Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε (edited)

Αν και μη ηλεκτρολόγος καταλαβαίνω πως εννοεί κάποιο μάθημα "συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας" όπου βάζεις σε ένα μεγάλο νοητό πίνακα τα διαθέσιμα εργοστάσια και αναβοσβήνεις το διακόπτη του καθενός μέχρι προσφορά και ζήτηση να συμπέσουν.. Στην πράξη ο πίνακας μπορεί να είναι και πραγματικός και να δίνει αυτόματα σήμα στις μονάδες πόσο δυνατά να ρυθμίσουν τις μηχανές! δηλαδή πόσο να ανοίξουν οι κάνουλες στα υδροηλεκτρικά κλπ..

Είχα πάει με το σχολείο επίσκεψη σε φράγμα και είδα το κέντρο ελέγχου που κάλυπτε όλη την περιοχή εξυπηρέτησης, αλλά και στο κεντρικό κέντρο ελέγχου της ΔΕΗ που τα ελέγχει όλα.

Παράλληλα παίζει και θέμα τιμών δηλαδή και ποιος συνδυασμός είναι συμφερότερος από απόψεως κόστους.

Edited by georgios_m
Δημοσιεύτηκε (edited)

Απάντηση προς τον φίλο Κωνσταντίνο:
Όχι είναι η ανάγκη να βάζουν σε λειτουργία και να βγάζουν εκτός τις επικουρικές μονάδες παραγωγής, όταν το φορτίο δεν ακολουθεί μια σταθερή κατανάλωση ισχύος. Με το χρηματιστήριο ενέργειας δεν ξέρω τι παίζει να σου πω την αλήθεια, δεν με ένοιαξε ποτέ, αλλά κάπου θα παίζει και αυτό ρόλο (μικρό αλλά υπαρκτό) στην ένταξη  και παραγωγή της εκάστοτε μονάδας...

Απάντηση προς τον φίλο Γιώργο:
Υπάρχουν οι μονάδες βάσης, οι οποίες παράγουν σταθερή ισχύ ανεξάρτητα από τις διακυμάνσεις του φορτίου και προφανώς πρόκειται για μη ΑΠΕ. Οι μονάδες αυτές αποτελούν τον σκελετό του συστήματος και αν δεν απατώμαι δε σβήνουν ποτέ.
Υπάρχουν και οι ρυθμίζουσες μονάδες οι οποίες ανάλογα τις διακυμάνσεις του φορτίου (οι οποίες διακυμάνσεις <<αντανακλώνται>> στη συχνότητα των στρεφόμενων γεννητριών) ρυθμίζουν την παραγόμενη ισχύ τους ώστε συνολικά η παραγόμενη ισχύς από όλες τις μονάδες να ισούται με την απορροφώμενη από το συνολικό φορτίο. Οι ρυθμίζουσες μονάδες αποτελούν τους μύες του συστήματος.
Τώρα, για να μπουν μέσα στην παραγωγή ολόκληρα εξτρά εργοστάσια, πάει να πει πως υπάρχει αρκετά απότομη και μη προβλεφθείσα αύξηση του φορτίου.

Edited by Τρελός Επιστήμων
Δημοσιεύτηκε (edited)

Φίλε @Τρελός Επιστήμων

1) Στο φαινόμενο της αύξησης του λιγνίτη έστω και μια μέρα, που παρατηρεί ο αρθρογράφος, παρεμβάλλεται αστάθμητος εμπορικός παράγοντας. Δεν έχουμε LNG τώρα. Το LNG όμως αποτελεί τη βάση λειτουργίας του ενεργειακού συστήματος της χώρας (50%) και δεν το παράγουμε εμείς. Αντί λοιπόν να μας απασχολεί αυτό, μας απασχολεί η στιγμιαία αύξηση του λιγνίτη ο οποίος δεν αποτελεί πλέον τη βάση παραγωγής της ηλεκτρενέργειας στη χώρα (6-13 % ετησίως).

2) Αναπτύσσεται η δυνατότητα αποταμίευσης ενέργειας με ευρωπαϊκές και εγχώριες χρηματοδοτήσεις (μπαταρίες, αντλησιοταμίευση και υβριδικά) από ιδιωτικά επενδυτικά συμφέροντα, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο. Οπότε δεν μπαίνουν στο σύστημα με προτεραιότητα αλλά ως σταθμοί παραγωγής. Οι αιτήσεις που υπάρχουν είναι άνω τον 8000 MW και η ΡΑΕ έχει ήδη αδειοδοτήσει τη μισή ισχύ. 

3) Υπάρχουν κι άλλα ήδη ενεργειακής αποταμίευσης που δεν έχουν μπει ακόμη στο παιγνίδι, ούτε καν είναι ευρέως γνωστά. 

4) Στα πλαίσια των γενικών εμπορικών κανόνων της οικονομίας της Ε.Ε, η διαθεσιμότητα της ζητούμενης ονομαστικής ισχύος είναι ημερήσια και στηρίζεται στη βάση προσφορών και ΟΤΣ, πράγμα το οποίο οδηγεί σε αύξηση της τιμής του ρεύματος για τον καταναλωτή.

5) Ο λιγνίτης ναι μεν είναι βρώμικος, αλλά είναι δικός μας, κατάδικός μας. και ενώ υπάρχουν μέθοδοι αξιοποίησής του, που τον φέρνουν στο επίπεδο του LNG, η ακόμη στο επίπεδο των ΑΠΕ (!), δεν έχουν καν αποτιμηθεί. 

Συνεπώς, ακούμε Deutsche Welle. Να δω πότε θ' αλλάξουμε συχνότητα να πιάσουμε λίγο Ελλάδα.

  

Edited by Konstantinos IB
Δημοσιεύτηκε

Καταλαβαίνω τι λες. Άρα με βάση τη δικιά σου αρίθμηση:

1) Καίμε κυρίως αέριο το οποίο αγοράζουμε. Ναι, έτσι είναι. Λεφτά πετάμε, από τη στιγμή που θα μπορούσαμε να καίμε λιγνίτη. Δε γίνεται αλλιώς, όσο είμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό γίνεται με βάση το επιχείρημα πως πρέπει να ξεφύγουμε άμεσα από το λιγνίτη, λόγω εκπομπών CO2. Η θα έχουμε χρήματα ή θα έχουμε ατμόσφαιρα. Έτσι δεν είναι; Και εδώ κολλάει η 5η παρατήρησή σου.

5) Ο λιγνίτης μόνο μέσω της καύσης παράγει ενέργεια. Ποιες είναι οι μέθοδοι που τον φέρνουν στο επίπεδο του LNG ή των ΑΠΕ; Ρωτάω για να μάθω πράγματα που δε γνωρίζω, όχι για να το παίξω ιστορίας.

2) Ναι, η αποθήκευση ηλ. ενέργειας σε μπαταρίες και μέσω αντλησιοταμίευσης βαδίζει με αργά βήματα και να σου πω και τη γνώμη μου θα αργήσει να αποκτήσει αξιόλογες επιδόσεις. Καταρχάς έργα αντλησιοταμίευσης, πόσα, που και με τι λεφτά να γίνουν. Κατά δεύτερον οι μπαταρίες ούτε τέλειες είναι ακόμα, ούτε φθηνές.

3) Από τα άλλα είδη αποθήκευσης, μόνο το υδρογόνο γνωρίζω το οποίο βρίσκεται πράγματι σε πειραματικό επίπεδο (κυψέλες υδρογόνου). Υπάρχει και τίποτε άλλο;

4) Μάλιστα. Αυτό που δεν κατάλαβα είναι πως οδηγεί σε αύξηση της τιμής για τον καταναλωτή.

Κώστα, Αποστόλης λέγομαι. Μου αρέσουν οι συζητήσεις σε τέτοια θέματα, για αυτό με βλέπεις που ρωτάω.

Δημοσιεύτηκε (edited)

Χρόνια πολλά Αποστόλη.

Με παραξένεψε η αναφορά σου στο Πολυτεχνείο γιατί αυτό εξ' ορισμού έχει άλλο ρόλο. Για την τρέχουσα κατάσταση της αγοράς ενέργειας οφείλουμε να ενημερωνόμαστε μόνοι μας διότι οι εξελίξεις τρέχουν.  

Όλα τα κράτη της Ε.Ε. είναι "φιλελέ". Δλδ δεν είναι τεχνικά υπεύθυνα τα ίδια για την ανάπτυξη των ενεργειακών συστημάτων των χωρών τους. Ούτε η ΔΕΗ είναι κράτος, είναι κρατική Α.Ε, τουτέστιν αυτοτροφοδοτείται από τα κέρδη της. Αφού λοιπόν την αποταμίευση ενέργειας την αναλαμβάνουν ιδιώτες που τους επιδοτεί η Ε.Ε. εμείς γιατί φιλοσοφούμε; Αν μπορούν, αν δεν μπορούν, αν είναι εύκολο ή δεν είναι... 

Το μόνο που πρέπει να κάνει το ελληνικό κράτος Α.Ε είναι να θέσει ένα νομοθετικό πλαίσιο που να ρυθμίζει τον τρόπο που θα αγοράζει το ρεύμα από τους σταθμούς αποταμίευσης. Να ξέρουν κι αυτοί οι άνθρωποι αν τους συμφέρει ή όχι η συγκεκριμένη επένδυση. Τόσο απλό. 

Η Ε.Ε. θέτει πλέον κυρίαρχους στόχους "ενεργειακής απεξάρτησης" απ' όλα τα εισαγόμενα καύσιμα. Αυτό σημαίνει ότι και το NG ήδη έχει αρχίσει να βλέπει "πόρτα". Το ελληνικό κράτος, αντιλαμβανόμενο εξ' αρχής κάποια πιθανή μελλοντική ενεργειακή κρίση, έχει δύο τρόπους προμήθειας αερίου, τους αγωγούς και το υγροποιημένο. Το ερώτημα λοιπόν είναι: Σε περίπτωση γενικευμένης ενεργειακής κρίσης αγωγών και LNG τι θα κάνουμε; Θα καίμε χαρτόκουτα, ή θα πάμε όλοι μαζί να κλάνουμε στη Ρεβυθούσα; Η απάντηση κι εδώ είναι απλή. Πρέπει να βρεθούν επενδυτές περιβαλλοντικής αξιοποίησης του λιγνίτη. Όσος τουλάχιστον συμφέρει να αξιοποιηθεί. Να πάρουμε έστω κάποιες προσφορές ρε αδερφέ, κάποιες προκοστολογήσεις αγοράς kWh. Τι το δύσκολο;

Για δική σου ενημέρωση λέξεις κλειδιά: "αποθήκευση ενέργειας από ΑΠΕ", "αεριοποίηση λιγνίτη", "δέσμευση CO2". Το θέμα έχει πλέον φτάσει στις διπλωματικές των τελειόφοιτων. 

Edited by Konstantinos IB
Δημοσιεύτηκε

Χρόνια πολλά Απόστολε και από μένα. Στη γενική λογική του σχεδιασμού αναφέρθηκα, όχι κυριολεκτικά πως αναβοσβήνουν ολόκληρα εργοστάσια 10 φορές την ημέρα! Εννοείται πως τεχνικοί λόγοι κρίνουν τη δυνατή ακρίβεια που μπορεί να υπάρχει στην ανταπόκριση των διακυμάνσεων και κάποιες αποφάσεις σίγουρα λαμβάνονται με βάση στατιστικές προβλέψεις. πχ έρχεται καύσωνας, βάλτε τα όλα στο φουλ και αγοράστε κι από τους γείτονες!

 

Δημοσιεύτηκε

Σας ευχαριστώ πολύ παιδιά! Καλό μήνα να έχουμε.
Μάλιστα, ΟΚ Κώστα καταλαβαίνω πως αναφέρεσαι στο τεχνοοικονομικό κομμάτι της παραγωγής. Δε γνωρίζω περί τούτου αλλά καταλαβαίνω τι λες. Τι να πω, άποψη δεν έχω χτίσει στο θέμα, αλλά ευχαριστώ για την ενημέρωση (αυτό με τη Ρεβυθούσα είναι όλα τα λεφτά).

Πράγματι αυτά τα πράγματα, καθότι αλλάζουν με ραγδαίους ρυθμούς (ό,τι γίνεται για το χρήμα τρέχει με ραγδαίους ρυθμούς), τα μαθαίνεις εκτός της ακαδημαϊκής κοινότητας που έχει μια κάποια αδράνεια στην ενημέρωση της γνώσης που μεταδίδει.

Δημοσιεύτηκε (edited)
5 ώρες πριν, Τρελός Επιστήμων said:

ευχαριστώ για την ενημέρωση

Εμείς είμαστε εδώ για να ενημερώνουμε πάντα καλόπιστα.

Μια πολύ καλή πηγή ενημέρωσης είναι η ιστοσελίδα του ΑΔΜΗΕ. Αν θα πας στα μηνιαία δελτία και στον Μάιο 2021 θα δεις ότι η συμμετοχή του λιγνίτη στο εθνικό μίγμα είναι 10% και στην πενταμηνία Ιανουάριος - Μάιος είναι 12%. Άρα λοιπόν προς τι το ημερήσιο 15%, που παραθέτει το άρθρο, εν μέσω καύσωνα, άπνοιας και έλλειψη LNG; Αυτές είναι οι "τρίχες".

On 30/6/2021 at 12:22 ΜΜ, Τρελός Επιστήμων said:

Αυτό που δεν κατάλαβα είναι πως οδηγεί σε αύξηση της τιμής για τον καταναλωτή.

Θα σου στείλω ιστοσελίδες στο pm μόλις ευκαιρήσω για να ενημερωθείς καλύτερα.

Την καλησπέρα μου κι από μένα και καλό μήνα.

Edited by Konstantinos IB

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.