Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Έχει σημασία αν τα άλογα ήταν φορτωμένα ή χωρίς φορτίο???

Δημοσιεύτηκε (edited)

υπαρχουν σημερα "αλογα" που περνανε απο τον αγροτικο αυτο δρομο και ψαχνεις το πλατος;;;

 Εν τελει, αντι να ρωτας για αλογα, και δεν ρωτας για ΝΤΑΤΣΟΥΝ ή τρακτερ;;;

Κανε λοιπον μια ευθεια ερωτηση, με βαση

ποιός εχει, τί έχει, ποιος διερχεται, απο πότε, τι γραφουν τα συμβολαια...

και πού διαφωνείτε

και τα λεμε

 

 

Edited by dimitris GM
Δημοσιεύτηκε
10 ώρες πριν, Ταρναρης Γιώργος said:

Πόσα μέτρα πρέπει να αφήσει γείτονας για αγροτικό δρόμο ....

Έτσι που το γράφεις δεν υπάρχει πρέπει....

Οπότε ας αφήσει 12 μέτρα...... 

  • Like 1
Δημοσιεύτηκε
12 ώρες πριν, Ταρναρης Γιώργος said:

Πόσα μέτρα πρέπει να αφήσει γείτονας για αγροτικό δρόμο πού περνούσαν κάποτε άλογα φορτωμένα...

Θέλει να βάλει συρματοπλεγμα...;;;

0 (μηδέν μέτρα). Αν κάποιος επιθυμεί τη διαπλάτυνση του δρόμου, ας την πληρώσει

2 ώρες πριν, Bill22 said:

Έχει σημασία αν τα άλογα ήταν φορτωμένα ή χωρίς φορτίο???

Ναι, γιατί με το πλαϊνό φορτίο αυξάνεται το πλάτος...

Δημοσιεύτηκε
8 λεπτά πριν, tetris said:

0 (μηδέν μέτρα). ...

τσιγκούνης μου βγήκες..... 😄

 

(και σχετικά με μονάδα πλάτους με βάση τα άλογα υπάρχει ολόκληρη βιβλιογραφία που ακόμα και η ΝΑΣΑ το διαστημικό λεωφορείο το πλάτος τους είχε μια σχέση με αυτό διότι και οι πρώτες σιδηροδρομικές γραμμές στην χάραξη τους είχαν κάτι ανάλογο)

Δημοσιεύτηκε

Τσιγκούνης.....😄

 

κι εδω το πλάτος για τα καπούλια 2 αλόγων... απο Αρχαία Ρώμη .....

 

 

 

Παράθεση

 

Γιατί οι σιδηροδρομικές γραμμές έχουν αυτό το εύρος;

Η απόσταση ανάμεσα στις δύο ράγες των σιδηροδρομικών γραμμών στις ΗΠΑ είναι 4 πόδια και 8,5 ίντσες (143,5 cm). Μάλλον παράξενος αριθμός. Γιατί άραγε έχει επιλεγεί το συγκεκριμένο διάκενο;

Διότι ο σιδηρόδρομος στις ΗΠΑ κατασκευάστηκε με τον τρόπο που είχε κατασκευαστεί ο σιδηρόδρομος στην Αγγλία, από Αγγλους μηχανικούς που μετανάστευσαν, και οι οποίοι θεώρησαν ότι θα ήταν καλή σκέψη, επειδή θα επέτρεπε να χρησιμοποιηθούν υπάρχουσες ατμομηχανές από την Αγγλία.

Και τότε, γιατί οι Αγγλοι κατασκεύασαν τις ατμομηχανές τους έτσι; Διότι οι πρώτες σιδηροδρομικές γραμμές κατασκευάστηκαν από τους ίδιους μηχανικούς που κατασκεύαζαν τραμ, στο οποίο χρησιμοποιούσαν ήδη το συγκεκριμένο διάκενο.

Kαι γιατί αυτό το διάκενο στο τραμ; Διότι οι κατασκευαστές του τραμ ήταν και κατασκευαστές αμαξών, που χρησιμοποιούσαν τα ίδια εργαλεία και τις ίδιες μεθόδους.

Και γιατί οι άμαξες έχουν αυτό το διάκενο; Διότι, παντού στην Ευρώπη, και στην Αγγλία, οι δρόμοι είχαν λούκια για τους τροχούς των αμαξών και ένα διαφορετικό διάκενο θα προκαλούσε διαρκώς βλάβες στους άξονες.

Και γιατί τα λούκια απέχουν τόσο μεταξύ τους; Διότι οι πρώτες μεγάλες οδοί στην Ευρώπη είχαν κατασκευαστεί από τους Ρωμαίους, με σκοπό να μετακινούνται εύκολα οι λεγεώνες τους. Οι πρώτες άμαξες ήταν οι πολεμικές άμαξες των Ρωμαίων. Οι άμαξες αυτές ήταν ιππήλατες: τις τραβούσαν δύο άλογα, τα οποία κάλπαζαν δίπλα-δίπλα και έπρεπε να απέχουν μεταξύ τους, ούτως ώστε το ένα άλογο να μην ενοχλεί το άλλο κατά τον καλπασμό. Προκειμένου να εξασφαλίζεται η σταθερότητα της άμαξας, οι τροχοί δεν έπρεπε να είναι ευθυγραμμισμένοι με τα ίχνη των αλόγων, ενώ δεν έπρεπε να είναι και πολύ απομακρυσμένοι, έτσι ώστε να αποτρέπονται τα ατυχήματα κατά την διασταύρωση δύο αμαξών στην ίδια οδό.

Ιδού λοιπόν η απάντηση στο αρχικό μας ερώτημα! Το διάκενο στις ράγες των Αμερικανικών σιδηροδρόμων εξηγείται, αφού 2.000 χρόνια νωρίτερα, σε μιαν άλλη ήπειρο, οι ρωμαϊκές άμαξες κατασκευάζονταν ανάλογα με το φάρδος που έχουν τα καπούλια δύο αλόγων.

Και τώρα, το κερασάκι στην τούρτα: Υπάρχει και μια προέκταση αυτής της ιστορίας με το διάκενο στις ράγες και τα καπούλια των αλόγων. Αν δει κανείς το Αμερικανικό διαστημικό λεωφορείο στην εξέδρα εκτόξευσής του,μπορεί να παρατηρήσει δύο πλευρικές δεξαμενές καυσίμων που είναι στηριγμένες εκατέρωθεν της κεντρικής δεξαμενής. Η εταιρεία Thiokol κατασκευάζει αυτές τις δεξαμενές στο εργοστάσιό της στην Γιούτα. Θα ήθελαν να τις κάνουν μεγαλύτερες, αλλά οι δεξαμενές αποστέλλονται σιδηροδρομικώς στο σημείο εκτόξευσης. Η σιδηροδρομική γραμμή μεταξύ του εργοστασίου και του Ακρωτηρίου Κανάβεραλ περνά από μια σήραγγα, κάτω από τα Βραχώδη Όρη. Αυτή η σήραγγα περιορίζει το μέγεθος των δεξαμενών στο πλάτος που έχουν τα καπούλια δύο αλόγων.Έτσι, το πλέον εξελιγμένο μεταφορικό μέσον του κόσμου, το διαστημικό λεωφορείο, εξαρτάται από το φάρδος των οπισθίων του αλόγου. Οι τεχνικές προδιαγραφές και η γραφειοκρατία είναι αθάνατες!

Επομένως, την επόμενη φορά που θα βρεθείτε να κρατάτε στα χέρια σας παράξενες προδιαγραφές και θα αναρωτιέστε ποια οπίσθια τις επινόησαν, θα έχετε θέσει το σωστό ερώτημα...

 

 

  • Upvote 2
Δημοσιεύτηκε

Γενικά στους υπάρχοντες αγροτικούς δρόμους, το πλάτος τους εξαρτάται απο το πόσο τμήμα έχει συμφωνηθεί απο όλους τους ιδιοκτήτες να παραχωρήσουν μπροστά απο την ιδιοκτησία τους.

Παλιά, κατά το ζευγάρισμα με άλογα και κάρα ήταν αναγκαία περίπου 2-2,5 μέτρα για να κάνουν αναστροφή χειροκίνητο αλέτρι και άλογο.

Σήμερα επειδή κυριαρχούν τα (θηριώδη) τρακτέρ με τα αλέτρια, για τον ίδιο λόγο απαιτούνται 4-5μ.    

  • Upvote 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.