Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Από την στιγμή που έχεις στην κατοχή σου κάποιο είδος αναλογικού χάρτη, πως τον αξιοποιείς για να ανακτήσεις τις επιθυμητές πληροφορίες?

 

-Συγκεκριμένα με ενδιαφέρει να μπορώ να μπορώ χαράξω τα όρια οικισμών, ώστε να μπορώ να βγάλω πόρισμα για το κατά πόσο ένα οικόπεδο βρίσκεται εντός ή εκτός οικισμού.

 

-Επιπροσθέτως για την γραμμή αιγιαλού-παραλίας. Για να ελέγξεις κατά πόσο ένα παραθαλάσσιο ακίνητο απέχει τις αποστάσεις που έχουν οριστεί.

 

Ποία μέθοδος χρησιμοποιήται? Σκανάρισμα αναλογικού χάρτη, γεωαναφορά και τέλος ψηφιοποίηση ορίων οικισμών γραμμών αιγιαλού παραλίας?

 

Καλά τα λέω, ή χρηιμοποιούνται τελείως διαφορετικές μεθόδοι προσδιορισμού των όσων αναφέρω?

Δημοσιεύτηκε

Γενική ερώτηση, γενική απάντηση:

 

Τα όρια οικισμών, αιγιαλός - παραλία, είναι θεσμικά όρια. Και δεν έχω δει γενικούς χάρτες που να έχουν τέτοια πράγματα, πλην ίσως από χάρτες πρόσφατων ΣΧΟΟΑΠ/ΓΠΣ, που και πάλι, με τον αιγιαλό - παραλία δεν πολυασχολούνται (δεν βολεύουν οι κλίμακες).

 

Πάντως, ναι, αν υποθέσουμε ότι έχεις χάρτες αποφάσεων νομαρχών με οριοθετήσεις, μπορείς να τα γεωαναφέρεις ή να τα τεντώσεις (rubbersheet) πάνω σε σωστά γεωαναφερμένα διαγράμματα ΓΥΣ απ' όπου και συνήθως παρήγοντο (οπότε έχεις ορατά σημεία εξάρτησης) και στη συνέχεια να τα αντιγράψεις. Εννοείται ότι δεν έχεις ακρίβεια παρά μια χονδροειδή προσέγγιση. Καλύτερη δουλειά γίνεται με αυτοψία, ειδικά αν έχεις προβλήματα με οικόπεδο κοντά στα όρια του οικισμού. Αν δεν είναι η δουλειά σου αυτή, προτίμησε να πας σε έναν τοπικό συνάδελφο που μάλλον τα έχει ήδη περασμένα σωστά τα όρια και θα στο ξεμπερδέψει τσάκα τσάκα. Εγώ αυτό κάνω στο 100% των περιπτώσεων.

 

Τα διαγράμματα καθορισμού αιγιαλού - παραλίας είναι αλλουνού παππά ευαγγέλιο. Μπορεί να σου κάτσουν πιο εύκολα δεδομένου ότι τα πρόσφατα συνοδεύονται από πίνακα συντεταγμένων.

Δημοσιεύτηκε

Τα όρια οικισμών καθορίζονται με βάση τοπογραφικά σταθερά που αναφέρονται στην αντίστοιχη απόφαση. Επομένως, ο προσδιορισμός των ορίων σε ψηφιακό υπόβαθρο μπορεί να γίνει με τον προσδιορισμό των τοπογραφικών στοιχείων στο υπόβαθρο αυτό και τη σχεδίαση του ορίου. Επικουρικά, και με τη μέθοδο που περιγράφει ο Paz αλλά θα έχεις και ανοχές.

 

Ο αιγιαλός και παραλία καθορίζονται, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, με συντεταγμένες οι οποίες παλαιότερα ήταν σε ΗΑΤΤ και πρόσφατα σε ΕΓΣΑ87. Επομένως, προσδιορίζεις τις θέσεις των σημείων αυτών (με μετατροπή αν είναι σε ΗΑΤΤ) στο ψηφιακό σου υπόβαθρο και έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.