Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Συνάδελφοι τοπογράφοι βοήθεια!

Υπάρχει τυφλό οικόπεδο (έτος δημιουργίας 1924) με πρόσωπο σε δημόσια καταργημένη οδό (όχι ιδιωτική που προέκυψε με δουλείες αλλά παλιά αγροτική οδό που καταργήθηκε με το σχέδιο πόλης το 1949). Η οδός σήμερα είναι διαμπερής στο Ο.Τ. και ανοιχτή σε όλο της το μήκος, αφού όλοι έχτισαν σαν να υπήρχε εκεί κανονική οδός. Στο οικόπεδο αυτό,που είναι το μοναδικό στο Ο.Τ. που έχει πρόσωπο μόνο σε αυτή την οδό (όλα τα υπόλοιπα του Ο.Τ. έχουν πρόσωπο και σε εγκεκριμένες από το ρυμοτομικό οδούς), υπάρχει οικοδομή με νόμιμη άδεια του ΄65. Η άδεια εκδόθηκε με τοπογραφικό που ανέφερε πρόσωπο επί ιδιωτικής οδού. Λόγω της άδειας, η οδός αυτή δεν μπορεί να καταργηθεί/προσκυρωθεί βάσει του άρθρου 302:

Οι καταργούμενες από το σχέδιο ρυμοτομίας παλαιές οδοί και γενικά κοινόχρηστοι χώροι διατίθενται στο σύνολό τους ή μερικώς με προσκύρωση, έστω και αν το εμβαδόν τους έχει το εμβαδόν αρτίου οικοπέδου, πρωτίστως για να καταστούν άρτια οικόπεδα που δεν είναι άρτια και για να τακτοποιηθούν άρτια οικόπεδα που όμως έχουν ανάγκη τακτοποίησης. Το ίδιο ισχύει και για ιδιωτικές οδούς που δεν έχουν εγκριθεί από το σχέδιο ρυμοτομίας, εφόσον κατά την κρίση της αρμόδιας υπηρεσίας, δεν αποκλείεται με την προσκύρωση η επικοινωνία με τις εγκεκριμένες οδούς οικοδομών που έχουν ανεγερθεί με άδεια της αρμόδιας αρχής και σύμφωνα με τους όρους αυτής ή η επικοινωνία αυτή εξασφαλίζεται με τρόπο που προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις.

Σήμερα, μετά από ερώτημα, η πολεοδομία δεν εγκρίνει άδεια με πρόσωπο σε ιδιωτική οδό ή οδό που δεν εμφανίζεται στο εγκεκριμένο ρυμοτομικό. Επομένως οι επιλογές είναι:

1. Αναγνώριση τυφλού

2. Τροποποίηση ρυμοτομικού.

Διαβάζοντας όμως τις σημειώσεις Λεμπέση σχετικά με τη θέση κτιρίου στο οικόπεδο, στα σεμινάρια για τον ΝΟΚ (Φεβρουάριος 2013, σελ 70) έπεσα στο εξής:

-άρθ-28 Ν.1337/83: Η εντός σχεδίου ιδιωτική οδός ανήκει στο Δήμο και εφόσον είναι
διατηρητέα με βεβαίωση του Δήμου, εφαρμόζεται το άρθ.14 παρ.1.δ του ΝΟΚ, δηλαδή το
κτίριο τοποθετείται σε επαφή ή σε απόσταση δ, ελέγχεται το στερεό & επιτρέπονται
ανοίγματα.
Αν δεν είναι διατηρητέα τότε είναι προσκυρωτέα & αφήνουμε υποχρεωτικά δ ή Δ.(Εγκ.
80/88)

Δηλαδή, αναφέρει ιδιωτική οδό που με βεβαίωση του Δήμου (χωρίς τροποποίηση ρυμοτομικού) της συμπεριφερόμαστε ως κοινόχρηστο χώρο.

Υπάρχει περίπτωση το παραπάνω οικόπεδο, με πρόσωπο σε οδό που καταργήθηκε με το σχέδιο πόλης αλλά δεν μπορεί να προσκυρωθεί, να μην θεωρείται τυφλό εφόσον ο Δήμος βεβαιώσει το κοινόχρηστο και μη προσκυρωτέο της παλαιάς οδού;; Χωρίς να προηγηθεί τροποποίηση ρυμοτομικού;

 

Δημοσιεύτηκε (edited)

Η Λεμπέση αναφέρεται στο πως κτίζουν οι διπλανοί μιας ιδιωτικής οδού που ή διατηρείται ή καταργείται. Εσύ αν κατάλαβα καλά ρωτάς πως θα κτίσεις σε οικόπεδο που είχε πρόσωπο στην δημόσια καταργημένη. Απορώ πως εκδόθηκε Ο.Α το 1965 και πως δεν προσκυρώθηκε από τότε- εννοώ από παλιά  πριν το 65 

Edited by ΚΑΝΑ
Δημοσιεύτηκε (edited)

Ακριβώς..

Το τοπογραφικό της άδειας την αναφέρει ως ιδιωτική οδό προυφισταμενη του 1923.. αλλά δεν υπάρχει στο εγκεκριμένο ρυμοτομικό.. ο χώρος αυτός (της κατηργημενης οδού) είναι κοινόχρηστος μεν, μη εγκεκριμένος στο ρυμοτομικό δε..

το ρυμοτομικό σχέδιο που ειχε ο τοπογράφος της πολεοδομίας την έδειχνε μέσα στο τετράγωνο, περικλεισμενη από τη ρυμοτομική του τετραγώνου.

 

Edited by vck
Δημοσιεύτηκε

εγω διαβαζω αυτο:

"Υπάρχει τυφλό οικόπεδο (έτος δημιουργίας 1924) με πρόσωπο σε δημόσια καταργημένη οδό"

Το "τυφλό" απο πού το συναγεις?

Δρομος διαμπερής στο Ο.Τ. και ανοιχτος σε όλο του το μήκος,  που εχει  διανοιχθει, κρασπεδωθει, ασφαλτοστρωθεί,  με δικτυα υπονομων κλπ. παρομοια

και συντηρειται απο τον Δημο ειναι δημοτικη οδος..

Εχεις και νομιμη αδεια απο το 1965.

Η σωστη ονοματοδοσια στο τοπογραφικο -πιθανον - θα επρεπε να ειναι: "πρωην δημοτικη οδος" η οποια δεν προσκυρωθηκε πουθενα, αλλα διατηρηθηκε για τους λογους που εκριναν "τότε"

Eτσι τον βρήκε το 1965...

 Εσυ τι θες να κανεις σε αυτο το "τυφλό"

Κανε ενα σχεδιακι με τους γυρω δρομους και τα διπλανα οικοπεδα

 

 

 

 

Δημοσιεύτηκε (edited)

Τυφλό γιατί δεν έχει πρόσωπο σε εγκεκριμένη οδό του ρυμοτομικού.. 

Βλέπετε κάποιους τέτοιους δρόμους στο παρακατω

Screenshot_20210427-201903.png

 

κάποιοι από αυτούς τους διαμπερείς δρόμους μέσα στα Ο.Τ. ίσως δημιουργήθηκαν ιδιωτικά.

Αυτό για το οποίο μιλάμε, έχτισε με άδεια το 58 ο ένας συνιδιοκτήτης της κάθετης και το 62 ο άλλος με άδεια προσθήκης (με τοπογραφικό που αναφέρει πρόσωπο σε ιδιωτική οδο). Αυτή η οδός όμως, φαίνεται ως αγροτική στο αρχικό ρυμοτομικό σχέδιο του 1929 και αναφέρεται στα συμβόλαια (δεν είναι ιδιωτική). Όταν έχτισαν οι όμοροι, κανένας δεν ασχολήθηκε να ζητήσει τακτοποίηση, αφού οι ιδιοκτήτες νόμιζαν ότι βγάζει άδεια (όπως ήδη είχε βγάλει) και οι όμοροι προφανώς δεν ανακίνησαν τέτοιο θέμα.

Το συνολικό οικόπεδο, δεν έχει πρόσωπο σε εγκεκριμένη οδό του ρυμοτομικού.

Δλδ δεν θεωρείται τυφλό;

IMG_20210428_000357822.jpg

 

On 27/4/2021 at 10:13 ΜΜ, vck said:

 

Στην παραπάνω περίπτωση, με βεβαίωση του Δήμου και βάσει σημειώσεων Λεμπέση, τα απέναντι του τυφλού οικόπεδα μπορούν να κολλήσουν με ανοίγματα τηρώντας το ιδεατό στερεό (αντί να αφήσουν υποχρεωτικα Δ στο πίσω όριο) αλλά το ΑΒΓΔ δεν μπορεί να βγάλει οικοδομική άδεια.. Δεν σας φαίνεται παράλογο; Δλδ για τους απέναντι του τυφλού θα είναι δρόμος, αλλά για το τυφλό θα είναι τι;;

Έχει κάποιος αυτή την εγκύκλιο 80/88 που αναφέρει η Λεμπέση; 

 

On 27/4/2021 at 10:15 ΜΜ, vck said:

Στην παραπάνω περίπτωση, με βεβαίωση του Δήμου και βάσει σημειώσεων Λεμπέση, τα απέναντι του τυφλού οικόπεδα μπορούν να κολλήσουν με ανοίγματα τηρώντας το ιδεατό στερεό (αντί να αφήσουν υποχρεωτικα Δ στο πίσω όριο) αλλά το ΑΒΓΔ δεν μπορεί να βγάλει οικοδομική άδεια.. Δεν σας φαίνεται παράλογο; Δλδ για τους απέναντι του τυφλού θα είναι δρόμος, αλλά για το τυφλό θα είναι τι;;

Έχει κάποιος αυτή την εγκύκλιο 80/88 που αναφέρει η Λεμπέση; 

ΑΚΥΡΟ συνάδελφοι.. βρήκα την εγκύκλιο 80/88 και λέει: 

 δ) Σε περίπτωση που το προς οικοδόμηση οικόπεδο συνορεύει σε ένα όριό του με μη εγκεκριμένο από το ρυμοτομικό σχέδιο δρόμο, αν ο δρόμος αυτός διατηρείται, τότε το όριο αυτό, για την τοποθέτηση του κτιρίου στο οικόπεδο αντιμετωπίζεται σαν όριο με ιδιοκτησία χωρίς υπάρχον κτίσμα (Σχ. 4α).

Δλδ, (τουλάχιστον εγώ καταλαβαίνω ότι) το απέναντι του τυφλού οικόπεδο της περίπτωσης μας, στο πίσω όριο δεν μπορεί να κολλήσει με ανοίγματα και ιδεατό στερεό όπως γράφουν οι σημειώσεις.. δίκαιο και κατανοητό.

πάμε λοιπόν για αναγνώριση του δικού μας τυφλού.. Καλή μας υπομονή..

Edited by vck
  • 7 months later...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.