Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Παιδιά έχω μία ερώτηση:

σε πίνακα (3Φ) με φορτία φωτισμού, ρευματοδοτών και κίνησης (μονοφασικά και τριφασικά μηχανήματα), έβαλα ρελέ διαφυγής μόνο στις 3Φ γραμμές αλλά όχι στις υπόλοιπες. Είναι σωστό αυτό ή χρειάζεται ένα μόνο ρελέ, στη γραμμή τροφοδοσίας του πίνακα; Υπάρχει έτοιμη τέτοια γραμμή στις βιβλιοθήκες της 4Μ (adapt) ή πρέπει να την συνθέσω εγώ;

Δημοσιεύτηκε

Σύμφωνα με το πρότυπο και την σχετική ΚΥΑ όλα τα κυκλώματα εσωτερικής ηλ. εγκατάστασης πρέπει να προστατεύονται με διακόπτη διαφυγής έντασης (σωστά Μίλτο ? ;) ) . Τώρα μια καλή τακτική είναι να "σπάσεις" τα ρελέ σε διάφορους κλάδους. π.χ. ένα ρελέ για τα κυκλώματα φωτισμού και ένα για τα κυκλώματα ρευματοδοτών-κίνησης ή όποιος αλλιώς κρίνεις εσύ. Το κόστος βέβαια ανεβαίνει λίγο αλλά σε κτίρια έτσι ενδείκνυται.

Δημοσιεύτηκε

Η γραμμή κίνησης υδραυλικού ανελκυστήρα από τον πίνακα κοινοχρήστων προστατεύται με ρελέ διαρρόης ? Επίσης η γραμμή του πίνακα του λεβητοστασίου από τον πίνακα προστατεύεται με ρελέ διαρρόης ? Μήπως οι παραπάνω γραμμές πρέπει να ασφαλίζονται με ξεχωριστά ρελέ διαρρόης ?

 

Ευχαριστώ

Δημοσιεύτηκε

Έχει γίνει μεγάλη συζήτηση για το θέμα αυτό. Το ερώτημα είναι γενικότερο και αφορά τη χρήση ρελέ διαρροής έντασης γενικότερα σε φορτία κινήσεως ή μη γραμμικά φορτία. Ο συνάδελφός μας ο Μίλτος, αν δεν κάνω λάθος, σε κάποια συζήτηση παλαιότερα είχε πει κάτι σωστό. Εφόσον το διανυσματικό άθροισμα των ρευμάτων είναι μηδέν, τότε δεν υπάρχει θεωρητικά κάποιος λόγος να πέφτει το ρελέ. Εταιρείες ηλεκτρολογικού υλικού όμως και αρκετοί τεχνικοί από την εμπειρία τους λένε να μην χρησιμοποιούμε ρελέ διαρροής (τουλάχιστον στα 30mA) σε τέτοια φορτία (ανελκυστήρες, κλιματιστικές, συμπιεστές κλπ) καθότι συχνά πέφτουν. Παρ όλα αυτά το θέμα έχει απαντηθεί μερικώς και υπάρχουν ακόμα σκοτεινά σημεία. Δες λίγο και τις παλαιότερες συζητήσεις εδώ.

  • 3 years later...
Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα σε όλους.

Θα ήθελα να ρωτήσω αν στην περίπτωση που έχουμε έναν 3φ γενικό πίνακα οπου ηλεκτροδοτεί έναν υποπίνακα 1φ ορόφου, αν θα πρέπει πέρα του ΔΔΕ του γενικού πίνακα να ελέγχεται ο υποπίνακας με ξεχωριστό ΔΔΕ.

Σκεφτόμουν οτι σύμφωνα με το HD384 ο ΔΔΕ μπορεί να είναι και ένας ως μέτρο προστασίας της συνολικής εγκατάστασης. Υπάρχει απαίτηση απο τον νόμο σε αυτή την περίπτωση ο κάθε υποπίνακας να ελέγχεται απο ξεχωριστό ΔΔΕ? Και αν ναι, υποθέτω οτι θα έμπαινε μετά την γενική ασφάλεια του υποπίνακα.

 

Ευχαριστώ πολύ.

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα,

Στην εγκατάστασή σου, δεν είναι απαραίτητη η τοποθέτηση του διπολικού ΔΔΕ στον υποπίνακα, εφ' όσον έχεις τον τετραπολικό ΔΔΕ στο Γ.Π.

Όσο για τη σειρά τοποθέτησης, έχουν ειπωθεί πολλά κατά καιρούς...

Κατά τη γνώμη μου, η ορθότερη συνδεσμολογία είναι:

1)Γ.Δ.

2)Γ.Α.

3)Δ.Δ.Ε.

Δημοσιεύτηκε

συμφωνώ και εγώ συνάδελφε. σε ευχαριστώ για την απάντηση σου. Απο νομική πλευρά (HD384 κλπ) πάντως δεν βρήκα κάτι που να διευκρινίζει το τοπίο. εκτός και αν δεν το διάβασα σωστά ή μου ξέφυγε κάτι.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.