sundance Δημοσιεύτηκε Μάιος 18 , 2009 Δημοσιεύτηκε Μάιος 18 , 2009 Έχοντας συμμετάσχει σε πλήθος σεμιναρίων, όχι του ΙΕΚΕΜ, θα ήθελα να κάνω μια κοινή διαπίστωση. Νομίζω πως αυτό που ενδιαφέρει όποιον συμμετάσχει σε κάποιο σεμινάριο είναι να δει και να μάθει πως γίνονται μερικά πράγματα στη πράξη. Δηλαδή, να υπάρχει μια εισαγωγή γύρω από το όποιο θεωρητικό υπόβαθρο -που συνήθως είναι γνωστό εκτός αν πρόκειται για κάτι εξειδικευμένο- , και εν συνεχεία η εφαρμογή της θεωρίας στη πράξη που συνήθως είναι το μαύρο κουτί για πολλούς νέους -και όχι μόνο-, μηχανικούς. Δεν ξέρω για τα σεμινάρια του ΙΕΚΕΜ αλλά γενικά μιλώντας τα περισσότερα από αυτά δεν καταφέρνουν να αποφύγουν την "θεωρητικολογία" στην οποία αναλώνεται ο περισσότερος χρόνος. Για παράδειγμα, ένα σεμινάριο για Υποσταθμούς καταναλωτών Χαμηλής Τάσης θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη βασική θεωρία και αμέσως μετά πρακτικά παραδείγματα από την καθημερινή εμπειρία. Ακόμα και πρακτικούς τύπους υπολογισμών, συνήθη σφάλματα που γίνονται και που έχουν καταγραφεί, τυπικά λάθη, ακόμα και πρακτικές μεθόδους για το πως "απλώνουμε" τα καλώδια και για πιο λόγο κοκ. Δηλαδή όλα αυτά που πρακτικά έχουν μεγάλο ενδιαφέρον αλλά συνήθως δεν διδάσκονται στις σχολές. πολυ σωστος.
agram Δημοσιεύτηκε Μάιος 21 , 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 21 , 2009 Για να κάνω και το δικηγόρο του διαβόλου, ας μην ξεχνάμε πως κάθε σεμινάριο το παρακολουθούν ανθρωποι με εντελώς διαφορετικά υπόβαθρα, σπουδές και εμπειρία επομένως γενικά είναι δύσκολο να βρεθεί ένα πλαίσιο που να τους ικανοποιεί όλους. Όπως και να χει όμως, θα συμφωνήσω πως ένα μέσο σεμινάριο 20 ωρών στοχεύει εκ φύσεως σε παροχή γνώσης άμεσα εφαρμόσιμης και επομένως το πρακτικό κομμάτι οφείλει να έχει εξίσου σημαντική βαρύτητα με το θεωρητικό.
Χ Επισκέπτης 1 Δημοσιεύτηκε Μάιος 21 , 2009 Δημοσιεύτηκε Μάιος 21 , 2009 Η θεωρία είναι απαραίτητη. Τη βρίσκεις όμως και στα βιβλία. Συνεπώς θεωρώ αναγκαία σε κάθε σεμινάριο: α) μια γρήγορη αναφορά στη θεωρία, β) παροχή βιβλιογραφίας για όποιον ενδιαφέρεται να εμβαθύνει, γ) πρακτικές εφαρμογές, δ) μετάδοση εμπειριών που δεν τις βρίσκεις στα βιβλία, ε) συζήτηση-συζήτηση-συζήτηση. Το ιδανικό θα ήταν το στάδιο (ε) να υλοποιείται αφού περάσει ένα χρονικό διάστημα που θα δώσει στους συμμετέχοντες στο σεμινάριο να διαβάσουν, να ψάξουν και ενίοτε να εφαρμόσουν αυτά που έμαθαν. Συνήθως οι απορίες δημιουργούνται μετά το σεμινάριο!
GeorgeS Δημοσιεύτηκε Μάιος 21 , 2009 Δημοσιεύτηκε Μάιος 21 , 2009 Συνάδελφοι, στην Ελλάδα είμαστε μόνο φρου φρου και αρώματα. Δηλαδή θεωρίες και ξανά θεωρίες. Από τα βιβλία και τις σημειώσεις των σχολών μέχρι τους τυχοδιώκτες μεγαλοσυμβούλους. Οι εργοδηγοί και οι τεχνίτες στα έργα έχουν ρίξει τρελά γέλια με την ασχετοσύνη μερικών. Τι να σε κάνει στο εργοτάξιο το συνεργείο όταν απλά κοιτάς σαν χαζός και δεν ξέρεις να προτείνεις τίποτα ή αυτά που προτείνεις είναι ανεφάρμοστα. Πράξη λοιπόν συνάδελφοι, εφαρμοσμένη πράξη. Καλά τα ολοκληρώματα και οι θεωρίες αλλά αυτό που χρειάζεται στα σεμινάρια είναι η εφαρμογή στη πράξη της θεωρίας. Πιστεύω ότι υπάρχει μια παρανόηση με τα σεμινάρια γενικώς. Όταν κάνεις ένα σεμινάριο με θέμα ας πούμε "Ενεργειακή απόδοση των κτιρίων" θεωρείς προυπόθεση ότι αυτός που συμμετέχει έχει κάποιες βασικές γνώσεις, όπως τι είναι ενέργεια και ποια η διαφορά του kW από την kWh. Αλλιώς κακώς τους δέχεσαι. Αν ξανακάνεις τα βασικά από την αρχή στο σεμινάριο, τότε έχεις λάθος τίτλο. Ο σωστός θα ήταν "Βασικές γνώσεις γύρω από την ενεργεία" ή "Βασικές αρχές ενέργειας κλπ". edit : Συμφωνώ με την τοποθέτηση του Χάρη (το είδα μετά)
Μαράκι Δημοσιεύτηκε Μάιος 21 , 2009 Δημοσιεύτηκε Μάιος 21 , 2009 agram: "Δεν είναι τυχαίο ότι στην Ελλάδα σημειώνεται μειωμένη κινητικότητα νέων μετά τις σπουδές, αφού με βάση έρευνες ο φόβος της επιχειρηματικής αποτυχίας στην Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος σε πανευρωπαϊκό επίπεδο." Νομίζω ότι αυτό που αναφέρει ο agram εξηγείται σε μεγάλο βαθμό με αυτό που ανέφερε από πάνω ο GeorgeS: "Δηλαδή θεωρίες και ξανά θεωρίες. Από τα βιβλία και τις σημειώσεις των σχολών μέχρι τους τυχοδιώκτες μεγαλοσυμβούλους. Οι εργοδηγοί και οι τεχνίτες στα έργα έχουν ρίξει τρελά γέλια με την ασχετοσύνη μερικών. Τι να σε κάνει στο εργοτάξιο το συνεργείο όταν απλά κοιτάς σαν χαζός και δεν ξέρεις να προτείνεις τίποτα ή αυτά που προτείνεις είναι ανεφάρμοστα." Πώς μετά ο νέος να αντεπεξέλθει αγνοώντας από τα χρόνια των σπουδών του ή και μετέπειτα θεωρητικών σεμιναρίων έστω κάποια πολύ βασικά πρακτικά ζητήματα που αφορούν έναν μηχανικό?
agram Δημοσιεύτηκε Μάιος 21 , 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 21 , 2009 Η εμπειρια και η τριβή με το επάγγελμα είναι σημαντικά όσο και το θεωρητικό υπόβαθρο που πρέπει να έχουμε. Και αυτό ισχύει ειδικά για όσους ασχολούνται στο χώρο των μελετών όπως η αφεντιά μου. Π.χ. ένα σεμιναρίο μπορεί να σε διδάξει πως να χρησιμοποιείς ένα πακέτο λογισμικού για στατικά ή υδραυλικά αλλά αν δεν ξέρεις και τι γίνεται απο πίσω από το πρόγραμμα και πως παράγει αυτά που παράγει δεν θα μπορέσεις ποτέ να το αξιοποιήσεις σωστά και τα αποτελέσματα είναι τουλάχιστον αμφισβητίσιμα (αν οχι και επικίνδυνα). Garbage in - garbage out όπως λέμε στα κοινά ελληνικά. Maraki σε οτι αφορά την επιχειρηματικότητα έγω αναφέρομαι οχι μόνο σε γνώσεις αλλά στην προώθηση της κουλτούρας της επιχειρηματικότητας που είναι κάτι που πιστεύω πως λείπει σήμερα.
Μαράκι Δημοσιεύτηκε Μάιος 21 , 2009 Δημοσιεύτηκε Μάιος 21 , 2009 Ασφαλώς και απαιτείται το θεωρητικό υπόβαθρο! Δε λέμε να εκλείψει αυτό και να έχουμε μόνο πρακτικά θέματα, αλλά να έχουμε και εφαρμογές, πράξη πάνω στη θεωρία. Όσον αφορά το πνεύμα της επιχειρηματικότητας, η κουλτούρα αυτή όντως λείπει σήμερα ακόμα και στους νέους.. έχει να κάνει με τη νοοτροπία του Έλληνα, που δύσκολα αλλάζει. Τώρα αν και τι μπορεί να γίνει προκειμένου να αλλάξει αυτό.. δεν ξέρω.. πάντως αν αλλάξει, θα πάρει καιρό. Αξίζει όμως η προσπάθεια.
agram Δημοσιεύτηκε Μάιος 21 , 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 21 , 2009 Κι όμως έχω την αίσθηση πως κάτι αρχίζει να αλλάζει π.χ. υπάρχουν ήδη μη κερδοσκοπικοί φορείς για την προώθηση της νεανικής και της γυναικείας επιχειρηματικότητας, στο Μετσόβιο έχουν γίνει ήδη μαθήματα επιχειρηματικότητας μέσω e-learning (ίσως και αλλού) κτλ, υπάρχει το BIC (Business Innovation Center), υπάρχουν οι κοιτίδες επιχειρηματικότητας κτλ Το ΙΕΚΕΜ (η μέσω αυτού το ΤΕΕ αν προτιμάς) μπορεί να βοηθήσει για την προώθηση αυτής της κουλτούρας και στους (νέους κυρίως) μηχανικούς και να τους παρέχει και την κατάλληλη υποστήριξη
Μαράκι Δημοσιεύτηκε Μάιος 21 , 2009 Δημοσιεύτηκε Μάιος 21 , 2009 Με θέληση για σωστή εφαρμογή και από τις δύο μεριές και αισιοδοξία, πολλά μπορούν να γίνουν.
Χ Επισκέπτης 1 Δημοσιεύτηκε Μάιος 21 , 2009 Δημοσιεύτηκε Μάιος 21 , 2009 Μα τι λέτε βρε παιδιά. Ο Έλληνας απ' τα πανάρχαια χρόνια ήταν επιχειρηματίας. Μήπως οι Έλληνες περιορίστηκαν στα εδάφη τους; Ποιοι άνοιξαν πανιά μεταφορικά και κυριολεκτικά και κατέκτησαν τον κόσμο (όχι με τα όπλα); Ποιοι ήταν οι μεγαλύτεροι έμποροι του κόσμου; Ποιοι έπαιρναν απ' όλους τους πολιτισμούς αλλά και έδιναν; Δεν αναφέρομαι μόνο στα χρόνια της κλασικής Ελλάδας, αλλά και στα χρόνια της ανατολικής ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, του Βυζαντίου όπως το μάθαμε στο σχολείο, στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και στα χρόνια της νεότερης Ελλάδας. Απόδειξη είναι η ναυτική δύναμη της Ελλάδας και το γεγονός ότι σε όποια γωνιά του κόσμου και αν πας θα βρεις και έναν Έλληνα. Είτε καθηγητή σε πανεπιστήμιο, είτε έμπορο, είτε ναυτικό που ξέμεινε, είτε ταβερνιάρη, είτε οτιδήποτε. Θεωρώ ότι δεν είναι θέμα νοοτροπίας η έλλειψη επιχειρηματικότητας. Αλλά το υπάρχον σύστημα στην Ελλάδα είναι για να βολεύει τους μετρίους, τους έχοντες και μόνο. Ποια τράπεζα θα μου δώσει δάνειο αν δεν έχω σπίτι να υποθηκεύσω; Μπορώ να κάνω μια δουλειά νόμιμα και να ανοίξω βιβλία στην εφορία αν δεν έχω χώρο να δηλώσω επαγγελματική έδρα; Αν πχ μένω σε ξενοδοχείο, αντίσκηνο ή τροχόσπιτο και με το κινητό και το φορητό Η/Υ μου έχω ό,τι χρειάζομαι, δεν μπορώ. Μπορώ να μετατρέψω νόμιμα τον κλειστό χώρο στάθμευσης του σπιτιού μου σε γραφείο ή ένα μικρό παραγωγικό χώρο όπως κάνουν οι "χαζοί" Αμερικάνοι; Όχι γιατί τότε θα αλλάξω τη χρήση, θα αυξήσω το Σ.Δ. και και και. Μπορώ να ανοίξω μια εταιρεία από τον καναπέ του σπιτιού μου και μάλιστα σε μια μέρα όπως γίνεται στην Αγγλία; Μα τι λες βρε Χάρη τώρα; Αν δεν επισκεφτείς καμιά δεκαριά υπηρεσίες και γραφεία, αν δεν θρέψεις λίγο το νέφος των πόλεων μας με την εξάτμιση του αυτοκινήτου σου, αν δεν περάσει και ένας μήνας στην καλύτερη περίπτωση δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Οι Κύπριοι, Έλληνες δεν είναι; Εκείνοι γιατί έχουν μειώσει την γραφειοκρατία και ανοίγουν μια επιχείρηση σε μια όχι μέρα αλλά έστω εβδομάδα; Μήπως γιατί έχουν αντιγράψει το αγγλικό σύστημα διοίκησης; Και αν θέλω στήριξη από το επιμελητήριό μου, το ΤΕΕ; Εδώ γελάστε όσο θέλετε! Μόνο μεμονωμένα άτομα προσπαθούν να αλλάξουν την υπάρχουσα κατάσταση. Σ' αυτό όμως δεν φταίνε οι άλλοι αλλά πρώτα απ' όλα εμείς που ψηφίζουμε την ώρα των εκλογών, ελέγχουμε μετά μέχρι τις επόμενες εκλογές και προσπαθούμε να.... ΒΟΛΕΥΤΟΥΜΕ με τον άλφα ή βήτα τρόπο.
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα