Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κοινή δήλωση υπαγωγής αυθαιρεσιών σε οριζόντιες ιδιοκτησίες και σε κοινόχρηστα τμήματα


Recommended Posts

Καλημέρα συνάδελφοι,

Σε οικογενειακή τριώροφη οικοδομή με υπόγειο (με σύσταση οριζοντίων) υπάρχει αυθαίρετο γκαράζ στον κοινόχρηστο χώρο. Ο ιδιοκτήτης του Α ορόφου θέλει να μεταβιβάσει την ιδιοκτησία του. 

Μπορεί να μεταβιβάσει χωρίς να γίνει τακτοποίηση του γκαράζ; Εφόσον δεν γίνεται μπορεί να γίνει δήλωση από τον ίδιο (με ή χωρίς συναίνεση) ώστε να τακτοποιηθεί ;

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 61
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

-τι ακριβως σημαινει..." υπάρχει αυθαίρετο γκαράζ "

- ποιος το εκανε;;

- πότε;

- ποιος το γραφει στο Ε9;

- Ποιες ειναι οι μεταξυ τους σχεσεις;

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

6 ώρες πριν, Κώστας_τοπο said:

Μπορεί να μεταβιβάσει χωρίς να γίνει τακτοποίηση του γκαράζ;

Το ότι υπάρχει ένα κοινόχρηστο γκαράζ δεν επηρεάζει την οριζόντια ιδιοκτησία σου αν εννοείς αυτό. Οπότε τακτοποιείς κανονικά την ιδιοκτησία του 1ου ορόφου...εκτός αν εννοείς κάτι άλλο.

Edited by akis73
Link to comment
Share on other sites

@dimitris GM Το γκαραζ κατασκευάστηκε από τον πατέρα (επικαρπωτης σε όλες τις οριζόντιες) προς δική του χρήση. Κατασκευάστηκε το 2002 και δεν το δηλώνει στο Ε9 του.

@akis73 Δεν εννοώ κάτι άλλο. Σκόπευα να κάνω μία δήλωση για όλο το κτίριο (υπάρχουν αυθαιρεσίες σε όλους τους ορόφους ), αλλά είμαι στην Κατηγορία 5. Οπότε, κοιτάω να κάνω μιά δήλωση για την οριζόντια μου. Απλά, υπάρχει αυτό το γκαράζ στον κοινόχρηστο χώρο του ισογείου (δεν υπάρχουν αποκλειστικές χρήσεις).

Μπορώ να μην ασχοληθώ με το γκαράζ και να προχωρήσω στην μεταβίβαση της οριζόντιας; Μπορώ ή πρέπει να κάνω μία ξεχωριστή δήλωση για το γκαράζ  και μία για την οριζόντια μου;

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

31 λεπτά πριν, Κώστας_τοπο said:

Δεν εννοώ κάτι άλλο. Σκόπευα να κάνω μία δήλωση για όλο το κτίριο (υπάρχουν αυθαιρεσίες σε όλους τους ορόφους ), αλλά είμαι στην Κατηγορία 5

Έχω απαντήσει πιο πάνω ότι ασχολείσαι αποκλειστικά με την οριζόντια που τακτοποιείς, δεν ασχολείσαι με το παρκινγκ.

Link to comment
Share on other sites

σωστα...

και να προθεσω οτι

πριν την πωληση σε τριτο, καλο θα ηταν να γινει τακτοποιηση και τροποποιηση της συστασης, με το 100%

Αλλως, μετα την πωληση, δικαιουται ο αγοραστης να ζητησει την κατεδαφιση

[εχεις και εκεινους τους ορους στο συμβολαιο, οτι  το πωλουμενο

εχει ......χιλιοστα στο οικοπεδο και τις εγκαταστασεις και τον ακαλυπτο, ο οποιος ομως εχει ηδη καταληφθει, ειναι ελευθερο απο καθε βα9ος, διεκδικηση κλπκλπ. και αποκρυφθηκε στο συμβολαιο αγορας.

[κι ακομα δεν ειπες τι κατασκευη ειναι αυτη και με τι ειναι φτιαγμενη...]

 

 

Link to comment
Share on other sites

Είναι κατασκευή από μπετόν με ελενίτ και ρολό γκαραζόπορτα. Τροποποίηση της σύστασης στο 100% δεν νομίζω πως γίνεται καθώς το υπόγειο υπάγεται στην Κατηγορία 5, επομένως δεν μπορώ να εκδώσω ταυτότητα για αυτό.

Link to comment
Share on other sites

@Κώστας_τοπο Αν κατάλαβα σωστά ο ιδιοκτήτης της Ο.Ι του Α ορόφου, χρησιμοποιεί το αυθαίρετο γκαράζ το οποίο δεν περιγράφεται στη σύσταση. Προφανώς η Ο.Ι μπορεί να μεταβιβαστεί αλλά το αυθαίρετο γκαράζ όχι καθώς βρίσκεται σε Κ.Χ και απαιτείται τροποποίηση ΠΣΟΙ. 

Αναφέρεις όμως επιστέγαση με ελλενίτ, κάτι το οποίο παραπέμπει χρονολογικά σε κατασκευή προ του 1983. Μήπως είναι παλιά κατασκευή και μπορεί να υπαχθεί με κατηγορία 3;

Το υπόγειο γιατί σου βγήκε κατηγορία 5; Είναι παντελώς αυθαίρετο (εκ κατασκευής προφανώς) με Ο.Α μετά το 1983?

Link to comment
Share on other sites

Σωστά Παύλο, ο ιδιοκτήτης χρησιμοποιεί το γκαράζ, όπως και άλλοι ιδιοκτήτες (είναι οικογενειακή πολυκατοικία). Δεν τους ενδιαφέρει να μεταβιβάσουν το γκαράζ. Δυστυχώς είναι κατασκευής πιο πρόσφατης σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη και σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξα. Το υπόγειο είναι κατηγορία 5, γιατι έχω αλλαγή χρήσης σε Κ.Χ. σε όλο και δημιουργεί αυτοτελή χώρο (έχει και ανεξάρτητη είσοδο πέρα από την είσοδο από κλιμακοστάσιο).

Για να μεταβιβαστεί όμως η οριζόντια, δεν πρέπει να γίνει τροποποίηση της ΣΟΙ; Πως θα τροποποιηθεί όταν δεν μπορώ να τακτοποιήσω το υπόγειο και να εκδώσω ταυτότητα για αυτό;

Συγνωμη που κουράζω, αλλά ειναι η πρωτη φορά που έχω τακτοποίηση σε οριζόντια και λίγο κάπου έχω μπερδευτεί τι επιτρέπεται και τι όχι.

Ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

Κώστα, η οριζόντια μεταβιβάζεται αυτοτελώς καθώς το γκαράζ-βάσει της ΠΣΟΙ-δεν αποτελεί παρακολούθημά της για να ενδιαφέρει η νομιμότητά του. Στην περίπτωση αυτή προφανώς το γκαράζ δεν μεταβιβάζεται. Παραμένει αυθαίρετο σε κοινόχρηστο χώρο.

Για την κατηγορία 5 του υπογείου θέλω να προβληματιστείς διαβάζοντας και εδώ.

Αναφορικά με το γκαράζ θα πρέπει να αποφασίσουν εάν το θέλουν όλοι, οπότε θα πρέπει να μπει στα κοινόχρηστα και να ρυθμιστεί μαζί με ο,τι άλλο που αφορά αυθαιρεσίες σε Κ.Χ,  ή θα το έχει-χρησιμοποιεί-ένας και σε μια τροποποίηση σύστασης θα είναι αυτός ο φερόμενος κύριος και θα το προσαρτήσει ως παρακολούθημα.

 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.