Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πέτρινο κτήριο προ '55


Recommended Posts

Με βάση την νομοθεσία ο ορισμός των ημιυπαίθριων χώρων είναι:

 

Ημιυπαίθριος χώρος είναι ο στεγασμένος χώρος του κτιρίου, του οποίου η μία τουλάχιστον πλευρά είναι ανοιχτή προς τον κοινόχρηστο χώρο ή τους ακάλυπτους χώρους του οικοπέδου που δεν προσμετρώνται στην κάλυψη και οι υπόλοιπες πλευρές του ορίζονται από τοίχους ή κατακόρυφα φέροντα ή μη στοιχεία και χρησιμοποιείται για τη μετακίνηση ή προσωρινή παραμονή ανθρώπων.

 

Με βάση το παραπάνω οι κατασκευαστές σε κάθε οικοδομή έφτιαχναν ένα επιπλέων δωμάτιο όπου άφηναν μια πλευρά του ανοικτή και αφού έπαιρναν το ρεύμα για την οικοδομή έβαζαν μια τζαμαρία και έκλειναν τον χώρο.

 

Το γεγονός αυτό έχει επηρεάσει ένα πλήθος άλλων παραμέτρων όπως:

α) Αύξηση του κόστους αγοράς των οικοπέδων αφού οι οικοπεδούχοι έχουν προσμετρήσει στην πώληση του οικοπέδου τους το τυχών κέρδος που θα προσκομίσει ο κατασκευαστής από την πώληση των χώρων αυτών

β) Μείωση της τιμής πώλησης των κατοικιών, αφού η αξία αγοράς ενός διαμερίσματος που έχει για παράδειγμα δυο δωμάτια, από τα οποία το ένα είναι ημιυπαίθριος, δεν είναι το ίδιο με το αν τα δωμάτια αυτά ήταν και τα δυο στην δόμηση

 

Όμως πέρα από τα παραπάνω ο ημιυπαίθριος χώρος δεν είναι πάντα ένα δωμάτιο που κλείνει. Στην σύγχρονη αρχιτεκτονική υπάρχει ανάγκη για δημιουργία κατασκευαστικών στοιχείων που δεν μπορούν να μπουν στην δόμηση όπως για παράδειγμα μια επιβλητική είσοδο σε κάποιο κτίριο ή ένας στεγασμένος χώρος (πχ γέφυρα) που μπορεί να ενώνει δύο άλλους χώρους κλπ

 

Η κατάργηση των ημιυπαίθριων χώρων από μόνη της όμως δεν είναι λύση αφού θα οδηγήσει σε χρεοκοπία κατασκευαστές που ήδη έχουν αγοράσει οικόπεδο και έχουν υπολογίσει την αγορά του και τους ημιυπαίθριους. Αν οι ημιυπαίθριοι καταργηθούν η συνολική κατασκευή κάθε κατοικίας θα μειωθεί κατά 20%. Το γεγονός αυτό θα προκαλέσει αλυσιδωτή αύξηση της τιμής πώλησης των διαμερισμάτων αφού ο κατασκευαστής στο οικόπεδο που θα έφτιαχνε για παράδειγμα πέντε κατοικίες των 100 μ2 τώρα θα φτιάχνει τέσσερις

 

Αυτό που πρέπει να γίνει είναι μαζί με την τυχών κατάργηση των υμιπαιθριων χώρων είναι να αλλάξει ριζικά η νομοθεσία των κατασκευών που έτσι και αλλιώς είναι αναχρονιστική. Πρέπει να εφαρμόσουμε νομοθεσίες που ισχίουν και στο εξωτερικο.

 

Η λύση είναι μια και λέγεται ΙΔΕΑΤΟ ΣΤΕΡΕΟ (ένα «κουτί» για κάθε οικόπεδο με συγκεκριμένο εμβαδό και ύψος ). Δηλαδή το κράτος να δίνει την δυνατότητα στους μηχανικούς να κατασκευάζουν ότι θέλουν αλλά αυτό να περιορίζεται μέσα στα όρια ενός ¨κουτιού¨ . Έτσι και το περιβάλλον προστατεύεται αφού δεν μπορούν να γίνουν κατασκευές έξω από τα στενά όρια του ιδεατού στερεού, και οι αρχιτέκτονες θα μπορούν να κατασκευάζουν όποιο στοιχείο θέλουν χωρίς τους αναχρονιστικούς νόμους που τώρα τους περιορίζουν

http://politikosmichanikos.blogspot.com/

 

μήπως μπορείτε να μου πείτε πως θα χαρακτήριζε κάποιος την λιθόκτιστη στοά που η μία πλευρά της είναι ο τοίχος λιθόκτιστης κλειστής σκάλας και η άλλη πλευρά ο μεσότοιχος άλλου σπιτιού. Η πλευρά της στοάς ανοικτή προς την αυλή καί η άλλη κλειστή με πόρτα προς το δρόμο.Η στοά κατ ουσία ακουμπα στα δυό σπίτια που πάλαι ποτέ ήταν ενα.έτος πρώτου συμβολαίου 1835.

 

καλησπέρα σας. θα ήθελα να ρωτήσω τι ισχύει στην εξής περίπτωση.έχουμε πέτρινο κτίριο προ 55 μέ εξωτερική πέτρινη κλειστή σκάλα που κατ΄αρχήν οδηγεί στό δώμα ημιυπαίθριου χώρου και από εκεί με επτά σκαλια στην βεράντα (πλατύσκαλο) του ορόφου. μερικές διευκρινίσεις. το εισόγειο έχει υπερβολικό ύψος διότι είναι με σταυροθόλιο και χρησίμευε για στάβλο και είχε πατάρι για αχερώνα ο δε ημιυπαίθριος που αναφέρω είναι μια στοά που η μια πλευρά πατά στον τείχο της σκάλας και η άλλη πλευρά στο μεσότοιχο οικοδομής. με ενδιαφέρει να μάθω τι μετρά στη δόμηση και τι στην κάλυψη διότι πρόκειται για κάθετη ιδιοκτησία και είναι όλα στον πόντο. ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

προ 55 δεν υπήρχαν ΗΧ όπότε δεν πρόκειται να τα βρείς στο συμβόλαιο

επίσης πρέπει να μιλάς για πολύ παλαιό κτίσμα

 

τι ακριβώς θες να κανεις;;;;

Link to comment
Share on other sites

Σε ενδιαφέρει τι μετρά στην δόμηση και τι στην κάλυψη. Προ 55 δεν υπήρχαν ημιυπαίθριοι.......χμ........αν μπορείς να δείξεις την στοά ημιυπαίθριο δείξτην, διαφορετικά ψάξε την κατάλληλη νομοθεσία.

Link to comment
Share on other sites

Υποψιάζομαι ότι οι διαστάσεις της στοάς ούτως ή άλλως δεν έχουν προδιαγραφές Η/Χ (άνοιγμα, βάθος κ.τ.λ.). Σε κτήρια αυτής της παλαιότητας δεν μπορείς να ενσωματώνεις εύκολα όρους σύγχρονης νομοθεσίας.

 

Η λέξη κλειδί είναι ''στοά''. Αυτό είναι αυτό γράφουμε. Επειδή μου έχει τύχει πολύ παλιά το μετράς στην κάλυψη (νομίζω) αλλά δόμηση με τίποτα. Και επαναλαμβάνω Η/Χ δεν είναι (με τη σημερινή έννοια).

Link to comment
Share on other sites

Υποψιάζομαι ότι οι διαστάσεις της στοάς ούτως ή άλλως δεν έχουν προδιαγραφές Η/Χ (άνοιγμα, βάθος κ.τ.λ.). Σε κτήρια αυτής της παλαιότητας δεν μπορείς να ενσωματώνεις εύκολα όρους σύγχρονης νομοθεσίας.

 

Η λέξη κλειδί είναι ''στοά''. Αυτό είναι αυτό γράφουμε. Επειδή μου έχει τύχει πολύ παλιά το μετράς στην κάλυψη (νομίζω) αλλά δόμηση με τίποτα. Και επαναλαμβάνω Η/Χ δεν είναι (με τη σημερινή έννοια).

 

οι διαστάσεις αυτής της στοάς είναι 4.6 Χ 4,6. είναι παραδοσιακός οικισμός και συνολικά έχει γίνει υπέρβαση στην κάλυψη με νέο κτίριο του 99 και γενικά το ψάχνω. κατι άκουσα για τους πέτρινους τοιχους στη δομιση και στην κάλυψη αλλά νομοθεσία?

Link to comment
Share on other sites

Η αφαίρεση της επιφάνειας των πέτρινων τοίχων (50 εκ. και άνω) στη δόμηση (αλλά όχι κάλυψη) δεν ισχύει για υφιστάμενα κτήρια. Είναι κυρίως μέτρο διατήρησης (θα' θελε) της φυσιογνωμίας παλιών οικισμών και πατάει στην επιθυμία του νεοέλληνα για ''μεγάλα'' σπίτια - αφορά λοιπόν νεότερες οικοδομές.

 

Όταν είχα ασχοληθεί με Κυκλάδες (πριν χρόνια, σε κάποιο γραφείο) στις περιπτώσεις παλιών κτισμάτων οι πέτρινοι τοίχοι μετρούσαν σε όλα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.