Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην… υπηρεσία της εφορίας και των πολεοδομιών


Engineer

Recommended Posts

Μηχανισμοί για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και για τον έλεγχο των δημοσίων συμβάσεων, αυτόματη κωδικοποίηση της νομοθεσίας και συστήματα εντοπισμού οικοδομικών αυθαιρεσιών.

Αυτές είναι μόνο μερικές από τις εφαρμογές που ετοιμάζεται να ξεκλειδώσει το Ελληνικό Δημόσιο αξιοποιώντας την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Το πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να γίνει σύντομα, καθώς όπως δήλωσε χθες στο Athens Democracy Forum ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, το υπουργείο είναι έτοιμο να παρουσιάσει την Εθνική Στρατηγική για την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Πρόκειται για ένα κείμενο στρατηγικής το οποίο θα θέτει τις βάσεις πάνω στις οποίες θα σχεδιαστούν οι μεταρρυθμίσεις, τα έργα αλλά και οι επιδοτήσεις για το επόμενο διάστημα.

Μεταξύ άλλων η Εθνική Στρατηγική για την Τεχνητή Νοημοσύνη, θα καθορίζει τις προϋποθέσεις ανάπτυξης και τις εθνικές προτεραιότητες, αλλά και θα προτείνει δράσεις αλλά και τουλάχιστον μία πιλοτική εφαρμογή ανά τομέα άσκησης πολιτικής.

Το επόμενο βήμα είναι η υλοποίηση της στρατηγικής, η οποία σε σημαντικό βαθμό αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από το νέο ΕΣΠΑ.

Για τον σκοπό αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός για την ανάδειξη συμβούλου ο οποίος εντός του 2022 θα κληθεί να υποδείξει περιοχές και τομείς πολιτικής που είναι πιο ώριμες για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων Τεχνητής Νοημοσύνης αλλά και  συγκεκριμένες εφαρμογές και δράσεις κρατικών ενισχύσεων και κινήτρων για την υλοποίησή τους

Οι εφαρμογές και το όφελος στην οικονομία
Μπορεί όταν κάποιος ακούει για "Τεχνητή Νοημοσύνη” να φέρνει στο μυαλό του ρομπότ βγαλμένα από μια ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά η πραγματικότητα είναι πως η συγκεκριμένη τεχνολογία αξιοποιείται ήδη σε πολλές ψηφιακές εφαρμογές.

Στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020-2025 περιγράφονται οχτώ συγκεκριμένα έργα που θα αξιοποιούν την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Το πρώτο, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι το σύστημα υποστήριξης του μηχανισμού είσπραξης δημοσίων εσόδων.

Στόχος είναι η δημιουργία λύσεων που θα αξιοποιούν τα δεδομένα της ΑΑΔΕ από εργαλεία μηχανικής μάθησης για να ενισχυθούν οι ελεγκτικές υπηρεσίες.

Μεταξύ των υπόλοιπων έργων περιλαμβάνονται η δημιουργία εφαρμογής παρακολούθησης του συστήματος εισροών και εκροών στο εμπόριο καυσίμων, έργο για την αυτόματη κωδικοποίηση της Νομοθεσίας με χρήση τεχνολογιών επεξεργασίας φυσικής γλώσσας και η εισαγωγή τεχνολογιών Robotic Process Automation για τη μείωση των επαναλαμβανόμενων διοικητικών εργασιών.

Παράλληλα η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να επιταχύνει την οικονομική ανάπτυξη. Μελέτη της Accenture σε 12 ανεπτυγμένες χώρες εκτιμά ότι η εφαρμογή της μπορεί να οδηγήσει σε έως και διπλασιασμό του ετήσιου ρυθμού ανάπτυξης (σε όρους ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας) μέχρι το 2035, σε σύγκριση με ένα σενάριο όπου η τεχνητή νοημοσύνη δεν εφαρμόζεται. 

Ειδικά για την Ελλάδα, μελέτη της Accenture η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Microsoft αναφέρει πως η ανάπτυξη και εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε σωρευτική αύξηση του ΑΕΠ κατά 195 δισ. δολάρια για την περίοδο μέχρι το 2035.

[email protected]


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

δε χρειάζεται να βάλουν καμία τεχνητή νοημοσύνη... ας ξεκινήσουν από τους 300 και έπειτα από τις διασυνδέσεις αυτών.. τόσο απλά

Link to comment
Share on other sites

δλδ αυτο για τα καυσιμα,

ξεραμε οτι υπηρχε ήδη [όπως εχουν πει]

ή υπήρχε αλλά δεν το "παρακολουθουσε" κανενας;;;

"Μεταξύ των υπόλοιπων έργων περιλαμβάνονται η δημιουργία εφαρμογής παρακολούθησης του συστήματος εισροών και εκροών στο εμπόριο καυσίμων,"

 

 

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν, ένα πιθανό σενάριο είναι το εξής, διαρθρωμένο σε βήματα:
1) Έγινε η ανακοίνωση.
2) Προσλαμβάνονται σύμβουλοι (καλά αμοιβόμενοι).
3) Φτιάχνουν δυο προγράμματα (τύπου "Hello world").
4) Γίνονται εκλογές.

Αν ξαναβγει η ίδια κυβέρνηση,

Αναμονή τετραετίας...

5) Ξαναγίνεται ανακοίνωση, λίγο πριν τη λήξη της τετραετίας.
6) Προσλαμβάνονται ξανά σύμβουλοι.
7) Προσπαθούν να θυμηθούν πως φτιάχτηκαν τα προαναφερθέντα προγράμματα.
8) Ξαναγίνονται εκλογές.
κ.ο.κ.

Στην περίπτωση όμως που σοβαρολογούν και έχουν σκοπό να κάνουν δουλειά (σοβαρή έτσι; όχι μα!@#$% για να φαγωθεί κάμποσο από το δημόσιο χρήμα), μπράβο, θα τους παραδεχθώ. Θα είναι μια επαναστατική αλλαγή στον τρόπο διεκπεραίωσης των εσωτερικών διαδικασιών του κρατικού μηχανισμού.

 

Edited by Τρελός Επιστήμων
Ορθογραφικό
Link to comment
Share on other sites

Οποιος  δεν  θέλει  να  ζυμώσει  δέκα  αιώνες  κοσκινίζει

Σε  τι  θα  βοηθήσει  η  τεχνική  νοημοσύνη  ένα   κράτος  που  υπολείπεται  μέσου  επιπέδου  νοημοσύνης  ανεπτυγμένων κρατών 

 

Link to comment
Share on other sites

https://digitalstrategy.gov.gr/project/kodikopoiisi_kai_anamorfosi_tis_ellinikis_nomothesias

Τελικά τη 'Τεχνητή Νοημοσύνη' τη θέλουν για να βάζει λινκ στους νόμους, όπου υπάρχουν παραπομπές!

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.