Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πρόβλημα εξαερισμού αποχέτευσης


Recommended Posts

(μεταφέρθηκε στην ενότητα ιδιωτών. Pavlos 33)

Γειά σας, σε μονοκατοικία που αγόρασα δεν πρόσεξα οτι δεν υπήρχε εξαερισμός της αποχέτευσης. Το μπάνιο στον πάνω όροφο συχνά-πυκνά μυρίζει, κυρίως χειμώνα και όταν βρέχει. Όλη η αποχέτευση είναι σε μία κατακόρυφη στήλη και είναι χτισμένη. Δεν υπάρχει πουθενά άμεση εξωτερική πρόσβαση, πέρα από ένα φρεάτιο στην αρχή του οριζόντιου αγωγού που καταλήγει στο μηχανοσίφωνο. Ελάχιστα όμβρια προστίθενται στο μηχανοσίφωνο.

Τι λύσεις υπάρχουν? Ευχαριστώ για κάθε συμβουλή.

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Δείτε στο σιφωνάκι δαπέδου στο μπάνιο ορόφου, μήπως λείπει η λαστιχένια τάπα καθαρισμού.

Θα πρέπει με κάποιο τρόπο να κατασκευαστεί εξαερισμός της στήλης.

Στον μηχανοσίφωνα αποχέτευσης, δεν επιτρέπονται τα όμβρια.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δεν είμαι σίγουρος τι είναι η τάπα καθαρισμού. Στο δάπεδο έχει ένα σχαράκι αφαιρούμενο που αποκαλύπτει μία επίσης αφαιρούμενη τάπα με ενσωματωμένο μηχανισμό floater ώστε να σουρώνουν τα νερά του δαπέδου αλλά να κλείνει όταν αποχετεύονται τα νερά από μπανιέρα / νιπτήρα. Ο ίδιος μηχανισμός υπάρχει και στο μπάνιο του ενδιάμεσου ορόφου, κι εκεί δεν μυρίζει τίποτα.

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχουν διάφορες κατασκευές στο σιφώνι δαπέδου, αλλά συνήθως όλα έχουν μία μαύρη λαστιχένια τάπα, μεγέθους περίπου ενός δίευρου.

Αφαιρώντας αυτή, μπορεί να μπεί κάποια εύκαμπτη βέργα για ξεβούλωμα (προς την έξοδο που πάει στην κεντρική αποχέτευση).

Αν αυτή δεν τοποθετηθεί ξανά, τότε χάνεται η "σφράγιση" της διόδου οσμών από το στάσιμο νερό, με αποτέλεσμα να μυρίζει ο γύρω χώρος.

Μπορεί βέβαια να υπάρχει αναρρόφηση υγρών, λόγω έλλειψης εξαερισμού, οπότε το στάσιμο νερό που μένει στο σιφώνι, να μην έχει αρκετό ύψος ώστε να σφραγίζει την δίοδο οσμών.

Edited by antloukidis
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Τώρα κατάλαβα. Οχι, δεν υπάρχει αυτή η τάπα, η έξοδος μεγέθους "δίευρου" προς την κεντρική κατακόρυφη στήλη είναι ελεύθερη. Και το νερό που παραμένει στο σιφώνι μετά την υπερχείλιση είναι ελάχιστο, διότι η έξοδος είναι σχεδόν στον πάτο.

Αρα να ψάξω για την τάπα αυτή, που από ότι αντιλαμβάνομαι αφήνει ελεύθερη τη ροή του νερού αλλά είναι ανεπίστροφη στα αέρια.

Ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

Η τάπα δεν είναι αντεπίστροφη, και δεν αφήνει να περάσει ούτε νερό ούτε οσμές (αφήνει μόνο βέργα ξεβουλώματος, όταν αφαιρείται) 

Το νερό περνάει και φεύγει κάτω από το διάφραγμα, πάνω στο οποίο βρίσκεται η τάπα.

Για να μη βγαίνουν οσμές πρέπει η στάθμη του νερού να σκεπάζει την κάτω ακμή του διαφράγματος.

Αν το νερό μένει σε χαμηλότερη στάθμη (και η κάτω ακμή του διαφράγματος είναι εμφανής) και φυσικά αν λείπει η τάπα, οι οσμές βγαίνουν έξω.

Σιφώνι δαπέδου.jpg

Σιφώνι δαπέδου (2).jpg

Edited by antloukidis
Link to comment
Share on other sites

Οπότε το είχα καταλάβει λάθος. Στο δικό μου πατωσίφονο δεν υπάρχει τέτοια τάπα / άνοιγμα. Υπάρχει μόνο το άνοιγμα προς την αποχέτευση, και αυτό είναι συνεχώς εκτεθειμένο, κι όχι καλυμμένο με νερό. Επομένως, δεν υπάρχει στη συνέχεια κάποιο άλλο σιφώνι, και συνδέεται απλά με κλίση με την υπόλοιπη αποχέτευση. Εβαλα και βέργα και προχωράει ανεμπόδιστα.

Δυστυχώς τις εργασίες ανακατασκευής του σπιτιού στα υδραυλικά τις έκανε ένα κάθαρμα, αλλά ήμουν καλόπιστος γιατί ήταν συμπατριώτης. Μου έχει αφήσει απίστευτες ατέλειες τις οποίες τις συμμαζεύω όσο περνάνε τα χρόνια και βγαίνουν ζημιές.

Edited by Angelos Kiosklis
Link to comment
Share on other sites

Θα πρέπει οπωσδήποτε να βρείτε μία τάπα (είτε σαν ανταλλακτικό είτε αγοράζοντας ένα καινούργιο σιφώνι και να βγάλετε από εκεί την τάπα).

Μετά, αφού γεμίσετε με νερό το σιφώνι, θα πρέπει να τραβήξετε το καζανάκι και να βεβαιωθείτε, όταν τελειώσει τελείως η ροή του νερού, ότι η στάθμη του νερού μέσα στο σιφώνι δεν έχει πέσει, αποκαλύπτοντας την κάτω ακμή του διαφράγματος.

Υ.Γ. Το νερό από το καζανάκι δεν περνάει μέσα από το σιφώνι, όμως η στάθμη του νερού διαταράσεται από τον αέρα που υπάρχει μέσα στη σωλήνα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.