Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε
6 ώρες πριν, xatzimi said:

Άρα παρά την αναγραφή των στοιχείων του άλλου συνιδιοκτήτη στον πίνακα των υπόχρεων, καθώς αυτά είναι γνωστά, μπορώ να προχωρήσω τη δήλωση ΗΤΚ μόνο ανεβάζοντας την "αυτοεξουσιοδότησή" μου χωρίς να απαιτείται και η εξουσιοδότηση και του άλλου συνιδιοκτήτη; Συγνώμη που επιμένω, αλλά η "αυτοεξουσιοδότηση" ακούγεται λίγο οξύμωρη αναφορικά με την έννοια του εξουσιοδοτούμενου μηχανικού και δεν θα ήθελα να έχω μελλοντικά τυχόν νομικές συνέπειες από πλευράς του έταιρου συνιδιοκτήτη...   

Αφού ιδιοκτήτης και μηχανικός είναι το ίδιο πρόσωπο (διττή ιδιότητα), ποιος άλλος να εξουσιοδοτήσει; Σε δικά μου ακίνητα, εξουσιοδότησα τον εαυτό μου, απλά για να μπει ένα έγγραφο στην εφαρμογή και να προχωρήσει η διαδικασία, καθώς δεν υπάρχει άλλο ζήτημα.

Ο έτερος συνιδιοκτήτης γιατί θα πρέπει να συναινέσει-εξουσιοδοτήσει ; Έχεις πλήρη κυριότητα στο 50%. Άρα έχεις κάθε δικαίωμα να ορίσεις μηχανικό για να μετρήσει και να εκδώσει ΗΤΚ. Αν το ακίνητο είναι εντός σχεδίου, ούτε για ενδεχόμενη τακτοποίηση απαιτείται η συναίνεσή του.

οι νομικές συνέπειες που αναφέρεις δεν υφίστανται, διότι ο έτερος συνιδιοκτήτης δεν βλάπτεται από την δική σου ενέργεια. Θα στο επιβεβαιώσει και ο νομικός μας στο φόρουμ. 

Παραπάνω σου έγραψα κάτι αλλά δεν έδωσες την δέουσα προσοχή. Το ξαναγράφω. "Τα εμπράγματα δικαιώματα δεν καθορίζονται από την καταγραφή της ΗΤΚ αλλά από τους τίτλους". Με άλλα λόγια, ακόμη και αν πας εσυ και καταχωρήσεις στο δικαίωμα αντί για 50% , το 100%, η συμβολαιογράφος προφανώς και δεν θα γράψει ότι εσύ καταχώρησες, αλλά αυτό που απορρέει από τους τίτλους και το πιστοποιητικό μεταγραφής.

Δημοσιεύτηκε

Επειδή με ενδιαφέρει το θέμα (είναι επίκαιρο για κάποιους λόγους για εμένα) το έπιασα από την αρχή το topic. Θεωρώ ότι καταλήξαμε όλα αυτά τα χρόνια στο αυτονόητο: ότι για την εκκίνηση της διαδικασίας αρκεί η εξουσιοδότηση από έναν και μόνο εκ των συγκυρίων είτε πρόκειται για τακτοποίηση ή για Η.Τ.Κ. Έτσι δεν είναι; Γιατί πολλά "καλό είναι" διάβασα στις πρώτες σελίδες. Μην γίνουμε όπως οι λογιστές με τα "καλό είναι" τους ε; "Καλό" μπορεί να είναι αλλά πάμπολλές φορές δεν είναι επιθυμητό ή δεν είναι και εφικτό. Αν  π.χ. δύο συγκύριοι σε ένα αυτοτελές ή μια οριζόντια είναι στα μαχαίρια και δεν μιλιούνται, δεν είναι δυνατό να "εμποδιστεί" ο ένας εξ αυτών ο οποίος προτίθεται να μεταβιβάσει το ποσοστό του σε τρίτον (άσχετα με το πόσο "σοφό" είναι αυτό εκ μέρους του αποδεχόμενου τη μεταβίβαση) να πράξει τα προαπαιτούμενα δηλαδή να τακτκοποιήσει και εκδόσει Η.Τ.Κ. ώστε να προχωρήσει σε μεταβίβαση.

Δημοσιεύτηκε

Για την τακτοποίηση ισχύει (*παρ. 4 άρ. 98) ότι ο κάθε συνιδιοκτήτης  (ακόμη και αν έχει 1% ποσοστό) μπορεί να ρυθμίσει χωρίς συναίνεση μόνο  όμως αν το ακίνητο βρίσκεται εντός σχεδίου.  Για την έκδοση ΗΤΚ δεν υπάρχει περιορισμός.

* 4.   Συγκύριοι εξ αδιαιρέτου σε οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία, ή σε κτίσμα χωρίς σύσταση οροφοκτησίας εντός σχεδίου πόλεως, ανεξαρτήτως ποσοστού συγκυριότητας, αυθαίρετων κτισμάτων ή νόμιμων κτισμάτων με αυθαίρετες μικρές παραβάσεις ή αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετες αλλαγές χρήσης μπορούν να ζητούν την υπαγωγή τους στις ρυθμίσεις του παρόντος κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 99 κ.επ. ανεξαρτήτως της σύμφωνης γνώμης των λοιπών εξ αδιαιρέτου συγκυρίων. Υπόχρεος προς καταβολή του παραβόλου υπαγωγής και των αναλογούντων προστίμων είναι ο δηλών την αυθαιρεσία συγκύριος, ο οποίος διατηρεί τα εκ του νόμου αναγωγικά του δικαιώματα έναντι των λοιπών συγκυρίων. Σε κάθε περίπτωση, οι λοιποί συνιδιοκτήτες μπορούν να αποπληρώνουν τις ορισθείσες δόσεις των αναλογούντων προστίμων αυτοβούλως, σύμφωνα με το ποσοστό συνιδιοκτησίας τους, ύστερα από σχετική έγγραφη ή ηλεκτρονική δήλωσή τους. 

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Παρακολουθώ με μεγάλο ενδιαφέρον την εξέλιξη της συζήτησης και συμφωνώ ότι η γνώμη ενός νομικού θα ήταν σίγουρα χρήσιμη.

Η έννοια του εξουσιοδοτούμενου μηχανικού όπως αναφέρεται στο Νόμο (και έμμεσα η γενικότερη έννοια της εξουσιοδότησης), έχει καθαρά νομική υπόσταση και σίγουρα τέθηκε με σκοπό την προφύλαξη τόσο των Μηχανικών αλλά και των ίδιων των ιδιοκτητών.

Από μόνο του το γεγονός ότι κατά τη διαδικασία καταχώρησης των στοιχείων απαιτείται το ανέβασμα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της εξουσιοδότησης του ιδιοκτήτη προς τον Μηχανικό, καταδεικνύει τη σημασία του συγκεκριμένου βήματος.

Επίσης εκτιμώ ότι η δήλωση, και κατά συνέπεια και η εξουσιοδότηση, θα πρέπει σε περίπτωση συνιδιοκτησίας να αντιπροσωπεύει την πλειοψηφία των ιδιοκτητών (50+%) για την περίπτωση που τα στοιχεία αυτών είναι γνωστά και των οποίων τα ονόματα καταχωρούνται στον πίνακα των υπόχρεων της ΗΤΚ. Δεν βλέπω κάπου στον νόμο να αναγράφεται ότι ο κάθε μεμονωμένος συνιδιοκτήτης μπορεί να προχωρήσει την ΗΤΚ μη έχοντας την πλειοψηφία του ποσοστού ιδιοκτησίας και καταγράφοντας ταυτόχρονα τους υπόλοιπους συνιδιοκτήτες ως υπόχρεους της δήλωσης.  

Τα παραπάνω ενισχύονται με τα αναγραφόμενα στο άρθρο 61 του Ν.4495/2017 όπου λέγεται: «για την παράλειψη συμπλήρωσης των στοιχείων της ταυτότητας του κτιρίου ή για την υποβολή ανακριβών ή λανθασμένων δηλώσεων των στοιχείων, επιβάλλεται πρόστιμο από τον Ειδικό Γραμματέα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας στον ιδιοκτήτη του ακινήτου. Το πρόστιμο μπορεί να ανέρχεται από διακόσια (200) ευρώ μέχρι και το δέκα τοις εκατό (10%) της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου τα οποία στοιχεία ανακριβώς δηλώθηκαν».

Άρα μια ανακριβής ή λανθασμένη δήλωση στοιχείων μπορεί να επιφέρει κυρώσεις στους ιδιοκτήτες, πόσο μάλιστα όταν οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες συμπεριλήφθηκαν πχ στη δήλωση ΗΤΚ του ενός συνιδιοκτήτη ως υπόχρεοι, αλλά δεν εξουσιοδότησαν ποτέ τον Μηχανικό του συνιδιοκτήτη τους για την καταχώρηση των στοιχείων του κοινού ακινήτου τους.  Σε μια τέτοια περίπτωση ο Μηχανικός δεν θα μπορούσε να είναι και νομικά εκτεθειμένος έναντι των λοιπών συνιδιοκτητών μη έχοντας εξασφαλίσει την εξουσιοδότησή τους;

Σε κάθε περίπτωση όπως προανέφερα η γνώμη ενός νομικού θα ήταν πολύτιμη.

 

Δημοσιεύτηκε

Ο υπόχρεος ειναι αυτός που θα κανει πραξη.

Πχ εγώ μπορεί να εχω το 50% ενός οικοπέδου και να θέλω να μεταβιβάσω το ποσοστό μου.
Εγω είμαι ο υπόχρεος. Το υπόλοιπο 50% είναι συνιδιοκτήτες μη υπόχρεοι.

Και ειναι προφανές οτι δεν γίνεται να απαιτείται καμία πλειοψηφία και κανενός συνιδιοκτήτη συναίνεση για να μεταβιβάσω το ποσοστό μου.

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Απόλυτα κατανοητό αυτό που λες και συμφωνώ.

Πως όμως συνδέεται η έννοια του υπόχρεου με την εξουσιοδότηση προς Μηχανικό;

Έστω πχ 2 συνιδιοκτήτες ακινήτου από 50% ο καθένας. Αν στον πίνακα της δήλωσης αναγραφούν και οι δύο ως υπόχρεοι πρέπει και οι δύο να κάνουν εξουσιοδότηση προς Μηχανικό ενώ αν ως υπόχρεος αναγραφεί μόνο ο ένας, αυτός είναι που πρέπει μόνο να κάνει την εξουσιοδότηση;

 

 

 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.