GeorgeS Δημοσιεύτηκε Μάιος 21 , 2009 Δημοσιεύτηκε Μάιος 21 , 2009 Παιδιά καλημέρα Λοιπόν, είπα να δω και γω λίγο το νέο πρότυπο σε ότι αφορά τα καλώδια (καθότι ήμουν της Γερμανικής σχολής και του παλιού καλού ΚΕΗΕ). Ετοιμάζομαι όμως να γκρινιάξω πάλι χεχε. Διότι κρατώ στα χέρια μου το εγχειρίδιο εφαρμογής του προτύπου και 2 βιβλία ακόμα. Ως συνήθως ΚΑΝΕΙΣ για ακόμα μια φορά δεν μπήκε στον κόπο να γράψει 3-4 ΣΟΒΑΡΑ παραδείγματα εφαρμογής (και όχι τις ανοησίες με τα ΝΥΜ 3x1.5). Οι πίνακες και των 2 βιβλίων είναι φυσικά copy paste από το πρότυπο και είμαι απολύτως βέβαιος ότι οι συγγραφείς απλά τους αντιγράψανε γιατί κανένα απολύτως σχόλιο ή παρατήρηση δεν έχουν κάνει ενώ τα λιγοστά παραδείγματα είναι τα πλέον προφανή. Για ακόμα μια φορά λοιπόν θεωρία θεωρία θεωρία και ξανά θεωρία. Ερωτώ βρε παιδιά. Πως υπολογίζουμε τη μέγιστη επιτρεπόμενη φόρτιση μονοπολικού καλωδίου 150 mm2 όταν αυτό είναι : α) σε διάτρητη σχάρα β) σε κλειστή σχάρα γ) εντός σωλήνα πλαστικού Φ100 ή άλλης διαμέτρου δ) εντός καναλιού και επίσης όταν : α) στην ίδια φάση έχουμε 2 μονοπολικά ή και περισσότερα καλώδια της αυτής διατομής β) στην ίδια σχάρα έχουμε 2 ή n μονοπολικά καλώδια (π.χ. 3 ανά φάση προς ένα πίνακα διανομής) και παράλληλα άλλα Υ πολυπολικά καλώδια Ο τρόπος εγκατάστασης του καλωδίου (δηλ. εντός σωλήνα, εντός φρεατίου, εντός διάτρητης σχάρας, εντός κλειστής σχάρας, πάνω σε μεταλλικές ράγες κλπ) που στο καλό αναφέρεται στο πρότυπο ? Θα μπορούσε κάποιος να μου υποδείξει τους σχετικούς πίνακες παρακαλώ ? διότι μου φαίνεται θα πετάξω το πρότυπο στα σκουπίδια και θα γυρίσω στο παλιό καλό VDE 298 ή στο IEC 60364.
efttax Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 6 , 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 6 , 2009 Θα το κοιτάξω και θα σου απαντήσω σύντομα. Απλά να ξέριες ότι το 384 είναι μετάφραση του 60364 και αυτό μετάφραση του vde 398 αν θυμάμαι καλά...
jtsk Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 19 , 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 19 , 2009 Δεν κοιτάς και το ίδιο το πρότυπο? Από το Εγχειρίδιο εφαρμογής έχουν αφαιρέσει 2-3 πίνακες. Μήπως είναι αυτοί που ψάχνεις? Μόλις μπορέσω θα κοιτάξω και εγώ.
Geoddr Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 24 , 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 24 , 2009 GeorgeS, α)Πίνακας 52-Κ2. Στο τριφασικό, το υπολογίζεις με την αριστερή στήλη, δηλαδή 'πλήθος φορτιζόμενων αγωγών'=3. πχ σε διάταξη επίπεδη οριζόντια, σε επαφή, για τον 150 mm2 θα είνια 356 Α. Αν έχεις περισσότερα από ένα τριφασικά κυκλώματα (παράλληλες οδεύσεις δηλ.) θα βάλεις σε αυτό το νούμερο διόρθωση από τον πίνακα 52-Ε5. πχ αν οδεύουν σε ένα φορέα 2 κυκλώματα (δηλ 6 αγωγοί) θα πρέπει να υπολογιστούν με συντελεστή 0.91 δηλ 356*0.91=324 Α. β)Νομίζω πως ο υπολογισμός γίνεται με τους ίδιους πίνακες. γ)Εδώ υπάρχουν πολλές περιπτώσεις:1. Επιτοίχια, χωνευτά, στο έδαφος. Για επιτοίχια ή χωνευτή όδευση είναι ο πίνακας 52-Κ1. πχ μονοπολικό 150, όδευση επιτοίχια, 3 φορτιζόμενοι αγωγοί, 259 Α. Για όδευση σε σωλήνα στο έδαφος είναι ο πίνακας 52-Κ3, και ο 52-Ε3 για ομαδοποίηση. δ)Εγώ χρησιμοποιώ τον 52-Κ2 πάντως, αφού 'αφορά γραμμές βιομηχανικών ή παρόμοιων εγκαταστάσεων, όταν αυτές αποτελούνται από καλώδια τοποθετημένα κατά τρόπο που να είναι ελεύθερη η κυκλοφορία αέρα γύρω τους'. Για τον τρόπο εγκατάστασης, δες την παράγραφο 523.8, η οποία ουσιαστικά εξηγεί την ύπαρξη των πινάκων που ακολουθούν. Αλλά δεν αναλύει τέτοια λεπτομέρεια που θέλεις. Απο βιβλία, το νέο 'Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις Καταναλωτών' (σύμφωνα με το HD384) του Ντοκό νομίζω ότι έχει ακριβώς τους ίδιους πίνακες με το πρότυπο.
mastrodespo Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 27 , 2009 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 27 , 2009 Καλησπέρα! καθότι νέο και άπειρο μέλος θα ήθελα να ρωτήσω αν αυτά που αναφέρονται παραπάνω καθώς και ο ίδιος ο ΕΛΟΤ 894, αναφέρονται και σε εγκαταστάσεις φωτοβολταικών (ρωτάω γιατι αν είναι να τον προμηθευτώ). Ευχαριστώ!
HaNotsri Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 12 , 2018 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 12 , 2018 Καλημέρα Συνάδελφοι, μια ερώτηση θα ήθελα να κάνω, όσον αφορά το πρότυπο HD384 και τους συντελεστές διόρθωσης για την ομαδοποίηση καλωδίων. Και συγκεκριμένα αν σε μία εσχάρα καλωδίων θέλουμε να τοποθετήσουμε αρκετά πολυπολικά καλώδια (>15 καλώδια) ποιοι είναι οι συντελεστές διόρθωσης που θα πρέπει να εφαρμοστούν ? Ο πίνακας 52-Ε1 του προτύπου μας δίνει την επιλογή για 20 πολυπολικά καλώδια, ενώ αντίθετα ο πίνακας 52-Ε4 μας επιτρέπει μέχρι 9 καλώδια.
Πέτρανθος Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 12 , 2018 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 12 , 2018 Οι πίνακες 52-Ε1 κλπ. του προτύπου, δίνουν τους συντελεστές σε τυπικές διατάξεις κυκλωμάτων. Ο μελετητής της ηλεκτρικής εγκατάστασης μπορεί να διαφοροποιήσει το σχεδιασμό του, με άλλες μη τυπικές διατάξεις, αλλά φέρει την ευθύνη της ορθής λειτουργίας της εγκατάστασης. Συνήθως, όταν καταλήξουμε στον τελικό αριθμό των κυκλωμάτων που θα οδεύουν μαζί σε κάποια ηλεκτρική εγκατάσταση, επιλέγουμε από τους πίνακες του ΕΛΟΤ HD384 τη διάταξη των καλωδίων που τεχνικοοικονομικά είναι βέλτιστη [παρεμπιπτόντως, ο πίνακας 52-Ε4 αφορά μέχρι και 27 καλώδια]. Για παράδειγμα, στην περίπτωση σου, για 16 καλώδια έχεις, ενδεικτικά, τις εξής δυνατότητες: [α] Με τα καλώδια να σχηματίζουν δέσμη/μάτσο: συντελεστής διόρθωσης από πίνακα 52-Ε1(1): 0,41 [β) Με τα καλώδια σε απλή στρώση και σε επαφή με την οροφή: συντελεστής διόρθωσης 0,61 [γ] Με τα καλώδια σε απόσταση μεταξύ τους το καθένα δυο διαμέτρους τουλάχιστον [αν το επιτρέπει ο διαθέσιμος χώρος]: καμιά διόρθωση, με την εξαίρεση την τοποθέτηση στην οροφή που ο συντελεστής διόρθωσης είναι 0,95 [δ] Με τα καλώδια τοποθετημένα σε δυο ομάδες των οκτώ καλωδίων σε οριζόντιους διάτρητους φορείς καλωδίων, σύμφωνα με πρώτη διάταξη του πίνακα 52-Ε4: συντελεστής διόρθωσης 0,66 [με γραμμική παρεμβολή] κλπ. Από τα παραπάνω γραφόμενα είναι φανερό ότι, η λύση (γ) δίνει την οικονομικότερη επιλογή, λόγω περισσότερης "εκμετάλλευσης" του χαλκού. Ακολουθεί η (δ), που δεν είναι βέβαιο, όμως, ότι είναι και η οικονομικότερη των λοιπών, επειδή πρέπει να συνυπολογιστούν και τα κόστη σχαρών, των αυξημένων εργατικών, των πρόσθετων καλωδίων για την ισοδυναμική σύνδεση των σχαρών κλπ. κλπ. Βέβαια, στο παράδειγμα μου παραπάνω, δεν έχω εξαντλήσει όλες τις δυνατές επιλογές των πινάκων, και υπάρχουν και άλλα που πρέπει να ληφθούν υπόψη πριν την τελική επιλογή των διατομών, με πιο πολύ ενδιαφέρον το τελευταίο εδάφιο του κανόνα 523.4.1 του προτύπου: καλώδιο που δεν πρόκειται να διαρρέεται από ρεύμα μεγαλύτερο από το 30% του μέγιστου επιτρεπόμενου ρεύματός του, δεν λαμβάνεται υπόψη στον ορισμό του συντελεστή μείωσης λόγω ομαδοποίησης. Προσοχή, το κατώφλι του 30% δεν αφορά το μέγιστο επιτρεπόμενο ρεύμα όταν είναι μόνο του, αλλά όταν συμμετέχει στην ομάδα! Άρα, πολυπλοκότεροι οι υπολογισμοί, πιο ενδιαφέρουσα η εφαρμοσμένη ηλεκτροτεχνία!
HaNotsri Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 13 , 2018 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 13 , 2018 Αγαπητέ Πέτρανθε σε ευχαριστώ πολύ για την λεπτομερέστατη απάντησή σου. Πρόκειται για μία εγκατάσταση που το πλήθος των κυκλωμάτων που θα πρέπει να οδεύουν μαζί είναι 30. Για οικονομικούς και κατασκευαστικούς λόγους, μιας και οι διατομές των κυκλωμάτων μου επιτρέπουν τη χρησιμοποίηση δύο εσχαρών, θα ήθελα να προχωρήσω σε αυτή τη λύση έναντι της χρησιμοποίησης τεσσάρων εσχαρών. Ο πίνακας 52-Ε4 αφορά 27 κυκλώματα, αλλά όχι όταν πρόκειται να οδεύσουν όλα σε μία εσχάρα.
maneni Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 14 , 2018 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 14 , 2018 θα χρησιμοποιησεις τους συντελεστες που φαινονται στη στηλη για 9 καλωδια (πιν 52-Ε4). Αυτό προκύπτει από τον πιν 52-Ε1 ως λογικό αποτέλεσμα.
nvel Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 14 , 2018 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 14 , 2018 On 13/9/2018 at 9:19 ΠΜ, HaNotsri said: Ο πίνακας 52-Ε4 αφορά 27 κυκλώματα, αλλά όχι όταν πρόκειται να οδεύσουν όλα σε μία εσχάρα. αν τα καλώδια βρίσκονται στην ίδια σχάρα σε πολλαπλές στρώσεις δεν ισχύουν οι συντελεστές, αν είναι σε μια στρώση κάποιοι κατασκευαστές χρησιμοποιούν τον συντελεστή για τα περισσότερα καλώδια στον πίνακα πχ 0.73 ή τον μειώνουν πχ 0.66
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα