Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διαρροή νερού και μούχλα στο ταβάνι του κάτω ορόφου


gian_kou

Recommended Posts

Καλημέρα σας και καλή χρονιά,

Αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα στη πολυκατοικία. Συγκεκριμένα μένω στον 6ο όροφο ως ιδιοκτήτης. Τα τελευταίο καιρό ο ιδιοκτήτης του 5ου μου παραπονιέται ότι περνάει νερό στο ταβάνι του υπνοδωματίου του όταν βρέχει. Για να έχετε μια εικόνα το υπνοδωμάτιο και γενικά το σπίτι του ξεκινάει περίπου στα 2/3 της βεράντας μου. Είναι δηλαδή πιο μέσα από το δικό μου. Ενώ στο πλάι τέλος δεξιά της βεράντας μου είναι τοιχοποιία της πολυκατοικίας ελεύθερη στο κενό. Η πολυκατοικία είναι 35+ ετών. 

Φέραμε μηχανικό και είδαμε ότι μάλλον λόγω σεισμού ή κατασκευαστικής αστοχίας υπήρχε/ δημιουργήθηκε ένα μικρο αλλά μακρύ κενό ανάμεσα στο τελείωμα του μπαλκόνιου μου και τη δεξιά τοιχοποιία η οποία είναι σαγρέ, παλιού τύπου. Ρίξαμε νερό με το λάστιχο και όντως πέρασε τρεχούμενο στο αποκάτω διαμέρισμα στη γωνία του ταβάνιου του. Καλέσαμε τεχνικό ο οποίος έφτιαξε από πάνω ως κάτω όλη την τοιχοποιία, έριξε όλους τους σοβάδες, πέρασε μονωτικό κλπ. Και μας είπε ότι όλη η τοιχοποιία ήταν σάπια επειδή είναι έκθετη στις βροχές. Εγώ παρόλα αυτά είδα ότι δεν έκανε τέλεια δουλειά. Το σημείο που έπρεπε να φτιαχτεί στο μπαλκόνι φαίνεται σαν να έχει πεταχτεί πρόχειρα το υλικό και να φαίνεται σαν να έχει κάποιες τρύπες. Ενώ θα έπρεπε να φαίνεται σαν λείο σκαλοπατάκι. 

Νομίζαμε ότι το πρόβλημα λύθηκε . Παρολα αυτά πάλι σε βροχές ο άνθρωπος από κάτω ότι πάλι βλέπει σταγόνες και υγρασία/μούχλα μετά τη βροχή . Καλέσαμε τον μάστορα και αρνήθηκε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τη δουλειά του προφανώς γιατί δεν θέλει να αναλάβει εκ νέου ο ίδιος το κόστος της τοποθέτησης σκαλωσιάς. Φέραμε υδραυλικό γιατί στο σημείο όπου υπάρχει η μούχλα ειδικά σε ένα σημείο που είναι η γωνία του ταβανιού του από κάτω ορόφου σε εμάς είναι το λούκι της υδροροης. Το οποίο βέβαια είναι πρόσφατα φτιαγμένο. Έχει μπει σε όλη την πολυκατοικία καινούριος πιο χοντρός σωλήνας υδροροης γιατί είχαμε παλαιότερα προβλήματα με τον παλιό μικρό τετραγωνικου τύπου σωλήνα. Ο υδραυλικός δεν είδε κάποιο πρόβλημα και είπε ότι πιθανότατα είναι νερό και υγρασία  που αποροοφαται από τα πλακάκια της βεράντας όταν βρέχει. και ότι έχουν δημιουργηθεί ρηγματώσεις στη πλάκα από κάτω με αποτέλεσμα να περνάει το νερό. Και πρότεινε ξήλωμα της βεράντας, πέρασμα μονωτικου υλικού και νέα πλακάκια.

Εδώ να αναφέρω ότι έχουμε μόνιμα τέντα ακόμα και σε πολύ αέρα όποτε ελάχιστο νερό πέφτει στην βεράντα. Δεν υπάρχουν δλδ λιμνάζοντα νερά ποτε. Προσέχουμε παρά πολύ τα λούκια να μην βουλώνουν από φύλλα. Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ λάστιχο. Και γενικά οι αρμοί και τα πλακακια της βερανατς όσοι πλακάδες έχουν έρθει έχουν πει ότι είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Εδώ επίσης να αναφέρω ότι από κάτω μαγειρεύουν παρά πολύ, τηγανητά και φούρνο, επίσης δεν αερίζουν συχνά το σπίτι. Παλαιότερα που είχαν επίσης πρόβλημα με μούχλα ο εργολάβος της πολυκατοικίας τους είχε πει ότι δεν είναι από τον πάνω όροφο αλλά από κακό εξαερισμό του σπιτιού τους.

 

Και θέλω να ρωτήσω:

1) Ποσό πιθανό είναι να είναι από τη βεράντα εφόσον δεν υπάρχουν όμβρια ύδατα; Μπορεί να υπάρχει ρηγματωση στη πλάκα;

2) Έχει νόημα να δαπανήσουμε τόσα χρήματα για το ξήλωμα της βεράντας και το πρόβλημα να είναι από αλλού; Πχ να μην έχει λυθεί εντελώς το πρόβλημα με την τοιχοποιία και να εξακολουθεί να μπαίνει υγρασία;

3) Είναι δυνατόν η υγρασία και η μούχλα να μην οφείλεται σε εμάς αλλά σε δική τους κακή συντήρηση( κακός εξαερισμός, μη χρήση θέρμανσης η αφυγραντήρα,) και να υπάρχει πολλή υγρασία που συμπυκνώνεται στο κρύο ταβάνι;

4) Υπάρχει κάποια υπηρεσία που μπορώ να απευθυνθώ? ΤΕΕ ή πολεοδομία να κάνει επίσημο έλεγχο? Ένας πολιτικός μηχανικός έστω και ιδιώτης μπορεί να καταλάβει από πού προέρχεται το πρόβλημα? Γιατί με τους μάστορες άκρη δεν βγαίνει.

Edited by Pavlos33
έγινε αλλαγή κεφαλαίων σε πεζά στο κείμενο τίτλου-Pavlos 33
Link to comment
Share on other sites

1)

2)

3)

Τα πάντα ρει

 

4) Δωρεάν το ΤΕΕ και ΥΔΟΜ δεν παρέχει τέτοια υπηρεσία

Ναι μπορείς να απευθυνθείς σε Τεχνικό γραφείο (Αρχιτέκτονα Μηχανικό, Πολιτικό Μηχανικό, Μηχανολόγο Μηχανικό κ.λπ.) που μπορούν υπό όρους και προϋποθέσεις να κάνει πιο ασφαλή διάγνωση και σίγουρα πιο συγκεκριμένη λύση.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση!

Δεν μας ενοχλεί τόσο το κόστος της επίσκεψης/αυτοψίας. Το θέμα είναι να βρεθεί μια λύση. Γιατί το να δώσουμε ένα σωρό χρήματα από μόνοι μας για την ανακατασκευή μιας βεράντας που φαίνεται και είναι μια χαρά και το πρόβλημα να μην λυθεί δεν το θεωρώ και πολύ σωστή πρακτική. Ίσως ο μηχανικός να πει κάτι παραπάνω. 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.