avgoust Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 13 , 2008 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 13 , 2008 Επειδη δεν μπορω να ξερω την περιπτωση ειπα οτι αν εχει γινει συσταση θα πας με αυτην.Αν εχει σφαλμα η συσταση ειναι αλλο θεμα ισχυει ομως.Τωρα αν προκειται για νεα κατασκευη εγω ακολουθω την πρακτικη του Χαρη.
ALEXP Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 13 , 2008 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 13 , 2008 Το θέμα δεν έχει να κάνει με την πολεοδομία. Όπως ειπώθηκε το θέμα έχει να κάνει με την σύσταση. Ο συμβολαιογράφος δεν κάθεται να μετρήσει αν το έχεις στην μέση ή την παίρνει όλη. Κοιτάει τα σχέδια (μερικές φορές βάζει και γράμματα στις άκρες των περιγραμμάτων) κοιτάει και τον πίνακα ποσοστών και αυτό ειναι όλο. Μετά έρχεται ο εργολάβος και πουλάει βάση πίνακα (που σχεδόν ποτέ κανείς δεν μπορεί να ελέγξει πως ακριβώς βγήκε)!!! Η πολεοδομία δεν κοιτάει αυτές τις λεπτομέρειες.
Aggelos Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 13 , 2008 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 13 , 2008 Αν στηριχτούμε στη μόνη επίσημη απόφαση της ΔΟΚΚ όπου αναφέρονται οι μεσοτοιχίες παλαιότερων εποχών μεταξύ οικοπέδων, τότε είναι σαφές οτι η τροποποίηση μιας μεσοτοιχίας ακόμα και αν ανήκει εξ ημισίας σε κάποιον δεν επιτρέπεται χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του συνιδιοκτήτη, στην προκειμένη περίπτωση των συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας. Σας επιστώ την προσοχή, οτι όταν κάνετε σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας σε πολυκατοικία των οποίων τα διαμερίσματα πωλείτε θα πρέπει να κάνετε πολύ καλή κατανομή χιλιοστών και τετραγωνικών και να συνεργάζεστε με τον εκάστωτε συμβολαιογράφο σας, καθώς ενδέχεται μελλοντικά κάποιος αγοραστής να σας κάνει αγωγή για τετραγωνικά που ενώ πλήρωσε δεν προκύπτουν από μία μελλοντική εμβαδομέτρηση της οριζόντιας ιδιοκτησίας του. 1
alf Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 11 , 2008 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 11 , 2008 Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποια νομοθεσία ή προδιαγραφή για την εμβαδομέτρηση κατοικιών. Άρα κάνουμε ότι μας συμφέρει. Που συνήθως είναι η μεσοτοιχία με τους κοινόχρηστους χώρους να μετράται εξ ολοκλήρου στο διαμέρισμα.(1ον συμφέρει τον εργολάβο, 2ον τόσα χρόνια ακολουθείται αυτή η τακτική)
Πάνος Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 22 , 2008 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 22 , 2008 Παιδια ο τοιχος (20cm) που διαχωρίζει το κλιμακοστάσιο με το ομορο διαμερισμα που προσμετράται? Στο εμβαδο του διαμερίσματος ή στα κοινοχρηστα? Ή μετραει μισός στα κοινοχρηστα και μισός στο διαμερισμα? Υπαρχει καποια νομοθεσια να το καθορίζει αυτο? Ευχαριστω πολυ!
adadim Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 22 , 2008 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 22 , 2008 Σύμφωνα και με τον συμβολαιογράφο μου (για τις συστάσεις οριζοντιων ιδιοκτησιών) και μετά από συζήτηση με άλλους παλιότερους μηχανικούς , ο τοίχος προσμετράται κατά το ήμισυ στο διαμέρισμα και κατά το έτερο ήμισυ στα κοινόχρηστα . Πάντα έτσι το δείχνω και όταν προσμετρώ τις επιφάνειες για τα φορολογικά μιας άδειας .
Πάνος Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 22 , 2008 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 22 , 2008 Ευχαριστώ! Εμενα παλιοι μηχανικοι μου λενε οτι ο τοιχος μετραει ολος στο κλιμακοστασιο! και εδω ειναι που οι αποψεις διίστανται!
acnt Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 22 , 2008 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 22 , 2008 Θα συμφωνήσω με την adadim. Σε τέτοιες τοιχοποιίες, κάνεις μιά αξονική γραμμή η οποία ορίζει το διαμέρισμα και το κλιμακοστάσιο. Είανι το ακριβώς ίδιο με διαμερίσματα σε επαφή (με κοινό τοίχο).
sgp Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 22 , 2008 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 22 , 2008 Αν κάνεις σύσταση γιά εργολαβικό (διαμερίσματα προς πώληση) ο τοίχος πάει στο διαμέρισμα. Αν κάνεις σύσταση γιά ιδιώτη, ο τοίχος πάει στο κοινόχρηστο (γιά φορολογικούς λόγους). Αν θέλεις να είσαι όσο γίνεται πιό αντικειμενικός το βάζεις μισό μισό όπως κάνεις πιθανόν και στους ημιυπαιθρίους. Βέβαια στον έλεγχο φορολογικών στην πολεοδομία όπως και στον έλεγχο δόμησης, άν πάρουν είδηση το μισό-μισό πιθανόν να σου ζητήσουν να βάλεις όλο τον τοίχο στο διαμέρισμα πάλι γιά φορολογικούς λόγους, γιά να σου δυσκολέψουν την ζωή και γιά λόγους αμοιβών. Δεν έχω υπ' όψιν μου κάποια διάταξη που να ορίζει τι κάνεις. Κάνε ότι σε φωτίσει ο Θεός.
palex Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 3 , 2009 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 3 , 2009 Όλες οι μεσοτοιχίες προς κλιμακοστάσια - κοινόχρηστους δομημένους χώρους ή όμορες ιδιοκτησίες κανονικά ισομοιράζονται. Μόνο προς ελεύθερους κοινόχρηστους χώρους ή εξώστες κ η/υ προσμετρώνται ολόκληροι. Εγω συμφωνω με τον Αγγελο απολυτα! Στην κατασκευαστικη- κτηματικη που δουλευα παλαιότερα ειχα λαβει αυτες τις οδηγιες παροτι δεν μας συνεφεραν! Σε μια παλια εμβαδομετρηση του 80 που επεσε στα χερια μου ο τοτε μηχανικος ειχε κανει το ιδιο. Ομως σε μια αδεια που μας εβγαλε ενας εξωτερικος συνεργατης αρχιτεκτονας ειχε βαλει ολο το τοιχο μεσα, ισως επειδη η οικοδομη του βγηκε μικροτερη απο αυτην που ειχε ταξει λογω του οτι η αδεια τελικα βγηκε απο εμβαδα παραχωρητηριου και οχι υφισταμενου οικοπεδου! Η πολεοδομια απο οτι καταλαβα δεν ασχολειται με το θεμα. Παντως αν βαλεις και τις κατασκευστικες αποκλισεις λογω διαφορας οικοπεδου, μεγαλυτερων αρμων ή αλλων λογων μη λεμε τωρα, αντε να βγαλεις ακρη αν καποιος ιδιοκτητης αποφασισει να μετρησει το διαμερισμα του και ειναι και δικομανης Αν μπορει καποιος να βρει νομοθεσια θα ηταν πολυ χρησιμο!
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα