Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Ανέγερση οικοδομής με οικοδομική άδεια το 1994. Σύμφωνα με την πράξη εφαρμογής (κυρωμένη από 1997) το τοπογραφικό και συμβόλαιο όλα καλά ως προς τις αποστάσεις από όριο και Δ. Ούτε υπήρχε κάποια παράβαση ως προς τη θέση του κτιρίου. Όλα ήταν σύμφωνα με την άδεια.

Το 2015 μετά την έκδοση τελεσίδικης απόφασης επί αγωγής του ομόρου ιδιοκτήτη (την οποία κέρδισε) το όριο μετατοπίζεται με αποτέλεσμα το κτίριο να  απέχει μόλις 1 μέτρο από όριο. Τίθεται θέμα αυθαιρεσίας λόγω της νέας κατάστασης? Ή μηπως επειδή η άδεια στηρίχθηκε σε κυρωμένη ΠΕ δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα?

Δημοσιεύτηκε

- πότε ειχε εκδοθει η ΟΑ;

- Η μετατοπιση των οριων σημαινει και μειωση του εμβαδού;

Να δουμε λιγο το αρθρο 110..

 

 

Δημοσιεύτηκε
2 λεπτά πριν, dimitris GM said:

- πότε ειχε εκδοθει η ΟΑ;

- Η μετατοπιση των οριων σημαινει και μειωση του εμβαδού;

Να δουμε λιγο το αρθρο 110..

 

 

η άδεια είναι του 1992. Μειώθηκε το εμβαδόν αλλά δεν επηρεάζει τα τετραγωνικα της οικοδομής γιατί υπάρχει υπόλοιπο δόμησης. Μόνον την απόσταση από το όριο

Δημοσιεύτηκε (edited)

Είναι λίγο κομπλικέ το ζήτημα κι αν συνεχίσει κάποιος να το κυνηγά δικαστικά μπορούν να προκύψουν διάφορα….

 

Από ανάκληση της Άδειας που έχει εκδοθεί μέχρι και τίποτα

Ακόμα όμως και σε ανάκληση ή ακύρωση της Οικοδομικής άδειας ο ιδιοκτήτης μπορεί να μεταθέσει την ευθύνη αν όχι όλη το 50% και στην Πολεοδομία που την είχε εγκρίνει.

Πιθανά για αυτό δεν έγινε με αυτόματες διαδικασίες έως τώρα…

 

Εγώ καλού κακού ως Μηχανικός όμως και όχι ως δικηγόρος θα συνιστούσα στην ιδιοκτήτη να κάνει υπαγωγή το ακίνητο στον 4495 και να καταγράψει τις όποιες παραβάσεις έχει σήμερα με την εν ισχύ τελεσίδικη απόφαση για τα όρια της ιδιοκτησίας του και θα ανέβαζα το σχετικό τοπογραφικό.

Θα επιδίωκα δε και έλεγχο αυτή της υπαγωγής από ΣΥΠΟΘΑ για μεγαλύτερη εξασφάλιση.

Γενικά χρίζει λεπτών και στοχευμένων κινήσεων η όλη κατάσταση εκεί….

Διότι ο καβγάς (για να τρέχουν αρκετά χρόνια σε δικαστήρια) δεν θα ξεκίνησε κατά λάθος ή αυτό ήταν όλο και τέλος….

Edited by Didonis
Δημοσιεύτηκε (edited)

Εκδοθηκε αδεια το 1992, πριν την κυρωση της ΠΕ

Κυρωση της ΠΕ εγινε το 1997

Αρα, εβγαλε αδεια -μαλλον  - με εκεινη την εγκ. 6  106...

....καλη μεν....να δοσει λυσεις ηθελε, αλλά μετααααα "προεκυψε" το προβλημα...

τεσπα

δξ γιατι δεν δεχτηκε το δικαστηριο οτι η κυρωση της ΠΕ αποτελει πρωτοτυπο τιτλο κυριοτητας

και δεν επιδικασε "αποζημιωση"...

Παντως, εχεις μια "αυθαιρεσια",  αλλα εχεις νομιμη, σε ισχύ,  αδεια

και δεν ξεγελασες την υπηρεσια αφου προσκομισες τιτλο της ΠΕ.

Θεωρω οτι πας στην μειωση του 110 [με καλη πιστη και χωρις προθεσηπρος την Υπηρεσια]

 

[θα μας πει καποιος συναδελφος]

καλησπερα Κωνσταντινε

Edited by Pavlos33
Δημοσιεύτηκε

Δημήτρη η εφαρμογή του άρθρου 110 γίνεται όταν η άδεια έχει ανακληθεί. Αν εννοείς να πάει ο ιδιοκτήτης και να αιτηθεί ο ίδιος ανάκληση της Ο.Α νομίζω ότι ισχύει αυτό που αναφέρει και ο Κώστας παραπάνω. Η κατάσταση γίνεται επικίνδυνη με απρόβλεπτες συνέπειες. Προσωπικά, θεωρώ την αντιμετώπιση που προτείνει ο Κώστας λογική και εφαρμόσιμη. Στην ουσία η υπαγωγή θα αφορά μόνο την παραβίαση Δ που προέκυψε λόγω της νέας κατάστασης του οικοπέδου εξαιτίας του μετατοπισμένου πλάγιου ορίου δυνάμει της εφαρμογής δικαστικής απόφασης. Βεβαίως και το δικό μου ερώτημα παραμένει για το πως ακριβώς το δικαστήριο αποφάσισε να αγνοήσει την μεταγεγραμμένη πράξη εφαρμογής η οποία επέχει θέση οριστικού τίτλου για τα οικόπεδα και να αποφανθεί την διαφοροποίηση των ορίων. Μετά την εφαρμογή της δικαστικής απόφασης τι γίνεται με τα δυο αυτά οικόπεδα και την πράξη εφαρμογής; Θα πρέπει να συνταχθεί κάποια διορθωτική σημειακή πράξη για τα δυο αυτά οικόπεδα;

Δημοσιεύτηκε

Το Δικαστήριο δέχθηκε τακτική χρησικτησια υπερ του ομορου (10 χρόνια νομη μετά την κύρωση και μεταγεγραμμενο συμβολαιο)

Κι εμένα μου έκανε εντύπωση αλλα έτσι έγινε δυστυχώς...

Και το ζήτημα μπορεί να είναι γενικότερο, δλδ κατά πόσο μια οικοδομη ανεγείρεται μετά από αδεια νομιμοτατα μετά από χρόνια λόγω αλλαγής των πραγμάτων (κυρίως διαφορα κτηματικη)  μπορεί να θεωρηθεί αυθαίρετη.  Και καλά όσο υπάρχει τακτοποίηση αλλά εάν κάποια στιγμή στο μέλλον σταματήσουν οι τακτοποιησεις τι γίνεται??

Δημοσιεύτηκε

Η άδεια εκδόθηκε νομίμως με βάση τα προσκομισθέντα στοιχεία με ευθύνη μελετήτή μηχανικού, ο οποίος όμως πάνω στο τοπογραφικό είχε την δήλωση υλοποίησης ορίων από τον ιδιοκτήτη, ο οποίος φέρει και την αποκλειστική ευθύνη για τα όρια του οικοπέδου του. Επομένως, αν τα όρια αυτά αποδείχθηκε εκ των υστέρων, ότι δεν ήταν σωστά, η Υπηρεσία μπορεί κάλλιστα να ισχυριστεί υποβολή ψευδών στοιχείων και να ανακαλέσει την άδεια χωρίς αποδοχή δικής της υπαιτιότητας. Για αυτό ο συνάδελφος παραπάνω συστήνει λεπτούς χειρισμούς. Δεν θυμάμαι αν κάπου αναγράφεται στη νομοθεσία, εαν υπάρχει χρόνος παραγραφής ανάκλησης μιας οικοδομικής άδειας ακόμη και αν είχαν υποβληθεί ψευδή στοιχεία. Πάντως μια υπαγωγή τώρα που μπορεί μοιάζει σαν την πιο γρήγορη και ανώδυνη λύση αποκατάστασης της νομιμότητας του ακινήτου.

Δημοσιεύτηκε

σωστα,

το 110 δεν "χωραει"

Επομενως, οπως ειπε και ο Παυλος

"Πάντως μια υπαγωγή τώρα που μπορεί μοιάζει σαν την πιο γρήγορη και ανώδυνη λύση αποκατάστασης της νομιμότητας του ακινήτου. "

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.