cornel Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 9 , 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 9 , 2009 Παρουσιάζω κάποια πραγματική περίπτωση και θα ήθελα –αν γνωρίζει κάποιος/οι- απαντήσεις σε ορισμένα ερωτήματα. Ένας οικοπεδούχος Α δίνει αντιπαροχή (με αντάλλαγμα 2 διαμερίσματα) ένα οικόπεδό του σε κάποιον εργολάβο. Αυτός ξεκινά την κατασκευή της πολυκατοικίας 6 διαμερισμάτων και πουλά 3 διαμερίσματα σε τρεις αγοραστές Β, Γ, Δ με την υπογραφή και τού αρχικού οικοπεδούχου Α ο οποίος, όμως, κάνει το σφάλμα να μεταβιβάσει στον εργολάβο προς πώληση μεγαλύτερο ποσοστό απ’ όσο έπρεπε. Ο εργολάβος παίρνει κάποια από τα «μαύρα» χρήματα από τούς αγοραστές (οι οποίοι γίνονται πλέον συνιδιοκτήτες τού οικοπέδου) αλλά επειδή αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα δεν μπορεί να εκταμιεύσει τα χρήματα των αγοραστών από τις τράπεζες και έτσι όλη η οικοδομή μένει στην μέση. Κάποια στιγμή ο εργολάβος πτωχεύει. Λίγο πριν πτωχεύσει, και για να πάρει κάποια επιπλέον χρήματα από τον Β, τού αποπερατώνει στη «ζούλα» πλήρως το διαμέρισμά του και εξαφανίζεται. Έτσι η οικοδομή –δηλαδή οι κοινόχρηστοι χώροι και τα διαμερίσματα πλην τού διαμερίσματος Β- είναι στην μέση, ο Α βγάζει τον εργολάβο έκπτωτο και έχουμε την εξής εικόνα: 1) Ο Α έχει προς πώληση το τελευταίο διαμέρισμα ώστε με τα χρήματα που θα εισπράξει να ολοκληρώσει τα 2 διαμερίσματα που δικαιούται από την αντιπαροχή. Τα χρήματα αυτά όμως δεν τον φτάνουν για να καλύψει το κόστος της κατασκευής των κοινοχρήστων χώρων ούτε καν το ποσοστό της συμμετοχής σε αυτούς. 2) Ο Β θέλει να κατοικήσει στο διαμέρισμά του αλλά δεν θέλει να πληρώσει τα υπόλοιπα έξοδα της οικοδομής (συμμετοχή του στην αποπεράτωση των κοινοχρήστων, στο ΙΚΑ που απομένει και στην αμοιβή επίβλεψης τού μηχανικού). 3) Οι Γ και Δ «κάνουν τον Γερμανό» προσπαθώντας να περιπλέξουν την κατάσταση και να ωθήσουν τον Α (ή ενδεχομένως και τον Β) να επιφορτιστούν το κόστος κατασκευής των κοινόχρηστων χώρων. Σημειωτέον ότι τα χρήματα που χρωστούν στον (πτωχό πλέον) εργολάβο είναι περισσότερα από όσα θα τούς στοιχίσει η κατασκευή των δικών τους διαμερισμάτων και της αναλογίας τους στην κατασκευή των κοινόχρηστων. Άρα αποσκοπούν να «φάνε» τα χρήματα που προβλέπουν τα συμβόλαια αγοράς. Τα ερωτήματα: 1α. Ο Β μπορεί να πάρει ρεύμα και να κατοικήσει στο διαμέρισμά του ενώ όλη η υπόλοιπη οικοδομή μένει «ανοιχτή»; 1β. Υπάρχει ένα ελάχιστο μέρος εργασιών στούς κοινόχρηστους χώρους που πρέπει να έχει ολοκληρωθεί για την ηλεκτροδότηση τού διαμερίσματος του; 1γ. Είναι υποχρεωμένος να πληρώσει την συμμετοχή του στα έξοδα αποπεράτωσης των κοινοχρήστων –όταν αυτά αποπερατωθούν- τα οποία, βέβαια, θέλει να αποφύγει; 2α. Ο Γ και ο Δ είναι υποχρεωμένοι να συμμετάσχουν στα έξοδα αποπεράτωσης των κοινοχρήστων; 2β. Ο Γ και ο Δ –επειδή θα έχουν περίσσευμα χρημάτων- είναι υποχρεωμένοι να δώσουν τα χρήματα που θα βάλει "από την τσέπη" του ο Α για να φτιάξει τις ιδιοκτησίες του και την συμμετοχή του στα κοινόχρηστα; Ευχαριστώ εκ των προτέρων όσους δώσουν κάποιες απαντήσεις στο πρόβλημα αυτό.
anka Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 9 , 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 9 , 2009 Επειδή η όλη κατάσταση μου φαίνεται πολύ περίπλοκη, πρέπει νομίζω να αναλάβουν την υπόθεση μηχανικός και δικηγόρος μαζί για να βγάλουν άκρη.... Το τι δικαιούται ή υποχρεούται ο καθένας εξαρτάται και από το τι συμφωνητικό έχουν υπογράψει. Αν πχ ο Γ και ο Δ έχουν υπογράψει να παραλάβουν αποπερατωμένο διαμέρισμα και κοινόχρηστα, τότε δε βλέπω γιατί να είναι υποχρεωμένοι να συμμετέχουν στα έξοδα αποπεράτωσης. Αν ο Α θέλει να το αναλάβει, θα πρέπει να διεκδικήσει μετά τα έξοδα από τον εργολάβο. Από την άλλη, εφόσον ο εργολάβος δεν πληρώθηκε τελικά, πώς είναι ιδιοκτήτες οι Γ και οι Δ; Ό,τι και να σου απαντήσουμε χωρίς να έχουμε διαβάσει συμβόλαια,εργολαβικά κλπ είναι επισφαλές. Χρειάζεσαι οπωσδήποτε δικηγόρο.
cornel Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 10 , 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 10 , 2009 Καλημέρα και ευχαριστώ. Ναι, ο Γ και ο Δ έχουν αγοράσει με συμβόλαια αλλά δεν έχουν πληρώσει ούτε 1 ευρώ από όσα υποχρεούνται (με βάση τα συμβόλαιά τους) επειδή δεν μπορούσε να εισπράξει ο εργολάβος τα χρήματά τους από τις τράπεζες. Συνεπώς, έχουν ημιτελή διαμερίσματα σε οικόπεδο που δεν ήταν δικό τους χωρίς -μέχρι στιγμής- να έχουν πληρώσει τίποτε. Επιπλέον, έχουν ποσοστό συνιδιοκτησίας επί τού οικοπέδου χωρίς να έχουν πληρωθεί γι' αυτό οι αρχικοί οικοπεδούχοι. Ο εργολάβος, αφού έχει πτωχεύσει δεν πρόκειται να συνεχίσει εργασίες ούτε και μπορεί κανείς να τού διεκδικήσει αποζημίωση (ουκ αν λάβεις...). Για το θέμα τής σύνδεσης με ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κ.λπ., μπορεί όποιος ολοκληρώνει το διαμέρισμά του να ηλεκτροδοτείται έστω και αν διαμερίσματα τής οικοδομής μένουν "ανοιχτά"; Απιατείται γι' αυτό να έχουν γίνει και κάποιες ελάχιστες εργασίες σε κοινόχρηστα (π.χ. αποχέτευση, τοποθέτηση εξωτερικής πόρτας κ.λπ.);
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα