Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε (edited)

Καλημέρα σε όλους,

Μου ζητήθηκε από πελάτη που ενδιαφέρεται να αγοράσει το ισόγειο διώροφου κτηρίου να κάνω μια πρώτη εκτίμηση για την κατάσταση του φέροντος οργανισμού. Το κτήριο είναι του 77, αποτελείται από υποστυλώματα/δοκούς και θεμελίωση σε πέδιλα με συνδετήριες. Σημαντικό είναι ότι βρίσκεται στα 100 μέτρα περίπου από την θάλασσα.

Από την αυτοψία μου, δεν παρατήρησα κάποια αστοχία σε φέρον στοιχεία (εκτός των παρακάτω φωτογραφιών), γενικότερα τα υποστυλώματα και οι δοκοί δεν έχουν εμφανείς ρωγμές ειδικά στο εσωτερικού του κτηρίου. Στον όροφό είναι λίγο πιο ταλαιπορημένο εξωτερικά το κτήριο λογικά λόγω μεγαλύτερης έκθεσης. 

Από την στατική μελέτη βλέπω ότι έχω σκυρόδεμα Β160 και:

-          υποστυλώματα:  τυπικά 25/25 με οπλισμό κυρίως 4 φ14.

-          δοκούς: 20/50-60 με ελάχιστο 4φ12 μέχρι 4φ20

-          πλάκες: 13 πάχος με λίγα φ8 σε μια διεύθυνση

-          πέδιλα: τυπικά για 25/25 , 100χ100 ή 130χ130 με ύψος 70εκ. και φ8/10. Η τ.ε. αναφέρεται σε θεμελίωση λιθοδομαί 0,60.

Τα μόνο σημεία που παρατήρησα εμφανή βλάβη είναι στις φωτογραφίες παρακάτω.

1)      Καθαρά εμπειρικά αν μπορεί κάποιος, σαν μια πρώτη εκτίμηση, πιθανότατα να χρειαστώ και ενίσχυση/μελέτη ή μπορεί να αρκούν οι επισκευές; Ή πρέπει να το αντιμετωπίσω διαφορετικά, δηλαδή να εξηγήσω του πελάτη την κατάσταση/αντοχή της υπάρχουσας κατάστασης και αναλόγως αν θέλει να είναι πιο καλυμμένος να αποφασίσει να πάμε σε ενίσχυση με τις σύγχρονες διατάξεις.

2)      Τα στοιχεία των φωτογραφιών βρίσκονται από την μεριά της θάλασσας, η κάθετες ρωγμές στο υποστύλωμα μπορεί να σημαίνουν και αστοχία των συνδετήρων και λυγισμό του οπλισμού; Από το πάχος των ρωγμών πιθανότατα έχει διαβρωθεί ο οπλισμός σωστά;

3)      Στη μελέτη δεν αναφέρεται σε συνδετήρες, εμπειρικά τι πιστεύετε να έχει εφαρμοσθεί;

4)      Οι οριζόντιες ρωγμές κάτω από τις δοκούς στο σημείο που ξεκινάει η τοιχοποιία δεν χρήζει ανησυχία σωστά;

photos.png

Edited by Pavlos33
έγινε μερική τροποποίηση τίτλου
Δημοσιεύτηκε

Ξεκινάς με καθαίρεση των ρηγματωμένων τημάτων του επιχρίσματος, και βλέπουμε..

Το πιο πιθανό, για τα υποστυλώματα, είναι να έχει διαβρωθεί ο οπλισμός (σκουριά)

Για τους συνδετήρες μην ανησυχείς. Σύμφωνα με τα τότε ισχύοντα θα πρέπει να είναι ανά 15 εκ. Αν είχες αστοχία οπλισμού (λυγισμός) ενδεχομένως η οικοδομή να είχε ήδη μετατραπεί σε μπάζα...

  • Like 2
  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα!

Είναι περιττό να αναφέρω ότι η προδιαγραφή του σκυροδέματος είναι πολύ ελλιπής με τα σημερινά δεδομένα για παραθαλάσσιο περιβάλλον. Οι εμφανεις ρωγμές παραπέμπουν σε προχωρημένη διάβρωση. Αν η επικάλυψη απομακρύνεται με γυμνο χερι χωρίς χρήση εργαλείου, τότε αυτό συνιστά επιβεβαίωση του ισχυρισμου. 

Η γνώμη μου είναι ότι εφόσον ο πελάτης εστίασε σε αυτό το θέμα, τότε να του προτείνεις να γίνει κανονική αποτίμηση με εργαστηριακούς ελέγχους κ βάσει αυτής να προτείνεις λύση.

Αν ωστόσο δεν θέλει να αποδεχτεί το κόστος, του γράφεις ένα report οπτικού ελέγχου, βρες βιβλιογραφία ρωγμών για να τεκμηριώσεις. Αυτό θα είναι κ το παραδοτέο σου εφόσον θέλει low cost προσέγγιση.

Καλή συνέχεια!

  • Like 2
Δημοσιεύτηκε (edited)

συνδετήρες??  σίγουρα Φ6 - σίγουρα απόσταση 20 (παίζει και το ανά 25εκ)

δες από δημόσιο έργο του 1981 (από πρόσφατη αυτοψία μου -διαστάσεις κολώνας  80Χ40 πλαισίου συνολικού ανοίγματος 14,30μ )

1584526268_IMG_20210323_1740251.thumb.jpg.9c53580810e800e7af825d15bc180543.jpg

 

Edited by ΚΑΝΑ
  • Like 2
Δημοσιεύτηκε (edited)

@KidPadel το κτίριο έχει άδεια; υπάρχει η στατική μελέτη;

Έχε υπόψη σου, για να το πεις και στον πελάτη, ότι χωρίς στατική μελέτη δεν μπορεί να το ασφαλίσει για σεισμό.
Τώρα τι γίνεται αν η στατική μελέτη είναι ότι να'ναι, δεν γνωρίζω. Το πιθανότερο είναι να το εκμεταλλευτεί η ασφαλιστική για να μην αποζημιώσει.
Παρομοίως μπορεί να πει η ασφαλιστική ότι δεν το συντήρησες κύριος, τι να αποζημιώσω; - Αυτά όλα τα λύνει μια πλήρης μελέτη και ότι εργασίες προκύψουν από αυτή.
 

Το 1 νομίζω είναι κατ' εντολή του ιδιοκτήτη, δλδ επιλέγει αν θέλει επαναφορά στην αρχική κατάσταση απλώς ή ενίσχυση για να το φέρει στα σημερινά δεδομένα. Θέλει τσεκάρισμα στον ΚΑΝΕΠΕ αυτό.

Edited by zazeng
  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε
53 λεπτά πριν, ΚΑΝΑ said:

συνδετήρες??  σίγουρα Φ6 - σίγουρα απόσταση 20 (παίζει και το ανά 25εκ)

και σίγουρα ανοιχτοί !!

Φωτογραφία για σεμινάριο..

Δημοσιεύτηκε

Για να θέλει κάποιος να το αγοράσει σε αυτήν την κατάσταση υποθέτω ότι μάλλον το βρίσκει σε τιμή ευκαιρίας ή είναι τίποτα οικογενειακό κλπ. Εκτιμώ ότι για οικονομικούς λόγους  δεν θα θέλει να πάει σε ενίσχυση αν και είναι σίγουρο σχεδόν ότι χρειάζεται λόγω διάβρωσης οπλισμού και όχι μόνο. Αυτά τεκμηριώνοναι απο μελέτη και όχι οπτικά, διαδικασία την οποία πιθανόν θεωρεί ασήμαντη και το κόστος περιττό (μακάρι να αποτελεί εξαίρεση).

Προετοίμασε τον για το κόστος των επισκευών όπως γίνονται στο 99% των περιπτώσεων (αναστολέας διάβρωσης-επισκευαστικό) και την αβεβαιότητα της ανθεκτικότητας τους στο χρόνο και ρώτα τον αν έχει αρκετά χρήματα για να τις ξαναπληρώσει σε 5 χρόνια, για ένα κτήριο ήδη 44 χρόνων δίπλα στη θάλασσα.

 

  • Like 1
  • Upvote 2
Δημοσιεύτηκε

Σε απόσταση 100μ από την θάλασσα υπάρχουν σίγουρα χλωριόντα. Οι αναστολείς διάβρωσης όχι μόνο δεν θα έχουν αντοχή αλλά είναι πάρα πολύ πιθανό να δημιουργήσουν συνθήκες άρχουσας ανόδου και να επιταχύνουν την διάβρωση σε σημεία όπου ακόμη δεν έχει φτάσει. Θέλει οπωσδήποτε καθοδική προστασία. Προφανώς χρειάζονται εργαστηριακά για το σκυρόδεμα (χλωριόντα, ph, υγρασία, ενεργή διάβρωση) και για τον χάλυβα. Αν ο χάλυβας έχει χάσει την ολκιμότητα του προφανώς θέλει ενίσχυση. Το κτίριο έχει σημαντικά θέματα. Το υποστύλωμα στην πρώτη φωτογραφία δείχνει ότι η οξείδωση έχει επεκταθεί και στον κόμβο. Στην δοκό ήδη υπάρχει θέμα στο εφελκυόμενο πέλμα και επεκτείνεται επίσης στον κόμβο. Στον πρόβολο του τελευταίου ορόφου υπάρχουν άλατα και φουλ ξεφλούδισμα των χρωμάτων: προφανέστατα είναι όλα μούσκεμα αφού δεν θα υπάρχει υγρομόνωση. Αυτά τα χαμηλά στηθαία (ή ότι τελοσπάντων είναι) δημιουργούν κοντά υποστυλώματα.

  • Like 2
  • Upvote 2
Δημοσιεύτηκε (edited)

θα συμφωνήσω με τον pirsogiannis  απαιτούνται εργαστηριακοί έλεγχοι  για  να  δεις σε  τι  κατάσταση  είναι  το  σκυρόδεμα  το ph  και σε  τι  βάθος αλλα  και  την κατάσταση  των  οπλισμών  , τον  ρυθμό  διάβρωσης  αυτών   , δεν  είναι  θέμα  μόνο  ΚΑΝ.ΕΠΕ  και  ενισχύσεων. Γενικά  την  δεκαετία  του  1970  που  κατασκευάστηκε  αυτό   έχει  πολλά  προβλήματα, Είναι  ένα  πρόβλημα  που  θα  πρέπει  να  διδάσκεται  στα  πολυτεχνεία  για  2-3 η  και τέσσερα   εξάμηνα  μάζι  με  τις  λύσεις και  θα  το  διαχειριστεί  την  επόμενη  50  ετια  η  τεχνική  κοινότητα  της  Ελλάδος  ,  ουσιαστικά  στις  παραθαλάσσιες  περιοχές  τα  2/3  των  παλιών  κτιρίων  έχουν θέμα . Αλλά  το πρόβλημα είναι  τεράστιο διότι όταν   ο  σεισμός  προξενήσει τάνυση  στον   διαβρωμένο  και  χωρίς  συνάφεια οπλισμό   αυτός δεν  θα  αναπτύξει  ούτε  το 1/5-1/6  της  μέγιστης  επιτρεπόμενης  εφελκυστικής τάσης   που  για st I  είναι  πολύ  μικρή . Εάν κλείσεις την διάβρωση μέσα  με  ένα μανδύα σε  10  χρόνια το  πρόβλημα  θα  μεταφερθεί  στον μανδύα  και  εσύ  θα  πρέπει  να  αποζημιώσεις  τον ιδιοκτήτη . Καθοδική προστασία αλλά  για  πόσο έχει  και  αυτή ημερομηνία λήξης . Μελέτη  Μελέτη Μελέτη !!!  Και με όλα αυτά αρχίζω  να γλυκοκοιτάζω την πέτρα !!!! δίοτι για να  μειωθεί  το πρόβλημα πρέπει  να αλλάξει  η τεχνολογία κατασκεύης χάλυβα και ο  κανονισμός . 

Edited by loser
  • Like 3
  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε (edited)

Καθοδική προστασία min εγγύση τα 20 έτη. (όχι δεν είμαι έμπορος ανοδίων:grin:). Συμφωνούμε σε όλα @loser. Φέρουσα τοιχοποιία, υπερστατική πολλές φορές, και στην χώρα μας σε περιοχές χαμηλής σεισμικότητας έχει αποδείξει πολλααααά πράγματα αιώνες τώρα. Ωστόσο έχει κι αυτή τους περιορισμούς της:μικρά ανοίγματα και λίγοι όροφοι όπου υπάρχουν σεισμοί. Η οξείδωση του οπλισμού και η συντήρηση του σκυροδέματος θα μας απασχολήσει τις επόμενες δεκαετίες. Επί Ομπάμα (νομίζω το έχω ξαναγράψει) έγινε μια τεράστια μελέτη που έδειξε ότι πρόκειται η αμερικάνικη οικονομία να πληγεί τα επόμενα χρόνια από αυτό το θέμα, οξείδωση οπλισμού, ήδη υπάρχει τεράστιο θέμα στην Αμερική με τις γέφυρες. Πάντως όπλα στην φαρέτρα μας καταρχήν η τεχνολογία των υλικών μας έχει δώσει και για νέα και για υφιστάμενα κτίρια. Το θέμα είναι ότι στην Ελλάδα κυρίως πρέπει να αλλάξουμε λογική. Στα παραθαλάσσια πας σε ελέγχους (συνοπτικά τους είπαμε) και σε καθοδική. Δεν υπάρχει (ειδικά εκεί) ναι μεν αλλά. 

Edited by pirsogiannis
  • Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.