Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ρέμα μέσα σε οικόπεδο...


Recommended Posts

4 λεπτά πριν, dimitris GM said:

θα ελεγξεις ολα οσα ειπε ο nbr

θα δεις και τις προηγουμενες συζητησεις -και τι "φαινεται" στην υπηρεσια.

και μετα

τα λεμε

 

 

Δεκτό...Ενημερωτικά, επειδή μου το αναφέρατε ως υποδειξη έχω διαβάσει και τα 2 τόπικ στο φόρουμ σχετικά με το ζήτημα, απλά δεν κατέληξα κάπου με σιγουρίμιά, γιαυτό και επανέφερα το θέμα...Όπως και να χει, ευχαριστώ και πάλι για υις απανυήσεις

Link to comment
Share on other sites

ολοι μας τις  εχουμε διαβασει απο "δυο φορες"...το ίδιο  με εσενα

  - δεν βγαλαμε -σαφες -συμπερασμα🙁

διοτι καθε περιπτωση εχει τα "δικα της"

 

Edited by dimitris GM
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Συγγνώμη γιατί στην πρόταση ...... "Δεξιά και αριστερά, από αυτές τις αντερίδες (που δημιουργούν αυτό το πλάτωμα του γηπέδου σου), οι ισοϋψείς σου είναι αρκετά πυκνές." .....έγραψα λοιπόν λανθασμένα την λέξη "αντερίδα" αντί της σωστής που είναι "αναβαθμίδες" (τα πρανιδάκια εννοώ).

Με αυτή την ευκαιρία το ξαναλέω : δεξιά και αριστερά από το μεσαίο "πλάτωμα" οι κλίσεις του εδάφους είναι μεγάλες. Προσοχή.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...
On 30/4/2019 at 11:15 ΠΜ, komati5 said:

Συνάδελφοι Χρόνια Πολλά! Γνωρίζει κάποιος αν σε ιδιοκτησία, που σε τίτλο αναφέρεται ως μία ιδιοκτησία, διέρχεται ρέμα τι συμβαίνει ;  Συνεχίζει να υφίσταται ως μία ιδιοκτησία; To ρέμα την χωρίζει σε δύο Ιδιοκτησίες; Δεν είναι οριοθετημένο ρέμα, εκτός Σχεδίου και εκτός Οικισμού το αγροτεμάχιο, μη άρτιο και μη οικοδομήσιμο. Το πρόβλημα είναι,πως πρέπει να δηλωθεί στο κτηματολόγιο; Τα ρέματα δεν ανήκουν σε κανέναν άρα πρέπει να αφαιρέσω την έκταση του ρέματος; και αν ναι με τι όρια αφού δεν υπάρχει οριοθέτηση;

τα ρέματα ανήκουν στους οικοπεδούχους το νερό που κυλάει είναι κοινό υπάρχει σχετική νομοθεσία  'οπως και δεν θεωρείται κατάτμηση 'οταν κόβει ένα κτήμα στην μέση

Link to comment
Share on other sites

Όπως έχει γραφεί και πιο πάνω, τα ρέματα είναι είτε είναι ιδιωτικά, είτε δημόσια, είτε αδέσποτα

Από το χαρακτηρισμό του θα κριθεί εάν δημιουργεί κατάτμηση ή όχι

Πληροφορίες περί αυτού, θα πάρεις από την αρμόδια Υπηρεσία της Π.Ε. 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Καλησπέρα.

Οικόπεδο εντός σχεδίου έχει ως όριο στην μία πλευρά του ρέμα. Στο όριο αυτό έχει κατασκευαστεί περιτείχιση. Το ρέμα αυτό δεν έχει οριοθετηθεί με κάποια απόφαση, απλά απεικονίζεται στο εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο ένταξης.

Εντός του οικοπέδου υπάρχει κτίσμα στο οποίο πρόκειται να εκτελεστούν εργασίες μετά από έκδοση οικοδομικής άδειας. 

 

Σύμφωνα με τον κτιριοδομικό του 1989, που δεν ισχύει πλέον, στα ρέµατα των οποίων οι οριογραµµές δεν είχαν καθοριστεί, η δόµηση επιτρεπόταν σε απόσταση >20μ από την οριογραµµή που θα οριζόταν προσωρινά από την πολεοδοµική υπηρεσία.

 

Σύμφωνα με το νεότερο κτιριοδομικό κανονισμό του 2023, δεν υπάρχει αναφορά σε απόσταση, αλλά σε δυνατότητα αδειοδότησης εργασιών χωρίς απαίτηση οριοθέτησης για τις ακόλουθες περιπτώσεις:  εργασίες άρσης επικινδυνότητας σε νομίμως υφιστάμενα κτίρια, άδεια αποπεράτωσης εργασιών σε νομίμως υφιστάμενα κτίρια με ολοκληρωμένο φέροντα οργανισμό, άδεια αλλαγής χρήσης, εφόσον η νέα χρήση επιτρέπεται στην περιοχή, εργασιών συντήρησης, επισκευής, ενεργειακής αναβάθμισης, διαρρυθμίσεων (πλήρης ανακαίνιση), εκσυγχρονισμού (εγκαταστάσεων) και στατικής ενίσχυσης σε κτίρια που ανεγέρθηκαν με νόμιμη άδεια κι εφόσον οι εργασίες περιορίζονται στο κέλυφος του υφιστάμενου κτιρίου και σε επαφή με αυτό και τέλος για εργασίες κατεδάφισης.

 

Στο Νόμο 4258/2014 περί υδατορεμάτων (με τον οποίο καταργήθηκε και ο κτιριοδομικός του 1989, όπως και ο προηγούμενος Νόμος 880/1979 ως προς το άρθρο 6 για υδατορέματα), υπάρχει αναφορά σε απόσταση δόμησης 10μ από γραμμές πλημμύρας για τις εντός σχεδίου περιοχές. Οι γραμμές πλημμύρας προκύπτουν από υδραυλική μελέτη.

 

Το ερώτημα είναι εάν η ζώνη αυτή των 10μ από τις γραμμές πλημμύρας ή παλαιότερα στην ζώνη των 20μ από την προσωρινή οριογραμμή, επιτρέπονται οι κατασκευές του άρθρου 17 του ΝΟΚ 'Κατασκευές και φυτεύσεις στους ακάλυπτους χώρους και περιφράξεις', όπου ειδικότερα στην παράγραφο 4 αναφέρεται: 

4. Μέσα στις ελάχιστες αποστάσεις Δ (3+0,10*H) ή δ (2,50+0,10*H) του υποχρεωτικού ακάλυπτου χώρου, εκτός όσων αναφέρονται σε άλλα άρθρα του παρόντος νόμου, επιτρέπονται:

α) Τοιχία για την αντιστήριξη πρανών, διαχωριστικοί τοίχοι μέγιστου ύψους ενάμισι (1,50) μ., τοίχοι ελεύθερης διάταξης που συμβάλλουν στη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου μέγιστου ύψους ενάμισι (1,50) μ., πεζούλια, βεράντες, διαμορφώσεις εισόδων (αυλόθυρες – πορτοσιές), φυτεύσεις, κουρ ανγκλαίζ (cours anglaises) συνολικού μήκους μικρότερου ή ίσου του 1/2 της όψης στην οποία αντιστοιχεί και μέχρι καθαρού πλάτους ενάμισι (1,50) μ., καθώς και στοιχεία εξυπηρέτησης (πάγκοι, τραπέζια), άθλησης και παιχνιδότοπων. Στην περίπτωση που οι διαχωριστικοί τοίχοι ή τοίχοι ελεύθερης διάταξης υπερβαίνουν το ενάμισι (1,50) μ. λόγω αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, τότε απαιτείται γνωμοδότηση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής. Οι εν λόγω κατασκευές δεν αποτελούν αφετηρία μέτρησης του πραγματοποιούμενου ύψους του κτιρίου.

β) Κατασκευές, όπως υπαίθριες σκάλες με τα πλατύσκαλά τους, πλατύσκαλα εισόδων, μηχανικά μέσα κάλυψης υψομετρικών διαφορών και κατασκευές για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία ή εμποδιζόμενων ατόμων. Οι παραπάνω κατασκευές δύνανται να κατασκευάζονται για τη σύνδεση των επιπέδων του ακάλυπτου χώρου, καθώς και για την πρόσβαση στους ισόγειους και υπόγειους χώρους του κτιρίου. Οι εν λόγω κατασκευές δεν αποτελούν αφετηρία μέτρησης του πραγματοποιούμενου ύψους του κτιρίου.

γ) Κλίμακες κινδύνου, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις μέσα στις ελάχιστες επιτρεπόμενες αποστάσεις του υποχρεωτικά ακάλυπτου χώρου και σε απόσταση τουλάχιστον ενός (1,00) μ. από τα όρια του οικοπέδου, εφόσον δεν είναι δυνατή η τοποθέτησή τους σε άλλη θέση.

δ) Κεκλιμένα επίπεδα ράμπες πεζών και κεκλιμένα επίπεδα ράμπες (στεγασμένα ή μη) οχημάτων κάθετα στην πρόσοψη του κτιρίου ή των κτιρίων. Όταν τα στεγασμένα κεκλιμένα επίπεδα ράμπες φυτεύονται πάνω από την πλάκα τους, σε ελάχιστο πάχος εδάφους σαράντα (40) εκατοστών, προσμετρώνται στον υπολογισμό της φύτευσης. Στην περίπτωση που τα κεκλιμένα επίπεδα ράμπες (στεγασμένα ή μη) οχημάτων δεν είναι εφικτό να κατασκευαστούν κάθετα στην πρόσοψη του κτιρίου ή των κτιρίων, επιτρέπεται να κατασκευαστούν σε οποιαδήποτε κατεύθυνση ως προς την πρόσοψη αυτών ύστερα από γνωμοδότηση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής. Οι εν λόγω κατασκευές δεν αποτελούν αφετηρία μέτρησης του πραγματοποιούμενου ύψους του κτιρίου.

ε) Ασκεπείς κατασκευές για την υποδοχή στοιχείων νερού, κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες) με τις απαραίτητες για τη λειτουργία τους εγκαταστάσεις.

στ) Αρχιτεκτονικές προεξοχές και αρχιτεκτονικά στοιχεία, ογκοπλαστικές προεξοχές και διακοσμητικά στοιχεία, κινητά ή σταθερά συστήματα σκίασης, κατασκευές για τη συντήρηση του κελύφους, αγωγοί τεχνικών συστημάτων, όπως καμινάδες, αεραγωγοί, υδρορροές, προστεγάσματα και στέγαστρα. Το μέγιστο πλάτος όλων των παραπάνω ισούται με 1/4 Δ ή 1/4 δ.

ζ) Ενιαίοι χώροι στάθμευσης, σύμφωνα με την περ. ιγ΄ της παρ. 6 του άρθρου 11 .

η) Υπαίθριες θέσεις στάθμευσης.

θ) Στεγασμένοι ανελκυστήρες και συστήματα σκίασης υπαίθριων θέσεων στάθμευσης, ύστερα από γνωμοδότηση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής.

ι) Χώροι φυλακίων, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς, ύστερα από γνωμοδότηση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής.

ια) Κλειστός χώρος συλλογής και αποθήκευσης απορριμμάτων, σύμφωνα με την περ. κε΄ της παρ. 6 του άρθρου 11, όταν η οικοδομική γραμμή ταυτίζεται με τη ρυμοτομική γραμμή.

ιβ) Ζεύξεις κτιρίων ή τμήματα ζεύξεων κτιρίων, ύστερα από έγκριση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής.

ιγ) Υπέργειοι υποσταθμοί διανομής ηλεκτρικής ενέργειας της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού Α.Ε. (Δ.Ε.Η. Α.Ε.) που δεν μπορούν να κατασκευαστούν σε άλλη υπόγεια ή ισόγεια στάθμη του κτιρίου ή κάτω από την επιφάνεια του ακάλυπτου χώρου συμπεριλαμβανομένων του προκηπίου και των υποχρεωτικών αποστάσεων Δ και δ.

Κάθε γνώμη, ή γνώση από προηγούμενες περιπτώσεις εγκυκλίους, νομολογία κλπ. στο εάν είναι εφικτή η εφαρμογή του άρθρου 17 στην απόσταση των 10μ ή των 20μ, είναι ευπρόσδεκτη.

Ευχαριστώ.

OT REMA.png

Link to comment
Share on other sites

13 minutes ago, dimitris GM said:

δες  το αρθρο 143  του ν. 4495

Το άρθρο αναφέρει διευθέτηση με τεχνικά έργα κλειστής διατομής.

 

Δεν είναι αυτή η εν λόγω περίπτωση, καθώς το ρέμα είναι ανοικτό.

 

Το ερώτημα αφορά την περίφημη ζώνη εντός του οικοπέδου που επηρεάζεται από αυτό το εύρος των 10μ ή 20μ και το εάν εφαρμόζεται το άρθρο 17 επί αυτής.

Edited by ioannis73
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.