Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επισκευή κτιρίου εντός τμήματος οικισμού που επιτρέπεται η επισκευή και απαγορεύεται η ανέγερση ( με έγκριση Αρχαιολογίας)


Recommended Posts

Εντός τμήματος οικισμού όπου προβλέπεται από την οριοθέτηση του οικισμού ( αποφ. Νομάρχη Ι-5303 ΦΕΚ 763Δ/1989)

αναφέρεται επι λέξει :

Στο τμήμα που περικλείεται από τα στοιχεία 3,4,α,β,γ,δ,3 απαγορεύεται η ανέγερση νέων κτισμάτων. Επιτρέπονται επισκευές μόνο των ήδη υπαρχόντων

και παρακάτω :

Η αρχιτεκτονική μελέτη των νέων κτισμάτων και των επισκευών θα εγκρίνεται από την ΕΠΑΕ , αφού προηγουμένως έχει έγκριση από Αρχαιολογική υπηρεσία.

Σε οικόπεδο  εντός του παραπάνω τμηματος υφίσταται διώροφο λιθόκτιστο κεραμοσκεπές κτίσμα εμβαδού κάτοψης 60 τμ  με ένα μικρό πλακοσκεπές τμήμα 7 τ.μ. Πρότεινα μια αρχιτεκτονική μελέτη επισκευής που περιλαμβάνει

α. την αντικατάσταση της στέγης στις ίδιες διαστάσεις καθότι η παλιά στέγη δεν σώζεται

β. την προσθήκη κεραμοσκεπής στο πλακοσκεπές κτίσμα ( η κεραμοσκεπή άλλωστε είναι υποχρεωτική στους ειδικούς όρους δόμησης του οικισμού)

γ. την διάνοιξη νέων ανοιγμάτων στην τοιχοποιία ( σε σημεία που δεν επηρεάζεται ο φέρων οργανισμός) και την τροποποίηση κάποιων για λόγους αρμονίας

δ. την νέα διαρρύθμιση εντός του κτιρίου

Η μελέτη πέρασε από Τοπικό συμβούλιο Αρχαιοτήτων ομόφωνα μετά και από θετική γνωμοδότηση της εφορείας αρχαιοτήτων . Πέρασε και από το αρμόδιο Συμβούλιο  Αρχιτεκτονικής καθώς όλες οι αλλαγές είναι σύμφωνες με τους ειδικούς όρους δόμησης του οικισμού ( όπου για παράδειγμα απαγορεύονται οι πλακοσκεπες)

 

Επίσης ζητάω και την αλλαγή χρήσης του κτιρίου από κατοικία σε γραφεία αλλά αυτό είναι κάτι που σύμφωνα με αυτά που έχω συζητήσει με διάφορους συναδέλφους αλλά και τρίτες υπηρεσίες δόμησης , πιστεύω ότι επιτρέπεται , παρόλο που και αυτό το αρνούνται . 

 

 Η Υδομ λοιπόν επέστρεψε σε μεταβολή  την αίτηση οικοδομικής αδειας για τα παραπάνω με παρατήρηση ότι δεν επιτρέπεται να αντικαταστήσω την στέγη , να διανοίξω νέα ανοίγματα , να προσθέσω κεραμοσκεπή σε τμήμα που δεν υπάρχει και να αλλάξω την διαρρύθμιση του ακινήτου  στα πλαίσια της "επισκευής"

Στην ουσία της υπόθεσης , για εμένα, όλα τα παραπάνω αποτελούν επισκευή του κτιρίου . Δηλαδή αναγκαίες παρεμβάσεις για την επαναφορά της λειτουργικότητας του. Επίσης η έγκριση από την εφορεία αρχαιοτήτων , η οποία είναι ο λόγος για τον οποίο απαγορεύτηκε η δόμηση στο τμήμα του οικισμού θα έπρεπε να λύνει το θέμα από μόνη της.

Στο τυπικό της υπόθεσης , γνωρίζουμε εάν υπάρχει κάποια νομολογία ή ερμηνευτική εγκύκλιος επί των θεμάτων

1. τι συνιστά επισκευή κτιρίου και τι όχι

2. τι ισχύει με τις μελέτες που παίρνουν έγκριση από συμβούλια αρχαιοτήτων . καθώς παλαιότερα είχα συναντήσει περιπτώσεις στην πολεοδομία  που εγκεκριμένες μελέτες της αρχαιολογίας διαφοροποιούνταν από τους όρους δόμησης . δυστυχώς δεν μπορώ να εντοπίσω κάποιο παράδειγμα αυτή τη στιγμή

 

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.