Μετάβαση στο περιεχόμενο

Θεμελίωση σε υφιστάμενη σηπτική δεξαμενή


 
HORiON

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους. Προσφάτως σε εκσκαφή θεμελίωσης βρέθηκε υπόγεια σηπτική δεξαμενή διαστάσεων 3*3*2,5 (πλάτος*μήκος*βάθος). Η θεμελίωση θα γίνει με συνδεσμολογία πεδιλοδοκών και επί της επιφανείας της δεξαμενής εδράζει ένα υποστύλωμα της κατασκευής, οπότε ερωτώ για πιθανά σενάρια επίχωσης της δεξαμενής ώστε να αναπτυχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα επιτρεπομένων τάσεων. Προτείνεται την πλήρη κάλυψη με άοπλο σκυρόδεμα ή συνδυασμό με θραυστά σκύρα και σκυρόδεμα? Ευγνώμων προκαταβολικώς για την όποια απάντηση.

Link to comment
Share on other sites

πιστευω να μη μιλάς σοβαρά και κάνεις απλά πλάκα για να χαλαρώσουμε

 

προσοχή: αν το κάνεις, καλου κακού αδειάστε την κιόλας, μη γίνει καμμια στραβή και πνιγειτε στα σκ....

Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή πόσο σπάνιο μπορεί να είναι να βρεθεί κάποια υπόγεια δεξαμενή από κάποια παλαιότερη χρήση κατά τη διάρκεια μιας εκσκαφής? Μπορεί να μην αποτελεί καθημερινό φαινόμενο, αλλά μπορεί να συμβεί.

Link to comment
Share on other sites

Ναι είναι γεμάτη δυστυχώς. Το περιβάλλον είναι υγρό δηλαδή. Θα αδειάσει και εν συνεχεία θα ξεκινήσει η διαδικασία επίχωσης.

Link to comment
Share on other sites

Ναι είναι γεμάτη δυστυχώς. Το περιβάλλον είναι υγρό δηλαδή. Θα αδειάσει και εν συνεχεία θα ξεκινήσει η διαδικασία επίχωσης.

 

Επί του πρακτέου.

 

Αν εκτός από την πλάκα κάλυψης (υποθέτω από σκυρόδεμα), τα περιμετρικά τοιχεία είναι από σκυρόδεμα, τότε μετά το άδειασμα προτείνω συνδυασμό με θραυστά σκύρα και σκυρόδεμα (ανθεκτικό σε θειικά). Επίσης, επουδενί δεν θα θεμελειώσεις υποστύλωμα στην πλάκα κάλυψης. Ξεφορτώσου την πλάκα κάλυψης (κομπρεσέρ ή αν βιάζεσαι αδιατάρακτη σε 4 τεμάχια 1,50Χ1,50, γιατί προφανώς δεν ξέρεις οπλισμούς, θα πρέπει να κάνεις έλεγχο διάτρησης και άλλα ανατριχιαστικά!!!).

 

Αν τα περιμετρικά τοιχεία είναι "πλεχτοί" ή σκέτοι τσιμεντόλιθοι, τότε (άποψή μου) μετά το άδειασμα ξήλωσέ την όλη και μετά σκυρόδεμα και μάλιστα με πρέσσα (υπό πίεση) για να περάσει και στους θύλακες του εδάφους που θα έχουν σίγουρα δημιουργηθεί από τα περιρέοντα σκ**ά.

 

Μπορεί να φαίνομαι ακραίος και αντιοικονομικός, αλλά το έχω κάνει επανειλλημένα, όπως και έχω δει κλιμακοστάσια (τριώροφη) και άλλα τμήματα οικοδομής να "βουλιάζουν" σε άντιστοιχη περίπτωση.

 

Επίσης αν τα παραπάνω σου φαίνονται ακριβά ή δεν σου αρέσουν και η επιφάνειά εκσκαφής-θεμελίωσης είναι μικρή, ψάξε και το ενδεχόμενο αλλαγής της θεμελίωσης σε ραντιέ.

Link to comment
Share on other sites

Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται έδραση υποστυλώματος επί της πλάκας δεξαμενής τέτοιας κατασκευής. Ακόμη δεν έχουν υλοποιηθεί συνολικά οι εκσκαφές. Κατά πάσα πιθανότητα αύριο θα είναι γνωστός ο τρόπος κατασκευής και οι ακριβείς διαστάσεις της δεξαμενής αφού θα αποκαλυφθεί ολόκληρη. Μια αρχική μου σκέψη ήταν ο συνδυασμός χοντρής κροκάλας στη βάση, πέρασμα με δονητικό οδοστρωτηράκι κατά το ήμισυ του βάθους και το υπόλοιπο με θραυστά σκύρα και τελική καλή συμπύκνωση για κλείδωμα. Ενδεχόμενα όπως σωστά αναφέρει ο Λάκης και αλλαγή σε γενική κοιτόστρωση.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.