chrisoula Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 18 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 18 Αυτο εννοώ. Ο προβληματισμός είναι γενικότερος και οι απόψεις μεταξύ των συναδέλφων διϊστανται. Είναι ο επιβλέπων μηχανικός υποχρεωμένος εκ του νόμου να συντάξει/ενημερώσει ταυτότητα κτιρίου μετά την ολοκλήρωση οικοδομής για την οποία εκδόθηκε οικοδομική άδεια? Αν ναι, λογικό είναι να καλύπτεται από την δήλωση ανάθεσης επίβλεψης και για να το προχωρήσω και από την αμοιβή επίβλεψης που έχει συμφωνήσει? Αν είναι υποχρέωση του ιδιοκτήτη, προφανώς το αναθέτει ξεχωριστά. Τότε όμως πώς ερμηνεύεται η παρ.4 του αρθρ 49/ν4495 "4. Οι επιβλέποντες μηχανικοί ευθύνονται ανά τομέα επίβλεψης για : α) Την επίβλεψη των οικοδομικών εργασιών σύμφωνα με τις μελέτες που συνοδεύουν την οικοδομική άδεια. Κατά τα λοιπά ισχύουν οι διατάξεις των άρθρων 341 και 342 του Κώδικα Βασικής Πολεοδομικής Νομοθεσίας (π.δ. της 14.7.1999, Δ580). β) Την ενημέρωση της Υ.ΔΟΜ. για τον ορισμό της ημερομηνίας ελέγχου. γ) Τη συμπλήρωση των προβλεπόμενων στοιχείων της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας του Κτιρίου, σύμφωνα με τα άρθρα 52 έως 61." ?
Pavlos33 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 18 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 18 υπ Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΕΣΕΔΠ/7577/105 ΦΕΚ 334/Β/21.1.2021 Άρθρο 4 Ενημέρωση στοιχείων Ταυτότητας Κτιρίου/ Διηρημένης Ιδιοκτησίας 1. Η ενημέρωση της Ταυτότητας Κτιρίου / Διηρημένης Ιδιοκτησίας, κατόπιν έκδοσης άδειας για εκτέλεση οικοδομικών εργασιών στο ακίνητο που μεταβάλει πολεοδομικά - κτιριολογικά μεγέθη, πραγματοποιείται υποχρεωτικά εντός χρονικού διαστήματος τεσσάρων (4) μηνών από τη λήξη ισχύος της αδείας ,εφόσον έχουν υλοποιηθεί εργασίες, άλλως εντός τεσσάρων (4) μηνών από την ολο- κλήρωση των εργασιών. Υπεύθυνος για την ενημέρωση είναι ο επιβλέπων μηχανικός και, σε περίπτωση που η διοικητική πράξη δεν απαιτεί ορισμό επιβλέποντα, ο κύριος του έργου, μέσω εξουσιοδοτημένου μηχανικού.
vita pi Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 20 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 20 (edited) Καλησπέρα, είμαι νέα στην αγορά εργασίας και έχω μία ερώτηση. Είμαι μισθωτή σε μία εταιρεία και θέλω να εκδώσω ΗΤΚ σε έναν φίλο και δεν θέλω να πάω την υπόθεση ως υπόθεση του γραφείου γιατι θα κοστολογηθεί και αναλόγως. Εφόσον είμαι γραμμένη στο ΤΕΕ και έχω πρόσβαση στην πλατφόρμα κανονικά, κάνω ΥΔ σε μένα και μπορώ να εκδώσω την ταυτότητα κανονικά; Με τις αμοιβές έχω κάποιον περιορισμό από την στιγμή που είμαι μισθωτή, δηλαδή πρέπει να δείξω κάπου εάν και πόσο πληρώθηκα; (δεν θα πληρωθώ). Κατά πάσα πιθανότητα το ακίνητο δεν έχει αυθαιρεσίες οπότε ως προς αυτό είμαι καλυμμενη. EXTRA: εαν το μετρήσω και δεν εντοπίζω αυθαιρεσίες χρειάζεται να αναρτηθεί η αποτύπωση μου στα γενικά έγγραφα ή βάζω εκεί μόνο της σύστασης τα σχέδια; Σας ευχαριστώ Edited Μάρτιος 20 by vita pi
ΙΑΣΟΝΑΣ Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 20 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 20 Έχετε κάνει έναρξη εργασιών ως ελεύθερος επαγγελματίας κ.λπ. στην οικεία εφορία; Έχετε ενεργό ΔΠΥ για να εκδώσετε την κατάλληλη απόδειξη για την είσπραξη της αμοιβής σας;
vita pi Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 21 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 21 Δεν θα λάβω κάποια αμοιβή. Δεν εχω κάνει έναρξη ως ελεύθερος επαγγελματίας για αυτό αναρωτιέμαι αν έχω κάποιο πρόβλημα στο να κανω μια δωρεάν ταυτότητα σε κάποιον. Πρεπει να φανει στην εφορία κάπως αυτό; Δεν θα κόψω και απόδειξη αφου θα είναι δωρεάν (και δεν μπορω κιολας)
gktpgeue Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 21 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 21 Πέρα από τα νομικά εμπόδια, είναι και δεοντολογικό θέμα, διότι θεωρείται αθέμιτος ανταγωνισμός ο μηδενισμός αμοιβών. Με την έννοια της πτώσης τιμών εννοώ, πολλοί στον κλάδο κάνουν αγώνα να ανέβουν οι αμοιβές.
vita pi Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 21 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 21 Συμφωνώ μαζί σας, απλά όταν λέω φίλος εννοώ μέλος της ευρύτερης οικογένειας μου, δεν μπορώ να το κοστολογησω. Το ερώτημα μου είναι υπάρχουν όντως νομικά εμπόδια επειδή είμαι μισθωτή ή μπορώ να εκδώσω ταυτότητα κανονικά;
Pavlos33 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 21 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 21 @vita pi Όπως έχει προαναφερθεί από τους συναδέλφους το ζήτημα είναι πέραν της δεοντολογίας φορολογικό. Από τη στιγμή που δεν μπορείς να εκδόσεις ΑΠΥ έστω και για αμοιβή 1 Ευρώ, δεν μπορείς να υπογράψεις, καθώς αν π.χ συντελεστεί ένας έλεγχος στο φάκελο συμβολαίου αύριο, θα είσαι εκτεθειμένη ότι υπέγραψες μια μελέτη χωρίς να έχεις εκδώσει απόδειξη. Με άλλα λόγια. Για να πας σε ιδιώτη να υπογράφεις θα κάνεις έναρξη επιτηδεύματος στην εφορία. Αυτά και το κλείνουμε εδώ. Υ.Γ Είμαστε εκτός θέματος.
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα