Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε
On 7/10/2017 at 11:51 ΜΜ, KF said:

Επισης ενα πολυ σημαντικο που εχει γινει και θεμα σε δικαστηρια.

Τα ευκαμπτα στοιχεια (μεταξυ των οποιων και τα επιχρισματα  ) μπορουν να ειναι εντος του αρμου.

Υπάρχει κάποιο έγγραφο ,που να αναφέρει κάτι σχετικό? Δηλαδή αν ο Α/Σ αρμός υπολογισθεί 10 εκ χαράσσεται ο Φ.Ο. σε απόσταση 10εκ από το όριο και μέσα στην απόσταση αυτή τοποθετείται η εξωτερική θερμομόνωση και το επίχρισμα?

 

Δημοσιεύτηκε

Και για τα θερμομονωτικά, η μεταγενέστερη απόρριψη της γνώμης της ΔΟΚΚΑ από την επιτροπή Αντισεισμικού Κανονισμού του ΟΑΣΠ.

3_ΣΕΙΣΜΙΚΟΣ_ΑΡΜΟΣ.pdf

  • Like 2
  • Thanks 2
  • Upvote 3
Δημοσιεύτηκε

  Δικαίωση 8 χρόνια μετά..τελικά τσάμπα τους έβαζε ο Alexpap να τη βγάζουν..

Πάντως κι εγώ είχα υιοθετήσει μόνωση + αρμό....τσάμπα χάσαμε κάποια εκατοστά.

  • Thanks 1
  • Upvote 2
  • 1 month later...
Δημοσιεύτηκε (edited)

Οπότε βάζουμε αρμό 5 cm κοτσάρουμε (μιλάμε για χαμηλά κτήρια σε οικισμό) και μια πολυστερίνη 5αρα μεσα στον αρμο (αν είναι κτισμένα ήδη κτίρια αντί μέσα στον τοίχο βάζουμε εξωτερικά την πολυστερίνη ,να κερδίσουμε και θερμοχωρητικοτητα) και είμαστε οκ και με ΚΕΝΑΚ κτλ?Μετράει στην δόμηση?

Edited by Elounda
  • 3 months later...
Δημοσιεύτηκε (edited)

Συνάδελφοι πρόσφατα έκανα μια μελέτη με ευρωκώδικες και επειδή το κτήριο ήταν στρεπτικά ευαίσθητο ανγκάστηκα να το λύσω με q=1.5.

Αυτό που παρατήρησα είναι ότι στο συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν άλλαξε καθόλου ο σεισμικός αρμός. Το θεωρώ λογικό αφού με π.χ. q=3.5 οι δυνάμεις μειώνονται κατά 3.5 φορές, η δυσκαμψία είναι δεδομένη και ο σεισμικός αρμός υπολογίζεται από την ελαστική μετακίνηση επί τον συντελεστή q. Επομένως είτε q=1 είτε q=10 πάλι το ίδιο απότέλεσμα θα έχω.

Παρ' όλα αυτά δοκίμασα και σε άλλα 2 στατικά προγράμματα που έχω και εκεί διαπίστωσα ότι αλλάζει ο σεισμικός αρμός. Συγκεκριμένα με μικρότερο q έχω μικρότερο σεισμικό αρμό. Σε ένα πρόγραμμα η διαφορά ήταν μικρή, της τάξης (5% μικρότερη). Όμως στο άλλο πρόγραμμα η μείωση ήταν πολύ μεγάλη 65% μείωση. Άρα έχω 3 περιπτώσεις με 3 διαφορετικά αποτελέσματα.

Θεωρητικά τι πρέπει να γίνεται με τον σεισμικό αρμό με διαφορετικό q?

Edit: οι τιμές που αναφέρω αφορούν σε μια απλή-γρήγορη μελέτη για σύγκριση αποτελεσμάτων. Έγιναν από δύο επιλύσεις σε κάθε πρόγραμμα (μια για q 3.5 και μια για q 1.5), συνολικά 6.  2όροφο κτήριο με 3μ ύψος ανά όροφο, πλάκα 16 εκατοστά, C20/25, υποστυλώματα 40X40, δοκοί 25X50, εξωτερικές διαστάσεις κτηρίου 4μX4μ, δυναμική φασματική ΕΑΚ, Ζώνη 1, έδαφος Β, πάκτωση στις βάσεις. Μηδενικό φορτίο δοκών, φορτία πλακών 1KN/m2 μόνιμα και 2 KN/m2 κινητά. 

Στο 1ο πρόγραμμα δεν υπήρχε διαφορά στο σεισμικό αρμό με αλλαγή στο q από 3.5 σε 1.5.

Στο 2ο πρόγραμμα υπήρχε μικρή αλλαγή 5%.

Στο 3ο πρόγραμμα υπήρχε μεγάλη αλλαγή 65%

Edited by Charlie
  • 8 months later...
Δημοσιεύτηκε (edited)

@Charlie , λογικό είναι αφού γ = q*δελ./2,50*H

ή  Δελ = γ*2,50*H/q    (4.2.2. EAK) , γ = 0,005 για τοιχοπληρώσεις  (2,50/q όχι μικρότερο του 1)

 

Δηλαδή με q = 3,5 μειώνονται οι σεισμικές δυνάμεις αλλά διαιρείς με μεγαλύτερο q για το Δελ

 

Δηλαδή με q =2,5 και 3,5 ίσως δεν δεις διαφορές.

Edited by spy1551
  • 4 months later...
Δημοσιεύτηκε

Σε περίπτωση που το διπλανό κτίριο είναι 5 όροφο και εγώ θέλω να κατασκευάσω διώροφο τον αρμό του διπλανού κτιρίου τον υπολογίζω στην στάθμη του δευτέρου δικού μου? Θεωρώ δηλαδή 4εκ + τον δικό μου αρμό ?

Δημοσιεύτηκε (edited)

Αν υπάρχει όμορο κτήριο και το κενό είναι μερικά εκατοστά, μην παιδεύεστε με τις μονώσεις.

Απλά βάλτε κάποιο έλασμα (που θα μπορεί να πάρει την επιμήκυνση/συρρίκνωση σε περίπτωση σεισμού) ή ελαστική ταινία ώστε να κλείσει αεροστεγώς το κενό ανάμεσα στις δύο πολυκατοικίες. Λέω να κλείσει τελείως όχι τόσο για τις θερμικές απώλειες όσο για την αποφυγή συσσώρευσης υγρασίας αν βρέξει. Και να υπάρχουν κάποια μικρά κενά δεν πειράζει, αρκεί να μην μπαίνει μέσα νερό.

Θεωρητικά και τα δύο κτήρια έχουν την ίδια θερμοκρασία στους ενδιάμεσους χώρους οπότε αν απομονώσετε τον αέρα ανάμεσά τους οι απώλειες θα είναι ελάχιστες.

Η εξωτερική επιφάνεια της ταινίας (ή του ελάσματος) θα είναι αμελητέα σε σχέση με την επιφάνεια της κοινής τοιχοποιίας της κάθε πολυκατοικίας οπότε πρακτικά θα είναι αμελητέες και οι απώλειες.

Π.χ. έστω ότι έχουμε δύο πολυκατοικίες με κοινή πλευρά μήκους 20μ και ύψους 19μ (Ισόγειο+5 όροφοι) και το διάκενο είναι 5cm.

Θεωρητικά η εξωτερική επιφάνεια της κάθε πολυκατοικίας σε αυτή την πλευρά είναι 20x19 = 380m², άρα 960m² σύνολο.

Αν μπει ταινία (ή expansion joint) η εξωτερική επιφάνεια θα είναι (20+19+20)*0.05 = 2.95m².

Μιλάμε για μείωση κατά 99,6% της εξωτερικής επιφάνειας (1-2.95/680)

Ψάξτε στα αγγλικά για Expansion Joint.
Delpatch™ Elastomeric Concrete & Expansion Joint System | D.S. BrownExpansion Joint Compression Seals - Expansion Joint Covers | Inpro

Υ.Γ. Υπάρχουν τέτοιοι αντισεισμικοί αρμοί στην Ελλάδα;

 

Edited by sdim
Δημοσιεύτηκε (edited)

Αυτά δεν είναι αντισεισμικοί αλλά αρμοί διαστολής. Απαιτούν οργανωμένη διάταξη , θέση και επίπεδο των επιφανειών όπου στερεώνονται τα προφίλ αγκύρωσης, οπότε μόνο για αρμό διαστολής σε δικό σου κτήριο κάνουν.

Στους αντισεισμικούς αρμούς τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Επίπεδα και κατάλληλες θέσεις στερέωσης δεν υπάρχουν, ο γείτονας σε κοιτάει με μισό μάτι κλπ. Αν είσαι τυχερός ένα combiflex το πολύ μπορεί να μπει ..

Edited by kan62
  • Like 1
  • Upvote 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.