Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

  • Απαντήσεις 35
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε

Ο κύριος Γραμματικογιάννης άνοιξε το θέμα αυτό με σκοπό να ενημερώσει και να ζητήσει τη γνώμη μας σχετικά με τις δράσεις του ΙΕΚΕΜ και τον ευχαριστούμε για αυτό. Θα σας παρακαλέσω να μένετε επί του θέματος ώστε να ανοίξει ο διάλογος και να προκύψει κάτι ουσιαστικό.

 

Ανοίγοντας την συζήτηση θα ήθελα να επισημάνω πως σε πανευρωπαικό επίπεδο γίνεται μια σημαντική προσπάθεια στήριξης της επιχειρηματικότητας των νέων μηχανικών. Υπάρχει η ανάγκη για κάτι αντίστοιχο και στην Ελλάδα?

Ποιες μορφές λαμβάνει αυτή η στήριξη? Τι δυνατότητες υπάρχουν?

Δημοσιεύτηκε
@pappos: Αν θες γίνε λίγο πιο σαφής σε αυτό που εννοείς γιατί δεν το καταλαβαίνω. Στο ΙΕΚΕΜ συμμετέχουν σε σεμινάρια τόσο μηχανικοί όσο και υπομηχανικοί όσο και γενικότερα εμπλεκόμενοι στο τεχνικό κλάδο. Μάλλον αναφέρεσαι στις διαδικασίες εγγραφής στο ΤΕΕ αλλά αυτό είναι ένα άλλο (μεγάλο) θέμα

 

 

Πράγματι, σε ποιους αναφέρεσαι αγαπητέ συνάδελφε όταν λες "υπομηχανικούς" ? Αν δεν κάνω λάθος το μικρό πολυτεχνείο έχει κλείσει εδώ και 50 χρόνια περίπου. Μήπως η χρήση του όρου "υπομηχανικός" είναι άστοχη ?

Δημοσιεύτηκε

Άστοχη είναι. Μηχανικοί Τεχνολογικής Εκπαίδευσης έπρεπε να γράψει. Βέβαια μπορεί να υπάρχουν και κάποιοι ελάχιστοι υπομηχανικοί που δεν πήραν ακόμη σύνταξη και ασκούν το επάγγελμα. Αλλά ας μη κολλήσουμε εκεί, ας μείνουμε στην ουσία και ας εκμεταλλευτούμε το γεγονός ότι ένα μέλος του ΙΕΚΕΜ ΤΕΕ είναι επώνυμα εδώ, στο forum μας, για να μας πληροφορήσει και να συζητήσουμε μαζί του τα θέματα της επιμόρφωσης των μηχανικών ΟΛΩΝ των βαθμίδων που ΟΛΕΣ μπορούν να συμμετάσχουν στα σεμινάρια του ΙΕΚΕΜ ΤΕΕ.

Εκτός εάν θέλετε να μείνουμε εμείς και ο κούκος, ανώνυμοι πίσω απ' τα user names μας και να τρωγόμαστε κάθε λίγο και λιγάκι για το ένα και το άλλο.

Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα σε όλους

 

Αν εθιξα κάποιους με τον όρο "υπομηχανικοί" θέλω να διαβεβαιώσω πως δεν ήταν στις προθέσεις μου.

 

Σημασία δεν έχει τι γράφει η σφραγίδα του καθένα αλλά πως μπορούμε να συνεργαστούμε όλοι όσοι εμπλέκομαστε στον κλάδο των τεχνικών έργων για ποιοτικά άρτια αποτελεσματα.

 

Σε ότι αφορά τη διαφορά των τιμών αυτή οφείλειται στο γεγονός πως το ΤΕΕ επιδοτεί τα σεμινάρια αυτά για τα μέλη του. Δεδομένου πως οι υποδομές υπάρχουν και η εμπειρία υπάρχει, θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει μια αντίστοιχη συνεργασία π.χ. με την ΕΕΤΕΜ ώστε να μειωθούν και για τα μέλη της οι τιμές.

 

Ωστόσο επιτρέψτε μου να επιμείνω στο αρχικό πλαίσιο της συζήτησης... καλό θα ήταν να έχουμε και κάποια τοποθέτηση από ανθρώπους που έχουν συμμετάσχει στο παρελθόν σε σεμινάρια (είτε στο ΙΕΚΕΜ είτε αλλού) για να τοποθετηθούν κυρίως με ιδέες για βελτίωση των ήδη παρεχόμενων υπηρεσιών ή επέκταση σε άλλους τομείς που πιθανόν σήμερα να μην καλύπτονται

Δημοσιεύτηκε
...Δεδομένου πως οι υποδομές υπάρχουν και η εμπειρία υπάρχει, θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει μια αντίστοιχη συνεργασία π.χ. με την ΕΕΤΕΜ ώστε να μειωθούν και για τα μέλη της οι τιμές.

Αυτό είναι μια πολύ καλή ιδέα.

Ας απευθυνθούν στην ΕΕΤΕΜ τα μέλη της και ας ρωτήσουν εγγράφως αν η ΕΕΤΕΜ προχώρησε σε συζητήσεις κάποιου επιπέδου με το ΙΕΚΕΜ ΤΕΕ προκειμένου να υπάρξει επιδότηση και για τα μέλη της.

Δημοσιεύτηκε

Αν μπορούσε να γίνει κάτι για τη μείωση της αναμονής σε κάποια σεμινάρια με μεγάλη ζήτηση πιστεύω ότι θα ήταν πολύ χρήσιμο. Σε κάποια που με ενδιαφέρουν με ενημέρωσαν ότι πρέπει να περιμένω περίπου 7 με 8 μήνες τουλάχιστον. Πολύ δεν είναι ή εμένα μου φαίνεται?

Δημοσιεύτηκε

@CHOUTOS Σε τόσους μήνες σίγουρα θα έχεις χάσει το ενδιαφέρον σου ή θα βρεις να κανεις το σεμινάριο κάποιου αλλού.

 

Αν αναφέρεσαι στα ενεργειακά σεμινάρια που πράγματι υπάρχει μεγάλη λίστα αναμονής λόγω και του μεγάλου ενδιαφέροντος για τους ενεργειακούς επιθεωρητές ήδη γίνονται προσπάθειες να μειωθεί το πρόβλημα (σεμινάρια το πρωί για όσους μπορούν, χρήση μεγαλύτερων αιθουσών στο ΤΕΕ αντί για το ΙΕΚΕΜ κτλ).

 

@Παναγιώτης Το βρόβλημα σε οτι αφορά την επιχειρηματικότητα των μηχανικών είναι πολυσύνθετο. Οι περισσότεροι από αυτούς (και πολλοί νέοι) δραστηριοποιούνται σαν ελεύθεροι επαγγελματίες ουσιαστικά δηλάδή ασκούν κάποια μορφή επιχειρηματικότητας.

 

Επιχειρηματικότητα για πολλούς θεωρείται η δημιουργία και η πώληση νέων προϊόντων και συνεπακόλουθα η δημιουργία νέων επιχειρήσεων. Ωστόσο είναι πολλά περισσότερα από αυτό.

 

Με την ευρεία έννοια, επιχειρηματικότητα θεωρείται η ικανότητα να διοχετεύεις την δημιουργική καινοτομία σε μια επιχείρηση που έχει αξία.

 

Εκτός από τεχνικές ικανότητες και κατάρτιση για να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν γέφυρες, οχήματα και πόλεις, οι μηχανικοί είναι υποχρεωμένοι να συνεργαστούν και με άλλους επιστημονικούς κλάδους, με διαφορετική πολλές φορές αντίληψη των γεγονότων ώστε να παράγουν προϊόντα που θα είναι αποδεκτά εφαρμόσιμα και σε τελική ανάλυση χρήσιμα για το σύνολο.

 

Αυτά υπό την προϋπόθεση πως διαθέτουν το απαραίτητο υπόβαθρο και τις γνώσεις να αντεπεξέλθουν με επιτυχία στις σύγχρονες απαιτήσεις.

 

Από ποια στοιχεία θα μπορούσε να αποτελείται αυτό το υπόβαθρο;

π.χ. να μπορούν να αναγνωρίζουν και να αξιολογούν μία πιθανή επιχειρηματική ευκαιρία, να σχεδιάζουν στρατηγική και να μπορούν να καταρτίσουν επιχειρηματικό σχέδιο βάσει της στρατηγικής αυτής, να διαθέτουν γνώσεις ανάλυσης αγοράς και μάρκετινγκ υπηρεσιών κ.α.

 

 

Η κατάσταση σε ότι αφορά την επιχειρηματικότητα των νέων στην Ελλάδα είναι αποκαλυπτική και αντικατοπτρίζει την έλλειψη των παραπάνω υποδομών:

 

Το 26,4% των νέων θεωρεί την ανεργία των ως το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ελλάδα, την χώρα με την πιο «επιφανειακή» επιχειρηματικότητα στην Ευρώπη. Δεν είναι τυχαίο ότι στην Ελλάδα σημειώνεται μειωμένη κινητικότητα νέων μετά τις σπουδές, αφού με βάση έρευνες ο φόβος της επιχειρηματικής αποτυχίας στην Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Μέσα στα τρία πρώτα χρόνια ζωής "πεθαίνει" το 55% - 60% των επιχειρήσεων που δημιουργούν νεαροί επιχειρηματίες.

 

Φυσικά τα παραπάνω συμπεράσματα «ακουμπούν»και τους νέους μηχανικούς καθώς σε πολύ μεγάλο ποσοστό δραστηριοποιούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες υπό την μορφή ατομικών επιχειρήσεων. Δεδομένου ότι η εκπαίδευση για την επιχειρηματική κουλτούρα στην Ελλάδα (σε σύγκριση με τα Ευρωπαϊκά δεδομένα) πρακτικά δεν υφίσταται, οι νέοι μηχανικοί βρίσκονται αβοήθητοι σε όλα τα στάδια για την δημιουργία μιας επιχείρησης από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι την διαδικασία υλοποίησης της.

 

Το ΙΕΚΕΜ ΤΕΕ ως ο κατεξοχήν αρμόδιος φορέας του ΤΕΕ για την εκπαίδευση και την κατάρτιση των μελών του οφείλει να πρωτοστατήσει και να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας των νέων μηχανικών, με ολοκληρωμένη και ξεκάθαρη πολιτική στο θέμα και για παράδειγμα:

 

* με σεμινάρια και προγράμματα κατάρτισης,

* με ημερίδες ενημέρωσης και προβολής (δυνατότητες χρηματοδότησης, venture capitals, παρουσίαση επιτυχημένων πρακτικών κτλ)

* με δράσεις στήριξης και προώθησης των καινοτόμων ιδεών των νέων μηχανικών

* με υποστηρικτικούς μηχανισμούς τόσο κατά τη γένεση όσο και κατά την εξέλιξη της επιχειρηματικής – επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας

 

Δεν ξέρω κατά πόσο αυτά ακούγονται μακρινά αλλά εκτός Ελλάδας είναι μια πραγματικότητα και αργά ή γρήγορα θα μας απασχολήσουν και εδώ, γι αυτό και πιστεύω πως θα μπορούσαμε να είμαστε ήδη προετοιμασμένοι...

Δημοσιεύτηκε

Βασικά στα ενεργειακά αναφέρομαι όπου το καταλαβαίνω να υπάρχει καθυστέρηση λόγω της μεγάλης ζήτησης. Απλώς το χρονικό διάστημα μου φάνηκε μεγαλούτσικο.

 

Offtopic: Ξέρει κανείς ποια από τα ενεργειακά σερμινάρια είναι υποχρεωμένος κάποιος να παρακολουθήσει για να μπορέσει να κάνει τα χαρτιά του για ενεργειακός επιθεωρητής? Αν θυμάμαι καλά τα συγκεκριμένα σεμινάρια είναι 7 ή 8. Πρέπει να τα παρακολουθήσει κάποιος όλα?

Δημοσιεύτηκε
Καλημέρα σε όλους

 

Σε ότι αφορά τη διαφορά των τιμών αυτή οφείλεται στο γεγονός πως το ΤΕΕ επιδοτεί τα σεμινάρια αυτά για τα μέλη του. Δεδομένου πως οι υποδομές υπάρχουν και η εμπειρία υπάρχει, θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει μια αντίστοιχη συνεργασία π.χ. με την ΕΕΤΕΜ ώστε να μειωθούν και για τα μέλη της οι τιμές.

 

Αυτό θα είχε ένα ενδιαφέρον πράγματι και θα ήταν μια καλή ιδέα αν και εκτιμώ πως στη παρούσα φάση είναι δύσκολο κυρίως λόγο των προσβλητικών θέσεων του ΤΕΕ εις βάρος μας.

 

Ωστόσο επιτρέψτε μου να επιμείνω στο αρχικό πλαίσιο της συζήτησης... καλό θα ήταν να έχουμε και κάποια τοποθέτηση από ανθρώπους που έχουν συμμετάσχει στο παρελθόν σε σεμινάρια (είτε στο ΙΕΚΕΜ είτε αλλού) για να τοποθετηθούν κυρίως με ιδέες για βελτίωση των ήδη παρεχόμενων υπηρεσιών ή επέκταση σε άλλους τομείς που πιθανόν σήμερα να μην καλύπτονται

 

Έχοντας συμμετάσχει σε πλήθος σεμιναρίων, όχι του ΙΕΚΕΜ, θα ήθελα να κάνω μια κοινή διαπίστωση. Νομίζω πως αυτό που ενδιαφέρει όποιον συμμετάσχει σε κάποιο σεμινάριο είναι να δει και να μάθει πως γίνονται μερικά πράγματα στη πράξη. Δηλαδή, να υπάρχει μια εισαγωγή γύρω από το όποιο θεωρητικό υπόβαθρο -που συνήθως είναι γνωστό εκτός αν πρόκειται για κάτι εξειδικευμένο- , και εν συνεχεία η εφαρμογή της θεωρίας στη πράξη που συνήθως είναι το μαύρο κουτί για πολλούς νέους -και όχι μόνο-, μηχανικούς. Δεν ξέρω για τα σεμινάρια του ΙΕΚΕΜ αλλά γενικά μιλώντας τα περισσότερα από αυτά δεν καταφέρνουν να αποφύγουν την "θεωρητικολογία" στην οποία αναλώνεται ο περισσότερος χρόνος. Για παράδειγμα, ένα σεμινάριο για Υποσταθμούς καταναλωτών Χαμηλής Τάσης θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη βασική θεωρία και αμέσως μετά πρακτικά παραδείγματα από την καθημερινή εμπειρία. Ακόμα και πρακτικούς τύπους υπολογισμών, συνήθη σφάλματα που γίνονται και που έχουν καταγραφεί, τυπικά λάθη, ακόμα και πρακτικές μεθόδους για το πως "απλώνουμε" τα καλώδια και για πιο λόγο κοκ. Δηλαδή όλα αυτά που πρακτικά έχουν μεγάλο ενδιαφέρον αλλά συνήθως δεν διδάσκονται στις σχολές.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.