Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Από την ιστοσελίδα http://alpha6.gr/wp/?cat=183 αντιγράφω τα παρακάτω , αλφαβητικά από Α έως Λ :

 

άμμος σε big bag: όπως η άμμος χύμα αλλά περίπου 15-20% ακριβότερα.

 

άμμος χύμα: περίπου 25ε/μ3. Το ίδιο και τα υπόλοιπα αδρανή: γαρμπίλι, χαλίκι. Στην πραγματικότητα αυτά αγοράζονται από τον έμπορο με τον τόνο ή το φορτηγό από το λατομείο (Ιουν. 2008 ).

 

άμμος θαλάσσης: περίπου 50ε/μ3 (Απρ. 2009 )

 

αποστραγγιστική μεμβράνη: βλ. αυγουλιέρα.

 

αποστάτες οπλισμού σκυροδέματος: από 0,50ε/μ. Υπάρχουν σε διάφορους τύπους, αλλά ένας αρκετά συνηθισμένος τύπος είναι πλαστικές ράβδοι μήκους 2μ, διατομής Η. Πωλούνται σηνήθως σε δέματα των 100μ (δηλ. 50 τεμάχια Χ 2μ έκαστε). Αυτόν τον αρκετά κοινό τύπο τον βρίσκουμε σε τρεις υποτύπους: α. για 2εκ επικάλυψη, β. για 3εκ επικάλυψη και γ. για 5εκ επικάλυψη. Έτσι ενώ η τιμή που αναφέραμε στην αρχή αφορά τους αποστάτες 2εκ, για τους άλλους δύο υποτύπους να περιμένετε να πληρώσετε περίπου 80% περισσότερο (δηλ. 90 λεπτά/μ). Άλλοι τύποι αποστατών πωλούνται με το κομμάτι ή αλλιώς (Απρ. 2009 ).

 

αρμόστοκος πλακιδίων: υπολογίστε περίπου 1,5ε/κιλό. Θα χρειαστείτε περίπου μισό κιλό ανά μ2, παρόλο που η ακριβής ποσότητα που τελικά θα καταναλωθεί, θα εξαρτηθεί από το μέγεθος του αρμού (σνήθως 3-5χιλ). Κάποιοι δεν αφήνουν αρμό αλλά αυτό δεν είναι και πολύ σωστό.

 

ασανσέρ: για μικρό θάλαμο των 2-3 ατόμων να υπολογίζετε περίπου 4.000ε ανά στάση. Το κόστος επηρεάζεται περισσότερο από τον αριθμό των στάσεων, παρά από το μέγεθος του θαλάμου. Η διακόσμηση του θαλάμου, μπορεί να ανεβάσει το κόστος απεριόριστα.

 

ασβέστης σε big bag: όπως και ο χύμα αλλά δεν χρειάζεται καρούτα και στοιχίζει 20% περίπου ακριβότερα.

 

ασβέστης σε μικρά σακουλάκια των 10 κιλών: περίπου 3ε το σακουλάκι (Φεβ. 2008 ).

 

ασβέστης χύμα: περίπου 75-80ε/μ3. Πρέπει να έχετε έτοιμη μέρος για να το βάλετε (καρούτα) (Μαρ. 2008 ).

 

αυγουλιέρα: περίπου 1,6ε/μ2. Θα τη βρείτε σε ρολλά πλάτους 2μ και μήκους 10μ, δηλ. των 20μ2 (Νοε. 2008 )

 

βάψιμο εξωτερικά: από 6-7ε/μ2 με τα υλικά. Για εμφανή μπετά 2-3ε περισσότερο (Ιαν. 2009 ).

 

βάψιμο εσωτερικά - σπατουλαριστά: από 9-10ε/μ2 με τα υλικά (Ιαν. 2009 ).

 

βιομηχανικό δάπεδο: από 5ε/μ2 χωρίς υλικά και 15ε/μ2 με υλικά (Ιαν. 2009).

 

bobcat: βλ. χωματουργικά

 

container: από 130ε για διάστημα που ποικίλει ανάλογα με τον προμηθευτή. Συνήθως για μία εβδομάδα (Ιαν. 2009 ).

 

γρανίτης: θα σας στοιχίσει από 150ε/τρέχον μέτρο, χωρίς την τοποθέτηση και για πλάτη έως 60-80εκ. για πάγκους κουζίνας (Ιουλ. 2008 ).

 

γυψοσανίδες: (εργασία και υλικό) για απλές ψευδοροφές περίπου 22-24ε/μ2. Για κατασκευή τοίχων με μονή γυψοσανίδα στην κάθε πλευρά του τοίχου (και χωρίς να περιλαμβάνεται η μόνωση του τοίχου) 24 τουλάχιστον ε/μ2. Για λιγότερα από 50-100μ2, οι τιμές χειροτερεύουν, ενώ αντίθετα για περισσότερα από 100-200μ2 οι τιμές βετλιώνονται. Οι τιμές δεν περιέχουν ΦΠΑ και η μέτρηση (ανάλογα και με τη συμφωνία με τον υπεργολάβο) θα είναι “σεντόνι”(βλ.) (Φεβ. 2009 ).

 

DOW: βλ. μονωτικά εξηλασμένη πολυστερίνη.

 

εκσκαφή: βλ. χωματουργικά

 

ελαιοχρωματισμοί: βλ. βάψιμο

 

εμφανή μπετά: περίπου 15ε/μ2, ενώ μπορεί να υπάρξει και χρέωση ανά τρέχον μέτρο για επιφάνειες στενότερες από 1μ. Μπορείτε να το συζητήσετε με τον εργολάβο σας. Συχνά οι καλουπατζήδες δέχονται να τους δώσετε τα κόντρα πλακέ και να χρεώσουν πολύ λιγότερο (Απρ. 2008 ).

 

έπιπλα κουζίνας: και σ’αυτά επίσης η διαθέσιμη ποικιλία σε υλικά, σχέδια και διαμορφώσεις είναι χωρίς τέλος. Αν θέλουμε να δώσουμε μία τιμή για λόγους προϋπολογισμού, μπορούμε να πούμε περίπου 400ε/τρέχον μέτρο. Θα μετρήσετε χωριστά την κάθε σειρά ντουλαπιών (λ.χ. ντουλάπια ψηλά, ντουλάπια χαμηλά).

 

jcb: βλ. χωματουργικά

 

ηλεκτρολογικό υλικό: στην προσφορά που θα σας δώσει ο ηλεκτρολόγος για την

 

ηλεκτρική εγκατάσταση του σπιτιού σας, δεν θα περιλαμβάνεται το διακοπτικό υλικό (διακόπτες, πρίζες) και μπορεί να μην περιλαμβάνονται οι ασφαλειοδιακόπτες των πινάκων. Σπανίως συμβαίνει, αλλά μπορεί να μην περιλαμβάνονται και οι πίνακες. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τι ακριβώς έχετε συμφωνήσει μαζί του, όταν του αναθέσετε το έργο. Στην αγορά θα βρείτε διακόπτες απλούς και πρίζες σούκο, με λιγότερο από 3ε το κομμάτι. Για διακόπτες κομιτατέρ/αλερετουρ, πριζάκια τηλεφώνου ή τηλεόρασης λίγο ακριβότερα. Η ποικιλία σε μάρκες, σχέδια και ποιότητες είναι πραγματικά τεράστια και οι τιμές ανεβαίνουν αρκετά. Εύκολα θα βρείτε διακόπτες και πρίζες και με 30ε/τεμάχιο. Για λόγους προϋπολογισμού, μετρήστε/υπολογίστε τον αριθμό των διακοπτών που θα έχετε και πολλαπλασιάστε το με 8ε. Θα έχετε μία καλή συντηρητική εκτίμηση του κόστους του διακοπτικού υλικού σας (Φεβ. 2009 ).

 

θεμελιακή γείωση: θα εξαρτηθεί από το μέγεθος της κατασκευής και φυσικά από τον ηλεκτρολόγο που θα διαλέξετε για λόγους προϋπολογισμού υπολογίστε περίπου χίλια ευρώ (Μάϊος 2009 ).

 

θυροτηλεόραση: για μία απλή συσκευή με μία οθόνη (δηλ. για μία κατοικία) να υπολογίζετε τουλάχιστον 200ε (χωρίς τοποθέτηση). Οι τιμές ανεβαίνουν όσο ανεβαίνουν η ποιότητα, το σχέδιο και ο αριθμός των οθονών (δηλ. το από πόσα σημεία θα είναι δυνατός ο έλεγχος της εισόδου). Για μία ντιζαϊνάτη συσκευή με 2 ή 3 monitors εσωτερικά, να υπολογίζετε για λόγους προϋπολογισμού τουλάχιστον 1000ε. Θα γλυτώσετε αρκετά αν συμβιβαστείτε με θηροτηλέφωνα αντί για θηροτηλεοράσεις. Μπορείτε να τα συνδυάσετε και τα δύο (και να γλυτώσετε μερικά κατοστάρικα): στο ισόγειο θυροτηλεόραση και αλλού θηροτηλέφωνα (Φεβ. 2009 ).

 

κάγκελα: υπάρχει τεράστια ποικιλία και το ίδιο ισχύει και για τις τιμές τους. Πάντως για τις ανάγκες ενός προϋπολογισμού, για κάγκελα σιδερένια μέχρι ύψους 1,20μ να υπολογίζετε περίπου 50ε/τρέχον μέτρο (υλικά και εργασία). Δεν θα έχετε τελειώσει μ’αυτό το κόστος καθώς θα χρειαστεί και να τα βάψετε. Καλύτερα υπολογίστε 10ε/τρέχον μέτρο (υλικά και εργασία) (Δεκ. 2008 )

 

καμινάδες inox υλικό: θα τις βρείτε με καθαρό άνοιγμα όπως και οι χτιστές (20, 25 και 30εκ.) να κοστίζουν 10-12 φορές ακριβότερα. Το μήκος του κάθε κομματιού είναι 1μ. Έτσι αν θέλετε να συγκρίνετε το κόστος θα πρέπει να συγκρίνεται 4 χτιστές με 1 inox. Μην ξεχνάτε ότι με τις χτιστές θα χρειαστείτε κι άλλα υλικά (βλ. καμινάδες χτιστές υλικό).

καμινάδες χτιστές υλικό: υπάρχουν τετράγωνα ή κυκλικά εσωτερικά ανοίγματα 20, 25 και 30εκ. και έχουν πάντα ύψος 25εκ.. Συνεπώς θα χρειαστείται 4 καμινάδες για κάθε μέτρο ύψους. Κοστίζουν περίπου 2 -3ε το κομμάτι. Έχουν συνήθως διπλό τοίχωμα και στις τέσσερις γωνίες τους έχουν τρύπες για να μπορούν να οπλιστούν με κολωνοσίδερα. Θα πρέπει να τις οπλίσετε γιατί αλλιώς υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να σπάσουν ακόμα κι από τον αέρα. Για να τις χτίσετε, εκτός από το εργατικό κόσος, θα πρέπει να υπολογίσετε και τη λάσπη του χτισίματος, τα σίδερα του οπλισμού και το κόστος της επένδυσής του με κάποιο τρόπο: σοβάτισμα ή επένδυση διακοσμητικού τούβλου ή πέτρας. Στη λάσπη του χτισίματος καλύτερα να μην βάλετε ασβέστη γιατί δίαβρώνεται ο χάλυβας.

 

καπέλο καμινάδας: θα τα βρείτε σε μεγάλη ποικιλία από διαφορετικά υλικά. Για ένα τσιμεντένιο τέτοιο καπέλο περίπου 30ευρώ (Φεβ. 2009).

 

κεραμίδια: τα κόκκινα ρωμαϊκά κεραμίδια θα τα βρείτε στα 65λεπτά/τεμάχιο. Θα χρειαστείτε 13-14 κεραμίδια στο μ2 της σκεπής. Για τους κορφιάδες θα

 

χρειαστείτε βυζαντινά κεραμίδια (περίπου 3 κομμάτια ανά μέτρο μήκους του κορφιά) που στοιχίζουν 10-15 λεπτά περισσότερο. Να περιμένετε να πληρώσετε κάτι παραπάνω για χρωματιστά κεραμίδια ενώ υπάρχει μεγάλη ποικιλία από άλλα υλικά που μπορούν να τοποθετηθούν αντί για κεραμίδια (Μάι 2008 ).

 

κεραμοσκεπή: για τοποθέτηση πάνω σε πλάκα από μπετόν να υπολογίζετε τουλάχιστον 60ε/μ2 για εργασία και υλικά, ενώ αν η πλάκα από μπετόν λείπει, θα πρέπει αυτό το νούμερο να το αυξήσετε κατά 60% για την κατασκευή ξυλοσκεπής. Ο μάστορας που θα την κατασκευάσει, μπορεί και να σας ζητήσει ένσημα, αλλά το πιθανότερο είναι ότι στην άδειά σας δεν θα έχουν προβλεφθεί (Φεβ. 2009 ).

 

κόλλα πλακιδίων: σε τεράστια ποικιλία και με διαφορετικές δυνατότητες. Οι οικονομικότερες περίπου 12ε το σακκί των 25 κιλών. Ανάλογα με το πόση κόλλα θα βάζει ο μάστορας, ένα τέτοιο σακκί θα φτάνει για αρκετά μ2 (10 έως 20). (φεβ. 2009 ).

 

κοντέϊνερ: βλ. container

 

κόντρα πλακέ για εμφανή μπετά: Θα τα βρείτε σε διάφορες διαστάσεις. Για μία χρήση μόνο για εμφανή συνιστούμε το κόντρα πλακέ των 4 χιλιοστων σε διάσταση 2,50Χ1,22μ. Αυτό πουλιέται με το κομμάτι περίπου 12ε/φύλλο ή με το μ3, περίπου 950ε/μ3. Σ’αυτή την περίπτωση τα 100 φύλλα είναι 1,22μ3. (Μαρ. 2008 ).

 

λαμαρίνα τραπεζοειδής: βλ. τραπεζοειδής λαμαρίνα

 

Πηγή :http://alpha6.gr/wp/?cat=183

  • Upvote 4
  • Downvote 4
Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.