοδιότητα επαγγελματικών σωματείων κι επιμελητηρίων. 

 

Τέλος, το ΣτΕ με την απόφασή του αυτή υπενθυμίζει ότι η ελληνική πολιτεία συνεχίζει να αγνοεί επιδεικτικά την κοινοτική οδηγία (ΕΕ) 2018/958 η οποία προβλέπει ένα σύνολο κριτηρίων προκειμένου να αποφεύγονται περιττοί επαχθείς εθνικοί κανόνες, οι οποίοι μπορεί να δυσχεράνουν την πρόσβαση ή την άσκηση ευρέος φάσματος επαγγελμάτων για τους υποψηφίους που διαθέτουν τα κατάλληλα προσόντα.

Παράθεση

Έλεγχος αναλογικότητας: Η Επιτροπή καλεί 18 κράτη μέλη να ενισχύσουν την ενιαία αγορά της ΕΕ για τα νομοθετικά κατοχυρωμένα επαγγέλματα

Η Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Δανίας, της Ελλάδας, των Κάτω Χωρών, της Κροατίας, της Λιθουανίας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Πορτογαλίας, της Ρουμανίας, της Σλοβακίας, της Σλοβενίας, της Σουηδίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας και της Φινλανδίας λόγω μη ορθής εφαρμογής των ενωσιακών κανόνων σχετικά με τον έλεγχο αναλογικότητας πριν από τη θέσπιση νέας νομοθετικής κατοχύρωσης των επαγγελμάτων [οδηγία (ΕΕ) 2018/958]. Η εν λόγω οδηγία προβλέπει ένα σύνολο κριτηρίων προκειμένου να αποφεύγονται περιττοί επαχθείς εθνικοί κανόνες, οι οποίοι μπορεί να δυσχεράνουν την πρόσβαση ή την άσκηση ευρέος φάσματος επαγγελμάτων για τους υποψηφίους που διαθέτουν τα κατάλληλα προσόντα. Η μη ορθή εφαρμογή των ενωσιακών κανόνων σχετικά με τον έλεγχο αναλογικότητας θα μπορούσε τελικά να θέσει σε μειονεκτική θέση τους καταναλωτές με τη μορφή υπερβολικών τιμών, να υπονομεύσει την ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών ή ακόμη και να οδηγήσει σε ανεπαρκή πρόσβαση σε σημαντικές υπηρεσίες. Τα οικεία κράτη μέλη έχουν πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσουν στα επιχειρήματα της Επιτροπής. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη. Το πλήρες δελτίο Τύπου είναι διαθέσιμο εδώ.

Έπειτα από τα παραπάνω, μπορεί κάποιος να εξηγήσει γιατί ο Υπουργός (πρώην πρόεδρος ΤΕΕ) έσπευσε να ρυθμίσει μόνο το επάγγελμα συγκεκριμένων πτυχιούχων, μόλις έξι μήνες πριν τις εκλογές;

Edited by TEE
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.