Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε
Alcohol Interlock: Οι συσκευές θα τοποθετούνται υποχρεωτικά σε κάθε όχημα που θα αποκτά έγκριση τύπου σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις 6 Ιουλίου 2022 και έπειτα.

Από τον Ιούλιο του 2022 και μετά, αναμένεται να καταστεί υποχρεωτική η τοποθέτηση αλκοολόμετρων (Alcohol Interlock) σε όλα τα νέα αυτοκίνητα που θα αποκτούν έγκριση τύπου σε κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένα μέτρο που προβλέπεται να επεκταθεί το 2024 σε όλα τα οχήματα που θα πωλούνται στη γηραιά ήπειρο.

Το εν λόγω μέτρο για αλκοολόμετρο σε κάθε ΙΧ πρόκειται να αλλάξει τα δεδομένα της οδικής συμπεριφοράς και ασφάλειας στην Ελλάδα και θα είναι υποχρεωτικό για όλους τους οδηγούς. Επισημαίνεται ότι, προ ημερών η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε σε νέους κανόνες, σύμφωνα με τους οποίους, όλα τα αυτοκίνητα που θα κατασκευάζονται και πωλούνται στην ΕΕ θα διαθέτουν αλκοολόμετρα, σε ένα μέτρο που επί της ουσίας στόχο έχει τον περιορισμό της οδήγησης υπό την επήρεια του αλκοόλ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι συσκευές θα τοποθετούνται υποχρεωτικά σε κάθε όχημα που θα αποκτά έγκριση τύπου σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις 6 Ιουλίου του 2022 και έπειτα.

Υποχρεωτικά αλκοολόμετρα: Πώς θα λειτουργεί το σύστημα Alcohol Interlock

/wp-content/uploads/2022/02/samuele-errico-piccarini-qAc3UNF8Hm4-unsplash-2-640x480.jpg
Το υποχρεωτικό αλκοολόμετρο έρχεται στον απόηχο θλιβερής έρευνας που έδειξε ότι, παρότι στην Ευρώπη περισσότεροι από 30.000 οδηγοί έχουν στερηθεί το δίπλωμά τους εξαιτίας της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, πάνω από το 30% αυτών (περίπου 10.000) συνεχίζουν να οδηγούν χωρίς δίπλωμα.

Ο οδηγός του ΙΧ αναμένεται να φυσά στο αλκοτέστ του αυτοκινήτου πριν ξεκινήσει. Εάν το επίπεδο αλκοόλ του οδηγού είναι πολύ υψηλό, το αυτοκίνητο απλά δεν θα παίρνει μπρος. Να σημειωθεί ότι το σύστημα αυτό θα είναι υποχρεωτικό από το 2024 για όλα τα αυτοκίνητα που θα πωλούνται στην ΕΕ, ανεξαρτήτως από την ημερομηνία που έχουν αποσπάσει έγκριση τύπου.

Το αλκοολόμετρο θα κλειδώνει τον κινητήρα

Ειδικότερα, κατά την είσοδο του οδηγού στο αυτοκίνητο και πριν εκκινήσει το όχημα με το κλειδί, το αλκοολόμετρο θα απαιτεί από τον οδηγό να φυσήξει στο ειδικό στόμιο ενός αναπνευστήρα ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσον έχει κάνει χρήση αλκοόλ και αν είναι σε θέση να οδηγήσει, σύμφωνα και με τα όρια που ισχύουν σε κάθε χώρα.

Στην περίπτωση που ο οδηγός βρεθεί να έχει καταναλώσει περισσότερο αλκοόλ από όσο προβλέπει ο νόμος, τότε ο κινητήρας δεν θα παίρνει μπροστά και το αυτοκίνητο θα μένει ακινητοποιημένο.

Το Alcohol Interlock έρχεται στον απόηχο θλιβερής έρευνας που έδειξε ότι, παρ’ όλο που στην Ευρώπη περισσότεροι από 30.000 οδηγοί έχουν στερηθεί το δίπλωμά τους εξαιτίας της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, πάνω από το 30% αυτών (περίπου 10.000) συνεχίζουν να οδηγούν χωρίς δίπλωμα.

Κάθε χρόνο στους δρόμους της Ευρώπης χάνονται πάνω από 20.000 άνθρωποι, με το 25% των θανάτων να οφείλεται στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. Γι’ αυτόν τον λόγο εξετάζεται ακόμα και ο εκμηδενισμός των ορίων αλκοόλ και κατά συνέπεια το κλείσιμο των «παραθύρων» σε όσους συνεχίζουν να οδηγούν έχοντας καταναλώσει έστω και ελάχιστο. Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβακία και Ρουμανία, έχουν ήδη θεσπίσει το μηδενικό όριο.

Οδήγηση και αλκοόλ: Η εικόνα στην Ελλάδα

/wp-content/uploads/2022/02/dan-gold-kARZuSYMfrA-unsplash-1-640x360.jpgΣε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ένας οδηγός θεωρείται υπό την επήρεια μέθης όταν ανιχνεύεται αλκοόλ 0,50 γρ./λτ. σε περίπτωση αιμοληψίας ή 0,25 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα. Τα πρόστιμα ξεκινούν από 200 ευρώ και μπορούν να φθάσουν – ανάλογα με τα ποσοστά αλκοόλ στο αίμα του παραβάτη – έως και τις 2.000 ευρώ, ενώ κατά περίπτωση προβλέπεται μέχρι και ποινή φυλάκισης.

«Υπερθεματίζουμε το Alcohol Intelock, μιας και θα συμβάλει ώστε να μειωθούν οι οδηγοί που οδηγούν σε κατάσταση μέθης. Δυστυχώς, πολλοί οδηγοί δεν έχουν ακόμη συνείδηση ότι δεν πρέπει να πίνουμε και να οδηγούμε», σημειώνει μιλώντας στην εφημερίδα «τα Νέα» η πρόεδρος του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» Βάσω Δανέλλη-Μυλωνά και εξηγεί:

«Ουσιαστικά, τα νέα αυτοκίνητα θα έχουν προεγκατάσταση του συστήματος, ενώ είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε ότι το αλκοολόμετρο εφαρμόζεται ήδη σε πολλές χώρες και για συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών (π.χ. Σουηδία). Στο Βέλγιο, από την άλλη, αν ένας οδηγός που έχει δεχθεί πρόστιμο επειδή οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ εντοπιστεί κατά τη διάρκεια της ποινής του να οδηγεί – και μάλιστα χωρίς δίπλωμα επειδή του έχει αφαιρεθεί – τότε, εκτός από το πολύ βαρύ πρόστιμο, θα πρέπει όταν αποκτήσει εκ νέου δικαίωμα οδήγησης να εγκαταστήσει το συγκεκριμένο σύστημα στο αυτοκίνητο με δικό του κόστος». 


View full είδηση

Δημοσιεύτηκε (edited)

Προβλέπω σκηνές απείρου κάλους έξω από τα μπουζοκομαγαζα, με τους μεθυσμένους να δίνουν πουρμπουάρ στους παρκαδόρους με την προτροπή : "Φυλλαράκι φύσα το να ξεκινήσει"

Η να έχουν σπρέι πεπεισμένου αέρα για να φυσάνε στο αλκοολόμετρο ή μπαλόνια με αέρα που φούσκωσαν πριν την οινοποσία.

Πέρα από την πλάκα αυτό δεν είναι ασφαλές και περιγράφω δύο σκηνές.

Να σβήσει το αυτοκίνητο στην ανηφόρα ή σε γραμμές του τρένου, και εσύ να είσαι στο "φυσά, ρουφα τραβατονε, πάτα τονε κι αναφτονε" για να ξεκινήσει το αυτοκίνητο, με την νταλίκα να έρχεται από πισω κορνάροντας ή να εμφανιστεί το τραίνο στην στροφή.

Edited by Dhmfot
Δημοσιεύτηκε

'Ισως θα ήταν ασφαλέστερο, το αυτοκίνητο να ξεκινάει σε "safe mode", π.χ. με max ταχύτητα μέχρι 10-15 χαω!

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.