Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Αν και η εμπειρία μου στην νομοθεσία των δ.ε. είναι απειροελάχιστη, αλλά επειδή βλέπω ότι το ερώτημα επαναλαμβάνεται ας συνεισφέρω κι εγώ:

στα σεμινάρια του ο Παπασταμάτης λέει ότι: ακόμη κι αν δεν υπάρχει ποσό αναθεώρησης στην Α.Σ μπορείς κάλιστα (χαρακτηριστικά λέει αν εισαι μάγκας και σωστός εργολάβος😀) να το πάρεις. Αναφέρει ως βήματα: συντάσεις και υπολογίζεις την αναθεώρηση, εισάγεις την αναθεώρηση στον ΑΠΕ και αυτός εγκρίνεται και στο τέλος κάνεις λογαριασμό και τα παίρνεις. Το ποσό της αναθεώρησης είναι άσχετο με το ποσό της Α.Σ. Το πού θα βρεθεί το ποσό της αναθεώρησης δεν σε αφορά , αφορά τον οικονομικό επίτροπο και την διαχειριστική αρχή του έργου. Αρκεί προφανώς να έχει υπολογιστεί σωστά και αυτά που αφορά η αναθεώρηση να έχουν "τοποθετηθεί" στο έργο και να αποδεικνύεται με παραστατικά.

Στο ερώτημα αν μπορείς να πληρωθείς ποσό αναθέωρησης, με τον 1ο πχ λογαριασμό και χωρίς να περιμένεις σύνταξη/έγκριση ΑΠΕ, έχει αναφέρει ότι γίνεται αρκεί στην Α.Σ. να προβλέπονταν ποσό αναθεώρησης και εσύ με το ποσό που ζητάς να μην το υπερβαίνεις. Αν το υπερβαίνεις/ ή δεν υπήρχε ποσό αναθεώρησης στην Α.Σ πας με τον τρόπο της πρώτης παραγράφου.

Δημοσιεύτηκε
On 4/9/2025 at 10:17 AM, pirsogiannis said:

Στο ερώτημα αν μπορείς να πληρωθείς ποσό αναθέωρησης, με τον 1ο πχ λογαριασμό και χωρίς να περιμένεις σύνταξη/έγκριση ΑΠΕ, έχει αναφέρει ότι γίνεται αρκεί στην Α.Σ. να προβλέπονταν ποσό αναθεώρησης και εσύ με το ποσό που ζητάς να μην το υπερβαίνεις. Αν το υπερβαίνεις/ ή δεν υπήρχε ποσό αναθεώρησης στην Α.Σ πας με τον τρόπο της πρώτης παραγράφου.

Αυτο ειναι λαθος. Δες τα ποστ μου παραπάνω, ο νόμος λέει οτι πληρώνεσαι από τις διαθέσιμες πιστώσεις. 

να έχουν "τοποθετηθεί" στο έργο και να αποδεικνύεται με παραστατικά.

Να πληρωθεί βαση παραστατικών αν θελει αποδείξεις. 😅

Δημοσιεύτηκε

Επομένως πληρώνεσαι με τον 1ο λογαριασμό και αναθεώρηση ακόμη και μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη αναθεώρηση της Α.Σ. ?

Δημοσιεύτηκε
On 4/9/2025 at 1:26 PM, pirsogiannis said:

Επομένως πληρώνεσαι με τον 1ο λογαριασμό και αναθεώρηση ακόμη και μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη αναθεώρηση της Α.Σ. ?

ΝΑΙ. Δες το άρθρο του νόμου που έχω βάλλει στις προηγούμενες σελίδες. 

Δημοσιεύτηκε (edited)

@teofit

Τα πινάκια αναθεώρησης μπορούν να υποβληθούν οποτεδήποτε. Ελέγχονται και θεωρούνται από την υπηρεσία ανεξαρτήτως εγκεκριμένης δαπάνης. Το μόνο που απαιτείται για τη σύνταξή τους, είναι να έχουν εγκριθεί οι ποσότητες των εργασιών

Κάτι αντίστοιχο γίνεται και στις επιμετρήσεις. Υποβάλλονται κι εγκρίνονται οι αναλυτικές, και στα ΠΠΑΕ μπαίνουν οι εγκεκριμένες ποσότητες.   

Edited by tetris
  • Upvote 2
Δημοσιεύτηκε (edited)

Μία ακόμη ερώτηση: 

Αναθεώρηση στην οποία κάποια ομοειδή άρθρα που χρησιμοποιήθηκαν, βάσει συντελεστών Α2022, είναι λάθος (δεν τα λες και πολύ ομοειδή δηλαδή) αλλά εγκρίθηκαν από την Υπηρεσία -η οποία αμφιβάλλω και αν τα τσέκαρε ποτέ και μάλιστα το έργο έχει κλείσει από το Νοέμβριο του '24- υπάρχει περίπτωση μελλοντικά αυτό να αποτελέσει ζήτημα για τον Ανάδοχο; Ή εφόσον έχει εγκριθεί από την Υπηρεσία είναι όλα οκ; Τα "ομοειδή" δεν ορίστηκαν από την Υπηρεσία τα είχαν αφήσει στην κρίση του Αναδόχου να τα επιλέξει. 

Edited by Aria D.
Δημοσιεύτηκε
On 14/4/2025 at 10:41 ΠΜ, Aria D. said:

εγκρίθηκαν από την Υπηρεσία ...

Εφόσον εγκρίθηκαν από την υπηρεσία η ευθύνη βαρύνει την υπηρεσία. Το μόνο που μπορεί να συμβεί αν και απίθανο κατά τη γνώμη μου είναι οι επόμενοι συντελεστές αναθεώρησης που θα εκδοθούν να είναι χαμηλότεροι από τους προηγούμενους με αποτέλεσμα εάν έχουν χρησιμοποιηθεί οι συντελεστές του Α 2022 ως προσωρινοί να χρειαστεί να επιστραφεί η διαφορά.

• Like 2
Δημοσιεύτηκε
On 14/4/2025 at 11:12 ΠΜ, teofit said:

να χρειαστεί να επιστραφεί η διαφορά.

Καθόλου απίθανο. Το έχω αντιμετωπίσει στο παρεθόν.

• Like 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.