Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Γνωστό μελετητικό γραφείο στην Αθήνα σφραγίζει τα αρχιτεκτονικά με σφραγίδα εταιρική και όχι με σφραγίδα ατομική. Δηλαδή "Μπλα μπλα ΟΕ Αρχιτεκτονικές υπηρεσίες" και όχι "Παπαρόπουλος Διπλ.Αρχ.Μηχ ΕΜΠ"

 

Ξέρει κανείς αν αυτό επιτρέπεται? Δεν είναι υποχρεώσή μας η προσωπική σφραγίδα?

  • Απαντήσεις 50
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε

Το έχω δει και εγώ. Δεν ξέρω αν επιτρέπεται. Εγώ όταν δούλευα σε εταιρεία που αρχικά ήταν ΟΕ και μετά έγινε ΑΕ, όλα τα σχέδια πάντα τα σφράγιζε ονομαστικά κάποιος μηχανικός.

Δημοσιεύτηκε

μα κι εγώ τόσα χρόνια σε εταιρίες κολοσσούς, πάντα ψάχναν ποιος θα υπογράψει.

 

έχω απλά την απορία...

Δημοσιεύτηκε

Για σφύριξέ το στο ΤΕΕ. Και αν κάτι δεν πάει καλά δώσε ονόματα...χάρη θα κάνεις σε όλους!

Δημοσιεύτηκε

μα δεν υπάρχει λόγος - τι να κρύψουν και τι ευθύνες να αποφύγουν? αφου είναι και γνωστοί και καλοί κιόλας - είναι 10 αρχιτέκτονες στο γραφείο. Απλά μου έχει κάνει εντύπωση. Τα στατικά κανονικά σφραγισμένα, μόνο τα αρχιτεκτονικά είναι έτσι.

Δημοσιεύτηκε

Δεν πρέπει να είναι θέμα άν είναι γνωστοί, καλοί ή κακοί. Το θέμα είναι τι ισχύει στην νομοθεσία σ' αυτή την περίπτωση (δεν το ξέρω και αναρωτιέμαι).

Δημοσιεύτηκε

Για ΑΕ και υπογραφή από μηχανικό το επιβεβαιώνω και εγώ.

_ Την μελέτη του ιδιωτικού έργου την αναλαμβάνει εταιρεία;

_ Αν ναι, έχει τα επαγγελματικά δικαιώματα η εταιρεία για να υπογράψει τα σχέδια της μελέτης;

_ Μα καλά, δίνονται επαγγελματικά δικαιώματα σε εταιρείες ή σε φυσικά πρόσωπα;

_ Οι κρατήσεις υπέρ ΤΕΕ και ΤΣΜΕΔΕ επιβαρύνουν την εταιρεία;

Δημοσιεύτηκε

Λοιπόν, χωρίς να μπορώ να σας παραθέσω αριθμούς ΦΕΚ, ΚΥΑ, ΥΑ, ΠΔ και νόμων, σας βεβαιώνω τα εξής (αφού τα έχω ζήσει στον όμιλο εταιρειών με τον οποίο συνεργάζομαι):

 

1. Σαφώς υπάρχει διαδικασία για ΑΕ (δεν ξέρω για ΕΠΕ, ΟΕ και ΕΕ), μέσω ΤΕΕ, Εθνικής Τράπεζας και Εφορίας (?), όπου μπορεί μια τέτοια εταιρεία να υπογράψει-σφραγίσει μελέτες και σχέδια (αρχιτεκτονικά, στατικά, ηλεκτρομηχανολογικά, παθητική, κλπ.) οποιουδήποτε ιδιωτικού έργου (ή επέκτασης ή αναθεώρησης αδείας). Το βασικό προαπαιτούμενο, είναι να είναι μέτοχοι (χωρίς ελάχιστο ποσοστό μετοχών) των εταιρειών αυτών διπλωματούχοι μηχανικοί (πολιτικοί ή/και αρχιτέκτονες ή/και ηλεκτρολόγοι ή/και μηχανολόγοι), οι οποίοι υπογράφουν και σφραγίζουν κάποιο σχετικό έντυπο του ΤΕΕ και ακολούθως η Εθνική δίνει το αντίστοιχο κωδικό στην εταιρεία. Στο "σεντόνι" υπογράφουν και σφραγίζουν στα αντίστοιχα πεδία οι αντίστοιχες ειδικότητες-μέτοχοι.

 

2. Άρα την μελέτη (ή τμήμα αυτής, ανάλογα με τις ειδικότητες των μετόχων) του ιδιωτικού έργου, την αναλαμβάνει η εταιρεία.

 

3. Προφανώς με βάση τα παραπάνω, η εταιρεία έχει τα επαγγελματικά δικαιώματα για να υπογράψει-σφραγίσει τα σχέδια και κείμενα της μελέτης.

 

4. Επίσης προφανώς με βάση τα παραπάνω, δίνονται επαγγελματικά δικαιώματα σε εταιρείες.

 

5. Οι κρατήσεις υπέρ ΤΕΕ και ΤΣΜΕΔΕ επιβαρύνουν τον εκάστοτε μέτοχο στο όνομα του οποίου συμπληρώνεται και σφραγίζεται το αντίστοιχο πεδίο του "σεντονιού" και οι οποίες προφανώς καλύπονται από την ΑΕ.

 

 

Η όλη διαδικασία μου είναι γνωστή εδώ και τουλάχιστον 3-4 χρόνια και εφαρμόζεται από αρκετές μελετητικές ΑΕ για τις άδειες μεγάλων ιδιωτικών (εμπορικών) έργων, των οποίων έχουν αναλάβει τη μελέτη μετά από αντίστοιχη προσφορά στους ιδιοκτήτες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, όπου ανάλογα με τις επιφάνειες, οι αμοιβές που βγαίνουν είναι τεράστιες (π.χ. αρχιτεκτονικά €300.000 και βάλε). Οπότε κανείς μηχανικός (οιωνιεί μισθωτός) που δουλεύει με ΑΠΥ σε μια τέτοια εταιρεία ή ακόμα και εξωτερικός συνεργάτης (καθαρός ελεύθερος επαγγελματίας), δεν θα δεχθεί να υπογράψει την άδεια-σχέδια και να "επιστρέψει" το μεγαλύτερο τμήμα της αμοιβής στην εταιρεία, γιατί απλούστατα θα φορολογηθεί αυτός από την εφορία για τη συνολική αμοιβή και όχι η εταιρεία.

 

Αυτά.

Δημοσιεύτηκε

μας ελυσες ολες τις αποριες μεγαλε και ευχαριστουμε. το μαθαμε κι αυτο. αντε κι εμεις να κυνηγαμε δουλειες των 300.000 € και να τις περναμε στην εταιρεια μας χοχοχο

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.