Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προσημείωση ακινήτου με παλιό τοπογραφικό


Dimitris stiv

Recommended Posts

(μεταφέρθηκε στην ενότητα ιδιωτών. Pavlos 33)

Καλησπέρα σας, θέλω την βοήθεια σας σε ένα θέμα που μου έχει προκύψει. Πρόκειται να μου μεταβιβάσουν  οι  γονείς μου ένα οικόπεδο με μια τριώροφη οικοδομή. Το ίδιο οικόπεδο είναι χωρισμένο σε 3 οριζόντιες ιδιοκτησίες. Αρχικά ο συμβολαιογράφος ζήτησε καινούργιο τοπογραφικό με συντεταγμένες για να μπορέσει να ολοκληρώσει την μεταβίβαση λόγω ότι αυτό που είχαμε ήταν του 1980. Βγάλαμε το νέο τοπογραφικό στο οποίο προέκυψαν κάποιες διαφορές σε σχέση με το παλιό, ένας από τους τρεις ιδιοκτήτες όμως δεν είναι συνεργάσιμος έτσι ώστε να υπογράψει κ αυτός για την δημιουργία του νέου τοπογραφικού. Τελικά ο συμβολαιογράφος μας ενημέρωσε λόγω του ότι ο παππούς μου είχε κάνει σύσταση του οικοπέδου στην μητέρα μου μπορεί να μεταβιβαστεί κανονικά με το παλιό τοπογραφικό. Το ερώτημα μου είναι το εξής. Αυτό το ακίνητο με το οικόπεδο πρόκειται να το προσημειώσει η τράπεζα για την λήψη δανείου. Υπάρχει περίπτωση να αντιμετωπίσω κάποιο πρόβλημα λόγω του παλιού τοπογραφικού και αν ναι, ποιο είναι αυτό; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα. Θα αιτηθείς δάνειο με προσημείωση εγγραφής υποθήκης κάποια οριζόντια ιδιοκτησία ;

Έλεγχο ακινήτου για αυθαιρεσίες έχει κάνει μηχανικός; 

Αν όχι θα πρέπει άμεσα να το αναθέσεις και επίσης να έχεις υπόψη σου ότι για την γονική παροχή πλέον απαιτείται και έκδοση ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου/οριζόντιας ιδιοκτησίας την οποια θα κάνει επίσης ο μηχανικός που θα επιλέξεις για τον έλεγχο και την πιθανή τακτοποίηση αυθαιρεσιών.

Οπότε, ο μηχανικός θα κρίνει τις διαφορές τοπογραφικού και υφιστάμενης κατάστασης, σε σχέση με το τοπογραφικό άδειας. Εμπλέκεται και το κτηματολόγιο αν το ακίνητο είναι σε περιοχή που λειτουργεί κτηματολόγιο.

Οπότε αντιλαμβάνεσαι ότι το θέμα δεν είναι καθόλου απλό για να απαντηθεί χωρίς αυτοψία και περαιτέρω διερεύνηση-μελέτη μηχανικού.

Η τράπεζα θα αναθέσει σε δικό της μηχανικό εκτιμητή να ελέγξει τα πάντα από άποψη τίτλων και πολεοδομικής νομιμότητας στο προς προσημείωση ακίνητο.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σας, σας ευχαριστώ αρχικά για την απάντηση σας, έλεγχος για τις αυθαιρεσίες έχει γίνει και εκκρεμεί μόνο η περαίωση, ο μηχανικός υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα και μπορούμε να προχωρήσουμε στην μεταβίβαση με το υπάρχον τοπογραφικό, το ίδιο υποστηρίζει κ ο συμβολαιογράφος. Το μόνο που δεν γνωρίζει κάνεις να μου απαντήσει είναι στο αν θα αντιμετωπίσω κάποιο θέμα με την τράπεζα λόγω του παλιού τοπογραφικού, θα προσημειωθει μια από τις 3 καθετες ιδιοκτησίες του οικοπέδου η δική μου δηλαδη (από λάθος ανέφερα οριζόντιες). Το όλο θέμα σύμφωνα με το συμβολαιογράφο είναι να μην ζητηθεί νέο τοπογραφικό από την τράπεζα γιατί θα υπάρχει πρόβλημα σε αυτήν την περίπτωση λόγω της άρνησης του ενός ιδιοκτήτη. Επίσης η οικοδομή είναι στα μπετά, δεν μου έχει αναφερθεί ξανά ηλεκτρονικης ταυτότητας. Στο κτηματολόγιο έχει δηλωθεί βάσει του παλιού τοπογραφικού το ακίνητο

Edited by Dimitris stiv
Link to comment
Share on other sites

Δεν έχω γνώση της κατάστασης και δεν μπορώ να εκφέρω άποψη. Ποιες διαφορές υπάρχουν και κατά πόσο αυτές όφειλαν να διορθωθούν και γιατί επιλέγετε να κάνετε συμβολαιογραφική πράξη με τοπογραφικό προ 40 ετών, είναι θέματα μελέτης. Ο μηχανικός της τράπεζας θα ελέγξει το αν ταυτίζονται μεταξύ τους, το τοπογραφικό τίτλου, άδειας (νεότερη αποτύπωση) και η υφιστάμενη κατάσταση. Επομένως είναι πολύ πιθανόν να δημιουργηθεί πρόβλημα, κάτι που βεβαίως δεν μπορώ να το πω  με σιγουριά για τους λόγους που προανέφερα.

Link to comment
Share on other sites

Δεν υπάρχει η συναίνεση του ενός ιδιοκτήτη για να κάνουμε το καινούργιο τοπογραφικό, σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας. 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.