Μετάβαση στο περιεχόμενο

Λάθη-ελλείψεις-προβλήματα του ΡΑΦ


trellovoskos

Recommended Posts

Δεν  έχει  αυτοματοποιημένους  ελέγχους  τόσο  για  τον  αντισεισμικό  κανονισμό  , οσο  και  για  τον  κανονισμό  σκυροδέματος ,  οι  οποίοι  είτε  θα  γίνουν  με  πολλαπλές  αναλύσεις  είτε  με  κάποια  διαδικασία  που  θα  φτιάξεις  εσύ  σε  κάποιο  πχ  excel . Οπλισμοί  σχέδια  αγκυρώσεις , προσομοίωμα,   μάζες  ,  σεισμικά  φορτία  ,  θέση  εφαρμογής  τους  ,  επαφίονται  στις  δικές  σου  γνώσεις . Εαν  του  δώσεις  λανθασμένες  ή  ελλιπείς πληροφορίες  θα  σου  δώσει  λάθος  αποτελέσματα .     

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Κι όμως, και διαστασιολογεί, και κάνει ικανοτικό τέμνουσας δοκών και υποστυλωμάτων, και ικανοτικό κόμβου και ικανοτικό έλεγχο τοιχωμάτων. Έχει και αυτό ελλείψεις ως προς κάποιους ελέγχους διαστασιολόγησης, και επίσης δεν κάνει τους ελέγχους κανονικότητας. Σε καμία περίπτωση δεν είναι το πρόγραμμα που πατάς ένα κουμπί και ξεμπερδεύεις. Είναι κυρίως προσανατολισμένο προς την Αμερικανική αγορά και τους εκεί κανονισμούς. Υπάρχει ένα add-on για κτήρια σκυροδέματος, το οποίο κάνει όλους τους απαραίτητους ελέγχους διαστασιολόγησης και σύντομα θα προστεθούν και οι έλεγχοι κανονικότητας. Δεν λύνει θεμελίωση υπόψιν. Χρειάζεται το SAFE για τη θεμελίωση. Πάντως λέει αυτά που κάνει και κάνει αυτά που λέει.

Αλλά ας μην μπλέκουμε το ETABS με τα ελληνικά προγράμματα. Το σύστημα του "περνάω τα δεδομένα σε ένα πρόγραμμα, το οποίο κάνει μοντέλο, αναλύει, διαστασιολογεί, βγάζει τεύχος, σχέδια, απλώνει τα ρούχα, πάει τα παιδιά στο σχολείο, κάνει και μια στάση στο super market στο γυρισμό" είναι αποτέλεσμα της στρεβλής ελληνικής πραγματικότητας και γι'αυτό προκύπτει η ανάγκη για τα ελληνικά μπετατζίδικα προγράμματα. Ας μην μπερδεύουμε λοιπόν το ένα με το άλλο.

Το πιο ώριμο από πλευράς ΕΚ8 φαίνεται να είναι το MIDAS πάντως, το οποίο ούτε καν ακούγεται στην Ελλάδα. Ας μείνουμε όμως στα ελληνικά, γιατί με αυτά δουλεύουμε.

Edited by ktomp
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Είπα ότι υπάρχει add-on που κάνει τους ελέγχους κανονιικά. Απλά είναι λίγο μπελάς, γιατί πρέπει να κάνεις τη θεμελίωση στο SAFE ή σε κανένα excel.

Απλά υπάρχουν κάποια κτήρια και κάποιοι πελάτες στους οποίους δεν μπορείς να πας με ΡΑΦ, FESPA, Scada.

Link to comment
Share on other sites

 

@ktomp

Ολα  αυτά  που  λές  δεν  γίνονται  με  αυτόματο  τρόπο  και  έχουν   πολύ  κόπο  ,  τόσο  που  σε  ενα  κοινό  κτιριακό  έργο  πχ  σε  πολυκατοικία   η  χρήση  etabs csi  να  γίνεται  δύσκολη  . 

πχ  προσομοιώμα   , εάν   θέλεις  ακρίβεια   πρέπει  να  την  εισάγεις  εσύ  όπως  το μοντέλο  με  τους στερέους  βραχίονες το  ίδιο  και  μάζες  ,  σεισμικά  φορτία  ,  συνδυασμοί  φόρτισης  ,  στρεπτική  ευαισθησία  ,  φορτία  πλακών επί  δοκών  ,  τουλάχιστον   στις  παλαιότερες  εκδόσεις  , Δεν  ξέρω  τι έγινε μετα  το  2013    και  τι έχει  αλλάξει ;;  Aλλα  επειδή  δουλέυω   το  αδελφάκι  του  sap2000 v20  , εαν  σε  ενδιαφέρει  να  ξέρεις  τι  κάνεις   δεν  μπορείς  να  το  αφήσεις  στον  αυτόματο  με  κανένα  τρόπο . 

 

Πάντως  η  ανάλυση  διατομής  του  ΡΑΦ  βγάζει  τα  ίδια  αποτελέσματα  ( διαξονική  κάμψη  με  αξονική  δύναμη ) με  αυτά  του sap2000 ,  και  είναι  η  πιο  φιλική  που  έχω  δει  μέχρι  σήμερα  απο  όλα  τα  ελληνικα  προγράμματα  και  από  πολλά  ξένα . 

MIDAS   δεν  το  εισάγει  κανείς  στην Ελλάδα  ;;

 

Edited by loser
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δεν είπα ότι το ETABS είναι για οποιοδήποτε κτηριακό. Αλλά υπάρχουν κάποια έργα που απαιτούν άλλη κλάση μελέτης και άλλη κλάση λογισμικού. Πραφανώς και άλλες αμοιβές. Για κοινά κτηριακά τα λογισμικά τύπου ETABS, Sofistik κτλ είναι ασύμφορα.

Στα ελληνικά μπετατζίδικα προγράμματα ο βαθμός αυτοματοποίησης που έχουν προσφέρει μεν ταχύτητα, αλλά ταυτόχρονα σε περιορίζει σημαντικά. Προορίζονται για πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Το ότι μιλάμε όμως για κοινά κτηριακά δεν σημαίνει ότι θέλουμε και εκπτώσεις στην πληρότητα και ορθότητα των υπολογισμών. Η συζήτηση εδώ αφορά σε κάποιες αδυναμίες που έχουν εντοπιστεί. Ας μην ξεφεύγουμε τώρα από το θέμα με το τι κάνει το ETABS κτλ.

Για λογισμικό διαξονικής κάμψης που ανέφερες δες αυτά (το ένα free αλλά με txt input, το άλλο επί πληρωμή αλλά με γραφικό περιβάλλον εργασίας):

https://www.researchgate.net/publication/309313622_AnySection_Software_for_the_analysis_of_arbitrary_composite_sections_in_biaxial_bending_and_axial_load

https://www.engissol.com/cross-section-analysis-design.html

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Άρα θέλουμε κάτι ναι μεν αυτόματο, όσο γινεται, για ταχύτητα, αλλά αρκετά (ή κ πλήρως) ανοιχτό ώστε να μπορεί να ελεγχθεί.

Το ΡΑΦ καταλαβαίνω την πατάει από την ίδια του τη διαφάνεια, που κάνει εμφανείς τις αδυναμίες του (μου έχετε κινήσει την περιέργεια αρκετά για να βάλω το demo πάντως).

Πάντως για τα συμβολαια υποστήριξης δεν συμφωνώ, νομίζω ότι είναι ο μόνος τρόπος να είναι βιώσιμες σαν επιχειρήσεις, θα μπορούσαν βέβαια να ρίχνουν το αρχικό κόστος. Τώρα για την υπηρεσία και το προϊόν που παρέχεται, θα συμφωνήσω. Επίσης φυσικά κ για την πιστοποίηση.

 

Link to comment
Share on other sites

Φίλε @zazeng  και αγαπητοί συνάδελφοι ομοιοπαθουντες, ώρες ώρες πιστεύω ότι η εμπειρία μου με το ΡΑΦ δεν μπορεί να εκφραστεί καλύτερα από αυτο:

 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.