Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Ο διευθυντής κατάφερε με ψυχραιμία να μην τραυματιστεί κανένας μαθητής - Η ιστορία του κτηρίου το οποίο στέγασε γενιές και γενιές.

Συγκλονιστικές είναι οι στιγμές που καταγράφηκαν έξω από το κτίριο όπου στεγάζονταν το Δημοτικό Σχολείο στο Δαμάσι.

Ο διευθυντής του Γρηγόρης Λέτσιος με δάκρυα στα μάτια χτύπησε το τελευταίο κουδούνι πριν την κατεδάφιση, όπως μετέδωσε το larissanet.gr.

Το σχολείο έπαθε ανεπανόρθωτες ζημιές και από θαύμα δεν υπήρξαν θύματα από τον σεισμό της 3ης Μαρτίου. Ο διευθυντής του σχολείου, Γρηγόρης Λέτσιος, με απόλυτη ψυχραιμία μπόρεσε να διαχειριστεί την κατάσταση και να βγάλει με ασφάλεια έξω από το κτίριο τους 63 μαθητές.

Δείτε το βίντεο:

 

Η ιστορία του σχολείου στο Δαμάσι

Στα Γενικά Αρχεία του Κράτους Λάρισας βρίσκεται το αρχείο του Δημοτικού Σχολείου Δαμασίου που καταστράφηκε από τον μεγάλο σεισμό των 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ την περασμένη εβδομάδα.

Στο βιβλίο «Ιστορίας του Σχολείου» που συντάχθηκε το 1956, διαβάζουμε: «κατά το σχολικόν έτος 1937 – 1938 απεφασίσθη η ανέγερσις νέου διδακτηρίου επί γηπέδου ιδιοκτησίας του σχολικού ταμείου εκτάσεως 4 περίπου στρεμμάτων. Η ανέγερσις ήρξατο τον Μάρτιον του έτους 1938 επί σχεδίου Υπουργείου Παιδείας. (…)».

Για την υλοποίηση του σχεδίου χρειάστηκαν πόροι που εξασφαλίστηκαν αρχικά, με την εκποίηση 80 στρεμμάτων γεωργικού κλήρου του σχολικού ταμείου. Το 1940 ο πρόεδρος του Σχολικού Συμβουλίου Γ. Σακελλαρίου, παρουσιάστηκε ενώπιον του Υπουργού Παιδείας Σπέντζα και πέτυχε τη χορήγηση πίστωσης 300 εκατομμυρίων δραχμών για την αποπεράτωση του διδακτηρίου. Η πίστωση αυτή όμως συνέπεσε με την κήρυξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου και δεν κατάφερε να επιτελέσει τον σκοπό της.

 

sxoleio-damasi-684

Κατά τη διάρκεια της κατοχής το Δημοτικό Σχολείο Δαμασίου, δεδομένης της κατάστασης, υπολειτουργούσε ενώ υπέστη και πολλές καταστροφές.

Το 1952 το παλαιό διδακτήριο κρίθηκε ως «ετοιμόρροπο» από την Υπηρεσία Πολεοδομικού Γραφείου Λάρισας και διατάχθηκε η άμεση απομάκρυνση των μαθητών. Τότε ο Συνεταιρισμός Αποκαταστάσεως Ακτημόνων Καλλιεργητών (Σ.Α.Α.Κ.) Δαμασίου συνεισέφερε ένα σημαντικό χρηματικό ποσό προς ενίσχυση του Σχολικού Ταμείου.

Έτσι στα μέσα Νοεμβρίου 1952 αποπερατώθηκαν τρεις αίθουσες του κάτω ορόφου στο νέο διδακτήριο. Και τον επόμενο χρόνο ολοκληρώθηκε η κατασκευή μιας ακόμα αίθουσας στην οποία στεγάστηκε το Νηπιαγωγείο Δαμασίου.


View full είδηση

Δημοσιεύτηκε

Προσωπικά και τεχνοκρατικά μιλώντας, ΕΑΝ το κτίριο με επεμβάσεις μπορούσε να κρατηθεί, δε βρίσκω το λόγο της κατεδάφισης και κατασκευής καινούργιου. (αφήνω απ'εξω οτι θα το κάνει δωρεάν η εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο εκει για τα έργα οδοποϊας).

Πάντα ομιλώ με γνώμονα το κόστος, χωρίς να γνωρίζω σε τι κατάσταση ευρίσκεται και ΑΝ συμφέρει να κρατηθεί, ενισχυθεί κατά τα προβλεπόμενα, αναβαθμιστεί ενεργειακά κτλ κτλ κλτ ώστε να μη χαθεί ένα "ιστορικό" κτίριο-ας πούμε.

 

Δημοσιεύτηκε

terry,

είναι αυτονόητο ότι αν δεν σε ενδιαφέρει ο τρόπος που χτίζεις, τότε ακόμη περισσότερο δεν σε ενδιαφέρει ο τρόπος που κατεδαφίζεις.

Η άγνοια (?) κινδύνου είναι προφανής και στα δύο για τη συγκεκριμένη περίπτωση. Πιστεύω ότι μια αναδρομή στο ιστορικό του κτηρίου θα αφαιρέσει και το ερωτηματικό ...

Δημοσιεύτηκε

Kαλημέρα. Συμφωνώ Θόδωρε. Εμφανώς ο τρόπος κατεδάφισης ελλοχεύει κινδύνους και είναι τεχνικά ανορθόδοξος. Τα αυτονόητα  πέραν των γνωστών μέτρων ασφαλείας είναι να φύγουν όλα τα ξύλα από την στέγη και να ληφθεί μέριμνα για τα τζάμια. Πολλά άλλα θα μπορούμε να προσθέσουμε. Παρεμπιπτόντως με μια τσάπα θα αργήσει αρκετά.

Δημοσιεύτηκε
20 λεπτά πριν, terry said:

Ως προς τον τρόπο κατεδάφισης τους συμφωνείς?

Οχι. 

Αρχικά εφόσον επιτραπεί η είσοδος, θα έπρεπε να αποξηλωθούν πορτες, παράθυρα, ξύλινες επιφάνειες, κτλ, ωστε να προκύψουν καθαρότερα "μπαζα" προς ανακύκλωση.

Κατα δεύτερον, μου στειλε η τερνα μια τσαπα με κουβα! για κατεδάφιση! Ιδια τσάπα, μακρύ μπαστούνι και δαγκάνα και ξεκινάμε απο πάνω, το ύψος δεν ειναι απαγορευτικό. 

Υπερβολική σιγουρα άγνοια κινδύνου. Μου "τρωει" ο χειριστής το κτιριο και ειναι ακριβως απο κάτω...Ο εργάτες διαβρέχει στα...3 μέτρα με το λάστιχο.

 

Δημοσιεύτηκε

καλα τα λες

αλλά,  χτες/προχτες τα διαφορα "κινητα" του σχολειου τα μετέφεραν με τα χέρια οι 4-5 δασκαλες.

Απο μετρα προστασιας...καλα...νάχαμε να λέγαμε

https://emvolos.gr/eidiseis-se-vinteo-teleytaio-koydoyni-gia-to-scholeio-sto-damasi-elassonas/

 

Δημοσιεύτηκε

Η εικόνα των βλαβών του κτηρίου δεν επιτρέπει διαλογή υλικών για συστηματική κατεδάφιση. Η δημιουργία αρθρώσεων στους ελάχιστους πεσσούς δίνει πλήρη κινηματική ελευθερία στους δίσκους του δαπέδου και της στέγης. Η απόσταση που θα κινηθούν πέφτοντας είναι απροσδιόριστη λόγω τοιχοποιίας, ανομοιομορφίας και βαρύτητας. Οπότε πρώτα ξαπλώνεις τους δίσκους και μετά μαζεύεις τα μπάζα ...

Δημοσιεύτηκε

Γι'αυτο συνφορουμίτες, έβαλα το ΑΝ !!! 

Εννοείται πως στο όφελος της ασφάλειας και υγείας των ατόμων που μπήκα μέσα για να παρουν θρανία και βιβλία, δε θα με ένοιαζε το...περιβάλλον!

Σε κάθε περίπτωση, ο τρόπος κατεδάφισης, μοιάζει ερασιτεχνικός και επικίνδυνος. Εδώ κατεδαφίζουμε ισόγεια, με τη λιγότερη δυνατή σκόνη, με δαγκάνες θρυματισμου μπετου/σιδερα, σφυριά κτλ

Και ολάκερη εταιρεία, σιγουρα είχε και "ειδικότερα" μηχανήματα! 

Σε κάθε περίπτωση, ατύχημα να μην έχουμε και στην ευχή του Θεού.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.