panos Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 2 , 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 2 , 2009 anchelos προφανώς το μηχάνημα σου είναι τόσο ακριβές που η γωνία αποτυπώνεται όπως ακριβώς έχει σχεδιαστεί. Σίγουρα εντελώς ορθή δεν θα είναι μια απειροελαχιστη διαφορά θα την έχει. Με total έκανες την αποτύπωση? Με κορδέλα και μέτρο θα κάνεις προσεγγιστικη αποτύπωση των γωνιών. Υπάρχει κανόνας ορθογώνιος που ελέγχεις την ορθογωνικότητα των γωνιών. Αν οι διαφορές είναι άνευ λόγου θεώρησέ τες ορθές αν όχι δείξει όπως πραγματικά είναι. Στη θέση σου θα έδειχνα το δεύτερο χωρίς το πρώτο να είναι κατανάγκην και κακό.
anchelos Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 2 , 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 2 , 2009 Όχι αποστασιόμετρο και κορδέλα χρησιμοποίησα. Απλώς απέφυγα τις μετρήσεις διαγωνίων με την ελπίς πως το κτίριο θα ήταν ορθογώνιο. Απλώς θυμάμαι κάπου που είχα δει ένα κλισίμετρο το οποίο άνοιγε σαν συρραπτικό να φανταστείτε και εφάρμοζε, και έιχε καταγραφή γωνιομέτρησης. Ιδανικό δηλαδή για το μέτρημα γωνιών τοίχου. Απλώς δεν μπορώ να ανακαλέσω που το εντόπισα.
mob Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 2 , 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 2 , 2009 συνάδελφε η θεώρησή σου περί ορθογώνιου είναι απλά λάθος, μετράμε πάντα διαγώνιες όταν μετράμε με κορδέλα (αποστασιόμετρο = ηλεκτρονική κορδέλα) στο μέλλον μην ελπίζεις απλά παίρνε όλα τα πιθανά δεδομένα στο πεδίο, προσπαθώντας να σκέφτεσαι την απόδοσή τους με τρίγωνα
ss_sk Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 3 , 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 3 , 2009 ...με την ελπίς πως το κτίριο θα ήταν ορθογώνιο... Ζαμέ, ζαμέ δεν το κάνουμε αυτό το λάθος. Κάποιες πιθανότητες έχεις σε περίπτωση μεταλλικής κατασκευής αλλά και εκεί πρέπει να είσαι επιφυλακτικός. Το μόνο πράγμα που βοηθά (εκ πείρας) είναι μία πρόχειρη σχεδίαση επιτόπου - είτε σε χαρτί είτε σε λαπτοπάκι. Ακόμη και διαγωνίους με ταινία να πάρεις (που χάνεις αρκετά λόγω μη οριζοντιότητας ή κοιλιάς) θα αντιληφθείς αμέσως τα σοβαρά λάθη. Ακόμη και ακριβείς κλίσεις να βρεις αν πας στο γραφείο σου και κολλήσεις κάπου θα επιστρέψεις. Ποτέ πάντως δεν άκουσα περίπτωση για αποτύπωση που να ''έβγαλε'' σχέδιο με την πρώτη (στο γραφείο).
Directionless Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 3 , 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 3 , 2009 Απαιτούνται καταρχάς βασικές γνώσεις αποτύπωσης. Η πρώτη σου ευθεία είναι πάντα ευθεία. Όλες οι υπόλοιπες αποστάσεις που θα φέρνεις θα είναι χάραξη κυκλικών τμημάτων που θα έχουν κέντρο την αρχή ή το πέρας της πρώτης ευθείας και ακτίνα ίση με την απόσταση που αντιστοιχεί στην δεύτερη ευθεία. Αφού το κάνεις αυτό, σχεδιάζεις απ' το άλλο άκρο της 1ης ευθείας, κατά τον ίδιο πάντα τρόπο, την διαγώνιο (γι' αυτό σου έλεγαν τα παιδιά για διαγώνιΟ - η 2η διαγώνιος είναι για επαλήθευση των μετρήσεων και για να βλέπεις αν σου κλείνει το σχήμα). Στο σημείο όπου τέμνονται τα δύο ημιυκλικά τμήματα βρίσκεται και το πέρας της 2ης ευθείας σου. Οι παλιοί το έκαναν με διαβήτη (και εσύ ή εγώ ή ο οποιοσδήποτε αν σχεδιάζει in situ χωρίς κροκί), στο autocad όμως υπάρχει το αντίστοιχο εργαλείο χάραξης ημικυκλικών τμημάτων. Μετράς πάχη τοίχων και συνεχίζεις στα διπλανά δωμάτια κ.ο.κ. Όσο για την οριζοντιότητα που λένε παραπάνω, εμείς μετρώντας με κορδέλα "σημειώναμε" σταθερά ύψη πάνω στα παντελόνια μας με απλή χαρτοταινία (π.χ. ορίζαμε 1,0 από το πάτωμα και μετρούσαμε με βάση το σημείο αυτό), χωρίς να σκεφτόμαστε την πιθανή "υποτείνουσα" που δημιουργείται όσο δεν τηρείς την απόλυτη οριζοντιότητα. 4
agior Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 4 , 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 4 , 2009 Αντε λοιπόν, να πω και 'γω ... Τοπογράφε, αν πας να αποτυπώσεις εσωτερικούς χώρους (μετά θα σου ζητήσουν και το περίγραμμα κτηρίου, ελεύθερα ύψη, πάχη πλάκας, τις κρεμάσεις των δοκών, τις μπρίζες, τις ποντικότρυπες και πάει λέγοντας) και δεν στήσεις πολυγωνομετρικό δίκτυο μέσα κι έξω απ το κτήριο, απλά θα εκτεθείς. Και είναι κρίμα να αρχίσεις την καρριέρα σου με γκρίνιες. Ξέχνα κλισίμετρα, ορθόγωνα, ματόμετρα κλπ. Η δουλειά με total σε εξασφαλίζει από κακοτοπιές, κοιμάσαι ήσυχος και κάνεις και το μάγκα στους πολμηχ και τους αρχιτέκτονες (πληρώνεσαι πολύ λιγότερο απ' αυτούς αλλά η μαγκιά-μαγκιά) Μη διανοηθείς να αποτυπώσεις κτήριο (ή ακόμα και διαμέρισμα) μόνο με λεϊζεράκι και υποθέσεις του τύπου "αφού εδώ είναι τόσο, τόσο θα είναι και 'κεί". Αυτό ίσως το αποτολμήσεις μετα από αρκετά χρόνια και με πλήρη επίγνωση των κινδύνων που τώρα έχεις απλά ακούσει οτι υπάρχουν. Εν τάχει το σκεπτικό της δουλειάς: 1.Κυκλώνω το κτήριο με κλειστή κύρια όδευση αποτυπώνοντας το κέλυφος του κτηρίου, τα ανοίγματα κλπ. 2.Ρίχνω απ τις κορυφές της κύριας όδευσης στάσεις-φυτίλια σε κάθε όροφο (στα μπαλκόνια κατα το σύνηθες), έτσι έχω και καλές στάθμες. 3.Στήνομαι στα φυτίλια διαδοχικά και μπαίνω στο κτήριο με δευτερεύουσες οδεύσεις αποτυπώνοντας βασικές γωνίες των χώρων. Δεν είναι ανάγκη όλες τις γωνίες, εδώ βοηθάει και το λεϊζεράκι με καλό κροκί. 4. Ελέγχω τις οδεύσεις με κλείσιμο σε στάση ή χτυπώντας κοινά σημεία. 5. Προσέχω ύψη οργάνου/στόχου και αεροστάθμες στα ακόντια όταν οδεύω. Δείξε λίγο προσοχή και "παίδεψέ το" για αρχή, στις επόμενες δουλειές θα ρολλάρεις στον αυτόματο πιλότο...
βασιλική Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 24 , 2010 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 24 , 2010 Ρε παιδιά με αγχώσατε! Θέλω να αποτυπώσω το πέτρινο πατρικό σπίτι! Έχω κορδέλα και αγόρασα και ένα αποστασιόμετρο και νόμιζα ότι θα ήμουν σουπερ! Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω ξανακάνει κανονική από την αρχή αποτύπωση! Διαβάζοντας αυτό το θέμα και αυτά που λέτε περί σταθμών και οδεύσεων κ.ο.κ...Τόσο πολύπλοκο είναι; Τις διαγώνιες με το αποστ/τρο δεν θα τις εξασφαλίσω λέτε?
qmd Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 24 , 2010 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 24 , 2010 Μια χαρά μπορείς να αποτυπώσεις κάτοψη κτιρίου με αποστάσεις πλευρών-διαγωνίων και πάχη τοίχων οπωσδήποτε. Μελέτησε λιγάκι και το βιβλιαράκι του αποστασιόμετρου που έχεις, και αν μπορείς μέτρα για έλεγχο και τις εξωτερικές πλευρές του κτιρίου. ΥΓ. Προσοχή μόνο στο σετάρισμα του αποστασιόμετρου να μετράει από τη βάση του και όχι από τη στέψη του.
pbozopoulos Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 29 , 2010 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 29 , 2010 Μην αγχώνεστε! Είτε με κορδέλα (και έναν βοηθό) είτε με αποστασιόμετρο (το λέιζερ δηλαδή) και μόνοι σας μπορείτε σχετικά εύκολα, με τη στοιχειώδη προσοχή και συγκέντρωση, να αποτυπώσετε την εσωτερική κάτοψη του κτιρίου που θέλετε! Καμιά γωνία μην την εκλαμβάνετε ως ορθή (απλά στο 99,9999% των κτιρίων δεν υπάρχουν τέτοιες) οπότε για να "κουμπώσετε" τις πλευρές πρέπει να μετρήσετε και τις διαγωνίους. Ξεκινήστε από ένα βασικό δομικό στοιχείο της κάτοψης (π.χ. κάποιο υποστήλωμα ή τειχείο) και προχωρήστε διαδοχικά με τις μετρήσεις πλευρών και διαγωνίων. Παίρνει χρόνο η διαδικασία και θέλει υπομονή. Σε κάθε διάσταση (ειδικά αν χρησιμοποιήσετε λέιζερ) παίρνετε καλού κακού δυο-τρεις φορές τη μέτρηση ώστε να επιβεβαιώσετε την ακρίβειά της. Και φυσικά προσέξτε το σημείο 0 από το οποίο μετρά το αποστασιόμετρο (ίσως ποικίλει ανάλογα με το όργανο). Καλή επιτυχία!
TheoTDM900 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 30 , 2010 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 30 , 2010 Πολύ σωστά. Να προσθέσω πως καλύτερα να έχετε αναμένο το κλισιόμετρο καθώς το χέρι-μάτι δεν πιάνει οριζοντίωση της ακτίνας και του οργάνου. Δλδ χωρίς να βλέπεις την κλίση θα δίνει την υποτείνουσα του τριγώνου με γωνία την απόκλιση του οργάνου και όχι την οριζόντιο πλευρά του τριγώνου που θέλουμε. Καλό είναι και το τριποδάκι σε συνδυασμούς στοχεύσεων με το λειζεράκι. Το χέρι δεν μένει ποτέ απόλυτα σταθερό.
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα