Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Συγχωρέστε με εκ των προτέρων εάν ρωτήσω κάτι που έχει προαναφερθεί ή αν η απορία μου δεν είναι και τόσο σημαντική όσο φαίνεται στα δικά μου μάτια, αλλά είμαι new entry στη διαχείριση Δημοσίων Έργων κι έχω κατα-αγχωθεί με όλη αυτή τη νομοθεσία, τι ακολουθούμε πού κλπ.

Μπορούν να υπάρξουν ποσότητες εργασιών που δεν θα αναθεωρηθούν από επιλογή, ακόμα και αν εκτελέστηκαν; πχ εμένα τώρα η Υπηρεσία με υποχρεώνει να κάνω Αναθεώρηση για ποσό 35,40€ όμως οι εργασίες που μπορούν να μπουν στην αναθεώρηση βγάζουν πολύ παραπάνω. 

Επιπροθέτως, μπορώ για μια εργασία στην οποία δεν υπάρχει συντελεστής αντί να χρησιμοποιησώ κάποιο ομοειδές άρθρο (όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ) να μην αναθεωρήσω καθόλου την ποσότητα αυτή; 

Δημοσιεύτηκε
On 4/7/2025 at 10:55 AM, Aria D. said:

Μπορούν να υπάρξουν ποσότητες εργασιών που δεν θα αναθεωρηθούν από επιλογή, ακόμα και αν εκτελέστηκαν; πχ εμένα τώρα η Υπηρεσία με υποχρεώνει να κάνω Αναθεώρηση για ποσό 35,40€ όμως οι εργασίες που μπορούν να μπουν στην αναθεώρηση βγάζουν πολύ παραπάνω. 

Τίποτε δεν είναι υποχρεωτικό, οι λογαριασμοί γίνονται ανακεφαλαιωτικά και όλα αλλάζουν με ΑΠΕ.

Επιπροθέτως, μπορώ για μια εργασία στην οποία δεν υπάρχει συντελεστής αντί να χρησιμοποιησώ κάποιο ομοειδές άρθρο (όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ) να μην αναθεωρήσω καθόλου την ποσότητα αυτή; 

ΝΑΙ, αρκεί να συμφωνεί και η Υπηρεσία.

• Like 1
Δημοσιεύτηκε
On 7/4/2025 at 10:55 ΠΜ, Aria D. said:

Δεν καταλαβαίνω γιατί να μην αναθεωρηθούν (από επιλογή!!!) εργασίες που έχουν γίνει. Δεν φαίνεται λογικό. Μήπως θέλεις να πεις κάτι άλλο? 

• Like 1
Δημοσιεύτηκε
On 7/4/2025 at 6:36 ΜΜ, tetris said:

Δεν καταλαβαίνω γιατί να μην αναθεωρηθούν (από επιλογή!!!) εργασίες που έχουν γίνει. Δεν φαίνεται λογικό. Μήπως θέλεις να πεις κάτι άλλο? 

Πιθανόν να μην το λέω σωστά, έχετε δίκιο!

Ουσιαστικά βάσει της Σύμβασης αναφέρεται ποσό Αναθεώρησης 35,40€ . Από την Υπηρεσία μας λένε ότι είναι υποχρεωτικό να καταθέσουμε Πίνακα Αναθεώρησης που δεν θα υπερβαίνει όμως τα 35,40€ αλλιώς δεν θα τον κάνουν δεκτό και δεν θα υπογράψουν τίποτα περαιτέρω.

Φυσικά καμία καθοδήγηση για το τι και πως θα το κάνουμε, ούτε για ομοειδή αρθρα ούτε τίποτα καθώς "είναι δική μας υποχρέωση να τα ξέρουμε". Και ψάχνω εγώ τωρά να βρώ τι θα κάνω και πώς για να κουμπώσω το ποσό. 

Εντωμεταξύ δεν θέλαμε καν να καταθέσουμε αναθεώρηση, θα τα χαρίζαμε για να ξεμπερδεύουμε αλλά...έχουμε μπλέξει!

Δημοσιεύτηκε
On 4/8/2025 at 12:25 PM, Aria D. said:

Ουσιαστικά βάσει της Σύμβασης αναφέρεται ποσό Αναθεώρησης 35,40€ . Από την Υπηρεσία μας λένε ότι είναι υποχρεωτικό να καταθέσουμε Πίνακα Αναθεώρησης που δεν θα υπερβαίνει όμως τα 35,40€ αλλιώς δεν θα τον κάνουν δεκτό και δεν θα υπογράψουν τίποτα περαιτέρω.

Φυσικά καμία καθοδήγηση για το τι και πως θα το κάνουμε, ούτε για ομοειδή αρθρα ούτε τίποτα καθώς "είναι δική μας υποχρέωση να τα ξέρουμε". Και ψάχνω εγώ τωρά να βρώ τι θα κάνω και πώς για να κουμπώσω το ποσό. 

Εντωμεταξύ δεν θέλαμε καν να καταθέσουμε αναθεώρηση, θα τα χαρίζαμε για να ξεμπερδεύουμε αλλά...έχουμε μπλέξει!

Αυτό που σας λέει η υπηρεσία είναι ΛΑΘΟΣ βάση νόμου, όπως ισχύει σήμερα.

Άρθρο 153 Αναθεωρητική περίοδος για τις βασικές τιμές ημερομισθίων, υλικών, μισθωμάτων και μηχανημάτων - Εξουσιοδοτικές διατάξεις

22. Η αναθεώρηση κάθε αναθεωρητικής περιόδου περιλαμβάνεται στον πρώτο λογαριασμό μετά την κοινοποίηση των συντελεστών της περιόδου αυτής. Μέχρι τότε, υπολογίζεται η αναθεώρηση προσωρινά με τους συντελεστές της τελευταίας αναθεωρητικής περιόδου για την οποία έχουν κοινοποιηθεί οι συντελεστές αναθεώρησης. Για να περιληφθεί σε λογαριασμό η αναθεώρηση δεν απαιτείται να έχει εγκριθεί ειδικό κονδύλιο για την αναθεώρηση και η πληρωμή γίνεται από τις εγκεκριμένες για το έργο πιστώσεις.

Μπορείτε να τα πληρωθείτε αυτή την στιγμή αν υπάρχει διαθέσιμο υπόλοιπο. 

Ότι χρειαστείτε στείλτε μου.  

• Like 1
Δημοσιεύτηκε (edited)
On 8/4/2025 at 12:25 ΜΜ, Aria D. said:

Και ψάχνω εγώ τωρά να βρώ τι θα κάνω και πώς για να κουμπώσω το ποσό. 

Το πινάκιο αναθεώρησης θα συνταχθεί κανονικά. Αν η προκύπτουσα δαπάνη υπερβαίνει τη συμβατική, στο λογαριασμό θα μπει η συμβατική με την παρατήρηση ότι αυτό γίνεται λόγω μη ύπαρξης επί πλέον εγκεκριμένου ποσού. Η επί πλέον δαπάνη αναθεώρησης (και όση ακόμη χρεαιστεί) θα μπει σε ΑΠΕ και θα πληρωθεί μετά την έγκρισή του.

Αυτός είναι ο σωστός (και νόμιμος) δρόμος. Όποιος υπηρεσιακός παράγοντας ισχυρίζεται το αντίθετο, δεν ξέρει τι του γίνεται

Μπορείς να "χαρίσεις" την αναθεώρηση αλλά, σε ένα κράτος που μας κλέβει από παντού, δεν πρέπει να χαρίζουμε τίποτε

Edited by tetris
  • Like 2
Δημοσιεύτηκε
On 8/4/2025 at 1:30 ΜΜ, tetris said:

Το πινάκιο αναθεώρησης θα συνταχθεί κανονικά. Αν η προκύπτουσα δαπάνη υπερβαίνει τη συμβατική, στο λογαριασμό θα μπει η συμβατική με την παρατήρηση ότι αυτό γίνεται λόγω μη ύπαρξης επί πλέον εγκεκριμένου ποσού. Η επί πλέον δαπάνη αναθεώρησης (και όση ακόμη χρεαιστεί) θα μπει σε ΑΠΕ και θα πληρωθεί μετά την έγκρισή του.

Αυτός είναι ο σωστός (και νόμιμος) δρόμος. Όποιος υπηρεσιακός παράγοντας ισχυρίζεται το αντίθετο, δεν ξέρει τι του γίνεται

Μπορείς να "χαρίσεις" την αναθεώρηση αλλά, σε ένα κράτος που μας κλέβει από παντού, δεν πρέπει να χαρίζουμε τίποτε

On 8/4/2025 at 1:05 ΜΜ, GeorgeVasil said:

Αυτό που σας λέει η υπηρεσία είναι ΛΑΘΟΣ βάση νόμου, όπως ισχύει σήμερα.

Μπορείτε να τα πληρωθείτε αυτή την στιγμή αν υπάρχει διαθέσιμο υπόλοιπο. 

Ότι χρειαστείτε στείλτε μου.  

Οι συγκεκριμένοι ειδικά, μας έχουν βγάλει την ψυχή...

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τις απαντήσεις!! 

Δημοσιεύτηκε
On 4/8/2025 at 1:45 PM, Aria D. said:

Την ψυχή μπορεί να σας βγάλουν, τον νόμο δεν μπορούν να μην τον ακολουθήσουν.

• Like 1
Δημοσιεύτηκε (edited)
On 8/4/2025 at 1:45 ΜΜ, Aria D. said:

Μπορεί να θέλουν "γράσο", αλλά μην ψαρώνεις. Αν είσαι εντάξει με τις υποχρεώσεις σου, κανείς δεν μπορεί να σου δημουργήσει εμπόδια. Στην τελική, υπάρχει κι έλεγχος (επιθ. δημ. διοίκησης, εισαγγελέας, κλπ). 

Θυμάμαι ένα παλιό συνάδελφο, πολύ καλό εργολάβο και με άψογα έργα, που δεν χάριζε ούτε μια δραχμή (τότε) στο Δημόσιο. Εννοείται ότι ούτε λάδι έδινε.  Κάποια στιγμή που ένας υπάλληλος-αρπακτικό τόλμησε να του φρενάρει λογαριασμό (για προφανή λόγο...), τον κρέμασε στα μανταλάκια. 

Edited by tetris
  • Like 2
Δημοσιεύτηκε
On 8/4/2025 at 1:30 ΜΜ, tetris said:

Η επί πλέον δαπάνη αναθεώρησης (και όση ακόμη χρεαιστεί) θα μπει σε ΑΠΕ και θα πληρωθεί μετά την έγκρισή του.

Σε υπηρεσία που προσπάθησα να φτιάξω έναν ΑΠΕ που να περιλαμβάνει έξτρα ποσό αναθεώρησης μου το γυρίσανε πίσω. Υποστηρίζουν ότι οι αναθεωρήσεις θα πρέπει να υποβληθούν στο τέλος του έργου και τότε θα αναζητήσουν το ποσό για να πληρωθούν (αν και εφόσον....). Κάθε υπηρεσία λειτουργεί διαφορετικά. Δεν υπάρχει ενιαία διαδικασία στη πράξη για όλους τους φορείς παρόλο που διανύουμε τέταρτο έτος από την έκδοση συντελεστών του 2021.

Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι αν μπορούμε να υποβάλλουμε πίνακα αναθεώρησης σε κάθε λογαριασμό που συντάσσουμε έστω και αν δεν υπάρχει συμβατικό ποσό και δεν το συμπεριλαμβάνουμε στο λογαριασμό.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.